Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Stuart Rosenberg
Met onder meer: Paul Newman, George Kennedy en J.D. Cannon
Plot Cool Hand Luke
"What we've got here is failure to communicate."
Luke Jackson heeft een probleem met het gezag en wordt na het vernielen van parkeermeters veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Zijn taak bestaat erin onkruid te wieden en greppels te graven onder een brandende zon. In tegenstelling tot de andere nieuwelingen blijft Luke kalm. Dragline, de aanvoerder van een groepje gevangenen, vreest voor zijn aanzien, want Luke wint het respect van de anderen. Het komt tot een keiharde confrontatie.
Luke Jackson
Captain
Arletta
Mza
- 1924 stemmen
Hele coole film met een wereldrol van Paul Newman.
De 50 Egg Challenge uit Jackass is trouwens gebaseerd op deze film.
Ralfke
- 2075 stemmen
Inderdaad een hele goede film met een uitstekende Newman. En de eierenscene is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker in de filmwereld. Echt een 'meeleef'film die **** zeker verdient.
speedy23
Paul Newman en de rest van de cast schittert in dit tijdloze gevangenisdrama. Deze prent kreeg vier Oscarnominaties waarvan er een verzilverd werd voor George Kennedy als beste bijrol. De symboliek ligt soms een beetje voor de hand, maar dat mag niemand afschrikken om met volle teugen te genieten van deze geslaagde kaskraker...
jay73
Opvallend dat nog niemand van de stemmers minder dan 3,5* voor deze film heeft gegeven.
Terecht overigens!
hans vd togt
komt uit deze film niet dat stuk intro tekst van Civil War / Guns n Roses
yosemite44
aangezien de videotheken in mijn buurt alle films voor 1980 schijnen te boycotten, ben ik maar eens gaan soulseeken: wild strawberries, seven samurai, seventh seal en deze gehaald in eerste instantie...
vond hem erg goed... op een of andere manier deed hij me wel aan "one flew..." denken. glansrollen van kennedy en newman; ook erg stijlvol gefilmd.
Je hebt nog mazzel, die in mijn buurt hebben films van voor 2000 al bijna nooit meer.
yosemite44
Coole poster. Vreemd genoeg ontbreekt de titel.
leuk plaatje! en de titel staat er wel degelijk op
in het italiaans ofzo...
mystery solved
De Knip
Een aardige en vooral komisch drama. Newman speelt erg goed, maar de film is niet meer dan aardig.
***1/2
Linda
Goh, nooit geweten dat die oude grijze Newman vroeger zo'n ontzettend lekkere vent was! ik heb genoten
speedy23
Wel Linda, dan moet je maar eens wat meer vroegere films bekijken van deze 'ouwe snoeper', je zal je het zeker niet beklagen..
Zo worden ze niet meer gemaakt.
Cool Hand Luke is een goede mix van humor en drama. Sommige scenes in de keet doen denken aan Stalag 17. Dat is een compliment.
Meesterlijk in beeld gebracht door Conrad L. Hall, de man die ook achter de camera stond bij American Beauty en Road to Perdition. In die laatste eigenlijk een kleine reunie met Paul Newman. Hall is helaas dit jaar gestorven.
mstoffer
Ik vind de dramakant toch overheersen. Ook de komische scenes hebben een tragische ondertoon. Zo kan ik bijvoorbeeld nauwelijks naar de beroemde eiereetscene kijken.
Een geweldige gevangenisfilm, mede door het dreigende spel van de bewakers van wie Strother Martin een enorme engerd neerzet (What we got here is failure to communicate; deze speech werd nog eens geleend door Guns 'N' Roses).
George Kennedy heeft zijn rol in Cool Hand Luke nooit meer overtroffen en ook Newamn is ijzersterk: zijn doorlopende grijns is pure wanhoop.
4,5 * ]
NB: nog maar een stem en Luke heeft vijftig stemmen.
speedy23
Die ei-eetscène heb ik nog trachten over te doen in '74. Tot 26 stuks geraakt en dagen aan één stuk ziek geweest. Echt waar...

Film en realiteit niet uit elkaar kunnen halen ?
Een geweldige film maar Newman is ook top in
Verdict, The (1982)
Sting, The (1973)
Hombre (1967)
Hud (1963)
Hustler, The (1961)
Cat on a Hot Tin Roof (1958)
Long, Hot Summer, The (1958)
en mischien wel zijn beste rol als Rocky in Somebody Up There Likes Me (1956)
PartyMarty
Butch Cassidy and the Sundance Kid en Slapshot niet te vergeten. Newman is een koning.
Goodfella
Film die een beetje balanceerd tussen luchtig vermaak en vrij zwaar drama. Geweldig geacteerd, veel sfeer, de tijd doden wanneer je opgesloten zit.. knap verbeeld. Verhaal is echter wat mager. Luke's karakter bleef nu een beetje teveel een rebel without a cause, had ik graag iets meer uitgediept gezien. Verhaal was sowieso meer van hetzelfde, maar zeker niet onaardig. 3,5 *
Goodfella
De 'betere' videotheek in Nijmegen, Eindhoven en Tilburg. Maar andere videotheken met een beetje klassiekers in hun arsenaal zullen 'm ook vast wel hebben.
Zombie McGruder
Ik kan sinds ik deze film gezien heb, niet meer normaal eieren eten.

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981