• 9.374.574 stemmen

Genre: Drama / Misdaad

Geregisseerd door: Stuart Rosenberg

Met onder meer: Paul Newman, George Kennedy en J.D. Cannon

Plot Cool Hand Luke

"What we've got here is failure to communicate."

Luke Jackson heeft een probleem met het gezag en wordt na het vernielen van parkeermeters veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Zijn taak bestaat erin onkruid te wieden en greppels te graven onder een brandende zon. In tegenstelling tot de andere nieuwelingen blijft Luke kalm. Dragline, de aanvoerder van een groepje gevangenen, vreest voor zijn aanzien, want Luke wint het respect van de anderen. Het komt tot een keiharde confrontatie.

Zeer matig.

Newman die een hele film hard z'n best staat te doen om cool over te komen helpt het dramatische gedeelte niet meteen. Daarentegen is zijn personage best interessant (jammer genoeg niet al te snugger).

Veel verrassingen kent de film niet, zelfs het slechte einde zat er al snel aan te komen. Daarnaast aardig wat scenes om wat flair aan de film mee te geven, maar qua tempo allemaal veel te gehaast om echt serieus goed over te komen. Zo zit er halverwege een nogal onheilspellende scene met nerveuze muziek en een ondergaande zon die 15 seconden duurt, nergens to leidt en compleet geïsoleerd staat. Doe dan niks.

Verhaaltje zelf werd op het einde wel erg repetitief en coole Luke krijgt er ook serieus van langs. Was de film in China gemaakt had iedereen steevast "staatspropaganda" gescandeerd. Gelukkig is Newman's personage sterk genoeg om dat op te vangen.

Aardig om een keertje te zien maar verder niks dat er uitsteekt of de aandacht vraagt. Blijkbaar zijn een aantal scenes legendarisch maar als ik er op terugkijk zijn het scenes die amper blijven hangen zijn.

Onderhond schreef:

huh???

avatar van Prudh

Prudh

De chemie tussen Kennedy en Newman alleen al is fantastisch. Samen met The Hustler de beste prestatie van Newman. Waarom het staatspropaganda zou zijn in China snap ik ook niet helemaal. Het lijkt me, ongeacht het land van productie, eerder het omgekeerde. Mocht Luke nu echt een recalcitrante boef zijn dan kan ik er nog inkomen, het personage is nu vooral tragisch.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Redelijk sterke film met goede personages en prima acteerwerk (vooral van Newman). Een paar sterke scènes gezien, maar het blijft niet echt hangen, misschien omdat het iets te veel van hetzelfde is.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Dit was wel prima vond ik. Paul Newman kan ook eigenlijk nooit iets fout doen. De christelijke moraal die af en toe door de film heen sluipt moet je een beetje in die tijdsgeest zien. Echt heel erg stoorde ik me daar ook niet aan. Verder vond ik vooral George Kennedy als natuurlijk leider van de groep gevangenen top in deze film. Hij kreeg een terechte oscar voor zijn rol.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Alweer enige tijd geleden dat ik deze film onverwachts zag, maar ik moet mijn bericht dat het geen wereldschokkende film zou zijn wat bijstellen, omdat Paul Newman hier toch wel een goede rol neerzet als simpele ziel met een hekel aan gezag. Dat hij wat sullig te werk gaat tijdens zijn ontsnappingen doet daar verder niets aan af. Vooral mooi in beeld gebracht hoe Newman langzaam kameraadschap sluit met de andere gevangenen, met alle bijbehorende kleine avonturen, zoals de eieren scene, waar fraai naartoe gewerkt wordt. De film stipt ook mooi aan dat ogenschijnlijk normale momenten voor een gevangene behoorlijk sleurdoorbrekend kunnen werken, zoals die vrouw die de jongens even verwend door vrij expliciet haar auto te gaan wassen. 3,5*

avatar van Spetie

Cool ondanks de hitte!

Paul Newman is de coolheid ten top in deze film en ik denk dan ook dat er niemand destijds beter geschikt was om de hoofdrol in deze film te spelen. Geweldig gedaan door Newman, die daarnaast nog eens bij wordt gestaan door een goede cast, waarbij George Kennedy het ook uitstekend doet.

De opbouw van de film is erg goed gedaan, waarbij Rosenberg op een subtiele manier Newman steeds verder laat toegroeien naar de gevangenen, al is de memorabele boksscene dan letterlijk wel weer wat minder subtiel natuurlijk. Verder leuke ontwikkelingen in het kamp, waar een sterke sfeer hangt.

Mooie eindscene verder ook, howel ik het wel enigszins aan zag komen en een geweldig laatste oneliner van Newman, die de directeur nog eens imiteerd, ter afsluiting. Erg van genoten dus.

avatar van De GeuS

De GeuS

De omschrijving van de film op MM klopt niet echt, maar goed. Aardige film met een 'Coole' Newman. De film is echter wel behoorlijk traag en lang van stof; 3*

avatar van mikey

mikey

Onderhond schreef:

Zeer matig.

Newman die een hele film hard z'n best staat te doen om cool over te komen helpt het ,,,,,*

Dat is toch ook de titel: cool hand luke??

avatar van gauke

gauke

Na veertig jaar de film weer gezien. Sommige produkties doorstaan de tand des tijds met gemak. De hard gekookte eieren wedstrijd blijft een hoogtepunt, evenals de ontmoeting van Luke met zijn moeder.

avatar van Justinw

Justinw

Ik hoorde dat Terry Savalas de rol eerst zou krijgen, maar omdat hij vliegangst had ging hij met de boot. Alleen de regie had geen zin om te wachten dus gaven ze de rol aan paul newman. Mischien is het hier al eerder vermeld.

hierbij mijn excuses

avatar van Respekked

Respekked

Prima film, leuk sfeertje en sterke rol van Newman. Kon door moeheid niet voor de volle 100% opletten. Wellicht binnenkort nog een keer kijken. Snap alleen de oscar voor Kennedy niet, irritante overacting rol.

avatar van sjoeke2

sjoeke2

de scene met de eieren vond ik fenominabel .

echt een mooie film om terug te zien na 30jaar

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat een heelijke film, niks geen drukte maar gewoon een mooi verhaal met geweldige acteurs.

Zo zie ik films het liefst.

Kennedy speelde ronduit geweldig en Paul, tsja Paul is eigenlijk altijd een lust om naar te kijken.

Topfilm!

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Oja die scene met zijn moeder, MA-GI-STRAAL!!!!

avatar van Theunissen

Had er nooit van gehoord en heb hem bij toeval gezien op TCM. De sfeer in de film is goed net zoals het verhaal en er zitten ook een aantal leuke scenes in zoals de vrouw die de auto is aan het wassen en de bewaker met spiegelbril. Voor de rest wordt er best leuk gespeeld door Paul Newman en vooral George Kennedy. Echt hoogstaand vond ik het echter allemaal niet en dat Paul Newman hiervoor een Oscar heeft gekregen verbaasd me zeer. Het verbaasd me trouwens ook dat deze film in de top 250 staat. De film is zeker niet slecht want hij wist me toch te boeien tot het einde maar meer dan 3 punten kan ik er niet voor geven.

avatar van Respekked

Respekked

Newman heeft alleen een nominatie hiervoor gehad, Kennedy heeft em wel gewonnen als Supporting Act.

avatar van Theunissen

Respekked schreef:

Je hebt gelijk het was Kennedy. Gelukkig ook maar want die vond ik beter spelen dan Newman. Maar die gast met die spiegelbril vond ik eigenlijk het coolste.

Theunissen schreef:

Paul Newman is de coolste acteur ever. Deze film is daar een mooi bewijs van. Zelfs op het eind als hij zijn nederlaag erkent en Kennedy zijn laatste sprankje hoop ontneemt: groots.

avatar van KoolKetKevin

KoolKetKevin

Had eigenlijk meer van deze film verwacht. Hij wordt weliswaar gedragen door een (hoe kan het ook anders ijzersterke) Paul Newman, die zoals de titel het lijkt te voorspellen, op karikaturale wijze een James Dean-achtig karakter neerzet. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Hustler, bevat deze film te weinig gedenkwaardige scènes. Met weliswaar een legendarische 'hoeveel eieren kan kan Pieken Paul eten?' als uitzondering. Meer van dat zou je toch mogen verwachten van een film die in vele lijstjes als topper wordt naar voren geschoven.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Best aardige gevangenis film, die voornamelijk goed uit te zitten is door het sterke acteerwerk van Paul Newman, het lekkere sfeertje een een paar goeie scénes. Maar zoals al meerdere gebruikers hebben gezegd, het blijft allemaal niet echt hangen.

Paul Newman heerst in deze film, onwijs cool personage zet hij in deze film neer. Ook George Kennedy deed het erg goed, en won hier verdiend de oscar voor beste mannelijke bijrol. Paar leuke scenés, zoals de beroemde eiscene, en de autowas scene. Wat een marteling moest dat zijn geweest .:P Verder werd op begeven moment allemaal een beetje hetzelfde, maar waar het einde wel weer sterk was.

avatar van rep_robert

Eens met simonvinkie!

Zeer sfeervolle film dat vooral met dit zonnige weer ook lekker wegkijkt. Het verhaaltje is best simpel, kon op wat momenten wat sterker. De manier waarop Cool Hand Luke in de gevangenis komt is gewoon suf en echte beweegredenen om te ontsnappen heeft ie ook niet. Best suf als je maar 2 jaar hoeft te zitten. Dat gedoe met die moeder is ook alleen maar onnodig sentiment wat er een beetje geforceerd uit ziet in de film en het christelijke moraaltje richting het einde hoeft er wat mij betreft niet in. Niet helemaal mijn ding.

Waar de film vooral op teert is de fantastische cast, Paul Newman en Kennedy zijn geweldig. Ook het prsonage van "the man with no eyes" is geweldig mysterieus uitgewerkt. Altijd lekker, dit soort typetjes.

Ook de ontsnappingspogingen zijn lekker humoristisch en de film heeft een aantal zeer sterke scenes te bieden (car wash, eieren, kuil graven, het cement leggen etc.)

Meer dan prima film, alleen ben bang dat ie niet heel lang blijft hangen. Daarvoor is het verhaal helaas niet bijzonder genoeg.

avatar van ossman1987

ossman1987

3,5[permalink] geplaatst op 30 juni 2010, 17:37 uurEens met simonvinkie!

ben ik niet met je eens het geen. wat de film zo geweldig maakt is cool hand luke en dat die een parkeermeter sloopt en daar 2 jaar voor moet zitten en toch tot 3 keer toe probeert te ontsnappen is gewoon zijn mooie karakter hij leeft met de dag weet eigenlijk lang niet wat die met alles aan moet en doet gewoon waar die zin in heeft en heeft lak aan alles en iedereen, en dat jij dat niet zou doen ok, maar zo moet je vind ik de film niet beoordelen vind ik.

avatar van rep_robert

Dat hij zo leeft moet hij idd zelf weten. Vind het zelf alleen een vreemde gedraging. Hoezo moet je uberhaupt 2 jaar zitten voor het slopen van een parkeermeter? Was het echt zo erg vroeger? Dat hij net zulke straffen krijgt als mensen die ergere delicten plegen?

Verder blijf ik het vreemd vinden dat iemand meerdere malen probeert te ontsnappen terwijl hij maar 2 jaar hoeft te zitten. Dan kan je pietje, klaasje of henkje heten. Ik blijf het raar vinden

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Dat Paul Newman hier geen oscar voor heeft gekregen, bewijst nog maar eens wat voor debielen er in de jury zitten.

Ceeda7 schreef:

Ach, laat het gaan. De man is een legende. Daar heeft hij echt geen Oscars voor nodig gehad. The greatest looking man ever. Zag 'm van het weekend nog in een flard zwart-wit als "Rocky Graziano". Man, wat een man!

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Mooie film met een erg sterke rol van Paul Newman.Het verhaal zit goed in elkaar en blijft boeiend tijd het einde. Sterke combi humor en drama. Ook grappig om George"Naked Gun" Kennedy in een ietwat serieuze rol te zien. En wat is dit schitterend gefilmd, het ene shot is nog mooier dan het andere; briljant! Ook de soundtrack is hier een waardige toevoeging.

avatar van dominion

dominion

Dit is echt de saaiste film die ik ooit heb gezien.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Dan zijn twee sterren nog best hoog.

avatar van stinissen

dominion schreef:

Dit is echt de saaiste film die ik ooit heb gezien.

Ik wil niet brutaal doen maar dan heb je er weinig kaas van gegeten want deze unieke film is een parel uit de film geschiedenis.

Of je bent nog heel erg jong..... Ik zou zeggen kijk hem nog maar een keer over een jaar of vijf en dan denk ik dat je mening is bijgedraaid.