Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Helen Mirren, Richard Bohringer en Michael Gambon
Releasedatum: 24 november 1989
Plot The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
"Lust...Murder...Dessert. Bon Appetit!"
Elke avond bezoekt de barbaarse leider van een criminele bende Albert Spica in gezelschap van zijn vrouw Georgina en een stel handlangers het luxueuze restaurant Le Hollandaise, waarvan hij mede-eigenaar is. Als Georgina op een avond in het restaurant een boekhandelaar ontmoet die zo anders is dan de vraatzuchtige, racistische bruut die haar echtgenoot is, voelt ze zich onmiddellijk tot hem aangetrokken. Er ontstaat een hartstochtelijke relatie waarbij de minnaars elkaar elke avond op een andere plek in het restaurant gepassioneerd liefhebben. De kok is hun helper, en medeplichtige, die telkens voor een veilige plek zorgt waar zij de liefde kunnen bedrijven. Hun romance wordt echter ontdekt. Spica en zijn handlangers nemen op een gruwelijke manier wraak, maar dit is nog kinderspel vergeleken bij hetgeen Georgina haar man voorschotelt.
Richard Boarst
Harris
Turpin
Mza
- 1924 stemmen
Sfeervolle film met een zeer goed eind. Het gebruik van de verschillende kleuren was schitterend. Hele sierlijke beelden en mooie muziek ook nog eens.
Tonyvdb
zalige film, prachtig einde.
Dingen die ik normaal onbelangrijk vind, zoals kleurschakeringen, zijn hier prachtig uitgespeeld.
En : Michael Gambon speelt de pannen van het dak.
Een klassieker, als je 't mij vraagt !
****' 4,5 op 5 ****'
Tony
Ramon K
Prachtige decors, mooie kleurcontrasten, sterk spel van de acteurs, onsmakelijke taferelen en mooie muziek.
Deze film is kunst.........maar dan zonder enige betekenis en gevoelswaarde voor mij. Daarom geef ik slechts 2,5 sterren. Wat heeft Greenaway in godsnaam beoogd met deze film?????
chrissie
eindelijk een greenaway die ik in 1 keer heb kunnen zien en die ik begreep, Joepie
The Cook, the Thief, his Wife and her Lover was vandaag mijn eerste 'ontmoeting' met regisseur Greenaway en dit is mij zeker niet tegengevallen. Om te beginnen deed deze film mij nogal erg bizar en absurdistisch aan, maar dan wel in een positieve zin. De decors deden mij nogal toneelachtig aan, maar dit paste wel bij het sfeertje van de film en dit stoorde mij dus niet direct. De cast, de ene nog maffer dan de andere, ondersteund door de met vlagen briljante muziek, complimenteren deze film waar ik dan ook grotendeels van 'genoten' heb. Helaas maar grotendeels aangezien de film na ongeveer een uurtje inzakt, maar daarna wel geweldig terugkomt met de prachtige eindsène. Door deze film ben ik nu zeker wel benieuwd naar ander werk van Greenaway geworden. Voor nu 3,5*
gatinha
Wat een bizarre film. Het gaf een apart cachet aan de zaterdagavond. Deed me beetje denken aan Delicatessen, de manier van filmen. Donker, uit de verte, schimmig. Wat ik wel grappig vond, is dat die irritante bullebak iedereen overstemde en dat er toch nog andere mensen in het restaurant zaten te eten (weliswaar op de achtergrond). De film duurt bijna 2 uur maar dat merk je helemaal niet, als je er eenmaal 'in' zit. De muziek van Michael Nyman is schitterend en de film eigenlijk wel erg prikkelend, vanwege het vervreemdende effect. 3,5 sterren krijgt ie van mij!
Gappie
Mooie en heftige film.... ik heb deze film met meerdere mensen bekeken... de ene vond 'm walgelijk en werd er zelfs boos om...de ander was vooral gecharmeerd door de stijlkeuzes...ikzelf was gewoon erg gegrepen door het verhaal en de sfeer....m.a.w. precies wat naar mijn idee een film dient te bereiken...het roept vanalles op en is zeker de moeite waard....Gruwel vs schoonheid
Dustyfan
De gruwel verduistert hier alle schoonheid en maakt het tot één van de walgelijkste films ooit gemaakt....
as
clairest
Hele rare film, iets met vage sexuele toestanden in een restaurant, ook iets met messen en wellicht onthoofding staat me bij, het enige dat ik me duidelijker herinner is dat ik er niks van kon en wilde maken... Ik geef deze film geen stem. Hoef hem ook niet weer te zien.
ramses
één van de beste films uit zen soort
zowel alles : decors, kledij, kleurenspel is schitterend
en dan de acteurs, gewoon klasse
maar ja, bijna allemaal Engels acteurs, die staan toch ver boven de Amerikaanse
predator
- 1948 stemmen
Greenaway op z'n best. Prachtige kleuren, decors en kleding perfect, vreemde beelden en een sprookjesachtig verhaal.
dutchtuga
Blind gekocht (4 euro) en zeker geen spijt van!
Een liefdestragedie als deze zul je niet vaak tegenkomen lijkt mij. Wat een aparte film. Mijn eerste kennismaking met Greenaway en ben zeer benieuwd naar ander werk van hem.
Deze film zit technisch zo perfect in elkaar dat het een lust is te bekijken. Het kleurengebruik is om van te smullen (apart ook hoe de kleur van de kleding telkens aangepast wordt aan de omgeving), muziek fantastisch, decors en kleding zeer verzorgd, acteerwerk subliem. Elke scene is eigenlijk een kunstwerk op zich.
Het verhaal heeft weinig om het lijf maar eerlijk gezegd is dat ook niet waar deze film naar streeft. Naast dit alles heeft TCTTHWAHL ook nog eens een einde die je lang bijblijft.
Enig irritant puntje vond ik dat zingende jongetje en Gambon die af en toe wat teveel schreeuwde als je het mij vraagt.
Ik twijfel tussen 4 en 4,5*. Hou het voorlopig op het eerste maar zouden er zomaar meer kunnen worden bij herziening.
Tweede Greenaway, en deze is helemaal een schot in de roos.
Wat een geweldige sfeer gaat er van deze film uit. Het extravagante van de vuilbekkende wannabe high society tot in de puntjes stylistisch uitgewerkt. Kleuren spatten van het scherm, elke kamer heeft z'n eigen muziek, kleur (waar zelf de kleding aan moet geloven, net dit soort details maken films zoveel leuker).
Veel oog voor detail, Michael Gambon die een geweldige rol speelt ... The Cook etc etc is pure ranzigheid verpakt in een duur en blasé jasje. De geniale eindscene, een soort high class Miike avant-la-lettre, is hier de perfecte climax van. Met een grote grijns kijk je toe hoe de smeerlap z'n verdiende loon krijgt, en dat doet deugd, hoe obsceen die scene verder ook mag zijn.
Mijn soort film dit. Jammer dat Greenaway zo'n regisseur is die waarschijnlijk erg moeilijk een afzetmarkt kan vinden. Te weird voor de mainstream, te weird voor het kneuterige arthouse publiek. Ik ben in ieder geval om na twee films van de beste man. 4.5* voor deze. Heerlijke filmavond achter de rug.
miette
Enig irritant puntje vond ik dat zingende jongetje.
Dat vond ik juist weer een van de mooie dingen..... Een prachtig symbool voor onschuld en het goede. Die scene waarin hij gedwongen wordt te zingen en zwaar vernederd is is hartverscheurend en afgrijselijk.
Verder een prachtig en gruwelijk sprookje. Wat mij betreft krijgt hij zeker 4 sterren, misschien zelfs 4,5...
Blind gekocht (4 euro) en zeker geen spijt van!
Waar?
Ligt in de MediaMarkt (in A'pen) ook ongeveer voor die prijs.
orbit
- 12092 berichten
Beste Greenaway, prachtige sfeer, muziek en personages. Hoe bestialiteit in de mens doeltreffend kan worden verfilmd, prachtig! De ontknoping doet het verhaal eer aan
Lijkt bijna wel op een opera die naar film is overgezet qua beelden. Toch zorgt het gebrek aan opmerkelijke acteerprestaties of inleving in wie dan ook ervoor dat hij me niet erg raakt. 4*
Jonkster
Nieuw terrein voor mij zou je kunnen zeggen, nog nooit eerder iets gezien van Greenaway.
Moet zeggen een zeer aparte filmervaring. Erg fraaie decors, alle verschillende ruimtes uit het restaurant zitten vol sfeer. Grappig hoe de camera de kijker steeds heen en weer verplaatst tussen de verschillende locaties.
Erg mooie film 4*
sju
Ik ben altijd in voor vreemde films, maar deze viel mij tegen. het verhaal lijkt op papier een mooie basis voor een film, maar de uitwerking is maar matig. Overvolle en onoverzichtelijke decors, irritante muziek en weinig inspirerende acteerprestaties (alleen Richard Bohringer stak er boven uit). De film werd snel langdradig en werd daarom niet interessant meer. Veel onzinnige uitspraken en onlogische handelingen. Het einde was voor mij dan ook lang niet zo weerzinwekkend als de film suggereert... 2*
werke027
Miijn eerste Greenaway. Hij kwam binnen en dreunde nog lang en diep na....
Het groteske, het wrede, het walgelijke, het intieme, het erotische, de spanningsopbouw, helemaal te gek!
thunderball
Hele bijzondere film die het moet hebben van de goede acteurs, decors, setting en prachtige opvallende muziek
Feitelijk zit er weinig verhaal in (de rijke snodaard Gambon die zijn tafelgenoten in zijn eigen restaurant zit te beledigen en zijn vrouw Mirren die met andere restaurantgast een verhouding begint) met veel herhalingen, maar is het toch zeer boeiend en onvoorspelbaar, zeker het einde.
Ik denk dat dit ook de meest toegankelijke film is van Greenaway.
4 sterren!
Querelle
Grote verassing, deze film
Hiervoor heb ik nooit een Greenaway kunnen afkijken. Maar dit was fantastisch. Decadent, goor en over the top. Het leek wel een soort hellevaart, waarin 2 geliefden uit de klauwen van Satan proberen te blijven. De mist en het kleurgebruik vond ik af en toe wel erg overdreven maar het deed niet af aan de sfeer.
Vergelijkbaar met het werk van Ken Russel en Derek Jarman.
c-moon
Een echt meesterwerk..... bizar, decadent, hilarisch, origineel, apart, grotesk, walgelijk, sensueel, brut, spannend, verrassend.....
Het gegeven voor deze film: het verhaal, is in weze simpel, maar de uitwerking, enscenering en uitdieping ervan... geniaal is het!
Ongeloofelijk..... ik kan niet genoeg superlatieven voor deze toch wel unieke film van Greenaway bedenken!
Toen ik die film voor het eerst zag had ik tegelijkertijd het gevoel van "what the f***" als ook "wow...", "amaaai..." en "slik!"....
Absoluut, zonder énige twijfel... een van mijn absolute films allertijden!! Waanzinnig, gruwelijk, poetisch, fanatsich, fantastisch !
Een film die je echt moet zien, meerdere keren zelfs! Je eerste ervaring zal je misschien wat verweesd lichtjes geschokt achterlaten, maar wedden dat je ook verkocht bent?!!!!
De soundtrack bevat ronduit prachtige muziek, Waanzinnig, gruwelijk en fantastisch. Zo is de film. En de muziek van Michael Nyman, die ook al voor andere Greenaway films de muziek mocht leveren, is ronduit schitterend. Naar het album luisteren en je valt zo terug in de film...
Alhoewel.. "Memorial" doet ook aan iets anders denken! Namelijk dat waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Als soundtrack bij een aangrijpende documentaire over het Heyseldrama. Het is dan ook een treurmars, 12 minuten lang.. met een zeer dreigende voorslepende kadans...
Ik lees hier dat dit misschien wel de meest toegankelijke film van Greenaway is.. Mmm.. ik vind eigenlijk "Drowning by Numbers" toegankelijker dan deze... ALHOEWEL!!! ...trouwens ook een prima film, net zoals vele andere van zijn films, maar deze is toch mijn absolute nummero uno....
Mr Confused
En u bent een crew lid? Ik dacht dat die mensen iets van films afwisten maar ben blijkbaar mis. Je zegt zelf dat de film schoonheid bezit. Hiermee bedoel je waarschijnlijk decors, zang, liefdesverhaal, .... Je kraakt dus in mijn ogen de film helemaal af doordat er ? vuile praat en een luguber einde aanzit. (0,5) Beoordeel dan de film tenminste als geheel.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan