menu

The Life and Death of Peter Sellers (2004)

mijn stem
3,24 (135)
135 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama / Biografie
122 minuten

geregisseerd door Stephen Hopkins
met Geoffrey Rush, Charlize Theron en Emily Watson

The Life and Death of Peter Sellers vertelt het verhaal van de turbulente opkomst van een Britse komiek. In de schaduw van zijn alles overheersende moeder is Sellers' leven een voortdurende worsteling tussen zijn relaties met vrouwen, zijn roem en de vele kanten van zijn persoonlijkheid. Het ontbrak hem aan zelfvertrouwen ondanks zijn huwelijken, de vele lof die hij oogstte en de grote successen die hij boekte. The Life and Death of Peter Sellers onthult de persoonlijke en innerlijke kwellingen die de getalenteerde, charismatische acteur tot de uitspraak dreven: "I hate everything I do."

zoeken in:
avatar van Friac
3,5
David Leonard schreef:
Technisch :

de kleurpalette van de film is wat bizar ,heel fel licht soms. veel achtergronden zijn vals, CGI, en dus geen decor, wat soms heel frustrerend en bizar is. want het valt echt te zien.


Dat is op sommige inderdaad inderdaad wat jammer. Het valt allicht te verklaren door het feit dat deze film bedoeld was voor televisie (een samenwerking tussen HBO en de BBC), wat volgens mij betekent dat het budget een stuk kleiner was dan de gemiddelde studiofilm (al is dat maar een gok, want ik ben niet echt vertrouwd met het productieproces en -budgetten).

Deze biopic beviel me wel. Het leven en vooral de persoonlijkheid van Peter Sellers is interessant genoeg om er een film van een kleine twee uur over te maken. Ik vond het een beetje jammer dat de film nogal sterk focuste op de Pink Panther-films: natuurlijk waren deze films bepalend voor zijn carrière en is het vooral hierdoor dat Sellers bekend is bij het publiek, maar ik hoopte om net iets meer verrassingen tegen te komen, met bv. uitwijdingen over enkele kleinere films.
Hoe dan ook, de film is erg speels aangepakt en dat wist ik te appreciëren. Geoffrey Rush is voortreffelijk in de rol van Peter Sellers, en het was een verrassing om te zien hoe hij op sommige ogenblikken in de huid van de omringende personages kroop, en af en toe van de set wandelde om aldus de illusie van de film te doorprikken. Ook was het als filmliefhebber heerlijk om enkele klassieke scènes uit o.a. The Pink Panther en Dr. Strangelove nagespeeld te zien worden.

Het einde van de film stelde me een tikkeltje teleur, maar allicht is dat te wijten aan het feit dat ik nog te weinig vertrouwd ben met de figuur van Peter Sellers.

3,5*

avatar van nightbreed
3,5
Goede film over een deel van het leven van Peter Sellers.
De regie is ongewoon, soort van licht artistiek.
De man die Sellers speelt praat af en toe over zichzelf in de camera, tegen de kijker dus.
Dit klinkt erger dan dat het is omdat het op een goede manier is gedaan.
De akteurs zijn zeer goed, veel bekende gezichten.
Helaas zittten er wat hiaten in, maar dat zal wel zijn om de film niet te lang te laten duren, je moet toch keuzes maken wat je wel en niet laat zien anders krijg je een film van 3 uur of meer.

De film is gelukkig geen ode aan Peter Sellers, de film maakt duidelijk dat hij geen gezellig mannetje was maar dat hij een een respectloze arrogante klootzak was.

3,0
een film die me vrolijk maakte toen ik het zag in de bioscoop, een aanrader voor fans van sellers en mensen die houden van biografie films

avatar van weaselweasel
3,5
Prima biografie die me intrigeerde.
Tevens kreeg ik hierdoor weer eens zin om Being There te kijken, toch wel één van mijn Sellers-favorieten.

avatar van Drs. DAJA
4,0
Oei, dit is ontzettend goed. Meende ik in het begin nog echt dat we met een wat vlotte (typische) biopic te maken hadden die vooral om een mislukt huwelijk zou gaan, bleek op het einde dat dit een zeer scherpe karakterschets is. De film weet door middel van de gebeurtenissen in Seller's leven erg goed zijn egocentriek te tonen. Zo is de scene waarin Geoffrey Rush als de moeder van Sellers naar haar kist loopt ronduit meesterlijk en filmisch briljant. Sowieso is de kritische blik naar Peter Sellers als persoon ontzettend prettig en zorgt dit voor een krachtig en indrukwekkend verhaal. The Life and Death of Peter Sellers is een ontzettend goede biopic.

avatar van The One Ring
3,5
The Life and Death of Peter Sellers is een biopic die werkt omdat hij de twee belangrijkste valkuilen van de biopic ontwijkt. Ten eerste worden de voorspelbare structuur (terugkijk op het leven tijdens een dieptepunt of voor het sterven) en aanpak (zeer rechtlijnig, ondanks flashbacks) hier op de hak genomen. Het is op papier eigenlijk nog altijd vrij simpel opgebouwd en verteld allemaal, maar de regisseur speelt met de conventies van de biopic, door Sellers zelf zogenaamd de regie in handen te geven, iets dat werkt.

Ten tweede hebben regisseurs van biopics vaak iets teveel bewondering voor hun onderwerp, waardoor je al snel naar wat al te grote heldenverering zit te kijken. Daar is hier al helemaal geen sprake van. Sterker nog, ik kreeg bijna het gevoel dat Hopkins nog een persoonlijk appeltje te schillen had met Sellers. Op de IMDb Boards grapte iemand dat Hitler sympathieker neer gezet werd in Der Untergang, dan Sellers hier. Niet helemaal waar (ik had ergens wel met Sellers te doen), maar wel een begrijpelijke opmerking. De narcistische Sellers moet het meer doen met de fascinatie die we voor hem voelen dan dat we me hem meevoelen. Persoonlijk vind ik het wel prettig dat er voor een (kennelijk) eerlijke aanpak is gekozen, zodat we toch meer de echte Sellers lijken te kunnen begrijpen. Ik kan me echter wel voorstellen dat het voor mensen die niet bekend zijn met het werk van Sellers wat minder interessant is.

Geoffrey Rush is briljant en doet bijna angstvallig veel aan de echte Sellers denken, ondanks zijn lengte en de grotere neus. Emily Watson is minstens even goed als zijn eerste vrouw en John Lithgow maakt ook van Blake Edwards een boeiend figuur. Sommige momenten zijn vrij geniaal, zoals de droom tijdens Sellers hartstilstand en de al door Drs. DAJA beschreven scène, waarin Sellers zijn moeder speelt. Sowieso is de soms cartooneske aanpak heel geslaagd. Sommige momenten pakken iets minder sterk uit. Waarom bijvoorbeeld die sinistere introductie van Stanley Kubrick, die me ergens aan The Shining deed denken? Andere momenten gingen me wat te snel. Maar het positieve overheerst. Het is toch net wat anders dan de andere biopics.
3,5*

avatar van scorsese
3,5
De titel onthult al dat we hier te maken hebben met een biopic over Peter Sellers. Gellukig weet de regisseur een aantal cliches van dit genre te vermijden, en volgt niet het meest gangbare pad. Zo zien we Peter Sellers een aantal rollen overnemen van belangrijke figuren in zijn leven die dan commentaar geven over Peter Sellers (hij geeft dus eigenlijk commentaar op zichzelf).
'Een goed acteur is een lege huls.' Volgens deze film gold dat zeker voor Peter Sellers. Geoffrey Rush zet een erg veelzijdige rol neer en maakt er geen karikatuur van.

Ik vond dit toch wel een heel bijzondere film. Peter Sellers heb ik altijd een interessant persoon gevonden, en door deze film is dat alleen maar meer geworden. Geoffrey Rush zet Sellers perfect neer. Ik twijfelde zelfs een paar keer of we nu de echte Sellers zagen of nog steeds Rush. Geweldig ook om zo de verschillende rollen van Sellers terug te zien. Nog steeds even grappig als in de echte film.
Ik vond het ook erg leuk om zoveel beroemde personen langs te zien komen, Kubrick, Edwards, Niven,Loren...

3.5*

avatar van Donkerwoud
3,5
Mooi hoe ze Peter Sellers weten te verbeelden als een ongrijpbare persoonlijkheid wiens gekozen rollen meer over hem zeggen dan de daadwerkelijke gebeurtenissen in zijn leven. Fijn ook dat ze de akelige kanten van de persoon niet bepaald schuwen, en ook laten zien dat het beslist niet alleen maar een fijne man was. Veel waarheidsgetrouwer dan de meeste biopics, die de schaduwzijde van de geportretteerde verdoezelen met de mantel der liefde.

avatar van Chainsaw
3,5
Bij een biopic denk je al snel aan het bekende stramien zonder enige verrassingen. Gelukkig kent The Life and Death of Peter Sellers van Stephen Hopkins wel de nodige verfrissende elementen. De belangrijke films en personages van Peter Sellers komen voorbij en daarin wordt veelal de focus op zijn talent gelegd. Daarnaast krijg je een kleine kijk in zijn privéleven, waaruit blijkt dat de man helemaal niet zo'n aangenaam persoon was. Blij verrast om te zien dat de makers hem niet simpelweg verafgoden, maar het aandurven hun hoofdkarakter ook zijn onsympathieke momenten te laten hebben. Maar het mooiste vernieuwende element uit de film is dat Sellers op belangrijke momenten in zijn leven kort de andere karakters als zijn vader en moeder vertolkt. Goed gevonden en mooi uitgewerkt. En als laatste is Geoffrey Rush fantastisch als Sellers, hij draagt de film met ogenschijnlijk gemak op zijn schouders. Sterke rol, geweldig hoe ook Rush in de karakters van Sellers weet te kruipen.

3,5 sterren.

avatar van Roger Thornhill
4,0
Toen ik deze biopic indertijd op TV zag was ik vooral blown away door de briljante rol van Geoffrey Rush. Bij herziening op DVD blijven niet alleen de vertolking van Rush maar ook de film als geheel gelukkig recht overeind staan, hoewel er natuurlijk altijd wel wat te zeuren blijft: zo miste ik zelf iets over Sellers' rollen in Ealings The ladykillers en Kubricks Lolita, en vraag ik me nog altijd af in hoe groot de invloed was van Alec Guinness (die in Kind hearts and coronets maar liefst acht leden van dezelfde familie voor zijn rekening nam, terwijl Sellers in Dr Strangelove bleef steken op drie gerealiseerde rollen en één geplande). Maar goed, een kniesoor etc. Vroeger was ik een groter liefhebber van Sellers' werk dan nu: Dr Strangelove en Being there blijven prachtige films, maar voor het herzien van de Pink Panthers ben ik toch een beetje huiverig. Gelukkig heeft dat mijn waardering voor deze film dus niet beïnvloed. Mooiste moment was voor mij wanneer Sellers in het vliegtuig uit het toilet komt en de stewardess aanspreekt : "I am looking for my tru-urngk." Wie hoort dan niet meteen: "I want a reum!"

avatar van mr. Prizzi
3,5
Knappe film , mooi gemaakt en een kunstzinnig eerbetoon aan de acteerkwaliteiten van Peter Sellers.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:51 uur

geplaatst: vandaag om 13:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.