Genre: Mystery / Thriller
Met onder meer: Laurence Olivier, Michael Caine en Alec Cawthorne
Gesproken taal: Italiaans en Engels
Releasedatum: 26 december 1973
Plot Sleuth
"Think of the perfect crime... Then go one step further."
Milo Tindle en Andrew Wyke hebben iets gemeen, namelijk Andrew's vrouw. Om niet een vermogen aan de scheiding kwijt te zijn heeft Andrew een plan bedacht. Milo moet zogenaamd Andrew's huis beroven en zo kan Andrew het verzekeringsgeld opeisen.
Andrew Wyke
Milo Tindle
Inspector Doppler
Detective Sergeant Tarrant
Marguerite Wyke
Police Constable Higgs
Quentin
Heel sterk spel, jammer van Caine's doorzichtige vermomming, zag het helaas direct. kleine 4*
tsjidde
Ik denk ook niet dat het de bedoeling was dat de kijker helemaal niet zien zou dat het een vermomming betreft. In ieder geval niet tot het eind aan toe. Maar het is natuurlijk wel leuker als je het niet meteen maar wat later ontdekt, dat ben ik met je eens.
Ik vond het overigens niet ongeloofwaardig over komen, dat Andrew (zenuwachtig als hij is) de vermomming níet door had. Daarom heb ik me er ook niet echt aan gestoord dat het een beetje doorzichtig was. Maar jij ook niet echt, anders gaf je geen 4*.
FL88
In de pre-order te bestellen op Play.com. Duurt helaas nog wel zo'n vier maanden voordat ie werkelijk bij je op de mat zal vallen...
Fikret8
Bestaat er hier een dvd-release van met Nederlandse ondertiteling?
Sleuth is een goede film die met name door de sterke acteerprestaties en een aantal plotwendingen indruk achter laat. Geen meesterwerk voor de scherp oplettende kijker maar een goede film die de moeite echt waard is. De remake moet je overslaan.
Zinema
riefenstahl
Meesterlijke film.
Caine is fenomenaal, Olivier kan zoals gewoonlijk het schmieren hier en daar niet laten maar dat mag de pret niet drukken.
En dan al dat prachtige oude speelgoed; geweldig.
Vinokourov
Knap hoor, een beperkt aantal spelers die zo'n film weten te dragen. Keer op keer werd ik verrast. Gelukkig maar in dit geval!
Apster
1 lokatie, suspense en plotwendingen. Het had zo een film van Hitchcock kunnen zijn. Knap spel van 2 topacteurs, die een film van dik 2 uur boeiend weten te houden. De film leek halverwege erg flauw te worden, dacht in eerste instantie dat Caine een dubbelrol speelde als agent. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn. De laatste plotwending is helaas een teveel, het valt te raden dat Caine de vrouw niet echt heeft vermoord. Verrassende film voor de rest.
4*.
lykathea
Ik had precies hetzelfde gevoel.
Het eerste uur is meesterlijk maar toen Caine eenmaal doodgeschoten werd en die detective erbij kwam (waarbij ik nog steeds twijfel of het nou de bedoeling is dat je Caine erin herkent, want het was voor mij na 2 seconden al duidelijk) vreesde ik dat dit de gehele film zo door zou gaan.
Ik raakte ook heel even gedesinteresseerd, maar naarmate het "spel" steeds meer vaart kreeg, kreeg ik 't gevoel dat dit niet "zo" zou eindigen.
Gelukkig deed het dat ook niet, en werd het daarna weer ouderwets spannend met plotwendingen die om je oren vliegen. Soms briljant soms voorspelbaar, maar altijd boeiend. - Mede ook door de acteerprestaties.
otherfool
Hmm, tegenvaller. Twee groot acteurs (Caine is een favoriet maar Olivier verslaat hem - in dat aspect) spelen een redelijk amusant kat en muis spelletje, maar soms vervalt de film in flauwigheden en de filmduur werkt ook al niet mee. De vermomming van Caine werkt verder ongeveer 2 minuten, toch jammer. Nee, niet boeiend genoeg.
2*, krap aan.
jipt
Klasse film.
Goede sfeer die er het hele verhaaltje hangt.
En dat te bedenken dat het zich de hele tijd maar in één huis afspeelt.
Na van de week Dial 'M' for Murder gezien te hebben vind ik deze film toch wel wat beter.
Sterk plot en leuke wendingen.
Het eerste spel had ik niet door, de tweede wel (ik zag gelijk dat het een vermomming was) en het derde spel zag ik wel aankomen maar nam uiteindelijk toch nog een leuke wending.
Leuke film!
Ik had van tevoren weinig over de film gelezen, dus ik wist niet echt wat me te wachten stond. Het begin is even inkomen, maar het begint eigenlijk al best leuk met het onoplosbare doolhof van Laurence Olivier. De film speelt zich voornamelijk af op dezelfde locatie en moet het grotendeels hebben van het acteerwerk van Olivier en Michael Caine, die beiden overigens erg goed acteren. Erg leuk om te zien hoe ze elkaar door kennis proberen af te troeven. Ik moet zeggen dat ik niet doorhad dat Caine de detective was. Dat maakte de verrassing des te groter, in een film die sowieso anders in elkaar zit dan ik in het begin dacht.
De derde plotwending zag ik wel aankomen en richting het einde wordt de film wel wat meer voorspelbaar, al blijft het best vermakelijk. Ook een compliment trouwens voor de inrichting van het huis, waar het zich allemaal afspeelt. Al die attributen en geinige speeltjes zorgen automatisch al voor een leuke sfeer. Een soort van “The Game”, maar dan net even anders.
Norma
Heerlijke thriller. Wat een onvergetelijke setting, zo in dat huis met al dat creepy speelgoed, en het begin in dat doolhof, prachtig.
De tweede helft van de film vond ik echter wat minder sterk. Hoewel de vraag waar het allemaal zal eindigen vrijwel tot het einde open blijft vond ik het zoeken naar de voorwerpen wat eentonig worden (de sjeu van de omgeving is er dan ook wel een beetje af inmiddels) en de vermomming werkte gewoon niet goed genoeg.
Laurence Olivier ging me ook een beetje irriteren, de man heeft een manier van doen die hem zeer nadrukkelijk aanwezig maakt en dat staat me op den duur een beetje tegen in zijn films. Desondanks is Sleuth een dikke twee uur erg onderhoudend en dat is knap voor een film met maar twee acteurs en feitelijk maar één setting.
chevy93
Het had zo een film van Hitchcock kunnen zijn.
maxcomthrilla
Langdradig!
Een lange brei aan dialogen stort zich genadeloos, zonder enig venijn over de kijker uit. De openingscene in het doolhof ging er nog wel mee door, evenals de fraaie ambiance van vele geluidmakende objecten in het huis, daarmee is al het positieve eigenlijk wel vernoemd. Een potje pool aanschouwen
, clowneske spelletjes doen incl. slechte, bijgeleverde muziek, simpele, doorzichtige vermommingen, oeverloos gepraat......Eigenlijk gewoon een lange aaneenschakeling van helemaals niets, een leuk concept wordt vakkundig naar de galemiezen geholpen. Gaap! Een armetierige 2*
Darbie
Fantastisch; een Lust voor oor, oog en geest !!
Geweldig samenspel van de grote acteurs Laurence Olivier en Michael Caine.
Intelligent script boordevol dieptehumor en cynisch inlevingsvermogen.
En dit alles ook nog eens prachtig quasi-nonchalant verfilmd door Joseph Mankiewicz in een decor ´Athelhampton House in Dorset' waarbij ik de vingers van beide handen aflik.
Voor mij is deze film absolut een Meesterwerk.
wendyvortex
Ongetwijfeld één van de Britse filmhoogtepunten uit de jaren zeventig.
Schitterend kat-en-muis-spel tussen klasse-acteurs Olivier en Caine.
En dan ook nog eens schitterend gefilmd in prachtige decors.
Lekker venijnig ook allemaal...wat bezielde Brannagh in vredesnaam om hier een remake van te maken?
Meesterwerkje!
Sergio Leone
Ietwat langdradige kijkervaring.
Hoewel het script een op-en-neergaand kat-en-muisspelletje toelaat, werkt het niet helemaal. Het begint allemaal nochtans goed met een eerste leuke twist op het eind van spel nr 1. Dan wordt het allemaal veel minder. Het kan toch niet te bedoeling zijn dat we Caine in z'n vermomming niet mochten herkennen? Vanaf de eerste seconde zag ik dat hij het was. De regisseur bedoelde het waarschijnlijk niet zo (verzonnen namen) en dus kan gezegd worden dat het gewoon slecht gedaan is. Het laatste spelletje was wel weer redelijk, maar het kwam voor mij nogal zwaar over. Ook misschien omdat elk spelletje +- 45min duurde en dat de invulling ervan niet altijd bijster interessant was.
Michael Caine levert een uitstekende prestatie af. Laurence Olivier was irritant bij momenten. Hij acteerde heel erg druk en overschreed meer dan eens de grens van overacting.
De decors zijn verzorgd. De poppetjes etc waren geweldig. De doolhof aan't begin zette meteen de toon.
Gewoontjes.
MaartenF
Een zwaar onderschatte film, wat (denk ik) komt omdat deze uitkwam in hetzelfde jaar als The Godfather.
Sleuth moet het vooral hebben van het geweldige acteerwerk van Laurence Olivier en Michael Caine (beiden zijn voor deze film genomineerd voor de oscar voor de beste acteur). De film bestaat grotendeels uit dialogen tussen deze twee acteurs. De dialogen zijn er niet alleen voor het verhaal, maar ze zijn ook vaak humoristisch, wat het erg prettig maakt om er naar te luisteren.
Naast het acteerwerk zit het verhaal heel goed in elkaar en zit het vol met twists. Tel daarbij de mysterieuze sfeer van het landhuis op en je hebt een geweldige film te pakken.
Darbie
' Een zwaar onderschatte film' vindt MaartenF.
Daar ben ik het helemaal mee eens !
Rosicky
Dat was bij mij ook het probleem .De vermomming heb je direct door en al dat daarna gebeurt is redelijk onzinnig en behoorlijk voorspelbaar. Elke plottwist zie je van ver aankomen. Dat gaat ten koste van de spanning die op een gegeven moment helemaal verdwenen is.
Erg jammer, want van een film met Caine en Olivier had ik verwacht dat ik hem heel goed zou vinden. Het eerst uur tot aan de dood van Caine vond ik het ook allemaal prima te pruimen, met leuke humor, snedige dialogen en de mooie decors (die poppen!). Na het uur had ik dat allemaal wel gezien en verviel Sleuth in een aaneenschakeling van flauwe plottwists en een zeer voorspelbaar kat-en-muis-spel. Hartstikke jammer.
Prima begin, bedroevend slot. Twee rasacteurs zetten twee uitstekende rollen neer, maar helaas voor hen zijn ze ook direct de enige reden om Sleuth te gaan bekijken. Onverwacht grote tegenvaller.
ExXxtreme
Ik vond de film ook een beetje tegenvallen - toch gezien de score hier - vooral omdat de meeste plottwists zo voorspelbaar waren waardoor de spanning teniet ging; dat het de eerste keer een game was zag ik niet aankomen maar bij de 2de en 3de keer had ik het al heel snel door (nops niet door de slechte vermoming want in de detectieve zag ik Caine eigenlijk niet).
Verder vind ik ook dat Olivier (of Andrew Wyke eigenlijk) het wel heel makkelijk gelooft; hij heeft bijvoorbeeld al een jaar geen relatie meer met zijn minnares maar ze zou dan wel ineens binnenkomen als Caine er is?!
Darbie
ExXxtreme.....natuurlijk kloppen er hier de meest banale zaken niet, maar dat is in deze film ook van geen enkel belang !!!
Het gaat hier om een mix van geweldige acteurs, snedige en gevatte opmerkingen, subtiele verwijzingen, ingetogen en toch uitbarstende humor en dat maakt deze film tot een Kunstwerk op het gebied van de Engelse Cinematografie.
mjk87 (moderator films)
Geweldige film van Mankiewicz, vooral door het spel en de dialogen.
Engels vind ik een mooie taal, vooral om te horen, en dan het liefst gesproken door Britten. En als je dan zulke heerlijke zinnen hebt, met harde klanken, bloemrijk taalgebruik, en dat heerlijk geacteerd, dan is elk woord een genot te horen, en dat twee en een half uur lang. Beide acteurs zijn goed en stoten elkaar tot grote hoogten. In hun handelingen een strijd, in hun spel eveneens. Dubbel goud, zou ik zeggen.
Inhoudelijk worden af en toe interessante zaken gemeld, maar het meeste dient ter ondersteuning van de personages zelf. De reactie op het dartpijltje in Bulls-Eye is sprekend: "There are certain skills best acquired in public bars, I suppose". En al dat soort dialogen, en one-liners gaat maar door. En ze zijn gewoonweg fantastisch uitgesproken.
Normaal ben ik niet zo van plottwists die je gewoonweg verwacht, en zeker tegen het einde is dit aan de orde. Maar je bent al mee in het verhaal, en de twists komen gewoonweg voort uit de handelingen, uit de personen zelf. Daarnaast, de vermomming zag ik niet, al dacht ik eerder dat het wel een inspecteur was maar dat deze meedeed in complot met Tindle, maar dan is er al een twist die je verrast. De rest accepteer je dan.
Muziek was prima, mooi subtiel tot beklemmend en hard als het moet. Met veel oog voor detail zijn de decors bedacht, dat enkel helpt om de personages te versterken. Camerawerk is prima, met soms mooi bewegingen. Het eerste deel is het doolhof is zelfs mystiek en prachtig om te zien.
4,5*, absolute aanrader.
TMP
Al met al toch een teleurstellende film. Het kat-en-muisspel tussen Wyke en Tindle is aanvankelijk nog wel aardig om te volgen, maar gaat naar verloop van tijd toch vervelen. Er zijn wel enkele plottwists, maar je ziet ze vaak al enige tijd aankomen. Als de vermomming van Caine bedoeld is om de kijker op het verkeerde been te zetten, dan slaagt dat niet. Het acteerwerk van Caine is prima, maar Olivier zit toch vaak tegen overacting aan. Wat wel goed is, is de sfeervolle setting waarin de film zich afspeelt. Ook het eerste uur is zeker de moeite waard, maar daarna is het beste er wel vanaf.
Heh.
Wil iemand mij uit m'n lijden verlossen en beamen dat dit eigenlijk een comedy is? Een wat donkere misschien, maar mystery/thriller zie ik hier absoluut niet in terug.
Het clownesque sfeertje (en dat woord gebruik ik niet enkel vanwege het pak) had ik echt niet verwacht bij deze film. Zeker niet na een énorm suffe intro. Maar gaandeweg wordt het steeds maar komischer. De plottwists zie je van mijlenver aankomen (die vermoming ook van Caine, 't is nog net geen Samson en Gert), van spanning is er dan ook nooit sprake.
Verder maar matig geacteerd door beide heren. Vooral Caine valt soms door de mand (die reactie als hij met de dood bedreigd wordt
). Visueel veel jaren '70 lelijkheid, vooral in het kleurgebruik dan. De soundtrack is me eerlijk gezegd niet echt opgevallen en/of bijgebleven. En die speelduur ... tja. Misschien verantwoordbaar voor mensen die de twists niet hadden zien aankomen.
Maar ik kon er dus af en toe wel om lachen. Geen idee of het allemaal de bedoeling was, maar gelukkig wat minder duf dan ik vooraf gevreesd had. Al blijft het wel allemaal érg knullig ogen.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Judgment at Nuremberg
Drama / Oorlog, 1961