Genre: Thriller / Drama
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Peter Hyams
Met onder meer: Elliott Gould, James Brolin en Telly Savalas
Plot Capricorn One
"The mission was a sham. The murders were real."
Houston, 1985. Enkele momenten voordat NASA's eerste bemande ruimtevlucht, Capricorn 1 naar Mars zal plaatsvinden, worden de drie astronauten naar een verlaten basis gebracht, waar hun baas Kelloway hen meedeelt dat hun ruimtepakken niet bruikbaar zijn voor een ruimtevlucht. Om te vermijden dat de president na deze kapitale blunder de financiële middelen voor het ruimteprogramma van NASA zou inkrimpen, wordt de Capricorn 1 zonder bemanning gelanceerd. De lancering van het ruimtetuig gaat voor de televisiekijkende wereld toch door, en de astronauten worden gedwongen mee te werken aan een gesimuleerde landing. Wanneer het ruimteschip, na zijn zogenaamde terugkeer van Mars, ontploft, begrijpen de astronauten dat zij nooit meer naar huis zullen kunnen terugkeren...
Robert Caulfield
Albain
Hollis Peaker
Walter Loughlin
Tonyvdb
Er kon echt veel meer gedaan worden met dit verhaal, dat echt origineel en veelbelovend was.
Helaas ... nogal slechte acteerprestaties en wel heel toevallige plotwendingen halen deze film naar een minder niveau.
Een gemiste kans.
Toch nog **' 2,5 op 5 **'
Redlop
Heerlijk jaren '70 monument met typische seventies-koppen als Elliott Gould en Karen Black. Jongensboekachtige verfilming rondom de mythe van de geënsceneerde maanvlucht, waarmee later Stanley Kubrick volgens het X-files geruchtencircuit iets te maken zou hebben.
Mischa
Ook grappig in de context van alle complottheorieën omtrent de Maanlanding. Zou ook fake zijn, en in de studio zijn opgenomen.
roger
Enkele weken geleden de mockumentary gezien over de maanlanding en de rol van Kubrick. Ik heb deze film al meerdere malen gezien en toch iedere keer genoten. Vond hem best wel spannend.
silverfaustx
die hebben ze ook opgenomen en iedereen die er aan mee werkte is vermoord (was 'n plan b als de echte niet zou lukken)
orbit
- 12092 berichten
Prachtige amerikaanse maatschappijkritiek! Scherpe analyse van wat al verdorven was in de tijd van de spacerace en amerikaanse normen en waarden, en dat allemaal al in 1978! Wonderbaarlijk! De film kent helaas een beetje aftakeling naar het einde toe, maar het gegeven is erg sterk, en blijft spannend. Ik heb ook een hekel aan Elliot Gould, vandaar maar een 3.5*. Had hoger gekund.
veron35
Ik ben het grotendeels met orbit eens, maar ik vind de hele film even goed. Word niergens minder of beter en ik heb geen hekel aan Elliot Gould (wel aan O.J. Simpson, maar die had toch niet zo'n grote rol). Er waren vaak hele goede dialogen. Daarom dus 4* ipv 3,5*.
nightbreed
Goede film met een erg goed verhaal.
De dialogen zijn sterk en af en toe ook grappig.
Puur entertainment tot de laatste seconde.
Je gaat je een beetje afvragen of die uitzending/beelden van de landing op de maan ook zo tot stand zijn gekomen
klute89
Een scherpe film, die gegarandeert veel te weeg heeft gebracht in Amerika.
Een aantrekkelijke cast, goed acteren en een spannend verhaal zorgen voor kijkplezier van het begin tot het eind. Alhoewel dat niet helemaal waar is, omdat hoe meer het naar het einde gaat het toch wel minder wordt.
Niettemin: 3,5*
Wie weet zal ik hem eens op dvd aanschaffen.
Jan W
Bij Blokker te vinden in de 5 voor 5 euro bak. Had de film járen geleden op tv gezien en was benieuwd of de film nog steeds overeind bleef. En het viel me niet tegen. Intrigerend verhaal, prima spel en de dialogen waren goed (en soms ook erg grappig). Ook de kwaliteit van de film zelf is verrassend voor een jaren 70 film welke via DFW is uitgebracht.
Verwacht geen snelle beeldwisselingen en fantastische computeranimaties trouwens, daar is de film al te oud voor
Geinig om ook nog Telly Savallas te zien opduiken aan het einde van de film.
Leno
De film is wat gedateerd, met name de autoscene waarin de remmen het niet doen, maar het uitgangspunt is nog steeds boeiend. In die tijd was het verhaal zelfs vrij actueel in die zin dat velen toen dachten dat de maanreis nooit had plaatsgevonden (nog steeds wordt hier door somigen over getwijfeld).
De spanning wordt naar de climax toe opgebouwd en de film stopt op het juiste moment. Dit in combinatie met het boeiende verhaal maakt deze film zeker de moeite van het kijken waard.
Bob Gray
- 2045 stemmen
Jammer, voelt toch als een gemiste kans. Het gegeven had voor een hele spannende achtervolgings verhaal kunnen zorgen maar de regisseur faalt hier jammerlijk in. Toch geen slechte film.
sinterklaas
Zeer amuseerende typische jaren 70 ontsnappingsthriller. Met toch een heel leuk en appart plot. Ook goede acteurs en ook geregeld boeiend. Was voor 5 voor 5 euro goed te doen. Prima tussendoortje.
mayhemblik
Erg leuke film, ga hem snel nog eens herzien met mijn grote liefde en dan schrijf ik wel weer.
Goh, dit is een film die ik heel lang geleden gezien heb (ik moet toen ongeveer 10 jaar zijn geweest). Ik vond hem destijds zeer goed en zeer spannend.
campodellarana
Altijd leuk zo'n complot-film uit de jaren '70. Al vond ik bijvoorbeeld The Parallax View en Three days of the Condor beter.
Het uitgangspunt is leuk. De uitwerking minder. Vooral het ontsnappingsgedeelte had heel wat spannender kunnen zijn. Het verhaal rond de zoektocht van de journalist was vaak nogal vergezocht en toevallig. Zeker naar het einde van de film toe.
De 3* zijn vooral voor voor de eerste deel.
Mochizuki Rokuro
Het uitgangspunt is leuk. [...] Het verhaal rond de zoektocht van de journalist was vaak nogal vergezocht en toevallig.
Hier kan ik me wel in vinden. Zo'n typische 70-ies film en sfeer is toch wel heel fijn. The Parallax View is denk ik sowieso mijn favoriet in dit genre uit deze periode, dus dat haalt het niet. Wl heel fijn. Elliott Gould en Karen Black, die Redlop al noemt, horen er gewoon bij (jammer dat Black zo'n klein rolletje heeft ze is mijn favoriete actrice uit deze periode). Verder Holbrook, Brolin etc, wat wil je nog meer??
De onwaarschijnlijkheden stapelden zich op een gegeven moment wel heel erg op dat aan de ene kant jammer is in zo'n conspiracy-thriller, maar aan de andere kant hield dat de vaart er wel in. Was dan ook zeer, zeer onderhoudend en de climax met de vliegtuig/heli achtervolging duizelingwekkend en spannend. Dat Gould en Brolin aan het einde ook nog op de 'begrafenis aankwamen was wel heel erg uitgekauwd. De ceremonie met alleen het vliegtuiggeronk had ik een passender/leukere knipoog gevonden. Dat zei feitelijk al genoeg. Tsja en als dit kan kan Michael Moore ook weer alles over 9/11 zeggen, toch?
Ik heb de film gekocht en gekeken, omdat Redlop in de filmgame met de filmstills hier eens enkele beelden uit liet zien. Nieuwsgierigheid gewekt en eens achterheen gegaan. Dank voor de tip.
Lichte tegenvaller.
Want e.e.a. begon leuk maar, ondanks de sterrencast, wordt het nergens ècht vermakelijk. Of spannend. Wel is de film enigszins onderhoudend en kent het wat vaart.
De uitvoering is behoorlijk gedateerd, hetgeen weinig zou uitmaken ware het niet dat het zanderige verhaaltje vaak van knulligheid aan elkaar hangt. Tevens kan de film weinig opwegen tegen generatie- en genre-genoten.
Redelijk.
Ace Hanlon
Heb je dat uit de fabeltjeskrant of zelf verzonnen??
Poisonthewell
Wellicht de meest belachelijke van de 70s conspiracy films; niet eens zozeer het uitgangspunt, maar wel de motivatie die Hyams er hier voor verzint. Het script is een gatenkaas en beledigt de intelligentie - de onwaarschijnlijkheid wordt met elk frame groter. Maarrrr...tegen beter weten in beschouw ik Capricorn One toch als een onweerstaanbaar stukje amusement, zeker als je bereid bent de humor van al die bizarre scenes in te zien (James Brolin die een ratelslang eet, Sam Waterston die zichzelf met grappen de berg op coacht - gevolgd door een van de beste reveals die ik ooit heb gezien -, Gould's baas die constant oude films citeert, de onbeschofte antisemitische crop duster, etc. ). Daarnaast biedt de film sterke rollen van Hal Holbrook en Brenda Vacano. 3,5* - maar wel een erg krappe.
RuudC
Een goed idee is niets waard wanneer het niet goed uitgewerkt wordt. Capricorn One speelt leuk in op de complottheorieën die er zijn over de maanlanding uit 1969. Zouden ze nu wel of niet in scene zijn gezet? In Capricorn One duidelijk wel, maar de info op de achterkant van de dvdhoes verklapt voor het gemak eigenlijk maar weer het hele verhaal. Niet dat het heel veel uitmaakt. De grootste bezwaren tegen de film zijn eigenlijk de traagheid van het verhaal en het gigantische gebrek aan originaliteit van de plotopbouw.
Het geheel is me te voorspelbaar. Uiteindelijk is er dan geen enkel moment dat memorabel is. Het script is redelijk, het acteerwerk is aardig, maar er zijn gewoon geen uitspattingen. Capricorn One valt voor mij in de categorie van films die leuk zijn om eens gezien te hebben. De realiteit echter leert dat dit soort films tot de vergetelheid gedoemd zijn. Met een aantal onverwachte wendingen en een interessante achterliggende gedachte was deze rit een stuk leuker geweest. En om heel eerlijk te zijn, deze film duurt met een kleine twee uur echt veel te lang.
SnakeDoc
Dit is natuurlijk geen Sciencefiction, maar het is wel een hele goede film.
Een film met een knipoog naar de maanlanding in '69.
Een spannend verhaal dat ook nog eens heel goed is uitgewerkt en waarvan met name het spel zeer goed is.
Vond eigenlijk elke scene spannend en de moeite waard. Een beetje actie, mysterie, wat drama en soms wat thriller-achtige momentjes. Het is ook een film die heel erg echt en overtuigend over komt. Radeloosheid, onmacht en frustratie van de astronauten komen bij mij als kijker heel goed over, waardoor je elke seconde echt mee leeft met de mannen.
Ja, dit was een hele knappe film, die mij boven verwachting goed is bevallen!
Norma
Het is een spectaculair gegeven, alleen vond ik het jammer tijdens het kijken dat vanwege de plotomschrijving al grotendeels duidelijk is wat er staat te gebeuren, en dan is het vrij makkelijk in te vullen hoe het zal verlopen. Ik denk dat hij sterker overkomt als je van te voren geen idee hebt waar het precies over gaat.
Uiteindelijk vond ik het ietwat langdradig worden en ook de geloofwaardigheid werd uiteindelijk minder, van mij hadden ze mogen stoppen toen de mannen uiteen gingen, een wat meer open einde had ik hier wel gepast gevonden.
knusse stoel
Als je sommige mensen geloofd is het zo ook met de maanmissies gegaan.
Dus gefilmd in een grote ruimte.
Persoonlijk geloof ik niet zo in complottheorieën.
De film was van begin tot eind een "smakelijk geheel."
wendyvortex
In de herziening.
Geweldige jaren 70-thriller rond de eerste bemande vlucht naar Mars.
Er is wat mis met de pakken van de astronauten en die worden vervolgens gedwongen vanuit een studio de hele missie te acteren.
Ondertussen ontdekt journalist Elliot Gould dat er iets niet helemaal in de haak is met deze missie.
Film valt een beetje uiteen in het journalist en in de astronauten-story tot de verhalen in een zinderende finale bij elkaar komen.
Hal Holbrook als uitermate gluiperige en akelige NASA-topman en beruchte onschuldige O.J. Simpson als één van de astronauten.
Kleine bijrolletjes van Karen Black en Telly Savalas.
jordybeukeboom
Film is niet helemaal geloofwaardig, maar het einde is schitterend. Leuke rol voor Elliott Gould
fun in acapulco
Het einde is inderdaad geweldig. Die ga ik dus ook niet verklappen.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Fail Safe

The Wanderers
Drama, 1979

The China Syndrome
Thriller / Drama, 1979
helikopterplaneet marsnasatexasruimtevaartuigbeguilementcrop duster samenzweringontsnappenastronautwoestijninvestigative reporterlaunchpad