• 9.373.940 stemmen

The Big Red One (1980)

Oorlog | 113 minuten / 162 minuten (reconstructed version)

Genre: Oorlog

Speelduur: 113 minuten / 162 minuten (reconstructed version)

Alternatieve titel: Samuel Fuller's The Big Red One

Geregisseerd door: Samuel Fuller

Met onder meer: Lee Marvin, Mark Hamill en Robert Carradine

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Italiaans

Releasedatum: 18 september 1980

Plot The Big Red One

"Only chance could have thrown them together. Now, nothing can pull them apart."

Tweede Wereldoorlog. De vier jonge soldaten Griff, Zab, Vinci en Johnson dragen allen de 'Big Red One', het kenteken van de elite-eenheid van de stoottroepen binnen het Amerikaanse leger. Samen met hun sergeant worden ze naar Noord-Afrika, Sicilië en Normandië gestuurd. De sergeant is als een vader voor de jonge G.I.'S, om niet te zeggen hun engelbewaarder. De jongens keren allen altijd ongedeerd terug.

neo

prachtige film met een sublieme rol van lee marvin.goeie voice over alleen tijdens sommige oorlogscenes lult de verteller erdoor heen wat me stoorde.4 sterren

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Inderdaad, Lee Marvin speelt hier de pannen van het dak !

Een aanrader

**** 4 op 5 ****

Tony

En waarom geeft blabla zo'n lage waardering:

Wat mij ergert in deze (en de meeste andere 2e wereld oorlog films), is dat er geallieerd of hedendaags dumpspul word gebruikt voor vooral het Duitse rollende materiaal en men niet eens de moeite neemt om het authenthiek te laten lijken, kruis erop schilderen.. klaar.

Wat voor mij de kroon spande in deze film was dat er voor de Duitse tanks een versie van de Sherman tank werd gebruikt die notabene door Israel is door ontwikkelt.

Het kan gelukkig soms ook goed zoals in bv. Saving private Ryan of Kelly's heroes, daar heeft men een poging gedaan om het echt te laten lijken.

En waarom geeft blabla zo'n lage waardering:

Saving Private Ryan:

The German Tiger tank in the movie is in fact a Russian T-34 tank modified to appear as a convincing Tiger tank.

Saving Private Ryan:

I know.

Die in Kelly's heroes waren btw ook T34's.

Hobbes

komt omdat er geen duitse tanks meer zijn uit WOII..iig niet meer die rijden

ik weet zo niet wat ze in Band of Brothers gebruikt hebben

• 2070 berichten

Nou, vooruit, een halve ster erbij voor het acteer werk.

net voor de 4e keer gezien. verhoogd naar 4.5 sterren

avatar van FisherKing

FisherKing

Voor de eerste keer gezien maar zelden zo'n indringend portret van de oorlog gezien. Lee Marvin idd perfect. Mooie fotografie en mooie scenes 4.0*

Na het wat trage begin, bleek dit een uitstekende oorlogsfilm, met enkele memorabele scènes.

- de scènes op Sicilië
- de aankomst op D-Day
- de geboorte in de tank
- en vooral het gedeelte in het sanatorium.

Ik vond hem een stuk beter dan Saving Private Ryan ondanks dat er niet zo veel visueel spektakel in zit.
4 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

vergeet ook niet de scene nadat ze geen contact met nieuwelingen wouden hebben (omdat die zo snel weer sneuvelen) De soldaat voor de tweede keer water gaat halen om op een mijn te trappen en een bal gaat missen. Bahh en Au .

neo

is idd ook een hele goeie scene zelf vind ik dit de indrukwekkendste scene van de hele film: op het einde bevrijdt lee marvin een kind en wil hem dan verzorgen. die scene dat ie em op het bed legt en het kind niks wil eten en drinken.

ik weet zo niet wat ze in Band of Brothers gebruikt hebben

The art department reconstructed four World War II-era tanks, using the frames of modern-day T-34 tanks and British Army Personnel Carriers as the foundations.

da's netjes

jammer dat Band of Brothers niet op de site mag

avatar van IamBernie

IamBernie

Ja erg jammer

avatar van eerdekes

eerdekes

Is eens lang geleden op de vtm geweest ( commercieel ) en ik vond hem leuk maar herinner me er niet meer zo veel van, momenteel 3*

avatar van eerdekes

eerdekes

Bij herzien naar 3.5*.

Ik vond 1 nadeel aan de film.

Het bleef maar duren.

Van noord afrika naar sicilïë. Van sicilië naar Normandië, en ga zo maar door.

Dat vond ik op zich minder leuk, maar goed.

Goed spel van marvin en bijrollen zijn ook best ok!

Hobbes schreef:

Zo, dat wilde ik ff kwijt als modelbouwer.

Als modelbouwer zou je moeten weten dat de M4 Shermantank al véél voor het onstaan van de staat Israël ontwikkeld werd. Ik denk dat je ergens een inschattingsfoutje hebt gemaakt of verwisseld met een ander type tank. Deze tank is in 1944 in België massaal ingezet geweest tegen de Duitse Tiger Tanks. Met kan er in de Belgische Ardennen nog een paar tientallen van terugvinden.

De Shermantank

speedy23 schreef:

Dat weet ik ook, de Sherman was een van de meest gebouwde (zoniet, de meest gebouwde) tank uit de tweede wereldoorlog, maar de versie die in deze film is te zien (als Duitse Tiger tank), is een Israelische doorontwikkeling.

De veranderingen die ze in Israel hebben gedaan waren de toren vergroten en verzwaren zodat er een veel grotere kanon in kon.

Niet dus , ik ken mijn model dokumentatie.

speedy23

Daar kan ik mee leven...

avatar van tony100

tony100

Ik ben op zoek naar de dvd The big red one maar ik kan hem nergens vinden ,weet iemand waar die te koop is?

avatar van gotti

tony100 schreef:

Amazon.com

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

vrijdag erna toe bij IFFR, kicken!!!!! Kijk ik echt naar uit!!! De moeder aller oorlogsfilms over WOII

avatar van De GeuS

De GeuS

Behoorlijk slecht; vond het bij vlagen eerder een parodie op een oorlogsfilm. Vluchtig en rommelig gefilmd, waar op het einde holocaust er nog even bij werd ingepropt; 2*

avatar van WiLL

WiLL

Wat een lachwekkende film.

Slechte scenes, slechte scene overgang, acteurs krijgen nauwelijks een goede kans allemaal erg rommelig.

Aktie scenes vond ik echt dramatisch op sommige momenten, met als dieptepunt de vrouw in het gekkenhuis die met haar dansje even een peleton duitsers 1 voor 1 omlegt.

Onbegrijpelijk dat zoveel mensen de film hier goed vinden. Echt belachelijke scenes en als de duitsers werkelijk zo dom waren als in deze film waren ze nooit voorbij nederland gekomen.

Vond het een parodie op oorlogsfilms en heb meerdere malen moeten lachen (wat niet echt de bedoeling van de film was :/)

avatar van Tiesto_88

Tiesto_88

Ik hou ook totaal niet van dit soort films. Het komt op mij totraal niet realistisch over en dat vind ik bij een oorlogsfilm wel een must. 2**

avatar van The Goss

The Goss

Het meest erge vond ik nog dat je als kijker maar moet raden wat ze nou bedoelen met bepaalde scénes. Bijvoorbeeld met de ovens waar de joden in verbrand werden en dat die ene soldaat zijn frustraties daarvan botviert op een Duitse soldaat. Stel (lijkt me trouwens niet waarschijnlijk, maar er zijn mensen die de holocaust ontkennen) dat je niet weet dat de joden systematisch uitgeroeid werden, dan begrijp je van de scéne helemaal niets.

Maar al met al wel 3*

avatar van Disk

Disk

De mensen die de holocaust ontkennen zijn net zo erg als neo nazi's, Grote kans dat ze dat zelf zijn.

neo

Veel soldaten in die scene begrijpen er ook niks van, dat is nou juist het krachtige van die scene.

speedy23

Kan je je zelf voorstellen in die situatie? Ik denk dat het verschrikkelijk moet zijn en dat je eerste indruk ongeloof moet zijn, daarna ontkenning en pas dan de woede. Op een paar minuten tijd dan nog. Alhoewel nogal goedhartig, ben ik er zeker van dat ik onmiddellijk alle Duitsers in de buurt omverschiet...