• 9.369.514 stemmen

Geregisseerd door: Chung Sun

Met onder meer: Tony Liu, Kuan Tai Chen en Lieh Lo

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Ren Pi Deng Long

In een rustig stadje proberen twee playboys elkaar af te troeven bij het maken van de mooiste lantaarn van de stad. Wanneer één van hen naast het maken van een reusachtige lantaarn ook nog de favoriete prostituee van de ander van plan is uit te kopen, huurt de ander een mysterieuze kluizenaar in voor het vervaardigen van een lantaarn. Vanaf dat moment verdwijnen er steeds meer vrouwen uit het kleine stadje ...

Master Lung Shu Ai

Guest at Fu's Banquet

Guest at Fu's Banquet

avatar van wei

wei

Wel n ongewone Shaw Brothers volgens mij, vooral vanwege de sfeer en locaties. Vind SB's ook altijd wel makkelijk om weg te kijken, maar heel veel variatie bieden ze niet echt. Human Lanterns is wel een stuk dynamischer en origineler, en ook weer erg amusant. Grootste pluspunt ten opzichte van andere Shaws vind ik de locaties en kleurgebruik. Vrij luguber materiaal soms, maar met z'n pulpy aanpak en ridicule dialogen kan het niet al te serieus genomen worden, ook al bevat de film toch een aantal zeer mooi gefilmde scenes.

avatar van Ramon K

Ramon K

Al veel over gehoord. Zal er eens achter aan gaan. dvd is nu erg goedkoop bij play.

avatar van Peake

Peake

Eigenzinnige combinatie van Wuxia en horror. Het verhaal is bizar evenals de kolderieke overacterende personages. De film kent een aantal macabere passages maar eng of spannend wordt het nergens. Wat de film vooral de moeite waard maakt zijn de subliem geschoten locaties en fraaie decors die dankzij de felle kleuren en sfeervolle belichting dikwijls doen denken aan de Italiaanse horrormeesters.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Heerlijk. Heerlijk fout. Dynamiek, kleuren, locatie, verhaal, tempo en humor (want het is leuk smerig). Van wat ik van Shaw zag een hoogtepunt, namelijk niet zo knullig maar wel met dezelfde charme. Veel charme.

avatar van Driello

Driello

Heerlijk fout is inderdaad zeer treffend verwoord. Het verhaal vind ik eigenlijk zeer interessant. Hoe dit dan wordt vorm gegeven.......tja, in eerste instantie dacht ik een zeer amateuristische film te aanschouwen, maar het soms hilarisch-foute begon aantrekkelijk te worden. Mooie decors die een beetje een contrast tonen tussen overdadige luxe en vunzige vuiligheid. Slecht acteerwerk (opzettelijk?) maar, zoals gezegd: opvallend macaber verhaal wat op een ludieke manier wordt uitgewerkt. Heb me vermaakt maar zal deze niet snel nog eens kijken.

avatar van Friac

Friac

Intrigerende film van de Shaw Brothers, en alhoewel ik niet echt vertrouwd ben met hun werk heb ik wel het gevoel dat dit een vrij unieke film is binnen hun geheel van producties.
De schitterende choreografieën tijdens de gevechtsscènes zijn ook hier van de partij en vormen wat mij betreft zo'n beetje het hoogtepunt van de film. Qua horror mist de film wegens zijn campy aanpak immers te veel zijn effect, al zitten er wel mooie ingrediënten in. De gemaskerde moordenaar had bv. redelijk akelig kunnen zijn mocht hij niet teveel de "aap" uitgehangen hebben: zijn overdreven energiek heen-en-weer gehuppel in combinatie met zijn lachsalvo's zorgden er al gauw voor dat je rapper zit te grijnzen dan te huiveren. De locaties zijn op zich erg mooi vormgegeven, de sfeervolle kelder van de lantaarnmaker op kop. In combinatie met de prachtige kleurenbelichting doet dit denken aan meesterwerken uit de Hammerstal of aan films van Italiaans horrormeester Mario Bava. Maar zoals gezegd: de griezeligheid wordt teniet gedaan wegens de typische Hong Kong-elementen.
Wél geslaagd op griezelvlak zijn de bijzonder sfeervolle beginshots en de eerste moord (die behoorlijk gruwelijk is, wanneer we zien hoe de moordenaar een kruis in het hoofd van het slachtoffer kerft, er vervolgens kokend kwik in giet om ten slotte de huid "in full view" van het lichaam te pellen.).

Het verhaal op zich is vrij knullig, maar toch wel degelijk te noemen. Al dient het uiteindelijk slechts als ondersteuning van waar het echt op aan komt bij dit soort films: maffe gevechtsscènes, die hun campvalue versterkt zien door o.a. het hoofdpersonage dat tijdens de hele film niet bij lijkt te komen van het lachen. Entertainende en aparte film, hij haalt nét de 3,5* niet.

avatar van Metalfist

Metalfist

Shaw Brothers goes horror

Met veel gezoek ben ik aan het proberen om mijn Shaw Brothers collectie volledig te krijgen. Natuurlijk niet de volledige reeks vermits het productiehuis honderden films heeft uitgebracht maar wel de reeks van 20 films die is uitgebracht door DFW. Ik heb nog wel wat titels te gaan maar een tijd geleden had ik eindelijk weer eens wat chance op een rommelmarkt en vond ik deze Human Lanters. Op het eerste zicht een erg interessant filmpje en gisteravond maar eens opgezet.

En het is inderdaad een interessante zit geworden. Ik ga mij niet profileren als een Shaw Brothers kenner want daarvoor heb ik echt te weinig gezien maar het is vrij duidelijk dat dit niet in het oeuvre past. Human Lanters is een mengeling tussen Wuxia en klassieke horror geworden en het is een combinatie die ik eigenlijk wel kan waarderen. Vooral omdat dit visueel erg indrukwekkend is (deed me denken aan het werk van Mario Bava en dat is sowieso een compliment) vanwege het mooie kleurgebruik. Ook qua verhaal kon ik dit wel waarderen. Toegegeven, de beweegredenen van Chao Chun-Fang komen niet altijd even goed tot hun recht (ik blijf het wat zwakjes vinden dat hij achter Tan gaat omdat hij een rivaal is van Lung) maar het heeft erg veel charme. Vooral ook omdat het personage van Chao Chun-Fang sowieso één van de leukste killers is die ik ooit heb gezien. De combinatie van het dreigende masker en de heerlijk hyperactieve bewegingen zorgen ervoor dat hij een genot is om naar te kijken. Erg, erg leuk allemaal. Het horror element wordt eigenlijk ook nog vrij mooi vormgegeven. Het is natuurlijk niet meer te vergelijken met wat we nu te zien krijgen maar voor een film van 30 jaar oud zijn de scènes waarin het vel van de vrouwen er wordt afgetrokken degelijk gedaan.

Het maakt niet uit in wat voor films ik hem voor de rest nog ga tegenkomen want ik weet dat de rol van excentrieke moordenaar de rol is waar ik Lieh Lo altijd zal associëren. En terecht want dit doet hij erg goed. Hij is erg lenig, al is het natuurlijk nog de vraag of hij het echt was in dat pak en niet één of andere stunt double, en hij zorgt voor een geweldig personage. Het is echter de aanwezigheid van Tony Liu en Kuan Tai Chen die ervoor zorgen dat de film naast het visuele aspect nog de moeite waard is. Human Lanters steunt voornamelijk op dit trio op gebied van actiescènes en die zijn gewoon degelijk uitgevoerd. Wuxia ten voeten uit en dit resulteert in het afspringen van ettelijke verdiepingen of van een dak afvliegen. Normaal gezien eigenlijk niet zo fan van het overdreven vliegen en dergelijke maar hier is het eigenlijk een perfecte combinatie.

Nooit echt een idee wat ik moet verwachten bij het werk van de Shaw Brothers, zeker niet als ze van hun gebruikelijke stijl afdwalen (Oily Maniac, brrr) maar dit is gewoon uitstekend. De twee genres vloeien perfect in elkaar over en visueel is dit heerlijk om naar te kijken. Fans van Bava moeten dit sowieso ook eens een kans geven.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Wat heb ik hiervan genoten, top entertainment! Combinatie martials, humor en horror werken bij deze zeker verbluffend goed. Deze bij het zoeken in de tv-theek gevonden en sprak me wel aan. En da lachske zalig xD Het is dus zeker de moeite om te blijven zoeken in alles wat met ciné en film te maken heeft, ontdek telkens wel iets dat me begeert verdiende 4/5*

Shaw horror.

Er zijn er meer dan doorgaans aangenomen heb ik de indruk. De Shaws zijn toch vooral bekend om hun eindeloze stroom aan martial arts werk, maar tussendoor waagden ze zich toch ook wel aan andere genres. Deze is in ieder geval één van de bekendere, en met reden.

Zo héél verschillend van het typische Shaw werk is het ook weer niet. De decors en de acteurs zijn bekend, uiteindelijk ligt de basis ook nog steeds bij de martial arts. Maar dan met een duisterder randje. Wat fantasy erbij en een aantal "creepy" kostuums, meer nachtopnames en hier en daar wat fake bloed.

Echte horror is het niet, dat zijn die HK films eigenlijk zelden, maar sfeervol is het zeker wel. Film vliegt voorbij en die kerel met z'n masker op is toch één van de leukere Shaw Bros figuren die ik al tegengekomen ben. Misschien binnenkort toch maar eens kijken of het genre nog wat meer te leveren heeft, want dit smaakte wel naar meer. Soort van voorloper van de fantasy films uit de vroege '90s, maar dan met een duisterder randje.

avatar van Basto

Basto

• 11916 berichten

Komt juni uit op blu ray bij 88 films

avatar van Basto

Basto

• 11916 berichten

Film heeft een hoop pluspunten. Mooie decors, leuke gevechten, een beetje horror, leuke bad guy en een aardig verhaal. Vooral de gevechten in het laatste half uur zijn de moeite waard. Maar helaas zoals zo vaak bij dit soort producties, laten de personages me volkomen koud. Dus wat ze ook overkomt. Het doet me weinig tot niks. Wat dan overblijft is een vrij vlak drama.

Maar goed, de pluspunten maken dat ik hier nog wel 3,5 ster aan kwijt kan. Hier zou eens een goede remake van gemaakt moeten worden.

avatar van Woland

Woland

Ik heb de vorige horror challenges de Hong Kongse horror ontdekt, en vaak wel met redelijk succes. Natuurlijk zit er best wat variatie in, maar ze neigen in ieder geval vaak naar bondigheid en sfeer (danwel meer klassiek, danwel groezelig en vuig). Human Lanterns is, vooropgesteld, een vermakelijke film, maar de hoofdmoot hier is toch vooral in de richting martial arts met een goeie scheut humor/kluchtige personages. Of, in ieder geval, dik aangezette rivalen die strijden om macht, vrouwen, en natuurlijk wie de mooiste lantaarn kan maken. De film heeft genoeg donkere en macabere momenten om het horrorlabel wel begrijpelijk te maken, maar het is vooral toch een film die het moet hebben van mooie locaties, kleurrijke kostuums en theatrale gevechtsscenes. En dat de karakters me niet zo boeien, ach ja, redelijk vermaakt heb ik me wel.