• 9.373.219 stemmen

The Old Dark House (1963)

Horror / Mystery | 86 minuten

Genre: Horror / Mystery

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: William Castle

Met onder meer: Tom Poston, Robert Morley en Janette Scott

Plot The Old Dark House

"READY! SET! LAUGH! Join the fun in a nut-house of terror!"

De Amerikaan Tom Penderel krijgt een geheimzinnige uitnodiging van een excentrieke miljonair. De oude man vraagt of Tom naar Europa wil komen om daar een nachtje in zijn oude huis door te brengen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tom Penderel

Morgan Femm

Club Receptionist

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Niet echt een remake van Whale's hilarische klassieker, maar gewoon een flauw, stereotiep voorbeeld van het genre. Robert Morley is altijd leuk, maar hij is geen Ernest Thesiger. Bij lange na niet Castle of Hammer's beste, maar het is allemaal nog wel om aan te zien.

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Ook niet echt een verfilming van het verhaal van J.B. Priestley, lijkt me. Alleen de namen Femm en Penderel komen uit het boek. Geen sterveling kan in deze film de oorspronkelijke roman herkennen.
Ik zag deze versie voorafgaand aan de verfilming uit 1932 door James Whale. Gelukkig maar, want in vergelijking achteraf zou deze latere versie toch wel wat door de mand zijn gevallen. Nu moet ik zeggen dat ik me er wel mee hebt vermaakt, als fan van Robert Morley ook. De humor is flauw, daar was ik vanavond wel voor in de stemming. De setting is erg fraai en de rollen van met name Caspar en Jasper, Morgana en Potiphar zijn mooi ingevuld. De scène met de hyena is natuurlijk tenenkrommend slecht.

avatar van daviddoelen

daviddoelen

Slap aftreksel van het door J.B. Priestley geschreven boek 'Benighted' en James Whales meesterwerk The Old Dark House uit 1932.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Een remake van de gelijknamige titel uit 1932, nuja er is het huis en de storm maar daar houdt de vergelijking al op. Ik was niet erg onder de indruk van het origineel, nogal flets verhaal en slecht uitgewerkte karakters. Sfeer was wel vrij goed. Nu op het vlak van verhaal en karakters is deze een heel stuk beter en een whodunit thema vind ik nooit verkeerd. De minpunten zijn helaas dat de focus toch iets teveel op comedy ligt en van horror is er eigenlijk geen sprake. Bovendien vond ik die Tom Poston ook al irritant in de film die ik eerder van hem zag (met name Zotz!). Castle heeft wellicht ook wel gemerkt dat hij deze acteur niet meer moet gebruiken voor zijn films. Of misschien werd die keuze hem opgedrongen. De film is een Hammer productie nou dat verklaart wellicht wellicht ook waarom ik er geen hoge pet van op heb. Ik vind zowat al die Hammer producties nogal matig.

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Hier zou toch eerder comedy/mystery dan horror/mystery moeten staan

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik weet niet wat hier het teleurstellendst aan is: de talentloze hoofdrol, de ongrappige slapstick of de afwezigheid van elke vorm van spanning of creepiness. Set-design en fotografie zijn prachtig en de cast is indrukwekkend, maar het is mij gewoon niet mogelijk om ook maar één moment geïnteresseerd te raken in wat er in Femm Castle aan de hand zou kunnen zijn of wie eigenlijk de dader is, en dat terwijl ik toch dol ben op films met spookhuizen zoals The cat and the canary (1939) en The haunting (1963). Altijd leuk om Robert Morley, Joyce Grenfell en Mervyn Johns te zien, dus wat ik voor deze film nog aan waardering kan opbrengen komt puur en alleen op hun rekening, maar verder is dit toch een flinke afknapper. (Ik had misschien ook beter moeten weten, want William Castle + Hammer = the worst of both worlds.)