• 9.374.764 stemmen

Lost and Delirious (2001)

Drama / Romantiek | 103 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Léa Pool

Met onder meer: Piper Perabo, Jessica Paré en Mischa Barton

Releasedatum: 15 augustus 2002

Plot Lost and Delirious

"Friends. Roommates. Lovers."

Een nieuwe studente aan een kostschool voor meisjes raakt bevriend met haar twee nieuwe kamergenotes. Later komt ze er achter dat de twee geliefden van elkaar zijn. Als de twee betrapt worden, besluit één te stoppen met de relatie en doet de ander er alles aan haar terug te winnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Pauline 'Paulie' Oster

Allison Moller

Jake Hollander

avatar van Hankieh

Hankieh

Heb laatst uitgevonden hoe je top 10 samensteld, dit is mijn nummer 1.

Hankieh schreef:
Heb laatst uitgevonden hoe je top 10 samensteld, dit is mijn nummer 1.

Ja, ook de mijne. Absoluut. =D
____________________________
Deze film is zo mooi, die poëtische dialogen, de beelden, het acteerwerk, de echtheid, overtuiginskracht..
Je groeit met de film gewoon mee met Paulie en kan je zo goed in haar verplaatsen, ik snapte haar helemaal en moest zo huilen toen ze uit elkaar gingen en toen ze, best voorspelbaar, van het dak sprong. Ik kreeg kippenvel van de herhaling van de zin 'I will make me a willow cabin at your gate, and call upon my soul within the house. I RUSH INTO THE SECRET HOUSE.' Ik krijg het er nu zelf tranerig van.
En ook het stukje waarin ze praat over de liefde met miss Vaugh! =D Wauw, zou mooi.

Naja, alles in die film is mooi en het einde maakt de relatie tussen Paulie en Tori nóg intenser.

avatar van Cashmyra

Cashmyra

Overweldigende film! Geweldige film. Je leeft gewoon verschrikkelijk mee met de hoofdpersonen. Ook het gebruik van Shakespeare maakte voor mij de film nog beter. De stiekeme liefde is eigenlijk wel een beetje standaard, maar het is gewoon zo goed uitgewerkt dat het helemaal niet meer standaard is. Ik was er echt even stil van toen het was afgelopen. En ik bleef natuurlijk maar hopen op een happy end, meestal vind ik happy endings irritant omdat je ze verwacht, maar juist nu, dat het er toch niet inzat, ondanks de overtuigde liefde van twee kanten, vond ik geweldig. De opoffering past er perfect bij om het poetische verhaaltje af temaken.
ik ga meteen mijn top 10 bijwerken. Normaal houd ik niet zo van dramafilms, ik vind ze vaak (dohh) te dramatisch, maar deze is gewoon heel goed.

avatar van niethie

niethie

Een prachtig coming of age drama vol intrige en emotie, het verhaal lijkt in het begin wat standaard te zijn maar zodra je er eenmaal inzit wordt de liefde tussen de twee meisjes en de wanhoop van Paulie alsmaar boeiender om naar te kijken , het acteerwerk is erg fris en verrasend te noemen, de drie meisjes die de hoofdrol spelen (vooral Perabo) zijn dan ook zeker natuurtalentjes te noemen, daarnaast zitten er een paar zeer sterke scenes in de film waaronder het zeer mooie einde en heeft de film een mooi sfeertje.

4 dikke sterren

avatar van gmx

gmx

Toch ietwat een tegenvaller na de vele lovende berichten hier. Ik miste een stuk echtheid. De 3 meiden acteren niet onaardig maar waren mijn inziens niet sterk genoeg om dit geheel goed neer te zetten, hier is echte passie voor nodig die ik helaas niet heb gezien.

Verder vond ik dat het nog wel wat dieper had mogen gaan, iets rauwer misschien. De wanhoop die Paulie voelde had wat mij betreft nog veel sterker neergezet kunnen worden. Cinematografisch vond ik het maar slapjes en het geheel neigde mijn inziens te veel naar een tienerfilm.

Jammer, hier had echt VEEL meer ingezeten.

*EDIT* en ineens valt het kwartje, ik zie dat de lovende berichten van 15, 16, 17 jarigen komen, ik ben ook gewoon veel te oud voor deze film Ik denk dat ik deze film ook helemaal geweldig had gevonden in die leeftijdscategorie (en dat is niet cynisch/ironisch bedoeld)

avatar van skipy05

skipy05

zeer mooie sterke film. die op geen moment voorspelbaar is. zeer goed geacteerd. supper verhaal.

avatar van Legan

Legan

Tot mijn teleurstelling is Lost and Delirious niets meer dan een standaard tienerdrama.

De pluspunten kunnen beperkt worden tot het acteren van de meiden. Ze doen hun best ondanks dat ze opgescheept zitten met oppervlakkige stereotype personages en echt vreselijke dialogen. De schijvers hebben totaal geen weet van hoe en wat pubers zeggen . Jammer genoeg missen de meiden chemie en kwam de relatie op mij wat ongeloofwaardig over.

Het voorspelbare verhaal wordt soms te melodramatisch wat ondersteunt wordt door dito emomuziek. Natuurlijk vol clichés maar gelukkig niet hinderlijk. Alleen wat de symboliek, zoals de vogel, hier nu te zoeken had is mij een raadsel. Totaal misplaatst en ook weer ongeloofwaardig.

De film is niet echt slecht, maar gewoon erg standaard en gericht op neppe sentimenten en goedkoop scoren.

gmx schreef:

Tot die conclusie ben ik ook gekomen . Tien jaar geleden had ik de film waarschijnlijk super gevonden maar nu weet ik wel beter .

avatar van Knisper

Knisper

Legan schreef:

De schijvers hebben totaal geen weet van hoe en wat pubers zeggen .

Deze film poogt dan ook nergens de realistische taal van de jongeren te pakken. Dat hoeft ook niet, daarvoor is het film. Aangenaam geperfectioneerde jongeren die een doel hebben, geinteresseerd zijn in literatuur en filosfie, dat mag ook weleens.

avatar van Legan

Legan

Knisper schreef:

Je praat nu net alsof ik hier straattaal uit de achterbuurt had verwacht .

avatar van decsss

decsss

Verhaal is leuk, maar acteerprestaties waren totaal niet geloofwaardig. 2,5*

Macmanus schreef:

Mwa.

Geen slechte film. Maar de film lijd een beetje aan "het denken dat ze de eerste zijn die zo een film maken" syndroom. Het lijkt erop dat de maakster het boek had gelezen en toen dacht "o wat herkenbaar" en het toen maar ging verfilmen. En dat naar behoren doet, alleen hebben meer filmmakers dat voor haar ook al gedacht en soms ook een stuk beter bijv. Virgin Suicides.

Nog wel een zeer degelijke rol van Perabo en wat hot lesbian scènes.

Maar niks om voor uit je bed te komen dus 2.5*

Helemaal mee eens! Ik snap niet echt hoe deze film aan de status is gekomen. Het is wel erg een tienerfilm namelijk, en dan ook nog met een tv-film uitstraling.

Best aardig, maar bepaald geen hoogvlieger verder, of je moet je toevallig op de 1 of andere manier kunnen identificeren met lesbische borderline-achtige kostschoolmeisjes (ik niet helaas).

avatar van Ellis85

Ellis85

mooie film!!

avatar van Bambi18

Bambi18

Drama, drama, drama!!!

De acteerprestaties dan.. Wat is deze film slecht neergezet. Best zonde, want het verhaal was best pakkend. Jammer.

avatar van niethie

niethie

Bambi18 schreef:

De acteerprestaties dan..

avatar van wibro

wibro

Bambi18 schreef:

Drama, drama, drama!!!

En de roofvogel, was die ook slecht neergezet?

avatar van wibro

wibro

Mooie film met een magistraal einde, waar deze film de hoge waardering bij mij voor een groot deel aan te danken heeft. Het maakte voor mij de scenes van Paulie met de roofvogel - voor mij verreweg de mooiste scenes in deze uitstekend neergezette film - oh zo belangrijk. De roofvogel - voor mij het symbool van trots, kracht en onverzettelijkheid - hield Paulie een spiegel voor. Inderdaad, zij wás de roofvogel.

Een kleine opmerking over het verhaal; Vanaf het moment dat Tory niets meer wilde weten van Paulie, zou het toch vanzelfsprekend geweest zijn dat Tory de kamer niet langer meer met Paulie zou wensen te delen en bij het hoofd onmiddellijk om een andere kamer gevraagd zou hebben. Vrij logisch toch. Of zie ik het verkeerd?

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

De connotatie 'TV-film' werd hier al aangehaald door kos en daar kan ik me gerust bij aansluiten. Alsof je naar een aflevering van Dawson's Creek zit te kijken.

Nochtans ben ik een fan van coming-of-ageverhaaltjes en 'k kan dan ook niet zeggen dat ik me verveeld heb tijdens Lost And Delirious. Ondanks alle enorme gebreken...

Zo is het 'rebelse' sfeertje dat Léa Pool in de eerste helft van de film probeert te scheppen veel te braaf en Disney om de kijker te vervoeren. Het tweede deel wordt dan plots volledig gedomineerd door de pijn die liefde met zich kan meebrengen, terwijl het kostschoolleventje dat de eerste 45 minuten wordt geïntroduceerd compleet maar dan echt compléét naar de achtergrond verdwijnt.

Visueel is dit geen cinema maar televisie. Ook de acteerprestaties ontstijgen het Dawson's Creek-niveau niet, hoewel de meisjes uiteraard 'n schattig snoetje hebben.

'k Had hier een soort van Ghost World verwacht, maar Lost And Delirious neigt in mijn ogen toch eerder naar 'n jeugdfilmpje.

avatar van Sifra

Sifra

Ik ergerde me heel erg aan mischa in deze film. ze verpeste het een beetje. voor de rest duurde die gelukkig niet te lang en was ie lekker weg te kijken!

avatar van popsiclesuicide

popsiclesuicide

Mooie film die me elke keer weer aan het huilen krijgt. Hoe goed als je muziek hebt die verschillende gevoelens oproept.

avatar van Mescaline

Mescaline

Een film die inslaat als een bom!

Het verhaal is goed, maar vooral de actrices maken deze film tot 1 van de betere in het drama genre!

Pure emoties die ieder mens wel kan begrijpen! Mooie actrices en boeiende situaties.

Deze film verdiend veel meer aandacht! de echte drama liefhebbers moeten deze film ook zeker eens meepakken! wat een verhaal, wat een actrices, en most of all: wat een emoties!

4,5 wel verdiende sterren

avatar van nightbreed

nightbreed

Niet slecht maar zeer voorspelbaar en de karakters komen niet echt tot leven. Het einde kon ik van mijlenver zien aankomen. Eerlijk gezegd begon dat labiele meisje me al zeer snel op de zenuwen te werken. Dat Shakespeare gedoe vond ik ook totaal belachelijk en geforceerd in het verhaaltje geperst. Ik had een meeslepende en geloofwaardige dramafilm verwacht en deze film was geen van beide. Al met al niet slecht maar een film die ik heel snel zal vergeten. Met pijn en moeite pers ik er een dunne 3 uit.

avatar van chebby

chebby

Erg mooie film jammer dat Mischa Barton hierin niet zo goed speeld anders had ik wel wat meer sterren gegeven, verder vind ik de film goed gespeeld erg realistisch en een mooie verhaallijn. 3*

avatar van .Fee.

.Fee.

Een tegenvallertje eigenlijk. Ik had er veel meer van verwacht en ik vond de acteerprestaties gewoon echt niet goed. Het was allemaal juist veel te geacteerd.

Ik heb me vooral dood geërgerd aan Piper Perabo. Haar hoofd, haar haar, haar gezichtsuitdrukkingen en vooral haar stem. Het kwam allemaal veel te overdreven over.

Mischa Barton vond ik niet goed. Ze was naar mijn idee te jong en te onervaren voor deze rol.

Is het zo dat veel lesbiennes deze film als hún film zien? Dat idee krijg ik vaak namelijk.

Naar mijn idee is het gewoon een film over een verboden liefde die niet zo origineel is als ik had verwacht.

Het einde was daarentegen wel weer interessant, maar net niet voldoende.

avatar van DonLeone

DonLeone

1 vd mooiste films ooit gemaakt

avatar van Film Pegasus

Maf eigenlijk. Ik dacht dat dit een doorsnee tienerfilm zou zijn waarin een lesbische verhouding als groot thema weer een moraal vraagstuk probeerde op te dringen. Toen zag ik de film in de top 10 staan van Knisper, die toch niet direct naar platte commerciële films grijpt. Toch maar eens een kans geven dacht en daar heb ik geen moment spijt van gekregen.

De film toont enorm veel emoties en zo puur en eerlijk dat je met momenten echt stil van wordt. Zeer mooi gebracht, met een dosis realiteit gemengd met prachtige poëzie. Zowel Shakespear als de symboliek met de vogel. Een schot in de roos en een film die ik zeker kan aanraden.

avatar van irisjuh1

irisjuh1

Geweldige film.. Heftig einde! Ik schrok er echt van..
Aangezien dit met een vriendin van mij een paar jaar terug zo is gebeurt, ik had persoonlijk gewild dat ze bij elkaar zouden blijven maar zo werkt het vaak in de werkelijkheid niet helaas..

Kan iig geen verkeerd woord over deze film zeggen.

avatar van criminal-bo

criminal-bo

irisjuh1 schreef:
Geweldige film.. Heftig einde! Ik schrok er echt van..

Kan iig geen verkeerd woord over deze film zeggen.

Ja ik vond het einde ook heftig, had ook liever gewild dat ze weer bij elkaar kwamen. Maar wel een prachtige en meeslepende film! 5 sterren waard!

avatar van Danit

Danit

Een tragische liefdes verhaal

Jee wat heeft deze film mij geraakt.

Diep ontroerd.

Ik ga hem niet voor een tweede keer bekijken ,omdat het teveel emoties bij mij heeft los gemaakt.

Maar desondanks een fantastische film met een heel wrange einde

avatar van Danit

Danit

alleen deze woorden al uit de film

"And to hurt her, its like I'm choking, like I'm not in the breathing world. But there's this life that I am supposed to live, this dream that my mother and father had for me and even though it is killing me Mary, I can't ever be with Paulie ever, not ever, ever again"

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best wel een mooie film, maar nergens écht bijzonder (helaas). Het deed me niet zoveel allemaal, terwijl ik toch een zwak heb voor een flink portie melodrama.

Op muzikaal vlak slaat deze Lost and Delirious behoorlijk de plank raak! Prachtige score van Yves Chamberland; deze muziek vond ik bijv. schitterend. De film kent ook best wel een paar érg mooie scénes (o.a. die met de roofvogel en de lesbische scénes), maar wist me niet in te pakken. Het wordt nooit écht meeslepend of emotioneel. Ook de actrices vond ik niet altijd even 'naturel' spelen, soms zelfs behoorlijk overdreven.

Maar... de film kijkt prima weg en het verhaal wordt leuk gebracht. Het einde is mooi en een waar hoogtepunt, al had ik het nóg wat beter verwacht. Voldoende.