Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 99 minuten / 96 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Joel Coen
Met onder meer: John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh
Releasedatum: 28 maart 1985
Bekijk via Prime Video
Plot Blood Simple
"Breaking up is hard to do."
Julian Marty, de getormenteerde eigenaar van een bar in Texas, denkt dat zijn vrouw Abby weer overspel pleegt. Hij huurt de privé-detective Loren Visser in om haar te volgen en bewijzen te vergaren. Abby blijkt er inderdaad vandoor te zijn gegaan met een andere vent, namelijk Ray, die in Marty's bar werkt. Als Marty hierachter komt, is hij furieus en wil hij dat Visser het koppel tegen een flink geldbedrag ombrengt...
Ray
Man from Lubbock
Mr. Garcia
Old Cracker
niethie
Jezus als ik ooit een keer een film moet herkijken is het deze wel.
Mijn eerste film van de coen broertjes en gelijk een overdonderende film. Er is na hitchcock,(behalve depalma dan een klein beetje) niemand maar dan ook niemand ook maar echt in de buurt gekomen van hitchcock's spanning. Maar de coen broertjes weten op een hitchcock achtige manier de spanning op te bouwen en er ook nog hun eigen originaliteit aan toe te voegen. De film is van het begin tot het eind behoorlijk spannend, het verhaal wordt op een rustige maar erg goede manier vertelt, ook heeft de film een beetje zo'n heerlijk oud film-noir sfeertje wat perfect bij de film past, De manier waarop op het einde de verhalen samenlopen is werkelijk uitmuntent gedaan er is duidenlijk erg goed over nagedacht. Kortom een destijds behoorlijk vernieuwende triller, die na al die jaren niets van zijn spanning heeft verloren, de film heeft het allemaal spanning, originaliteit, een goed verhaaltje met een heerlijke sfeer en een geniaal uitgangspunt en een paar zenuwslopend spannende scenes plus de acteurs zijn geweldig gecast in hun rollen. Ook is de film nog van groot voorbeeld geweest voor een hoop later gemaakte trillers door regisseurs die nu erg bekend zijn.
4 sterren (zoals ik al zij ik moet hem hoognodig eens gaan herkijken, het is jaren geleden dat ik hem zag en kan me niet alles meer goed voor de geest halen. Maar als ik hem herkijk komt er zeker een halfje bovenop denk ik.)
Matchostomos
Correctie, het verhaal van 'Fargo' lijkt op dat van 'Blood Simple.'. Al is ook dat vrij relatief...
stefan dias
het verhaal lijkt wel erg veel op fargo.
Mocht het zo zijn, zou dat wel andersom zijn, niet?
rokkenjager
Behoorlijk sterke film, wellicht een van de betere debuts ooit.
Allicht wordt de film door velen bestempeld als in de zelfde lijn als Fargo, echter vond ik de film meer iets hebben van No Country For Old men. Vooral door dat de spanning onophoudelijk aanwezig is. De Muziek was erg subliem verwerkt, vond ik persoonlijk een van de grootste bijdrage aan de film, het pakt perfect uit met de solide camerawerk. De personages vond aan de andere zijde maar zo zo, als een ''boer zonder vrouw'' of een ''kip zonder kop''. Ze waren eenvoudigweg saai of irriterend. Vooral Ray was een ''op de zenuwen werkende'' personage, hij voegt niets bijzonders toe, de conversaties tussen hem en Abby waren niets meer dan onverteerbaar. wat me ook erg opvalt na vijf Coens die ik zag is dat hun films altijd vol is met excentrieke en ''domme'' personen die niet zozeer weten wat ze willen. Buiten alles was de rol van de detectieve erg leuk, kluchtig en angstwekkend tergelijk.
Visueel is de film niks bijzonder......in feite, de beelden gaven de film soms een lelijke 'tik'. Het duistere sfeer is echter groots, maar aangezien de beelden soms was lelijk zijn komt het niet geheel tot zijn recht. De montage was soms beklagenswaardig en een paar schoonheidsfoutjes(Doden ademen?). De film komt in het begin beetje lamlendig opgang, maar krijgt al snel een behoorlijke wending en in een razend snelle tempo grijpen de beelden je bij de strot en laten je niet meer los!.....als resultaat, een ontzettend spannende Thriller die je tot het eind blijft boeien.
4* sterren
PaulieWalnuts
Stijlvol gemaakte film, goed geregisseerd en het verhaal zit steengoed in elkaar. Toch vond ik de film erg mat overkomen en daarom niet overtuigend genoeg.
Pastichio Rocker
Deze film mist de inventiviteit en geestigheid van de latere films, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de snijdende spanning met thriller-elementen. M. Emmett Walsh is perfect gecast als sarcastische killer. Je merkt dat de Coentjes goed hebben gekeken naar Sam Raimi, waar ze dan ook voor hun filmcarriere mee hebben samengewerkt. Niet een film die ik vaak van de plank zal trekken, maar zeker een heel behoorlijk debuut. 4*
Pastichio Rocker
Sam Raimi? Laat me niet lachen zeg.
Toch wel. Check the facts:
- Joel and Ethan wrote a 1985, Sam Raimi helmed, movie, Crimewave.
- Joel was assistant editor on the Sam Raimi horror flick, The Evil Dead (1982) and assistant editor of Fear No Evil (1982).
Het zou dom zijn te ontkennen dat de beste man geen enkele invloed heeft gehad. En die invloed is goed zichtbaar in Blood Simple. Maar ja, als je Raimi alleen maar kent van The Evil Dead...
Clueless Dork
Onderbouw dan eens waar je die invloed van Sam Raimi merkt in deze film? Ik heb trouwens alle Sam Raimi films gezien op Spiderman 2 na, niet dat het er toe doet.
The One Ring
Geweldig debuut van de Coens! Het verhaal klinkt in een samenvatting ongetwijfeld simpel, maar de manier waarop het gebracht wordt is niet meer dan briljant. Het is zo'n film waarin wij meer weten dan de personages, maar tegelijkertijd ook niet altijd meteen weten hoe de vork precies in de steel zit. Dit zorgt voor verwarring bij de personages en in iets mindere mate bij de kijker. Qua verhaalvertelling is het wellicht de subtielste van de Coenfilms.
De geweldige Coenhumor lijkt hier afwezig te zijn, maar dat dacht ik bij de eerste kijkbeurt ook onterecht van Fargo, dus misschien helpt een tweede kijkbeurt (die er zeker komt). Verder valt op dat dit nog duidelijk een debuutfilm is. Niet omdat het nog wat amateuristisch oogt, zeker niet, maar je ziet dat de Coens nog wat spelen met cameratruukjes en zo, op een manier waarop beginnende regisseurs dat vaak uit enthousiasme doen. Het stoort echter niet. De film is ook bijzonder sfeervol.
De film is echt geweldig spannend bij vlagen en met name in de laatste scène bevond ik me op het puntje van mijn stoel. Dit niveau van suspense is niet waar de Coens vaak naar gooien, maar ze zouden het toch pas evenaren (en overtreffen) in No Country for Old Men. Daarnaast is deze finale een van de beste momenten ooit in een Coenfilm. Wel vond ik het als afsluiter een beetje raar. Naar mijn gevoel draaide de film om een driehoeksrelatie en was de detective daar slechts een bijfiguur in, maar de finale draait dan wel weer om deze detective. Ik had dan ook, wellicht onterecht, het gevoel dat er nog iets moest komen toen de aftiteling ineens heel plots verscheen.
Verder zien we al meteen typische Coenpersonages. Ze zijn misschien wat minder maf als in latere films, maar hebben toch wel duidelijk dezelfde eigenschappen. En de acteerprestaties zijn weer top. Ik ben wel fan van McDormand (die ik hier ook verrassend knap vond), maar het is Walsh die de beste rol heeft. Zijn privé-detective lijkt eerst een simpel karikatuur, maar Walsh weet er toch echt iets van te maken.
Ik bleef op het einde van de film wel met nog een vraag zitten. Op een gegeven moment, nadat Marty begraven is, wordt Maurice gebeld, schijnbaar door Marty, met de mededeling dat de kluis in de bar beroofd is en dat Ray en hij hoofdverdachte zijn. Wie pleegt dit telefoontje en waarom? Ik dacht aanvankelijk de detective, maar ik kan geen reden bedenken waarom hij dit zou doen en volgens mij kent hij Maurice ook niet. Dat Marty nog zou leven lijkt me ook sterk en zo'n telefoontje zou na zo'n ervaring ook vreemd zijn. Iemand enig idee?
Sterke neo-noir in ieder geval.
Meneer Bungel
Het was een telefoontje van Marty, voordat hij vermoord werd, meen ik.
Meneer Bungel
Het ''telefoontje'' is trouwens een boodschap op het antwoordapparaat, misschien is dat wat duidelijker...
Leland Palmer
Behoorlijke film van de Coens. Vandaag pas voor het eerst gezien en toch wel verrast. Het begin was redelijk, maar je word als kijker steeds meer meegezogen in het verhaal. Het ziet er allemaal een beetje goedkoop uit, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijk sfeertje, leuke muziek - dat deuntje op de piano was ook prachtig steeds - en een paar geweldige scenes. Vooral de scene dat die vent met zijn hand op de vensterbank vast zit omdat dat mes in zijn hand zit is geweldig. De spanning word een paar keer geweldig opgebouwd en tot een prachtig hoogtepunt gebracht. De acteerprestaties zijn opzich gewoon goed, vooral McDormand - die er toen nog beter uitzag - doet het erg goed, maar ook haar twee mannelijke collega's die een hoofdrol vertolken verdienen een dikke voldoende.
Ijzersterk debuut van de Coen broertjes. Een film die je niet snel vergeet en zeker voor herziening klaar zal liggen. Dikke voldoende tot nu toe en wie weet wat de toekomst brengt.
* * * *
Duo Maxwell
Ik heb een klein vraagje over de film,wanneer Ray naar het cafe gaat en het zogenaamde ''dode'' lijk vind hoor je een geweerschot en je ziet een geweer weg schuiven door de kamer.... vond dat een beetje vaag of was dat gewoon Marty? beetje raar lijkt me dat.
maar voor de rest een meesterlijk debut van de Coens.
Meneer Bungel
Dat is Ray die per ongeluk tegen het pistool trapt en daarbij gaat het(blijkbaar/waarschijnlijk niet zo degelijke) pistool af. Het is hetzelfde pistool waarmee Marty kort daarvoor vermoord werd en door Loren Visser(M. Emmet Walsh) door de kamer getrapt werd. Het is ook hetzelfde pistool dat Loren eerder stal uit Abby's tas in het huis van Ray.
Ja, ik heb de film 100 keer gezien.
Meneer Bungel
Ik las net op Imdb toevallig de 'tagline' bij deze film: ''Breaking up is hard''... Vraag me af of deze van de Coens zelf is, maar zwartere humor is er nauwelijks te vinden...
Sterk debuut van de gebroeders Coen. Hier begon de carriere die nog steeds prachtig en boeiend te noemen is. Deze film is eigenaardig origineel maar bovenal goed.
Donkerwoud
Het grappige is dat deze film aanvoelt als een film die je duizend keer eerder gezien hebt maar nog nooit zo goed uitgevoerd.
De kracht van latere Coens is hier onmiskenbaar duidelijk aanwezig, maar ze hebben veel betere dingen dingen gemaakt. Door de slome shots is het soms een tikkeltje te langdradig uitgevoerd.
Dennis Evahi
Het einde van de film vind ik typisch....had ik niet verwacht.....ik vind het zonde! De film heeft spanning genoeg.
***-sterren
Meneer Bungel
Spanning genoeg, waarvoor? Eén van de beste film-noir endings áller tijden!
Meneer Bungel
Na mijn herziening(en behoorlijke opwaardering) van 'Citizen Kane' schiet me te binnen dat ik deze film(zo'n 15 jaar na de release) na 10 à 15 minuten heb afgezet uit pure verveling...
stefan dias
***-sterren
zonde????
In het verhaal is het heel logisch en wat me verder vooral opviel is dat de Coens de clichés van het genre meesterlijk weten te omzeilen. Meestal gedragen de slachtoffers zich zo …dom… dat het voor de misdadigers like shooting fish in a barrel is. Hier echteris het een opluchting dat, ondanks haar doodsangst, McDormand toch reageert zoals je dat zou denken en hopen.
Creepy!
hulkio
De eerste film van de broertjes Coen en meteen al een zeer verdienstelijke. Het verhaal en vooral de manier van filmen heeft wel wat weg van No Country for Old Men. Continu aanwezige spanning, subtiel gebruik (en wegvallen) van soundtrack en gelijksoortig camerawerk. Toch is het scenario in mijn ogen niet heel sterk en is de film behoorlijk langdradig. In elk geval een zeer sterk debuut.
Meneer Bungel
Weet iemand misschien of deze dvd nog ergens rondslingert...?
Zie ''prijsvergelijk'' bovenaan bij deze titel. Nu alleen bij Occident, maar ik denk dat ie in de toekomst ook wel weer bij andere winkels zal liggen...
calexico
Weet iemand misschien of deze dvd nog ergens rondslingert...?
Ik heb hem toevallig gisteren bij de Fame in A'dam gekocht voor 5 euro...Vanavond gezien en het is een erg goede film! 4*
leidsehoodie
bij vlagen zeer grappige film, spannend ook, zoals normaal alleen engelsen dat kunnen.
de muziek vond ik zelfs briljant! het verhaal leuk maar de acteurs ruk. of de personages waren ruk, een van de twee.
vond de film ook zeer lelijk, dus dan blijft een 3.5 over.

Misdaadthriller 'Blood Simple' is vanavond (31 juli) te zien op televisie

De eerste noemenswaardige rollen van vijf topacteurs

Low-budget thrillers die beter scoren dan menig blockbuster

Fargo
Misdaad / Komedie, 1996