Genre: Animatie / Avontuur
Met onder meer: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman en Idris Elba
Releasedatum: 17 februari 2016
Bekijk via Disney+
Plot Zootopia
"Welcome to the urban jungle."
In een fantasierijke wereld vol zoogdieren vervult de ambitieuze Judy Hopps haar kinderdroom. Zij gaat als eerste konijn aan de slag als agent bij het politiekorps van Zootopia. Eenmaal in de grote stad aangekomen verlopen de eerste werkdagen voor de overijverige en naïeve Hopps desastreus. Zij wordt opgelicht door de sluwe vos Nick Wilde en verliest daarnaast ook bijna haar baan als agent. Hopps neemt als laatste redmiddel een zaak aan om haar baan te redden. Hopps zoekt noodgedwongen de hulp van Wilde. Samen vormen zij een ongewoon team wanneer blijkt dat ze het doelwit zijn geworden van een samenzwering.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Zootopia (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Nick Wilde (stemrol)
Judy Hopps (stemrol)
Chief Bogo (stemrol)
Assistant Mayor Dawn Bellwether (stemrol)
Officer Benjamin Clawhauser (stemrol)
Bonnie Hopps (stemrol)
Stu Hopps (stemrol)
Yax (stemrol)
Mayor Leodore Lionheart (stemrol)
Mrs. Otterton (stemrol)
Nieuwe Disney!
Vanaf 17 februari 2016 te zien in de Nederlandse bioscopen
TornadoEF5
Leuk idee, ben alleen wat achterdochtig dat dit een Disney productie is, had liever dat dit van Pixar was.
AHWA
Luiaards bij het DMV-grap gaat veel te lang door in die trailer. Leuke vondst, maar come on.
A*V
Waarom staat er in de trailer dat het van de makers van Frozen is, geen van de regisseurs heeft iets te maken met die film
TornadoEF5
Hmm moet toch toegeven dat ik stilaan wel het gevoel/de zin heb dat ik deze film wil zien. Zal hem niet in de cinéma zien, maar van zodra ik hem in goede kwaliteit vind zal ik hem zeker kijken. Kan wel eens één van de betere Disneys worden, en het thema boeit me nu ook eens (waar een gameparodie, superheldenfilm of een sprookje met de sneeuw-/ijskoningin dat minder deden).
Mattiman
Een charmant verhaal met inspirerende waarden, prachtige beelden en onverwachte humor. Zootropolis struikelt een beetje naar het einde toe, maar valt gelukkig nooit. Deze plezante verrassing toont dat Pixar niet de enige is die jong en oud kan entertainen met (digitale) animatie.
TheLionKingFan
Er werken meer mensen aan een film dan alleen de regisseurs.
Brabants
Er werken meer mensen aan een film dan alleen de regisseurs.
LoL
arno74
Ben wel nieuwsgierig, wordt erg goed ontvangen. Film voor jong en oud.
TornadoEF5
Hopen dat hij goed is. Op IMDb ook vrij goed ontvangen gelukkig. Heeft ook een leuk thema (iets anders dan Big Hero 6 - geeuw ).
baspls
Het niveau van Disney gaat steeds verder achteruit. Opzich wel grappig maar niet iets dat je van Disney animation zou verwachten. En Fireball in de trailer... dat kan toch niet, wtf. Nee, Disney is 'overleden' toen ze zijn gestopt met traditionele animatie. Laat de 3D alsjeblieft aan Pixar over, jongens...
mrbaantjer
Gisteren in de voorpremière in 3d kunnen aanschouwen met mijn zoon van 10.
Wat een geweldige film zeg! Zeker na het zien van "The Good Dinosaur". Ik ben het dan ook totaal niet eens met baspls
Disney Animation begint het kunstje goed door te krijgen en kan zich meten met Pixar (met hun recentste films streeft Disney Pixar zelfs voorbij). Uiteraard is de basis zoals veel films gebaseerd op het thema 'Je kunt alles zijn/worden als je er maar in geloofd en er voor gaat', maar dat is helemaal niet storend of opdringerig.
De animatie was gewoon super goed verzorgt, maar het script was ook top en spannend met diverse twists die ik niet zag aankomen. Mijn zoon vond hem ook super leuk, maar wilde niet te enthousiast zijn omdat hij The Good Dinosaur wel erg goed vond
Esteban
Het kan gek klinken, maar de makers van 'Zootopia' zijn duidelijk inspiratie gaan halen bij titels als 'Chinatown' en ja, zelfs Brian de Palma is nooit ver weg. Ze doen ook geen moeite dat weg te steken. Een opvallend sterk geschreven script, dat zeer openlijk uiterst actuele thema's behandeld. Dit is zonder twijfel één van de meest volwassen verhalen uit de WDA Studio's.
Ook de animatie kon op verscheidene vlakken verbazen. Nooit eerder heb ik zoveel zorgvuldigheid en detail gezien wat karakter-animatie betreft. Dan heb ik het vooral over de zogenaamde 'facial expressions', die fenomenaal zijn. Op werkelijk élk moment leven die gezichten op een manier die ik niet eerder heb gezien. Waar figuren die niet aan de beurt zijn doorgaans 'verstijven' in de achtergrond, blijven deze hier zelfs deel uitmaken van het geheel door te praten met heel fijnzinnige uitdrukkingen, heel subtiel. Tof ook om te zien hoe de vos werkelijk de droge blikken van z'n stemleverancier weet over te brengen.
Het is bovendien een rijke wereld, die meerdere kijkbeurten zal vragen om echt alles mee te krijgen. Er is enorm veel gaande en er valt oneindig veel te ontdekken in de achtergronden. Er werd heel inventief omgesprongen met het contrast tussen alle diersoorten die in dezelfde omgeving moeten kunnen functioneren.
Ondanks dat er best wat af te lachen valt, voor mij overigens geen vereiste, is er op dat vlak weinig nieuws wanneer je de trailers gezien hebt. Niet erg in dit geval. Wat ik persoonlijk wel een beetje gemist heb, is een band met de hoofdfiguren. Het is gelukkig absoluut geen typische buddy-cop-comedy geworden, maar emotioneel deden de vos en het konijn me zo goed als niets. Dat had hier toch wel op z'n plaats geweest.
Kinderen onder de 7 a 9 jaar (ieder kind is anders), zullen geen snars van het verhaal begrijpen, met verveling tot gevolg tijdens de vele serieuzere momenten. Althans, dat werd heel duidelijk in de overvolle zaal waar ik
Ik schipper een beetje tussen 3,5 en 4 sterren. Waarschijnlijk gaat de originele versie me nog meer bekoren, want het 'lost in translation' gevoel was nogal aanwezig.
Esteban
Zo zie ik het niet. Het is één verhaal dat op twee niveaus tegelijkertijd tracht te werken, en daar slagen ze grotendeels met verve in. Maar dan wel voor de doelgroep die ik aangaf.
Mijn nichtje is 7,5 en behoorlijk voorop wat meer volwassen thema's of symboliek in films betreft, wanneer ik dat vergelijk met haar vriendjes. Ook alternatievere of veel zwaardere animatiefilms (Beyond, Beyond of Le Petit Prince) gaan haar verrassend goed af. Maar hier merkte ze meteen op dat ze het wel leuk vond en grappig, maar ze niet begreep waar het over ging. En ook niet waar ze nu eigenlijk naar op zoek waren of waarom de slechterik deed wat hij of zij deed.
kinderen jonger dan dat hebben énkel en alleen de wervelende en kleurrijke wereld vol diersoorten om op terug te vallen. De meeste humor, het opzet (plot) en de verschillende lagen ontgaan hen volledig.
Dat is overigens geen vorm van kritiek. Eerder iets dat ik meegeef aan ouders die van plan zijn met hun jongsten te gaan. De marketing doet namelijk een heel andere film vermoeden. En dat was tijdens de film en nav de commentaren in de zaal duidelijk te merken.
The Director
Geweldige leuke animatie film, goed verhaal, mooie karakters en unieke grafische omgeving.
Dit wordt een klassiekertje.
aspers
Ik kan eigenlijk met geen woorden omschrijven waarom Zootopia, zo'n ontzettend goede film is! De animaties zien er natuurlijk prachtig uit! Maar het is veel meer dan dat. Alles wat je in de film ziet heeft een doel, en komt later nog eens terug om de puzzel in elkaar te laten vallen. Dat is denk ik wel het sterkste punt van deze film. Maar het zijn ook de gevatte opmerkingen en grappen die alleen de ouders zullen begrijpen (mijn vrouw en ik keken ons regelmatig grijzend aan).
Ik kon er eigenlijk mijn vinger niet echt op leggen. Het is gewoon een ontzettend leuke en vooral ook spannende animatiefilm. Een zéér volwassen animatie film, en eigenlijk niet echt Disney'aans. Begrijp me niet verkeerd. i Love Disney, maar dit had bijna zomaar uit de keuken van Pixar kunnen komen. Hij kan zomaar naast 'Inside Out' in de kast staan.
Er zitten zoveel scherpen vondsten in, dat ik op het einde dacht 'verdorie, dis wat echt een goede film'. Vervolgens gooien ze op dat moment er echt een ijzersterke uitsmijter tegenaan, en ik denk 'verdorie, dit was echt een briljante film!'.
Een paar seconde later zie ik op de aftiteling 'John Lasseter - executive producer' voorbij komen. Tja, het kan aan mij liggen, maar al zet die man alleen maar een kopje koffie voor het animatie team, dan nog zal het een betere film opleveren.
Topper, en aanrader voor de hele familie (kan wat spannend zijn voor de gevoelige kids - die van ons stelt al de hele dag de vreemdste vragen - maar het is het absoluut waard).
4,5* voor de meest volwassen Disney film sinds jaren!
predator
- 1951 stemmen
Eigenlijk niet zo veel toe te voegen aan bovenstaand commentaar. Ik dacht een typische Disneyfilm te gaan zien maar dit is een hele complete film. De beelden zijn prachtig, er is veel oog voor detail en het verhaal loopt als een trein. Maar het mooiste vond ik de verwijzingen naar andere films. Ik zag in ieder geval Silence of the lambs, Godfather, Chinatown en Trainingsday terug. Aanrader voor kinderen én ouders.
mjk87 (moderator films)
Uitstekende film van Disney, de zoveelste op een rij inmiddels. Waar Pixar nog één keer uitschoot met Inside Out lijkt het me dat Disney al het talent in haar eigen tekenfabriek laat werken, want wederom is dit een originele en inhoudelijk sterke film geworden.
Dieren als metaforen gebruiken is vaker gedaan - Animal Farm is allicht het bekendste voorbeeld - maar ik had niet verwacht dat Disney er zulk een politieke film van zou maken. Begint de film nog vrij simplistisch en wat kinderachtig, uiteindelijk neemt het serieuze toe, worden de grappen beter (heerlijke sneer naar het gebruik van nigga) en wordt die hele dierenwereld echt een prachtige afspiegeling van onze eigen mensenmaatschappij met ons eigen denken over anderen en vooral over de vooroordelen. Ik kan me goed indenken dat de jongsten deze film totaal niet zullen begrijpen. Verder zijn de vele verwijzingen naar popcultuur meestal erg leuk.
De film evolueert uiteindelijk in een detectiveverhaal van het betere soort waarin de tijd wordt genomen voor sfeerzetting en onderzoek. Ondertussen gaan de twee (allicht iets te weinig memorabele) hoofdpersonen door heel Zootropolis heen en kunnen de artiesten van de tekenafdeling helemaal losgaan met kleuren en het design van die stad. Eigenlijk ziet het hele design er prachtig uit en de camera zwiert heerlijk maar altijd overzichtelijk rond. Jammer van het overbodige 3D dat de film ook vrij donker maakt.
Verder is het wel dat de film vooral op de funfactor mikt en échte sfeer nooit echt wordt gehaald. De film doet veel goed, maar excelleert alleen op plezier. Ja, de film lijkt op Chinatown en doet dat verdienstelijk, maar haalt dat absolute topniveau nergens. De film heeft zijn politieke issues, maar heel diep wordt er niet op ingegaan. De film is soms wat duister, maar hé: het blijft Disney. En zeker het einde is iets te afgeraffeld en er had makkelijk een minuut of 10 bij gemogen van mij.
De film is dan wel nergens zo charmant als Bambi of Pinocchio of kent de epische grandeur van The Lion King, toch is dit weer een sterke film die de volle speelduur uitstekend vermaakt en vaak genoeg aan het denken zet. 4,0*.
Mattiman
Voor de geïnteresseerden: ik mocht producent Clark Spencer en regisseurs Byron Howard (Bolt en Tangled) en Rich Moore (The Simpsons, Futurama en Wreck-It Ralph) interviewen. Een boeiend gesprek over het denkproces, de kern van Disney-films, virtual reality, de personages en humor. Een fantastische ervaring als film- en animatieliefhebber. Weinig is fijner dan regisseurs persoonlijk bedanken voor hun film!
Hier het volledige interview met de makers van Zootropolis/Zootopia!
Bottleneck
Veel details in de visuele vormgeving; van kleine druppeltjes op een treinraam tot minuscule, bewegende haartjes op de snuit van een of andere wezel. Ik kijk niet vaak films in een bioscoop (3D) buiten filmfestivals om maar dit is mooi om te zien.
Het verhaal is prima en vlot, met leuke verwijzingen naar films en muziek, alleen jammer dat de moralistische deken behoorlijk dik is. Je botst bijna tegen de spiegel aan die ons confronteert met vooroordelen en racisme, met de grote stad als metafoor voor een samenleving met verschillende groepen en levensstijlen. Zie het liever minder opvallend of betuttelend (een Disney van nota bene 75 geleden had een gewaagder randje (Dumbo)).
Desondanks heb ik er van genoten met m'n dochtertje, vooral van een paar grappige scènes zoals met de ambtenaren-luiaards, de mafia-beren, de vos (leuk personage) en veel andere herkenbare elementen. Erg vermakelijke film.
N.Stinson
Wat een heerlijke film. De animators/tekenaars had ik al een tijdje gevolgd op het internet en had al verschillende trailers op het internet gevonden. Maar had niet verwacht dat het zo'n prachtige film zou worden. De animatie, details, personages, verhaal en de cast zijn geweldig. En zoals alle disney films, zitten er nu weer een paar stiekeme easter eggs verstopt waar je erg om moet lachen. Deze film klopt gewoon en ben blij dat ik hem heb gezien..
Joy4ever
Wat een matige trailer zeg. Mijn dochter werd er ook niet heel enthousiast van. En wat een contrast met de laatste Pixar. Nee, Disney heeft het niet meer voor mij.
arno74
Een erg leuke film met meerdere lagen en veel geslaagde humor. Zo is het verhaal over het konijntje en de vos, en de stad waarin ze leven, voor kinderen erg leuk. In de zaal werd toen ik het zag door kinderen volop gespeculeerd over of de vos en het konijntje op elkaar verliefd zouden worden. Maar daarnaast zitten er genoeg zaken en verwijzingen naar de mensenwereld in die de kinderen zullen ontgaan en de volwassenen zullen aanspreken, zoals (spoiler) de luilakken als ambtenaar, en het moraal over discriminatie wat als een rode draad door de film loopt. Verder wordt duidelijk ingespeeld op de actualiteit door uit te halen tegen het aanwakkeren van angst waar velen hun macht mee proberen te verkrijgen en te behouden. Ook fijn dat de film een realistische toon heeft door niet zoals zoveel andere films te hameren op "dromen die uitkomen als je het maar hard genoeg probeert". Zo komt de droom van het konijntje weliswaar uit, maar voor de vos geldt dat niet. Dromen komen dus niet altijd uit, en het is wel fijn als een film dat ook zo durft te tonen.
Een volwassen film die leuk is voor jong en oud. Ruim 3,5*, met kans op verhoging naar de 4*.
Serafijn
Ik heb deze film op date (ja, echt) gekeken, anderhalve week terug. Ik keek er nogal tegenop, maar toch maar ingestemd. En ik moet zeggen dat het me prima bevallen is!
Om te beginnen is de film heel mooi vormgegeven, in Zootropolis gebeurt er zoveel tegelijkertijd, je kan het bijna niet bevatten. De kleuren spatten ook echt bijna van het scherm, zo'n kleurrijke beestenboel is het. De dubbele laag in (bijna) de hele film vond ik ook interessant: er zitten boodschappen in verwerkt die duidelijk bedoeld zijn voor volwassenen en een oppervlakkig verhaaltje (pak de slechteriken) voor kleine kindjes. Daardoor lijkt de film echter ook een beetje op twee gedachtes te hinkelen, maar dat stoorde absoluut niet. Al zag ik soms kleine kinderen wel wat meewarig kijken; het is me dan ook niet helemaal duidelijk welke doelgroep de makers primair als doel hadden.
Wat Gazelle a.k.a. Shakira in de film deed is me niet helemaal duidelijk. Ik dacht nog dat zij de slechterik zou zijn of iets dergelijks, maar dat blijkt niet het geval. Try Everything is een leuk liedje en past op zich ook wel in de eindscène (de dansende tijgers zijn episch), maar het hele personage lijkt wat overbodig.
Ik geef deze film dan ook 4 sterren. Heb nog even getwijfeld tussen 3.5 en 4 maar ik vond dit toch echt een plezier om naar te kijken. Zeker omdat ik achteraf nog veel heb kunnen lachen met m'n date erover, dat was ook positief natuurlijk. Deze film wil ik zeker nog een keer terug zien.
Antonev
Kan iemand vertellen waarom Disney deze productie weer in eigen hand heeft gehouden en niet door Pixar heeft laten uitvoeren? Met Bolt en Big Hero 6 deden ze in principe hetzelfde. Willen ze hiermee de 'Disney familie-film' in stand houden?
Antonev
Tijden veranderen en mensen veranderen. Het grote publiek zit blijkbaar niet meer te springen om de traditionele animatiefilm. De traditionele animatiefilms van Disney werden na Tarzan (1999) minder en minder. Eigenlijk logisch dus dat er een nieuwe weg ingeslagen is. Bij Disney films maakt het mij overigens niet uit of het traditioneel geanimeerd is of met nieuwe technieken gemaakt is, als het maar het Disney sfeertje oproept.

Zootopia 2

Wo Bu Shi Yao Shen
Komedie / Drama, 2018

Lian Lian Feng Chen
Drama / Romantiek, 1986
allegoryleeuwhippopotamusfoxolifantsheepvillaintekenfilmpolar bearpestenmoose wraakcomputer animatiesamenzweringoplichterurbanvrouwelijke hoofdrolspelercheetahantropomorfismekonijndierrookie copvermist persoonfable racial prejudiceinjusticereconciliationram female villainbuddy copstereotype cartoon rabbitvillain arrestedbadger discriminationcartoon bear 3dpolice womanyakafrican buffalogazellethree-toed slotharctic shrewafrican elephanthoney badgerindian elephantblack jaguarfennec foxblack rhinocerosnine-banded armadillo cartoon animalspeculative fictioncartoon foxcartoon elephant joyfuloscar winner