• 9.372.056 stemmen

The World according to Garp (1982)

Komedie / Drama | 131 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: De Wereld volgens Garp

Geregisseerd door: George Roy Hill

Met onder meer: Robin Williams, Glenn Close en John Lithgow

Releasedatum: 20 januari 1983

Plot The World according to Garp

"Robin Williams is Garp. He's got a funny way of looking at life."

De film volgt het leven van T.S. Garp en zijn moeder Jenny. Terwijl Garp zichzelf ziet als een serieus schrijver schrijft Jenny een feministisch manifest, waardoor ze een magneet wordt voor vele ontevreden vrouwen. Gebaseerd op de roman van John Irving.

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Hele leuke film die geen moment verveeld. Dit keer een serieuze rol voor Robin in z'n tweede film ooit. Zeer goede prestatie. Glen Close ontving een Oscar nominatie voor haar rol als Jenny Field (de moeder van Garp). Een echte aanrader ookal is het al een oudje.

avatar van Yak

Yak

Het boek was geniaal. De film heb ik nog niet gezien.

avatar van EmDee

EmDee

Is dit die film dat hij de auto (incl lichten) uit doet en naar huis "rolt"?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Yup, en met de leuke `ontmanning´.

avatar van EmDee

EmDee

Dan ben ik bang dat mijn stem hem van de toppositie afhaalt (Linda is er toch niet ). Is niet helemaal mijn soort film, denk ik.

Leuke film, met een origineel verhaal. Goede rol van Robin Williams. 3,5*

avatar van neo

neo

de film verveeld geen moment en het verhaal is prachtig. daarnaast zitten er heel veel memorable scenes in en is het acteerwerk van robin williams, glenn close en john litgow(prachtrol) geweldig. 4.5 sterren

avatar van Goodfella

Goodfella

Een uitstekend geacteerde dramafilm, maar op een paar mooie en grappige momenten na niet ècht noemenswaardig. 3 *

avatar van gimli f

gimli f

Een alleraardigste film, dit. Toch was ik enigszins teleurgesteld (te hoge verwachtingen denk ik).

Hoe dan ook, er bleef nog genoeg te genieten. Een interessante levensloop, leuke fragmenten...

Wel vond ik het acteerspel van met name Williams niet zo bijzonder trouwens- gewoon degelijk. Close was ietsjes sterker, maar echt geweldig vond ik het net niet (terwijl de VARA-gids erg sterk spel beloofde).

***,5

avatar van Pitbull

Pitbull

In de Spits kreeg deze zelfs 5 sterren en the Green Mile 4 (was op dezelfde avond). Varagids is meestal toch wel goed in de recensies (alhoewel ze weigeren om Notting Hill aan te bevelen)

avatar van dttom

dttom

Zeer vermakelijk en goed geacteerde film, maar de film kon me niet altijd blijven boeien.

avatar van gotti

Dit was een vrij vermakelijke film. Een aardig verhaaltje. Hier en daar een beetje saai en eentonig, maar toch wel verakelijk. Een uitstekende rol van Williams en de rest van de cast deed het voor mij ook wel naar behoren. 3*

avatar van Jordy

Jordy

Laatst het boek gelezen (erg vermakelijk, maar de meesterwerk-status ontging me een beetje) dus wilde ik de film ook wel even zien. Ook weer erg vermakelijk, maar echt bijzonder vond ik het niet.

Zachery Glass

Meesterwerk? Is dat niet een beetje een oubollig woord, Jordy? Bij de term "meesterwerk" zie ik schilderijen van Géricault, Giotto, Vermeer en co. voor mijn ogen verschijnen, maar zeker niets van de twintigste eeuw. Waarmee ik niet gezegd dat de 20ste eeuw onbenullig en flauw was. Integendeel! Ach, ik ben waarschijnlijk te veel "pop"

Dat boek vond ik inderdaad ook erg vermakelijk ('t is nochtans ongeveer zes jaar geleden dat ik het gelezen heb) - 't was gewoon puur onversneden leesplezier.

't Lijkt me trouwens gevaarlijk om boek en film te vergelijken met elkaar (niet tegen jou gericht, Jordy - 't is eerder tegen mezelf! ), tenslotte zijn het toch twee verschillende dingen, nietwaar?

Van de film kan ik me de volgende scène tamelijk goed herinneren: Garp zit samen met z'n vrouw Jenny (is dat haar naam wel?) naar z'n kinderen te kijken in de auto terwijl ze eigenlijk van plan een stapje in de wereld te zetten. Zo mooi! Ach, 't is waarschijnlijk omdat het regent, dat ik de melige tour op ga.

avatar van Wouter

Wat een onzin. Wat is er mis met de term 'meesterwerk'?

Zachery Glass

De meeste gebruiken het gewoon verschrikkelijk véél! Gisteren hoorde ik iemand vertellen dat "Catch me if you can" een "meesterwerk" was. John Irving maakt dan ook géén "meesterwerken", maar is gewoon een verhalenverteller (zegt hij trouwens zelf - voor je me opnieuw begint aan te vallen, wouter!). Tuurlijk zijn er "meesterwerken", maar als ik als bij alles dat ik leuk vind de term "meesterwerk" ga plakken, nou dan, degradeer ik de rest toch wel een beetje, of niet soms?

Zachery Glass

Komt daar ook bij dat de term "meesterwerk" over het algemeen (bij mij dan toch, hoe dat bij jouw overkomt, Wouter, géén idee!) nogal tamelijk hermetisch overkomt. For the happy few, om te zeggen. 't Kan perfect zijn dat dit helemaal niet strookt met de mening van een ander. Om nog een keer te herhalen: ik heb een traumatische jeugd achter de rug met woorden als "kunst", "meesterwerk" en dergelijke dingen!

Dus mocht ik "The world according to Garp" als "meesterwerk" catalogiseren dan heeft dat een negatieve bijklank voor mij, wordt het bij wijze van spreken killer, voor mij dan. En dat wil ik helemaal niet! 't Is een fantastisch verhaal over familie, vriendschapsbanden, tolerantie, ... enz...

Maar ik laat nooit ronkende substantieven als "meesterwerk", "magnum opus" of dergelijke dingen los op dingen die mij raken (voel ik mij anders als de hoogdravende recensent die ooit in mijn familie rondliep en die met dergelijke titels rondstrooide zonder ooit écht iets te zeggen).

Nu tevreden, Wouter?

mees·ter·werk (het ~)

1 voortreffelijk werk

2 voornaamste werk van een kunstenaar of geleerde => hoofdwerk, meesterstuk

(vandale.nl)

Met die eerste betekenis kun je veel kanten op Zachery.

Zachery Glass

Als het bij het eerste blijft wel, inderdaad

avatar van Ramon K

Ramon K

Meesterwerk (in filmische zin):Een werk, waar Ramon K 5 sterren aan toekent

Die definitie is veel beter kapp!

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Ramon K schreef:

Meesterwerk (in filmische zin):Een werk, waar Ramon K 5 sterren aan toekent Die definitie is veel beter kapp!

`en Russisch; Japans of Zweeds gesproken is`hoort er nog bij in deze definitie.

LOL

avatar van Ramon K

Ramon K

Het woordje 'Engels' erbij en ik neem het op in die definitie van 'meesterwerk' in de Dikke van Krikke petey!

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Zachery Glass schreef:

De naam van Garp z´n moeder is Jenny (Field) en zijn vrouw heet Helen.

De scene die mij het meest bijblijft van de film is als helen op "subtiele" wijze verteld dat ze zwanger is. Prachtig (met nog een zooi prachtige scenes natuurlijk )

ach, nevermind

avatar van mstoffer

mstoffer

Een totale verkrachting van het prachtige boek en Robin Williams op zijn allerergst. Brrr.

avatar van tims

tims

mstoffer schreef:

Onzin!! Volgens de meeste criticasters is dit juist de film die bewijst dat een verfilming van een boek volledig geslaagd genoemd kan worden.

Absoluut meesterwerk. Een film waarbij een glimlach en een traan elkaar voortdurend afwisselen.

Robin Williams op z'n best.

avatar van kubus

kubus

tims schreef:

Robin Williams op z'n best.

Helemaal mee eens

avatar van RWL

RWL

avatar van starbright boy

Bij vlagen grappig en leuk en ik heb me vermaakt. Maar ik had op net wat meer gehoopt (en misschien wel gerekend). Geen vonk tussen mij en deze film zeg maar. Ik hoopte op heel goed en ik kreeg wel leuk.

avatar van Hate Hater

Hate Hater