Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 127 minuten / 115 minuten (Richard Donner versie - 2006)
Alternatieve titel: Superman 2
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Richard Lester
Met onder meer: Christopher Reeve, Gene Hackman en Margot Kidder
Bekijk via Prime Video
Plot Superman II
"The Man of Steel meets his match!"
Na een atoombom in de ruimte tot ontploffing te hebben gebracht, zorgt Superman er ongewild voor dat drie criminelen van Krypton uit hun ruimtegevangenis kunnen ontsnappen. Ze komen naar de aarde om de macht over te nemen. Helaas heeft Superman net zijn krachten opgegeven, omdat hij verder wil met Lois Lane. Zal hij de superschurken nog kunnen verslaan?
Superman / Clark Kent
Eve Teschmacher
Lara
Sheriff
thunderball
Zoveel verschillen de twee versies ook niet.
De hoofdmoot blijft gewoon dezelfde film, dus totaal andere film is niet echt het geval.
Zie ook mijn recentie/mening van een jaar of twee geleden.
aburex
Groot vervolg op de eerste film met nog meer speciale effecten. Ik hev de Richard Lester-versie gezien uit 1980 die toen de vervanger werd van Richard Donner. Leuke film met wel wat humor, vee meer dan in de versievan Donner
DVD-T
Toch wel een minder vervolg op het erg goede eerste deel.
Leuk dat het verhaal van deel 1 doorloopt en zich ontvouwd in het tweede deel. Waar het origineel rustig verloopt, misschien soms iets te rustig, is het tweede deel nogal rommelig. Situaties volgen elkaar wel erg snel op en gunnen weinig rust aan de kijker. Het lijkt er op dat de makers zo snel mogelijk naar de climax willen toewerken, en dat staat de film wat in de weg. Vermaak is wel weer van een hoog niveau, met een aantal erg leuke en memorabele actiescènes. Vooral het gevecht in de stad is prachtig gedaan. De muziek, alhoewel wat minder, is ook weer erg mooi. Reeve geeft weer goed gestalte aan zijn Kent/Superman. Hackman doet het weer briljant en ook Stamp zet een memorabele badguy neer.
Phantasm
Dit deel is net ietsje beter dan de 1-ste, meer aktie, kijkt lekker weg, goed verhaal.
Al DeNiro
De beste Superman-film door de drie bad-guys / girl en mooie finale.
Reeve blijft ook de ultieme Kent / Superman.
Hele leuke deel 2 zag er goed uit en verhaal was prima.
Schurken waren goed en er werd goed geacteerd.
3,5 ster
Respekked
Superman, rooie pansy datie er rondloopt! Ik kon af en toe mijn ogen niet geloven hoe slecht deze film is. Zoals Maarten Ducrot zou zeggen, 'Wat gebeurt hier joh? Zelden vertoond!'
Hoogtepunt van dit dieptepunt is het moment dat Superman "de grond" in wordt getrapt door de opper-laffe-badguy en dat men suggereert dat in Londen de trilling nog hoort.
movies2323
De Richard Donner cut is zoveel beter, dan deze. Toch nog 3,0 *** voor de cult status die deze deels terecht heeft.
DragQueen
Iets minder als het eerste deel, maar toch vermakelijk. Christopher Reeve brengt zijn rol van Superman en zijn alter ego weer overtuigend. Verder heeft dit vervolg een aardig verhaaltje. En de toevoeging van de drie schurken is prima. 3 Sterren.
m1chel
- 1948 berichten
Ik heb zojuist Superman II (Richard Lester) en Superman II - the Richard Donner cut gekeken en dit zijn gewoon twee compleet verschillende films.De Donner versie is veel duidelijker en het verhaal past gewoon veel beter bij de eerste Superman film. Toch is de Lester versie ook goed, maar ik denk dat uiteindelijk de Donner film een groter succes had geweest. In de Lester versie zit ook wat meer humor. Ook het zien van Marlon Brando in de Donner cut zorgde voor een betere aansluiting op deel 1.
De Lester versie vind ik op sommige punten wat lang duren. De verhouding tussen Lois en Clark/Superman word ook minder goed uitgewerkt als in de Donner versie. Wat jammer was van de Donner versie was dat je soms goed kon zien dat er auditie/try out scene's werden gebruikt waardoir de film een beetje een low budget look begint te krijgen. De Lester versie is gewoon qua effecten en camera werk een completere film, qua het verloop van het verhaal was de Donner versie suprieur aan de Lester versie. De Lester versie krijgt 3.5* van mij en de Donner versie (los gezien van effecten en camera werk) krijgt 4*. Voor mensen die fan zijn van Superman en de Donner cut niet gezien hebben zou ik willen zeggen, ga hem kijken. Een echte aanrader, zeker voor fans. Het zijn echt 2 compleet verschillende films.
movies2323
Ik heb zojuist Superman II (Richard Lester) en Superman II - the Richard Donner cut gekeken en dit zijn gewoon twee compleet verschillende films.De Donner versie is veel duidelijker en het verhaal past gewoon veel beter bij de eerste Superman film. Toch is de Lester versie ook goed, maar ik denk dat uiteindelijk de Donner film een groter succes had geweest. In de Donner versie zit ook wat meer humor, waardoor de film wat rapper verloopt. Ook het zien van Marlon Brando in de Donner cut zorgde voor een betere aansluiting op deel 1.
De Richard Donner cut was juist totaal minder qua humor??
En daarom was het juist superieur. Die van Lester was dankzij de humor en beetje een kinderfilm aan het worden.
m1chel
- 1948 berichten
De Richard Donner cut was juist totaal minder qua humor??
tristanrc1
Solide vervolg op 'Superman', en hoewel Christopher Reeve in deze film nog steeds het best overtuigd als Clark Kent, de special effects en de actie erg spectaculair zijn, zitten er te veel slapstick momenten in.
Dominootje
Na deel I nog steeds een geweldige film, alleen had ik dit keer meer het gevoel van : ja die effecten heb ik nu wel gezien en ohja dat weer op die manier..
Op naar III en IV
Malli
Dat ik in mijn (vroege) jeugd verslingerd was op deze film, is een understatement van jewelste. De special effects zijn intussen zwaar gedateerd, maar niettemin blijft dit 1 van de beste superheldenverfilmingen die ik tot nu toe heb gezien. Heerlijk popcornvertier en de vertolking van Lex Luthor door Gene Hackman blijft een lust voor het oog (ook al is zijn rol hier een stuk beperkter dan in de eerste Superman-film).
Madeliefje
Leuk! Beter dan deel 1 naar mijn mening door de drie buitenaardse criminelen die lekker de boel op stelten komen zetten. Lex Luthor komt ook op een leuke manier terug, al is de strekking van de hele film wel een beetje hetzelfde als in deel 1.
Nu op naar de volgende delen..
skipy05
Goede film. Ik vond hem zeker niet slechter dan deel 1. De actie was veel meer aanwezig en ook beter. In de 1ste film had je langdradige stukken in dat je hier veel minder hebt.
Verhaal is goed en de acteurs doen het goed.
special effects zien er nu heel wat minder goed uit maar 32 jaar geleden zal het er heel goed hebben voorgekomen.
baspls
Waarom veel mensen zoveel kritiek op deze film hebben is mij een raadsel... ik vind Superman II eigenlijk de enige goede Superman-film. die eerste is goed gemaakt maar heeft een slecht verhaal. de derde en vierde zijn gewoon B-films en de nieuwere verfilmingen zijn zonder Christopher Reeve dus ja. Goede film met goede muziek en goed acteer werk.
baspls
"So this is planet Houston."
Erg goede film. Heb de Richard Donner Cut gezien. Die is veel beter dan de originele en ik beveel deze dan ook aan iedereen aan. Die versie is veel serieuzer dan de versie van Richard Lester. Door een ruzie is Richard Donner tijdens de productie weg gegaan en heeft Richard Lester de film af gemaakt. Maar Richard Lester is een erg slechte regisseur en hield niet eens van Superman. Dan kun je met een paar leuke momenten uit de originele versie komen maar die zijn dan gewoon door Donner gemaakt. Slechts 25% van Donners werk zit in de originele versie.
Ik moet zeggen dat ik maar een ding beter vond in de originele en dat was dat aan het Lois (als ze weet dat Clark Superman is) vertelt dat ze kapot gaat en het erg moeilijk vind en dat Clark haar dan door middel van een kus alles laat vergeten. Dat is iets minder vaag dan dat Superman de tijd weer teruggedraaid zoal in Donners versie. Wel ziet de originele er als film zelf beter uit omdat je kan zien dat de Donner-versie later in elkaar geknutseld is en dat ze de muziek van Williams uit deel 1 hebben hergebruikt.
Samen met The Empire Strikes Back is deze Superman II waarschijnlijk een van de beste vervolgfilms in de film geschiedenis. Overtreft zijn voorganger en dit is naar mijn mening de beste Superman-film ooit gemaakt.
Goede effecten, geweldig geacteerd door de grote Christopher Reeve en Gene Hackman was ok erg goed. Terence Stamp zet een erg goede bad-guy neer. Je merkt dat het acteerwerk al weer veel beter is dat dat van het eerste deel.
De originele muziek van John Williams is echt geweldig maar de nieuwe score van Ken Thorne mag er zeker ook wezen.
Erg goede film
Richard_Voorhees
Prima vervolg op het eerste deel en naar mijn idee minstens net zo vermakelijk. Gene Hackman keerde voor deze film ook weer terug en is wederom erg grappig in zijn rol al Lex Luthor. Verder zijn generaal Zod en zijn volgelingen wel wat 'gevaarlijker' dan Lex Luthor en zijn volgelingen uit het origineel.
Reeve speelt de rol van Kent/Superman wel weer tof en het leuke aan dit deel is dat hij veel vaker in actie mag komen als Superman.
Wederom een erg leuke film. Ik ben benieuwd naar deel 3!
baspls
Ik ben benieuwd naar deel 3!
Kijk hem maar waar verwacht er niet te veel van. Er zitten een paar aardige scène's in. Vooral het tweede deel van de film. De film maakt in het midden een omslag van Slapstic Comedy naar Actie Thriller.
Na recent Superman 1 eens opnieuw te hebben gekeken was het nu tijd voor deel 2. Deze film heb ik als kind vrij vaak gekeken, omdat ik hem op video had. Maar dat was wel 20 jaar terug, dus zoveel wist ik ook niet meer. Er stond me alleen een stuk op de Eiffeltoren bij en dat er 3 rare snuiters als vijand waren.
Superman 1 was nog best goed, vooral doordat het Superman verhaal best goed werd verteld en omdat er rustig aan met special effects werd gedaan, wat wel verstandig was omdat ze er niet uit zagen. Maar deel 2 doet daar niet rustig mee aan, maar de effecten zijn nog steeds belachelijk nep, waardoor het allemaal wel lachwekkend aan deed. Ik zie daar best wel de charme van in, maar het verpest ook wel een beetje de ervaring. Dat kleine jochie dat van de waterval af viel hahaha. Het ziet er niet uit. Net als de confrontaties tussen Superman en de 3 in hun latex pakje. De scene in de Eiffeltoren vond ik wel weer leuk om te zien, net als de confrontatie in de stad, op het einde van de film.
Wel vond ik de relatie tussen Lois en Clark aardig uitgewerkt. Al sloeg het natuurlijk nergens op dat Lois Clark wilde testen of hij Superman was door in de waterval te springen
De rol van Kidder als Lois was deze film wel wat irritant door wat rare acties van haar. Hackman was wel solide als Luthor. Reeve was weer overtuigend als Superman. Dat blijft toch de enige echte Superman.
Eigenlijk had ik hier een kleine onvoldoende voor willen geven, maar ik doe het toch niet, omdat dit toch wel jeugdsentiment is, wat ook wel een beetje mee mag tellen. Leuk om deze reeks weer eens te zien.
Ik laat de 3* die er stonden maar staan.
@Ajax&Litmanen1
Ik adviseer je om de Richard Donner Cut te kijken dat is zeker de moeite waard
Al die zooi die Richard Lester erin gestopt heeft is dan weg.
Ik las al iets over 2 versies ja. Ik had alleen deze in bezit. Wie weet ooit in de toekomst nog eens...
Thomas83
Mijn favoriete Superman als kind, met de strijd tussen Superman en zijn drie vijanden. Nu vind ik hem toch een stuk minder. De special-effects waren in de eerste film al gedateerd natuurlijk, maar vaak was dat daar nog niet storend. Hier wel, zoals de vele onvolmaaktheden van de eerste film nu meer en meer opvallen doordat de veel van de echt goede dingen ontbreken. Alles oogt zo enorm goedkoop, inclusief het spel van de acteurs vaak. Veel slecht uitgedachte situaties ook, waar Superman I nog een paar best leuke sciencefiction-ideetjes had.
Scènes zoals die op de maan zijn onbedoelde dijenkletsers. Generaal Zod is wel een fijn gecaste bad guy. Qua uiterlijk dan, niet zozeer qua spel. Vergelijkbaar met Reeves dus. Gelukkig zijn alle oude acteurs nog wel van de partij, minus Brando. Wel vervelend dat de eerste minuten van de film een samenvatting van de eerste film zijn, enkel aan de hand van beelden. Het tempo ligt voor de rest iets hoger van de eerste film, waarin minus de intro op Krypton vrijwel geen actie aanwezig was in het eerste uur. De actie op het einde van de film is trouwens vaak komisch traag. En terwijl Superman vecht met de bad guys loopt het publiek vaak grijnzend toe te kijken, alsof het iets onbenulligs is. 2.5*
RuudC
Dit had ik dus echt niet gedacht. Dat ik ooit een film van de meest saaie superheld ooit, leuk zou vinden. De eerste film uit 1978 was niet meer dan aardig, maar verder zit ik me altijd stierlijk te vervelen over hoe men zich in allerlei bochten wringt om een onverslaanbare man verslaanbaar te maken. Met als resultaat dat een toch al saai concept alleen maar belachelijker wordt.
Er is nauwelijks kryptonite in Superman II. Een voordeel. Met het inperken van de kracht van Superman II wordt slechts even iets gedaan en dat voelt gewoon erg fris aan. De film mikt op logischere zaken, zoals Lois die ver gaat om Superman de ontmaskeren. Dat levert een paar leuke scenes op. Generaal Zod en zijn twee maffe handlangers zorgen voor een leuke balans met Superman. Beter dan Lex Luthor die zijn verstandelijk gehandicapte vriend gelukkig snel laat vallen. Zod geeft de film een grappig cartoonesque randje. De actiescenes zijn leuk om te zien. Evenals de futuristische overviews en locaties. Het is en blijft kitsch, maar de ijstempel(?) vind ik stiekem best mooi. Voor een sequel is dit erg goed. Het avontuur is vermakelijk en de eindscene waarin de tijd weer teruggedraaid wordt, zullen we maar vergeten. Compleet nutteloze toevoeging.
Michadelica
Hierin zit het natuurlijk of de film je zal bevallen of niet, vind je de dwaze actiescènes irritant of zie je er de humor van in. Ikzelf lag telkens plat bij dergelijke slapstickmomenten
ze maakten de film zelfs naar mijn mening. Er is trouwens geen enkel moment waar Superman II een oerserieuze of 'maatschappelijk relevante' superheldenfilm pretendeert te zijn, integendeel
Heerlijke film!
Zeker geen slechte opvolger van het eerste deel en gelukkig is de filmduur ook wat korter. Het verhaal is wederom vermakelijk en ook met de uitvoering zit het wel goed. Dat laatste komt o.a door de drie criminelen van Krypton, waarvan ik Sarah Douglas wel een fraaie verschijning vond. Gelukkig speelt ook min of meer dezelfde cast uit het eerste deel mee, waardoor alles vertrouwd oogt.
De film is natuurlijk inmiddels aardig gedateerd waardoor sommige scenes nu meer op de lachspieren werken dan destijds bedoeld was. Wie trouwens ook op de lachspieren werkt is het leuke rolletje van Clifton James als Sheriff.
Al met al gewoon een leuk vermakelijk tweede deel.

Superman Returns

RoboCop
Actie / Sciencefiction, 1987

The Batman Superman Movie: World's Finest
Animatie / Avontuur, 1997
saving the worlddc comicsniagara fallsvervolgsuperheldgebaseerd op striploss of virginitycrimineelsuperkrachtphantom zonerocket fired grenadecrystal machine superhuman strengthduringcreditsstinger