• 9.378.486 stemmen

Releasedatum: 15 februari 1996

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Videoland Bekijk via Videoland

Plot Heat

"A Los Angeles crime saga."

Detective Vincent Hanna (Al Pacino) is geobsedeerd door de dief Neil McCauley (Robert De Niro), en probeert hem desnoods ten koste van z'n privéleven te pakken. Als McCauley zich voorbereidt op de overval van hun leven, en Hanna's team hem probeert te pakken, zien beiden in dat ze allebei te maken hebben met de allerbeste in hun vak.

JJ_D

Alweer stelt Michael Mann een tikkeltje teleur, want opnieuw kan dit nergens tippen aan het geniale Collateral.
Esthetiek ontbreekt quasi volledig, behalve dan in zijn blauw getinte shots... Verder zien we niet echt visuele pracht, alleen vakwerk van een doorwinterd vakman. Ook in die context is zijn film uit 2004 schitterend, omdat Mann daar met zijn routines breekt en iets totaal anders begint. Maar nu wijken we af van de kwestie.
Terwijl (het reeds eerder vernoemde) Collateral (ik kan het echt niet laten de twee te vergelijken) eveneens uitblonk in zijn fundamentele vraagstelling over de persoonlijkheden en hun contrasten is dat in 'Heat' maar magertjes. Verder dan wat dramatisch gezwans met vrouwen en een gezellige babbel in een coffee-shop komt hij niet; zijn psychologische "uitdieping(en)" (of beter: karaktertekeningen) boeien de kijker eigenlijk niet. Je wacht gewoon op hoe het allemaal zal aflopen, al wordt de film nooit echt oninteressant - en dat met een niet eens bijster origineel verhaal...
De ontknoping is dan weer enigzins teleurstellend: de shoot-out ziet er wel goed uit, maar het gegeven op zich is te bizar voor woorden (> een muur van politiemensen die er in een mum van tijd plots staan).
Toch is 'Heat' een genietbare film, omdat er af en toe eens iets bijzonder mooi op het scherm verschijnt (vb. de nachtscènes die al een aanloopje naar Collateral vormen!) en tevens door het "logische" verhaal dat toch beklijfd. Mann kan véél beter, maar dit kan er toch zeker al mee door...

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

JJ_D schreef:

Jou niet, mij wel. Vanuit Collateral kan ik mij in dit kader slechts het begingesprek in de taxi herinneren en dat was hopeloos saai. Heat doet niet aan quasi-intellectuele gesprekken maar laat een aantal levensechte karakters zien. Deze personages spreken voor zich en zijn oneindig veel interessanter dan die 'fundamentele vraagstelling' waar jij het over hebt. Daarnaast vormt juist de karaktertekening de extra dimensie die in zoveel misdaad-films ontbreekt en die Heat naar een hoger niveau tilt. Zeker boeit dat.

eRCee schreef:

Jou niet, mij wel...

Daar ligt natuurlijk het verschil in persoonlijk aanvoelen, en de meerderheid geeft jouw gelijk, dus...

Collateral is in alles een minder aftreksel van Heat, in esthetiek, uitdieping personages en wat al niet meer.

kos schreef:

Ga je me vertellen dat de schitterende nachtbeelden van LA met de energetische elektronische muziek eronder (oa. Oakenfold) je minder deden dan de autoachtervolgingen hierin? Naar mijn gevoel benadert Collateral veel meer de perfectie, maar ik zou hem opnieuw moeten zien om steekhoudende concrete argumenten te kunnen neerpennen op dit forum...

avatar van Kouros

Kouros

topfilm

geweldige acteerprestaties van al en robert

4,5

avatar van Thijsn

Thijsn

JJ_D schreef:

Hoe kun je nu in gods naam een film van 1995 vergelijken met ene van 2004? Natuurlijk is er bij Collateral meer visueel spectakel, 't is verdorie technologie van 9 jaar later!

Laat ik daarbij aanvullen dat uitspraken zoals "Dat boeit het publiek niet" niet aan u is om te zeggen, gezien u 1 persoon bent, en gezien deze film een dikke 4/5 haalt door 1800 mensen. Daaruit kan ik enkel concluderen dat het publiek wél geboeid werd.

Thijsn schreef:

Ik stel me genoeg verdraagzaam op, lijkt me. Trouwens, de (onuitgeschreven) Moviemeter-code vertelt dat het niet nodig is om na alles wat je schrijft "denk ik" te typen. Als ik dan toevallig "het publiek" laat vallen, dan moet u - mijn beste kritische lezer - dat automatisch herleiden tot een "vind ik", "meen ik" of "dunkt mij" - wat u wilt.

Deze discussie was er mij gewoon op gericht (voor mezelf) te bewijzen dat iedereen het erover eens is dat 'Collateral' meer visueel spektakel biedt. Daar zijn u en ik het over eens, maar andere users niet. Swat. In elk geval ga ik geen monsterscores uitdelen - uit medelijden (voor het jaar van makelij) - aan een film die me niet of amper raakt.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Thijsn schreef:

Daar moet denk ik wel rekening mee gehouden worden, maar Collateral ziet er nu eenmaal (veel?) beter uit, en het zou onlogisch zijn om dat zo maar te negeren!

JoeCabot schreef:

Daar moet denk ik wel rekening mee gehouden...

Dat moet niet, volgens mij. In pakweg 'Miller's Crossing' (uit 1990) zitten ook onvergetelijke shots, ondanks de gebrekkige technologie.

Maar dat is natuurlijk een persoonlijk aanvoelen...

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Je had eigenlijk m'n gehele bericht moeten quoten, maar ok... Er moet gewoon ook rekening gehouden worden (al is het maar eens gewoon er over nadenken), want anders zouden films als King Kong en The Great Dictator niet zo hoog gewaardeerd worden. Dit zijn nochtans wel films die geschiedenis geschreven hebben!

JJ_D

@ JoeCabot: In die zin heb je wel gelijk, en moet ik dus in het vervolg mijn verwachtingspatroon bijschaven. Al heb ik toch nog steeds het gevoel dat 'Heat' veel mooier had kunnen zijn, ondanks de "beperkte" middelen...

movie*freak

Deze film is erg vet heleaas heb ik hem al heel lang niet meer gezien, daar zal ik snel wat aan doen.

avatar van Groenie

Groenie

Deze film klopt van A tot Z.

Af en toe haal ik heb weer uit de kast en kijk hem opnieuw en dat verveelt nooit.

Briljant spel van De Niro, Kilmer en Pacino.

Echt een klassieker op het gebied van de misdaad films.

avatar van Mark Samuel

Mark Samuel

topper!

avatar van tuureluur

tuureluur

deze film is daadwerkelijk als ideeënput door overvallers gebruikt, shit ik moet deze nog kopen zie ik. lekker die schiet scenes. oke niet realitisch maar dat geld voor 1000den andere films ook 4,0

avatar van Salto

Salto

JJ_D schreef:

U bent toch wel op de hoogt dat deze film is gemaakt, lang voordat collateral gemaakt werd. Waardoor het niet meer dan logisch is dat Mann zich heeft ontwikkeld om meer sterke punten naar voren te brengen in de film...

Heat kan bij mij niet tippen aan Collateral... de film is gewoon perfect.

Salto schreef:

Jawel, dat was ik, dank u.

Heat kan bij mij niet tippen aan Collateral... de film is gewoon perfect.

Aha, dan zijn we het eens!

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Op IMDB gespot: een remake van Heat ?

Kaffeefiltjer schreef:

Op IMDB gespot: een remake van Heat ?

Welke regisseur heeft het lef zoiets onder de vleugels te nemen?

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Een remake van heat? hahahaha!

avatar van jayytjee

jayytjee

Ik ga dit pareltje nog maar eens bekijken..:)

avatar van Artifact

Artifact

Thijsn schreef:

''cuz if you go platinum, it's got nothing to do with luck

it just means that a million people are stupid as fuck''

Felipe Coronel

SmuttWars schreef:
Een remake van heat? hahahaha!

Ja het is idd onbegrijpelijk, niemand kan een remake van deze meesterlijke misdaadfilm maken, bij deze film klopt echt alles, met twee van mijn lievelings acteurs, het verhaal is erg goed, op een langzaame en ongeloofelijke manier zie je hoe persoonages een voor een teronder gaan, en de manier hoe McCauley en zijn bende aan werk gaan is gewoon geniaal, en dan heb je Hanna die ze constant door heeft "You wanna to know were they looking at....US" en dan heb je nog de ongeloofelijke acteerprentaties van hele cast maar vooral Al pacino en De Niro zetten een van hun beste presentaties, en al pacino is af en toe erg grappig

'could get killed walking your doggie'

'You know, you can ball my wife if she wants you to. You can lounge around here on her sofa, in her ex-husband's dead-tech, post-modernistic bullshit house if you want to. But you do not get to watch my fucking television set!

'Cause she's got a great ass... and you got your head all the way up it!

Pretty fuckin' great

'Well I am... over-fuckin' whelmed. What d'you want for that, a junior g-man badge?

integengesteld is De Niro erg serieus en Koelbloedig, vooral bij de legendarishe scene tussen al pacino en De Niro
"Hanna: So you never wanted a regular type life? McCauley: What the fuck is that? Barbeques and ballgames?''

ontdanks dat de film bijna 3 uurtjes duurt verveelt het nooit elke minuut is boeiend, en elke keer als ik hem kijk wordt die beter en beter, het enige wat ik niet wou in deze film is het eindeik denk dat de Knock out scene beter zou zijn als ze beide dood gingen juist precies op het moment dat Hanna de schaduw zit en begint te schieten zou McCauley het zelfde moeten doen natuurlijk is dat niet wat iedereen wilt en de meeste zouden willen dat de goodguy wint maar De Niro is voor mij toch altijd een stapje voor Al pacino geweest
Verder is dit toch voor mij een van de beste films ooit en absoluut een plaats in me top 10.

4 en half sterren

avatar van rikdik

rikdik

staat bij mij op nummer een in mijn top tien

rikdik schreef:

staat bij mij op nummer een in mijn top tien

avatar van Brotherband

Brotherband

Vet goede film!! perfect acteer en camerawerk voor '95..

Niet de beste film van mij, maar zeker een van de beste misdaad films van de jaren negentig..

Scheelt niet qua kwaliteiten niet veel me The departed volgens mij..

avatar van erwku

erwku

Brotherband schreef:

Vet goede film!! perfect acteer en camerawerk voor '95..

perfect acteer en camarawerk voor 1995?????? Hoe wil je dit in hemelsnaam uitleggen? Wat een onzin opmerking!

avatar van erwku

erwku

JJ_D schreef:

Welke regisseur heeft het lef zoiets onder de vleugels te nemen?

Heat is een Remake van zijn eigen film 'LA Takedown'

(1989)

Daarnaast is de nieuwe HEat op IMDB een videospel.

avatar van jayytjee

jayytjee

echt ongelofelijk dat de tros tvgids deze film 3 sterren geeft. Onbegrijpelijk..