Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Stuart Rosenberg
Met onder meer: Paul Newman, George Kennedy en J.D. Cannon
Plot Cool Hand Luke
"What we've got here is failure to communicate."
Luke Jackson heeft een probleem met het gezag en wordt na het vernielen van parkeermeters veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Zijn taak bestaat erin onkruid te wieden en greppels te graven onder een brandende zon. In tegenstelling tot de andere nieuwelingen blijft Luke kalm. Dragline, de aanvoerder van een groepje gevangenen, vreest voor zijn aanzien, want Luke wint het respect van de anderen. Het komt tot een keiharde confrontatie.
Luke Jackson
Koko
Loudmouth Steve
Captain
Arletta
Cinematheek is 'maar' in 3 plaatsen te vinden, dus kun je beter een overzicht geven van het soort videotheek: http://www.debeterevideotheek.nl/.
In dat lijstje van de betere videotheek staat ook een videotheek in Ulft (een klein plaatsje, zo'n 20 kilometer van Doetinchem af), waar ik gisteren geweest ben, met de bedoeling om daar dan een paar keer per maand heen te gaan om leuke filmpjes te huren.
Maar helaas bleek het een doodnormale videotheek te zijn en het is me dan ook een raadsel waarom die in het rijtje van de betere videotheken staat.
Ik denk niet dat iemand ooit van plan was geweest om daar een kijkje te nemen, maar ik moet toch op de één of andere manier mijn frustraties kwijt en het van je af schrijven schijnt te helpen...
SuperSideSwipe
Zeer goede film, de beste film van Paul Newman.
Hij acteert echt goed in deze film en weet echt te overtuigen in zijn rol.
En ja die scene met de 50 eieren is toch wel een van de meest memorabel uit de filmgeschiedenis.
4,0
eduard
Oude film maar heeft toch een indruk achter gelaten die ik nu nog heb terwijl ik hem ruim 30 jaar geleden gezien heb.
Daarna nog 2x gekeken en dat zegt genoeg
Poisonthewell
Mwah ik houd niet zo van gevangenisfilms. Redelijke film, dat wel, maar Paul Newman's beste zeker niet. Dat is met afstand The Hustler.
mister blonde
Newman is 'the king of cool'. nog cooler dan Steve McQueen. wat heeft die vent (nog steeds)m een ongelofelijke uitstraling! misschien wel mijn favoriete acteur ooit (toch zeker in de top 5).
de film is zeer aardig. goede gevangenisfilm, met sterke scènes. toch is dit vooral een one-man-show. Newman maakt deze film tot een meesterwerkje. 4 sterren.
mister blonde
Die ei-eetscène heb ik nog trachten over te doen in '74. Tot 26 stuks geraakt en dagen aan één stuk ziek geweest. Echt waar...
ook in een uur?
ook in een uur?
Inderdaad in één enkel uur. Echt gebeurd. Ik wordt er weer misselijk van als ik er aan denk.
otherfool
Ah ja, de film met de eierscene. Verder niet geweldig veel indruk op me gemaakt. 3*.
valt wel mee..maar geen meesterwerk in zijn genre
***,vooral voor paul newman en het personage dat hij neerzet..verder een matige film
valt wel mee..maar geen meesterwerk in zijn genre
Komaan zeg. Het is omdat het geen meesterwerk in zijn genre is dat hij slechts vier Oscarnominaties kreeg waarvan één verzilverd en hij op imdb's top 250 op 116 staat. Hij werd trouwens ook nog voor vier andere prijzen voorgedragen. Eén van de meeste geslaagde gevangenisfilms uit de zestiger jaren.
Anarchist
Komaan zeg. Het is omdat het geen meesterwerk iin zijn genre is dat hij slechts vier Oscarnominaties kreeg waarvan één verzilverd en hij op imdb's top 250 op 116 staat. Hij werd trouwens ook nog voor vier andere prijzen voorgedragen. Eén van de meeste geslaagde gevangenisfilms uit de zestiger jaren.
nee echt niet...standaard filmpje..inhoudelijk echt niet sterk..en op momenten vrij saai zelfs..en lang niet perfect op het thema ''een man met problemen met gezag''...one flew over the cuckoo's nest is pakken beter
oscars en imdb zijn geen argumenten overigens...
Ik zit een beetje tussen jullie in. Ik vind het een charmante film, met een zeer genietbare rol van Newman, maar de status die de film heeft kon hij wat mij betreft ook niet helemaal waarmaken. De film is een classic in het genre, dus misschien moet ik hem maar eens herzien.
Voorlopig 3,5 ster.
speedy23
oscars en imdb zijn geen argumenten overigens...
De laatste twintig à dertig jaar niet neen, maar voor de jaren tachtig werden Oscars en Oscarnominaties nog zeer ernstig genomen. Toen moest je zo'n beeldje nog echt 'verdienen' en werd de hele 'Academy' nog ernstig genomen.
En dan is MovieMeter ook geen argument? Staat hier trouwens op 158.
Het is gewoon door je persoonlijke smaak dat de film je niet ligt.
Anarchist
En dan is MovieMeter ook geen argument? Staat hier trouwens op 158.
Het is gewoon door je persoonlijke smaak dat de film je niet ligt.
nee de film is gewoon niet grandioos
verhaal is zeker niet geweldigman komt in de gevangenis..probeert te ontsnappen..lukt niet..probeert weer..lukt weeral niet...probeert dan maar nog is..lukt weeral niet...wauw..wat een verhaal..
ik als anarchist verwachte iets meer anti-authoritairs..een film die laat zien wat gezag werkelijk betekend..en wat vrijheid werkelijk betekend..en hoe dom in feite de mensen eigenlijk zijn..deze film slaagt hier niet echt in(one flew over the cuckoo's nest wel bv.)
ik beordeel films onder andere ook gebasseerd op hoe goed deze film het bepaalde thema behandeld en in beeld brengt...cool hand luke verdient hier naar mijn mening niet meer dan 3 sterren
moviemeter is natuurlijk ook geen argument..de populairste films krijgen de meeste en de hoogste stemmen..zie maar naar de godfather of the shawshank redemption..lang niet de 2 beste films aller tijden..toch staan ze hier altijd op 1 of 2
speedy23
Er is één ding dat jij niet wil begrijpen: dat dat jouw mening is en niet de mening van het overgrote deel van de kijkers.
Cool hand luke is na mijn mening een meesterwerk met een geweldige Kennedy en Newman,
De humor de tragedie en het verhaal zijn juist nooit saai maar een gewoon must see
dikke 5 *
ja en..?
wiens anders mening moet ik dan geven misschien?
meerderheden hebben nooit van grote wijsheid getuigd..integendeel zelfs
mister blonde
Die van mij bijvoorbeeld.
ik als anarchist verwachte iets meer anti-authoritairs..een film die laat zien wat gezag werkelijk betekend..en wat vrijheid werkelijk betekend..en hoe dom in feite de mensen eigenlijk zijn..deze film slaagt hier niet echt in.
Dit moet je toch even uitleggen. Paul Newman is toch juist de volmaakte anarchist (hoewel non-conformist een betere term is natuurlijk).
Anarchist
Die van mij bijvoorbeeld.
zijn haat tov het gezag is niet echt nadrukkelijk te zien in de film
mister blonde
dan moet je beter opletten. dat is namelijk een belangrijk onderdeel van de film. enne, maakt haat tegen het gezag een goede film? je begint me een beetje te verontrusten...
het gezag in het algemeen wordt niet nadrukkelijk als een negatief iets getoond
luke zijn mogelijke haat tov gezag ook niet
ik verwachte een film over een rebel in een systeem van tirannen en idioten..de film slaagde daar maar gedeeltelijk in...het werd meer een gevangenisdrama met een niet al te boeiende inhoud die volgens mij niet meer dan *** verdiend,wat bij mij redelijk hoog is zelfs en die ik voornamelijk gaf door paul newman en het personage dat hij neerzet
het gezag in het algemeen wordt niet nadrukkelijk als een negatief iets getoond
luke zijn mogelijke haat tov gezag ook niet
Het gezag wordt wel degelijk als negatief getoond, in de vorm van het letterlijk en voortdurend terroriseren van de gevangen. Ze worden door hun 'oversten' het mens zijn afgenomen.
Luke's haat tegenover het gezag is enorm. Hij verzet zich niet alleen tegen de gevangenisdirecteur en de bewakers, maar zelfs tegenover Dragline, de 'aanvoerder' van de gevangen, een pleit dat hij wint en daardoor het respect van de andere gevangen krijgt. Hij toont zijn afkeer van het wettelijke gezag, niet alleen door het vernielen van de parkeermeters, maar meer door zijn ontsnappingspogingen, waarvoor hij het gezegde 'liever barsten dan buigen' voor waar neemt.
Het eten van de 50 eieren is een teken van opstand, want hij wil het onmogelijke bereiken.
Op een bepaald ogenblik zegt één van de 'bosses': sorry, Luke, maar het is mijn job, dat moet je op prijs stellen, waarop hij letterlijk opstandig antwoord: Bah, calling it your job don't make it right, Boss. Altijd een opstandige vorm tegen gezag. Hij zoekt altijd de keiharde confrontaties op, tegen het gezag en de medegevangen, zeer goed wetende dat hij haast altijd aan het kortste eind trekt. Het is één en al confrontatie tussen Luke en de rest van de wereld.
De enige persoon waarvoor Luke Jackson enig eerlijk respect heeft is Arlette, zijn moeder (Jo Van Fleet).
En nu zwijg ik er over, want op al de tijd dat ik hier al ingestoken heb had ik alweer een andere film gezien.
boerenpummel
Wel aardig, maar had er meer van verwacht.
Paul Newman is perfect in deze rol, maar het verhaal sprak me niet echt aan. Wel enkele komische momenten er tussendoor en een paar mooi gefilmde scenes. Qua totaalplaatje kom ik echter toch niet ver dan bovengemiddeld.
maxcomthrilla
Redelijk filmpje met als hoogtepunten, natuurlijk de eierscène en de scène met zijn moeder.
Knap vind ik dat de film, in een cyclus voorbij komt zonder te gaan vervelen of echt saai te worden.
En om Luke nog maar eens even te citeren: `Wereldschokkend`, deze film? Nee dat ook weer niet! 3*
ivg1
Prachtige acteerprestaties. Zijn awards (oa Oscars) terecht verdiend.
Silvio Dante
Ik had toch net iets meer verwacht van deze film, ik vond het een zeer matige, maar toch aangrijpende, film eigenlijk.
Newman acteerde wel goed (die scène waarin hij gitaar speelt en zingt als z'n moeder komt te overlijden
) en die blues/country hier en daar was ook oké. Maar als ik hem vergelijk met andere gevangenisfilms (Papillon, Great Escape,...) is het toch wel wat minder hoor. Desalniettemin nog een aadige 3.5*
Theatertje
Een van de beste gevangenisfilms ooit gemaakt
Was de tweede film die ik met Newman zag (de eerste was BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID), heeft mij niet teleurgesteld. Misschien wordt het nodig tijd voor een remake van deze film... Iemand protest hiertegen???
Ik zie niet in wat er nog verbeterd kan worden aan deze film. Dus een remake vind ik overbodig. Weet zeker dat Newmans prestatie niet geëvenaard kan worden.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Das Boot