Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.340.185)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
speedy23
Nope, 12 volgens mij.
12 inderdaad en haar eerste fikm.
Chr.s
Iemand een idee waar de directors cut te koop is? Heb perongeluk de verkorte versie gekocht.
Chainsaw
Niets meer dan lof voor deze schitterende en aangrijpende actiethriller, welke vol zit met spectaculaire en ontroerende momenten. Reno en Portman leveren bijzonder goed werk af, maar Oldman steelt toch echt de show met zijn meesterlijke en kippenvelbezorgende optreden. Prachtig acteur in verder geweldige film.
4,5 sterren.
93.9
Toch wel een beetje benieuwd welke extra scenes in de director's cut zitten.
Wel een lekkere wegkijkfilm.
Het is wel duidelijk dat Besson niet helemaal zijn hart aan duivel wilde verkopen.
Nijn
geciteerd uit het verhaaltje over de film bovenaan deze site:
Er is niks in de fillm waaruit dit blijkt. Volkomen uit de duim gezogen. Het zou net zo goed kunnen zijn: Huurmoordenaar Leon krijgt opdracht om Russische ballerina's te vermoorden. Hij neemt undercover danslessen.
Verder wel geweldige film hoor. 5 sterren!
jordybeukeboom
Allereerst de minpunten: het verhaal is wel heel erg oppervlakkig en ik vind dat Mathilda met name in het begin van de film ongeloofwaardig overkomt voor haar leeftijd. Ik bedoel te zeggen: ik merk dat ze ingestudeerde zinnen oplepelt, het komt niet natuurlijk over
Het goede van de film is de ontwikkeling van Leon, die door Mathilda een deel van zijn pessimisme laat varen, en dat is mooi om te zien.
Verder zitten de afrekeningen zeer goed in elkaar en worden ze goed in beeld gebracht, met als hoogtepunt natuurlijk de Hannibal Lecter-achtige ontsnapping van Leon, met nog een schitterende, voor mij onverwachte wending op het laatst
Jean Reno ís Leon (uitmuntend gedaan), en Portman komt na het onnatuurlijke begin ook beter uit de doeken. Ondanks al het geweld toch een positieve film, waar andere actiefilms mij door al het geweld vaak met een negatieve stemming achterlaten
3,5 sterren
sekiaku
idd, niets wijst hierop, maar de kans is wel groot, vermits hij zijn buren, en familie van Mathilda, in de gaten houdt, wanneer deze wanbetalers zijn. Ook omdat degenen die hier de schulden komen opeisen, zijn van dezelfde kant als de opdrachtgever van Léon.
Ik had het ook nooit zo bekeken, maar ik vind het nog niet zo slecht gevonden.
geciteerd uit het verhaaltje over de film bovenaan deze site:
Verder wel geweldige film hoor. 5 sterren!
bartsch
Toch wel een beetje benieuwd welke extra scenes in de director's cut zitten.
Wel een lekkere wegkijkfilm.
De film is in korea te koop (googlen! In nederland is alleen de 104 minuten versie oftewel de uk import te koop) en de extra scenes zijn onderandere dat Mathilda een revolver tegen haar hoofd zet omdat Leon haar niet wil leren 'cleanen'. Er is nog meer uit geknip, maar dat zijn niet zulke heel belangrijke scenes.
Goede film!
A.S.E.
Juist de Director's Cut gezien. Het begin en het einde zijn zo goed als volledig hetzelfde als de gewone versie, het is vooral het middenstuk dat een pak meer wordt uitgewerkt. Mathilda is in de director's cut volwassener en ook geweldadiger. Is het personages nu 18 of 12 ? Men komt ook wat meer te weten over de achtergrond van Leon.
likeahurricane
Een van mijn favoriete films. Fantastisch spel en wisselwerking tussen Reno en Portman.
Hoog in mijn top tien en 4 en halve ster.
as
Weer eens gezien. Wat is Oldman toch een fantastische bad guy: 'I like these quiet little moments before the storm.' Heerlijk actiefilmpje.
Cine_fiel
"Leon, the professional" is een fantastische film. Het verhaal is eenvoudig toch afgewerkt tot in de details en meeslepend van begin tot einde. Het einde verrast waarschijnlijk ook iedereen. Kortom 1 van de beste in zijn genre. Deze film moet gezien worden!!! De acteurs spelen uitstekend!! Een laag cijfer geven aan deze film is duidelijk niets te hebben begrepen aan deze film of willen opvallen...
bartsch
Over smaak valt te twisten natuurlijk! Maar deze film heeft inderdaad een erg goed uitgewerkt verhaal, goede muziek,regie en prima acteurs met bijbehorende prestaties.
Avitas Sibannac
De film begint erg sterk, het middenstuk viel me een beetje tegen. De relatie tussen Mathilde en Leon komt behoorlijk goed over, maar ik vond het soms toch echt wat te lang duren en dus een beetje saai worden.
Het einde daarentegen vond ik dan wel weer goed.
3,5 *
Rancid
Hoera! Ik kon Leon nergens vinden, maar nu heb ik m gekopieërd van iemand gekregen. Eigenlijk tegen mn principes, maar ik weet dat als ik ´ie echt zo goed is, ik het origineel later nog wel koop. Ik ga Leon vanavond kijken.
olivier
Weet eigenlijk nog steeds niet goed wat ik van 'léon' moet vinden, een prachtige thriller met een hart die je achteraf in tranen achterlaat of een doodordinaire misdaadfilm die het melodramatisch pad gaat bewandelen vooraleer een heuse tear-jerker te worden. Gelet op de overige films van Besson gok ik op het laatste, maar 'léon'... ik weet het toch niet zo goed. En tot zolang blijft deze film braaf op 4* staan en blijft de naam van mijn plant onveranderd léon.
maxcomthrilla
Ik heb hem gisteren ook gezien en er zitten fantastische scenés in. Vooral hoe Léon, Mathilde de kneepjes van het vak leert: schitterend. En op het einde was er ook nog een onverwachte wending! Alhoewel ik niet altijd meeleefde met de personages vond ik het toch een fraaie film die beter wordt naarmate je er over nadenkt. Heerlijk ingetogen en net zoals bij Fargo spelen de karakters in de film naar behoren hun rollen. Dat vond ik zeker niet saai. Vooral Gary Oldman was hilarisch met zijn oneliners! 4*
bebdn
Weet eigenlijk nog steeds niet goed wat ik van 'léon' moet vinden, een prachtige thriller met een hart die je achteraf in tranen achterlaat of een doodordinaire misdaadfilm die het melodramatisch pad gaat bewandelen .
Blijf maar bij het eerste en denk er zelf niet aan om de naam van uw plant te wijzigen
SiSsY bOY
weet iemand waar de film te koop is, ik kan hem nergens vinden
Nomak
Fame, Boudisque, play...
Daar mag je Media Markt aan toevoegen. Ik heb hem daar vandaag gekocht. Wel in Hasselt, maar ik veronderstel dat hij in Nederland ook gewoon in de Media Markt ligt.
mathieudc
Wat is die Jean Reno toch een fantastische acteur, dit personage gaat hem héél goed af vind ik, mooie prestatie.
De film zelf is ook goed, maar er is toch iets dat ik mis.
Mijn stem: 4,0
orbit
- 12092 berichten
Tsja, wel vermakelijk. Maar een meesterwerk vind ik het bij lange na niet. Ten eerste wordt het karakter van Reno eigenlijk nooit echt geloofwaardig (blijft toch een beetje een rare clowneske man) en de wereld waarin het afspeelt een beetje te tarantino-achtig (met weer zo'n excentrieke villain, Oldman, die overigens prima acteerd). Verder is het een soort beauty and the beast.. maar ik vind het dus iets te potsierlijk allemaal.
Dennis Evahi
Niet mijn film dit. Echt een over-the-top film. Ik heb gister een nieuw woord geleerd: schmieren. Nou de hoofdpersoon in deze film schmiert erop los. Gary Oldman speelt ook niet echt de sterren van de hemel in deze overbodige film. Het nummer van Björk komt ook nog voorbij, dat is nog wel grappig dan.
**-sterren.
maxcomthrilla
En wat betekent dat dan precies als je erop los schmiert?

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption