Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Bridget Fonda
Releasedatum: 18 februari 1999
Plot A Simple Plan
"Sometimes good people do evil things."
Twee broers, de slimme familieman Hank en de simpele Jacob, vinden samen met een vriend een tas met ruim vier miljoen dollar in een neergestort vliegtuig. Ze besluiten het geld te houden als niemand het opeist. Het valt echter lang niet mee om de vondst geheim te houden en voor ze het weten, zijn de drie verwikkeld in geweld, moord en andere zaken.
Jacob Mitchell
Baxter
FBI Agent Renkins
FBI Agent Freemont
Leland Palmer
Sterke film. Had na een aantal berichten al een soort van Fargo verwacht en die vergelijking is niet vergezocht natuurlijk. Heb me uitstekend vermaakt met deze film.
Vooral de prachtig geschoten plaatjes van de besneeuwde, witte, uitgerekte landschappen zijn érg mooi. Deze sfeer zorgt voor een sterk fundament. Vond de cast uitstekend, met als uitschieter Thornton. Grappig en onvoorspelbaar karakter. Leuk ook om jezelf in de situaties van de hoofdpersonages te verplaatsen, die steeds dieper wegzinken in de ellende. Die moord op de vrouw van Lou is fantastisch en het drama naar het einde toe uitstekend. En waarvoor allemaal? Het had zo makkelijk kunnen/moeten zijn.
Het scenario zit uitstekend in elkaar, de muziek ondersteund alles prima en naar het einde toe wordt het een paar keer behoorlijk spannend. Dikke voldoende.
Filmkriebel
Er zijn mensen die hun moeder zouden verkopen voor geld. Hank is duidelijk ook zo'n type. Een middelmatige kerel met een middelmatige job en een middelmatig leven. Wanneer hij, zijn broer Jacob en een vriend van Jacob 4,5 miljoen dollar vinden in een neergestort en ondergesneeuwd vliegtuigje begint hij te dromen. Het trio spreekt af om het geld te delen.
Ethische kwesties worden snel van de baan geveegd. Hank en zijn vrouw zetten een wirwar aan scenario's op om ongestraft verder te kunnen leven met het geld. Wanneer er doden beginnen te vallen komen ze dieper en dieper terecht in een neerwaartse spiraal. Knap hoe dit verhaal opgebouwd is. Een zeer overtuigende Thornton en Paxton spelen naar behoren en gelukkig maar, want dit is een film die volledig steunt op acteerspel. Slechte acteurs hadden écht de film om zeep kunnen helpen. En wat had ik een hekel aan die Hank. Ik was dan ook blij dat het op het einde voor hem ook slecht afliep .
Die thriller/drama over hebzucht en egoisme zal ongetwijfeld voor een leuke filmavond zorgen in heel wat huiskamers. Er zijn inderdaad wat overeenkomsten met Fargo al was Coens film meer gestileerd en dynamischer. Daarom ook een 3,5* want in hetzelfde genre vond ik Fargo toch niet iets beter.
zaaf i
Er zijn mensen die hun moeder zouden verkopen voor geld.
ja dat is waar. ik zou mijn moeder graag verkopen, maar niet uit hebzucht ...
een heel fijne BB ook in 'sling blade'
Fortune
Gisteren op tv gekeken en wat een zieke film is dit eigenlijk.
In het begin van de film zat ik continue te twijfelen of ik toch iets anders ging kijken want vond het maar een simpele bedoeling.
Maar ze raken steeds meer verzeild in smerige zaken, leugens, verraad en moord.
Vanaf het moment met die sneeuw mobile vond ik de film pas interessant worden en wou ik hoe dan ook weten hoe het af ging lopen.
Het acteerwerk was sowieso goed en dan vooral van Billy Bob, zo kreeg echt zwaar veel medelijden met die gast toen ze in de auto zaten en hij vertelde dat hij nog nooit een meisje heeft gekust en dat het enigste meisje in zijn leven alleen bij hem was voor een weddenschap. Wat ontzettend zielig vooral omdat Jacob het zelf niet eens erg vond je krijgt er gewoon een ontzettend onrechtvaardig, misselijk gevoel bij.
Het beste vond ik nog wel toen de 2 broers met die andere gast wat gingen drinken en daarna bij hem thuis zaten.
Wat vond ik dit geniaal en vooral zo onvoorspelbaar wat er gebeurt en gezegd word, voor wie Jacob nou kiest en of Jacob nu aan het acteren is of juist niet. Gewoon geweldig.
Het enigste minpunt vind ik de vrouw van Hank,
aardig, eerlijk vrouwtje verandert van het ene naar het andere moment in een koelbloedige secreet dat om niemand iets geeft behalve haar eigen familie.
Het einde vond ik ook heel goed en ontzettend ziek. Maar had van mij nog wel iets langer mogen duren. Dat ze nog iets laten ze dat Hank en zijn familie in schuldgevoel leven of iets dergelijks.
Het is wel een film die je zo goed als maar een keer kan kijken omdat de 2e keer alle verrassingen weg zijn maar goed misschien over een jaar ofso.
Boenga
Als ze het nou gewoon cash bijhielden en eventueel naar een andere staat zouden verhuizen (aangezien de politie in hun staat er nu natuurlijk vanop de hoogte is) dan zou er toch normaal gezien geen probleem zijn? .... .... Dus ik snap zijn eindbeslissing niet echt....
Net het boek gelezen; zeer aangename lectuur, en - zoals altijd - heel wat meer diepgang dan de verfilming.
Wat betreft z'n beslissing om het geld toch te verbranden: als het alleen om diefstal zou gegaan zijn, had hij ongetwijfeld dat risico genomen. Gezien de moorden toch maar niet dus. Bovendien: om pakweg een huis(je) te kopen hadden er al een heleboel briefjes richting bank moeten gaan.
Een opvallend verschil: in het boek vraagt Jacob NIET om doodgeschoten te worden. Een absurde vraag, maar het is ondertussen te lang geleden dat ik de film zag om die situatie heel concreet met het boek te vergelijken.
En voor wie het geheel te ongeloofwaardig vindt: er zij al hééééél veel moorden gepleegd voor geld. En in dit geval is alles het gevolg van die eerste moord; daarna is er een neerwaarste vicieuze cirkel waar geen ontkomen aan is. Het is verdergaan of arrestatie. Geen alledaagse gebeurtenis, maar het zijn dingen die ongetwijfeld kunnen én al gebeurd zijn...
Het einde: fantastische (anti-)climax.
bjerik76
spanning en drama in 1 goeie lange film.
geweldige acteurs, simpel concept, geen dure scenes, maar dat is allemaal niet nodig.
de karakters worden goed uitgewerkt, en hoe simpel dingen soms lijken, hoe ingewikkelder ze kunnen worden.
Hoe dan ook, idem als in bijv No country For Old Man en vele anderen.
ALS ik een koffer met veel geld zou vinden dan zou ik gewoon 1 of 2 stapeltjes biljetten houden, en de rest laten liggen, die 2 stapeltjes is toch niks met het totaal bedrag, of zouden ze dan ook naar mij gaan zoeken?
Tis en blijft hebzucht he ....
Poppe
Veel leentjebuur van Fargo, maar nog steeds een hele goede misdaadfilm!
Raapsteel
1 woord: Geniaal! Mooie locatie en onzettend mooi gefilmd. perfect gecast
(verwijderd)
Naar mijn idee een nogal mislukt realistisch misdaad verhaal. De naargeestige sfeer, die vooral gestalte krijgt door spanningen tussen de drie mannen is nog wel geloofwaardig, maar de karakterontwikkeling is dat naar mijn mening in het geheel niet, en laat het verhaal ontsporen. Vooral de verstandelijke beperkingen van Jacob lijken af en toe hinderlijk vergeten. Ook Hank, de meest begaafde van de drie, die de adviezen van z'n echtgenote veelal blindelings en impulsief uitvoert, kan ik niet rijmen met enig gevoel voor realiteit. Verder kon ik geen enkele aanleiding vinden voor het verschijnen van de broer van de overleden piloot, terwijl verder kind noch kraai op de hoogte was van een vliegtuigongeluk.
Boenga
Nochtans gaat het er bij thuis ook zo aan toe; en niet alleen bij mij.

Dat is niet zo in het boek, en is een spijtige aanpassing zoals dat wel vaker bij verfilmingen het geval is.
Lijkt me onmogelijk in de Benelux, maar misschien kan dat wel gebeuren in gebieden die veel minder dicht bevolkt zijn?
(verwijderd)
Nochtans gaat het er bij thuis ook zo aan toe; en niet alleen bij mij.

Kortom, je bevestigt mijn kritiek. Ben wel benieuwd hoe dat in het boek verklaard wordt. Kan je dat in het kort beschrijven?
Dat een vliegtuig in dun bevolkt gebied van de aardbodem verdwijnt, kan ik ook wel geloven, maar dat slechts een persoon dit op het spoor komt en zich meteen als FBI agent uitgeeft om e.e.a. uit te spitten is je reinste onzin zonder geloofwaardigheid. En dat uitgerekend de echtgenote de link legt met 't krantenknipsel ... tja, ik haak af.
Driello
Ik snap de link met Fargo niet zo (tja, sneeuw) en die met NCFOM (oh ja, een bundel geld) nog veel minder. Zeer spannende film door de onvoorspelbaarheid van de minder begaafde Hank. Hij gooit nu en dan impulsief of onnadenkend (wat vaak het zelfde is.....) roet in het eten waardoor het aanvankelijke plan meerdere malen moet worden aangepast.
Al met al een prima film waarin de strekking volgens mij de nutteloze offers zijn die door het vinden van een smak geld moeten worden gebracht.
otherfool
Soortement van Coen maar dan wel wat minder. Tjongejonge wat zat ik me te ergeren aan Lou en Jacob, die arme Hank heeft het er maar zwaar mee. Bij vlagen vliegt het verhaal uit de bocht, met het einde als dieptepunt; ook gemerkte biljetten zijn natuurlijk nog wel bruikbaar. Thornton's karakter is zo inconsequent als maar kan, wat alleen maar bijdroeg aan de ergernis.
Toch niet geheel mislukt; het uitgangspunt van de film is belangwekkend, een aantal mindgames interessant, en de locatie is prachtig. Gaan we 3 hele milde sterretjes doen? Ach, waarom niet...
Best wel een vermakelijke misdaad film van Mister Evil Dead met goede rollen van Bill Paxton en Billy Bob Thornton, vooral de laatste. Verhaal is best aardig en de film weet ook te boeien. De beelden zien er overigens ook regelmatig fraai uit. Prima filmpje.
Geweldige film
Een soort van Fargo, al verschillen de twee wel veel, maar dan bloedserieus zonder humor.
De film laat op een mooie naargeestige manier zien waartoe mensen in staat zijn als het om geld gaat.
Dat het niemand is opgevallen dat het vliegtuig is neergestort/daar ligt is misschien vreemd en onlogisch maar aan de andere kant er gebeuren zoveel dingen in wereld waarvan we achteraf zeggen: 'dat we dat niet hebben gehoord of gezien.' Komt ook nog eens bij dat de plaats waar deze film zich afspeelt niet zo dichtbevolkt is als Nederland.
Alle acteurs doen het geweldig met als uitschieter Billy Bob
Emielb
Ik ergerde me echt kapot aan de acteurs in deze film. Niet afgekeken.
mug13
Gister gezien op tv en ik vond het echt een geniale film met een uitstekende Billy Bob.Leuke van de film vond ik dat ik meteen al in het begin dacht dat je het niet treft om 4 miljoen te vinden met twee van zulke mafketels.Deze film bevat een goed verhaal en goeie scenes die worden uitgevoerd door getalenteerde acteurs.
shawna
Waardeloze film ik heb me rot verveeld heb hem dan ook na een uurtje uitgezet.
Pete_033
Waardeloze film ik heb me rot verveeld heb hem dan ook na een uurtje uitgezet.
Het tempo van de film was zeker te traag voor je aangezien je Unstoppable een 4.0 geeft
rose
Ik ergerde me echt kapot aan de acteurs in deze film. Niet afgekeken.
jan01
Mooie film, waarin alles geleidelijk aan steeds meer mis loopt. Sterk gespeeld met onverwachte wendingen.
ILDIB
Te traag en een bijzonder irritante thornton. Vooral dat maakt m minder/.
Pete_033
Te traag en een bijzonder irritante thornton. Vooral dat maakt m minder/.
Deze film hoort juist traag te zijn. Maakt het allemaal realistisch. Het is geen csi aflevering.
Rory Breaker
Heb gemengde gevoelens bij deze film. Hij begint aardig, al vond ik 't acteerwerk wel wat knullig. De rol van Thornton vond ik wel leuk. Hij straalt echt 't simpele uit
Het is een beetje een moeilijk te plaatsen film. Het stuk in het huis van Lou vond ik echt heel erg sterk. Het sfeertje was subliem, mede door de beklemmende muziek, die overigens wel heel vaak in de film terugkeert. Vanaf dan gaat het bergafwaarts met de film, met als dieptepunt iemand die zich voordoet als FBI-agent, maar dat eigenlijk niet is. Dit is wel heel erg onrealistisch en knullig verzonnen. Erg jammer en een gemiste kans. Ook het personge van Bridget Fonda was echt heel erg irritant. Ik vond haar dramatisch acteren.
Leuk voor een avondje, maar niet meer dan dat.
Wat lijkt de stem van Paxton trouwens veel op die van Tim Robbins. Ik dacht aan het begin tijdens de voice-over, dat er voor Robbins een rolletje was weggelegt
Snap overigens niet dat iemand hier 5* voor kan geven. De onwetende politieagent en de 'FBI-agent' zijn toch ontzettend knullig en onrealistisch, of heb ik dat nou?
tukkerstein
Aardige film, goed acteerwerk, soms spannend. Het blijft bijna de gehele speelduur te boeien. Desondanks een kleine 3,5* door een aantal knullige en ongeloofwaardige plottwists. Het idee van de film is goed maar die knullige dingetjes maken het soms een beetje een onprofessioneel drama. En hoe achterlijk gedragen sommige personages zich? Ook niet erg geloofwaardig als je ziet hoe kundig de hoofdpersoon het in het begin allemaal aanpakt.
magnifique
Komische film (positief) die heel af en toe spannend is, Billy Bob Thornton houd deze film overeind in de rol van simpele Jacob
...geweldig!
DragQueen
Uitstekende film, met een sterke sfeer. Het verhaal is ook goed, en bevat een paar goede twists. De cast is trouwens ook van niveau, en er wordt dan ook geloofwaardig geacteerd door o.a Thornton en Paxton. Het camerawerk is verder ook opvallend goed naar mijn mening. 3,5 Ster.
zxstyle
hoewel het begin veelbelovend was, vond ik het naar het einde steeds minder worden.
Ook heb ik aan deze film geen goed gevoel overgehouden, waarschijnlijk omdat Hank het geld verbrand en dat is natuurlijk zonde als je al die moorden hebt gepleegd.
De onderliggende thema's: hebzucht etc. vond ik goed in de film geweefd. Jacob echter vond ik niet zo heel goed, de domme jongen spelen.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen