Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Shayna Levine, Ellen Barkin en Jennifer Jason Leigh
Gesproken taal: Engels en Hebreeuws
Releasedatum: 8 september 2005
Plot Palindromes
Zoals een palindroom een woord of woordverbinding is die ook van achteren naar voren gelezen kan worden en hetzelfde blijft betekenen, zo schetst Solondz het leven van de 12 jaar oude Aviva (ook van achteren naar voren te lezen). In deze film zijn veel Aviva's - zo wordt ze gespeeld door een kleuter, twee volwassen vrouwen, een jongetje en een paar tieners - die in een wereld leven, waar iedere seconde beslissingen genomen moeten worden, door haar zelf of haar alterego's. Een donkere kijk op de Amerikaanse familiewaarden. Met de kenmerkende zwarte humor van Solondz passeren zaken als zelfmoord, abortus, religie en eenzaamheid in de buitenwijken de revue.
Joyce Victor
'Judah' Aviva
'Huckleberry' Aviva
'Mama Sunshine' Aviva
Padd0
Een alleraardigst filmpje van Solondz.
De film zit bomvol met leuke scenes zoals de Sunshine familie en het gesprek met de moeder (Zie het maar als een soort tumor
) maar toch weet het als geheel niet echt te overtuigen.
Het verhaal huppelt vrolijk door zonder echt interressant te worden. Vooral het middengedeelte was bij tijden redelijk vervelend. 3,5*
Goodfella
Vrij onevenwichtig en vooral meer van hetzelfde als je bekend bent met Happiness en Storytelling, maar toch het meestal wel erg vermakelijk. De tumoropmerking inderdaad.. geniaal
Safri
Mij ook kappeuter. Is denk ik weer een typische Solondz. Goed, misschien geen Happiness, maar ik geloof niet dat ik word teleurgesteld.
Kan niet wachten.
Het lukt nochthans aardig. 10 dagen verder en er zijn nog steeds geen gewonden gevallen. Een mens onderschat zichzelf te snel
Safri
Inmiddels heb ik mezelf een 'riot-gun' aangeschaft en zal ik vanavond het plaatselijke Pathe theatertje is gaan opzoeken
ButterflY18
Joepie, heb vrijkaartjes voor deze film 'gewonnen'. Kijk ff op www.cjp.nl onder acties, misschien zijn er nog plaatsen
ButterflY18
Ben vandaag naar de voorpremiere geweest
De film was eigenlijk leuker dan k had verwacht. Af en toe zijn er n btje absurde dingen, zoals een vuilnisbelt voor arbortuslijkjes. Het feit dat Aviva steeds van gedaante verandert is wel grappig, ook dat die verschillende personen (met verschillende maten) steeds hetzelfde aanhebben zodat je wel het idee hebt dat het om een Aviva gaat. Ze hebben ook allemaal dat zelfde beetje zwakke stemmetje. Wat k gek vond om te zien was die passieve blik van Aviva tijdens de seks, heel droog kwam dat over. Het stukje bij mama Sunshine vond k echt grappig en blij
K vond niet dat er super goed in geacteerd werd, maar echt storend was dat niet. Mm, eigenlijk best een aanrader Palindromes wat mij betreft. Doe maar 4*
Safri
Ik kan nu toch echt niet meer wachten eigenlijk. Kijken of ie in Deventer draait
Blijkbaar heb ik in mijn gehele leven een heleboel films gemist waar om de zoveel scenes eenzelfde personage door een andere acteur gespeeld werd.
Anyway, ik deel ook de kritiek niet dat Solondz een herhalingsoefening maakt. Ik zie er in ieder geval het negatieve niet van in. Net als een Noé of Tsukamoto gaat het hier wat mij betreft om een regisseur die uitblinkt in een bepaald iets. Laat Solondz vooral films als deze blijven maken, want niemand anders kan het zo treffend als hij.
Heb ook bij deze film weer erg hard kunnen lachen. Een geweldige bende losers en misfits bij elkaar waarmee flink de draak gestoken werd. Die hele familie Sunshine is gewoon fantastisch. Last year our special daughter ran away ... and she didn't even have any legs. Wanneer dit in een serieuze context door een bleirende, overdreven Christelijke huisvrouw wordt gezegd kan ik niet anders dan hard lachen.
Net als Happiness is het visueel ook dit keer iets te pover, muzikaal is het vooral functioneel grappig. Niet wat je noemt mooie muziek, maar wel uitermate komisch.
Wat mij betreft is Solondz de enige regisseur die stevig doorgaat als het gaat om lachen met mensen waar je eigenlijk niet mee mag lachen. Het type volk waarvan je normaal zegt "ach, hij bedoelt het wel goed, maar hij is een beetje simpel". Vind Solondz ergens een geslaagde Michael Moore.
4* voor Palindromes. Weinig kwalitatief verschil met Happiness vind ik, zie dan ook geen reden om beide films anders te beoordelen.
aegron
Jordy
Het is ongetwijfeld voor veel mensen juist z'n kracht, maar ik kon het echt niet opbrengen om langer dan een uur WEER met plaatsvervangende schaamte naar irritante en lelijke mensen te kijken. De humor ontgaat mij blijkbaar totaal. Wat een vervelende gimmick ook, met die hoofdrolspeelsters...
Het laatste van Solondz dat ik ooit zal zien.
Redlop
....ik deel ook de kritiek niet dat Solondz een herhalingsoefening maakt. ...
Maar dat is toch de herhaling die je opnoemt?
Merk de correctie op de volgende regel die ik op mijn eigen uitspraak maak : Ik zie er in ieder geval het negatieve niet van in. Blijft ook dat ik het geen punt van (negatieve) kritiek vind.
Redlop
Ok..dus je vindt wel dat het een herhalingsoefening is (wat ik overigens ook geen minpunt op zich vind) maar je ziet er geen negatief punt in.
Zelf vond ik het afgezien van de wederom zwartgallige weergave van een subcultuur binnen de American middleclass gewoon een erg flauwe film.
elry
nieuwe film van Todslondz.
ook weer over zielige mensen.
jammer dat ie niet eens iets ander probeerd
Hij is er ook wel erg goed in. Buiten dat gaat het echt niet alleen over zielige mensen.
Respekked
Wat krijg je als je Bob omdraait?
bob
Wat krijg je als je zijn vader Reinier omdraait?
spierpijn idd
alleen daarom al een must see deze film, en lees dat kleine spoilertje vooral!
AHWA
Minder goed dan Happiness, maar nog steeds erg scherp en erg zwartgallig.
Safri
Mooi stukje over Palindromes vind ik zelf:
Solondz arrives at a fable of the deconstruction in which his sweet, self-swallowing (hence the title) Sisyphus finds beauty in love, even if love's bitter reward has only ever been cruelty. And like the dark punchline for that Prometheus/Epimetheus/Pandora story, the last thing Solondz lets out of his box is Hope. That, more than anything else, makes Palindromes Solondz's most aggressively humanist piece, his most difficult and divisive, and for reasons completely independent of abortion, teen pregnancy, and the blue-state/red-state tango, the most damnably difficult to unravel. Solondz is talking about faith now--it's just that his god is a son of a bitch.-
hessel
Walgelijke film!
Bij moet een film of amuserende waarde hebben of een boodschap met zich mee dragen. Persoonlijk vind ik dat deze film geen van beide doet. Deze film is gewoon bedoelt om zoveel mogelijk ranzigheid van het leven te laten zien. en dan ook nog op een manier die mij helemaal niet aanstaat, zo clean en direct. In sommige films staat het laagste walgelijkste en meest pijnvolle gedrag ook centraal, maar dan neemt een regiseur nog de moeite om het in een presenteerbaar jasje te gooien. In deze film komt het walgelijke zo hard aan dat ik er niet naar kan kijken! Nadat Aviva veranderde in een jongen heb ik hem ook uitgezet. Persoonlijk denk ik dat je een erg zieke geest moet hebben wil je op deze manier over zoiets een film maken. Ook vraag ik mij dan af waar de inspiratie/motivatie vandaan komt tot het maken van zo'n film.
Inhoudelijk vond ik het acteerwerk ook zeker niet altijd even goed. Ik kon me ook erg irriteren aan het zwarte meisje die op haar bed haar praatje doet.
Voor iedereen die een gezellig avondje met deze film wil vullen, FORGET IT! Voor de andere mensen die tegen dit soort walgelijke dingen kunnen en zich hiermee kunnen amuseren, zeg ik huren! Het verwisselen van personen die toch dezelfde identiteit blijven (Aviva) vind ik het enige stukje positieve en goed gevonden aan deze film, daarvoor deze 1*
(Als het nodig is onderbouw ik mijn mening graag nog verder...)
Walgelijke film!
... 1*
Laat Happiness en Visitor Q dan maar links liggen.
Je hebt even je agressie kunnen botvieren, da's ook wat waard.
Volkomen logische reactie overigens bij Solondz films. Valt me op zich nog mee dat ik niet meer van dit soort berichten lees bij zijn films.
Het blijft een love it or hate it regisseur.
Wat dan te zeggen van de mensen die hier hardop om moeten lachen ?
Ozarklynch
In mijn geval een instant 'love it'
Interessant filmmaker die Solondz. Ik heb een boontje voor regisseurs met oog voor detail. Moge dit nu net zijn waar de brave man in blijkt uit te blinken.
Palindromes zit boordevol subtiele 'kleine dingen' die de verder exorbitante, karikaturale personages en het onwaarschijnlijk droefgeestige verhaal enorm veel kleur geven.
Ook ik mag me (gelukkig) bij de groep scharen die met dit alles kan lachen.
Favoriete scènes: gesprek over abortus met moeder aan tafel. En dat niet zozeer omwille van de dialoog (monoloog
) maar eerder door het feit dat Aviva tijdens het gesprek apatisch starend in flink tempo een boterham naar binnen werkt. Scène is ook geniaal geschoten.
Het gehele Sunshine familie hoofdstuk.
Mark die Aviva op het feestje z'n levensvisie opdist. Alsof Solondz via hem z'n verhaal kwijt kan. Schitterend. Deze monoloog is dan ook meteen de slotsom van het verhaal.
Erg goed bevallen dus. 4*

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix