• 9.378.515 stemmen

Drama / Romantiek | 104 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Mike Nichols

Met onder meer: Clive Owen, Julia Roberts en Jude Law

Releasedatum: 27 januari 2005

Plot Closer

"If you believe in love at first sight, you never stop looking."

Wanneer de Amerikaanse Alice in Londen wordt aangereden, brengt Dan haar naar het ziekenhuis. Dit betekent de start van een relatie. Schrijver Dan wordt echter verliefd op de fotografe Anna, die hem afwijst. Voor de grap maakt Dan op internet een seksafspraak voor Anna. Zo leert Anna de dermatoloog Larry kennen, waarmee ze uiteindelijk trouwt. Maar Dan is Anna nog steeds niet vergeten.

Anna Cameron

Dan Woolf

Larry Gray

Customs Officer

Taxi Driver

Car Driver (onvermeld)

Chatty Exhibition Guest (onvermeld)

Coughing Man (onvermeld)

Bus Passenger (onvermeld)

avatar van Knisper

Knisper

Toch een opvallend interessante film. Roberts, Law, Portman en Owen waren voor mij een collectie acteurs voorbestemd om het bloed onder mijn nagels vandaag te halen. Des te verrassender dat Portman hier haar eerste goede rol sinds Leon speelt en dat Clive Owen, die op eigen houtje de hele kracht uit Sin City wist te halen, hier nog eens even kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Goede dialogen, goed tempo in de film. Lekker geconcentreerd op de scenes zelf, dan onnodige minuten besteden aan het vastlijmen van het verhaaltje. Ik ben dan ook vooral positief, omdat dit soort films (met een hoop drama, drama en nog eens drama) normaal gesproken niet zo aan mij besteed zijn. Het werd me hier op een gegeven punt ook wat te veel. Maar niettemin een hele aardige film. 3*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Amusante film, waar het toneelstuk- gevoel nog duidelijk aanwezig is. De film leunt volledig op de vier hoofdrolspelers. Gelukkig weet dit viertal er nog best wat van te maken. Hoewel, Law is en blijft een aardappelzak met het charisma van een washandje. Portman daarentegen was erg sterk en ook Roberts en Owen leverden prima werk af. Echt memorabel was het nu ook weer niet, maar ze wisten hun personages wel interessant te houden.

Hetzelfde geldt voor Patrick Marber, die z'n eigen toneelstuk tot scenario bewerkte, en Mike Nichols. Ze weten goed wat ze doen en houden het geheel aardig boeiend. Desondanks kunnen ze niet voorkomen dat de film na een sterke eerste drie kwartier wat inzakt. Het principe is dan inmiddels wel bekend en ik had het op een gegeven moment wel gezien met dat heen-en-weer geslinger van liefje naar liefje. Het einde maakt gelukkig weer het één en ander goed.

3,5 sterren.

avatar van ADIYOK

ADIYOK

top film helemaaal 1 #

super film met natalie & jude

julia vond ik wat minder

ik heb m op dvd. je moet m echt 2 a 3 keer gekeken hebben

natalie krijgt een 5,0

avatar van Kisje

Kisje

Ja zeker geen slechte film. Maar toch was het op termijn een beetje gissen hoe de vork nu in de steel zat. Ik moet zeggen dat ik verrast was van Law en Portman.

Law: ik heb een beeld van hem als arrogante zak, hij was zo ontzettend galant in deze film, dus zoals al eerder vermeld, heeft hij de gave om meerdere persoonlijkheden neer te zetten. Portman: wel, ze speelt hier zo mooi. De ene moment overgelukkig, de andere moment op een rand van een inzinking.

Roberts behoort nog altijd tot één van de beste actrices van haar generatie en dat toont ze in deze film nogmaals.

En Owen ja.. Ook al was ie grofgebekt, hij kan m'n hartje toch bekoren , neen, geintje ik vind dat hij zijn rol mooi gespeeld heeft.

Ook de muziek... (dan denk ik vooral aan Blower's daughter) bracht me helemaal van m'n stuk. Ik vind dat deze film goed gescoord heeft, al was ik soms wel een beetje de draad kwijt.

avatar van Mescaline

Mescaline

Een drama met romantisch getinte situaties..
Gelukkig niet zoetsappig.. maar vrij realistisch!
Vond alleen die twist op het einde niet echt nodig.. het zet je wel even aan het denken.. maar was het echt nodig??
Over het algemeen een goede film.. al moet ik zeggen dat een jaar in een paar min voorbij ging in deze film.. en dat was wel erg jammer!.. verhaal was goed.. maar had wat uitgebreider verteld mogen worden(niet op een manier dat de kijker alles beter begrijpt.. maar juist dat de kijker nog meer kan mee voelen met de personages.. en met een nog grotere indruk wordt achtergelaten als de aftiteling in beeld verschijnt..)
Op dit moment hou ik het op 3,5.. omdat het acteren erg goed was.. en het verhaal realistisch.. maar het is alleen soms net wat tesnel verteld.. en daarom haal ik bij deze film de 4 net niet.. al moet ik zeggen dat het er erg dicht bij in de buurt komt!.. en dat maakt deze film ook gelijk een goede aanrader!

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Ik ben in positieve zin zeer verrast in deze film.

Lang geleden dat ik nog zo'n indringende film heb gezien.

Het is allemaal heel realistisch neergezet waardoor je op sommige momenten helemaal meevoelt met de personages.

Soms had ik zelfs een beklemmend gevoel. Ook is deze film enorm verfrissend, zeer weinig clichés te vinden in deze prent. En dan heb ik het nog niet gehad over de dialogen, die vond ik keer op keer prachtig. Ook de tijdsprongen vond ik zeer goed, op die manier wordt de film nooit langdradig. Het acteerwerk vond ik ook heel goed, vooral Roberts zet hier weer mooi werk neer. En de muziek, prachtig, paste gewoon heel goed bij de film en zo wordt er een geweldige sfeer gecreëerd... De spanning tussen de koppels was bijna voelbaar.

Ja, deze film enorm veel indruk op me gemaakt.

Wat een lage score hier trouwens!

avatar van MissyNador

MissyNador

Rare oversexste film! En ik snap eigenlijk niets van het einde.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

MissyNador schreef:

Rare oversexste film! En ik snap eigenlijk niets van het einde.

Oversext?

Je snapt niets over het einde? Zo moeilijk is het nochtans niet.

Nogmaals kijken zou ik zo zeggen.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

(300!!) Closer wekt een iets te eigengereid imago op: 3,00 (2,90)

En dat vertaalt zich met name in de ultralange scenes, wat deze prent aan de ene kant een geheel eigen identiteit geeft, maar tegelijkertijd nogal afstandelijk over doet komen. Dat had ik eerlijk gezegd nog niet eerder gezien, van die ultralange scenes in eenzelfde setting. Daar komt zelfs Céra Una Volta Il West nauwelijks aan. Maar waar het in die Westernklassieker wel goed tot uiting komt, mist het in Closer elke vorm van slagvaardigheid. Hoewel de dialogen over het algemeen erg sterk zijn blijft de diepgang achter de personages vrij oppervlakkig en laten de stukjes die uit het verhaal zijn geknipt een ietwat wazige indruk achter. Je moet ergens knippen om iets anders toe te voegen, in dit geval dus de extreem lange scenes, waarvan de eerste grote (die in de fotostudio) jammergenoeg ook direct de beste was. Verder komt de film op bepaalde momenten niet heel erg geloofwaardig over.

Maar slecht is het allerminst, laat dat wel gezegd zijn. Daar zorgt onder andere de cast wel voor. Natalie Portman speelt de zoveelste heerlijke rol en ook Jude Law viel me niet tegen, ondanks dat hij sommige scenes gewoon niet goed aanvoelt. Met Julia Roberts heb ik eigenlijk niet zoveel. Misschien moet ik haar oscarwaardige rollen eens gaan kijken om mijn mening bij te stellen, maar in Closer wist ze me opnieuw niet bij de keel te grijpen. Clive Owen doet zeker niet onder voor de rest van de cast en levert misschien zelfs wel de sterkste rol af. De overwegend sterke dialogen noemde ik zojuist al.

Cinematografisch overtuigt Closer redelijk. Over het algemeen aardig camerawerk, passende, stijlvolle opnamelocaties en bovenal een sterke coordinatie. Daarnaast onderscheid de prent zich met een oerdegelijke montage. Toch is het onderweg ergens fout gegaan. De iets te karig uitgewerkte extreem lange scenes, het missen van de echte overtuiging en het plot dat simpelweg niet boeiend genoeg is omdat het allemaal veel te oppervlakkig blijft zorgen ervoor dat Closer op een marginale voldoende uitkomt. Daar kon ook het aardige slotakkoord niets meer in teweeg brengen. Die voldoende bereikt men uiteindelijk doordat Closer het basisniveau over het algemeen wel haalt, waarbij de minpunten kunnen worden weggestreept tegen de hoogtepunten.

Script / Verhaal:................ 2,50

Acteerwerk:....................... 3,50

Regie / Speelduur:.......... 2,50

Realisme:......................... 2,50

Cinematografie:............... 3,50

avatar van Legan

Legan

Closer heeft een goed uitgangspunt en best aardige uitwerking, maar het geheel komt gewoon te gekunsteld over. Hierbij zijn eigenlijk alleen de dialogen zijn nog het interessantst. De personages zijn dat maar met mate, het acteerwerk niet en visueel gezien ook niet. De chatsessie tussen Law en Owen was vermakelijk, maar verder bevat het maar weinig overtuigende scènes. Zodoende hield ik de film halverwege grotendeels voor gezien. Ondanks dat een toch mooi einde.

avatar van Knisper

Knisper

Legan schreef:

Dat lijkt me toch juist het meest gekunsteld van allemaal?

avatar van Legan

Legan

Knisper schreef:

Dat lijkt me toch juist het meest gekunsteld van allemaal?
Persoonlijk vond ik de personages nog gekunstelder, maar de dialogen zijn ietswat paradoxiaal inderdaad.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Thank you for your honesty. Now fuck off and die, you fucked up slag.

Heerlijke rol van Clive Owen, die toch wel boven ''de rest'' uitsteekt in deze film. Jude Law kan ik altijd wel waarderen en Portman en Roberts zijn ook prima bezig, maar Owen als gladde praatjesmaker vond ik toch het leukst. De gladde praatjes en erg rappe dialogen waren wel erg leuk, maar zorgden er ook voor dat alles wel erg gemaakt en nep leek.

Het verhaal zelf stelt niks voor, de gebeurtenissen komen ook niet altijd even geloofwaardig over. Eigenlijk erg vaak behoorlijk ongeloofwaardig, maar vermakelijk is het wel allemaal. Er wordt ook nog al eens slordig in de tijd gesprongen, waardoor dingen niet altijd even duidelijk werden en het is jammer dat we niet meer van Portman hebben mogen zien. Clive Owen, you fucking basterd

Het gesprek tussen Owen en Law (de chatsessie) is trouwens ook geweldig. Ja, toch zeker een prima film, waar de tijd snel voorbijvloog. Voor nu drie sterren, maar dicht tegen een halfje meer aan. Beetje jammer en vreemd ook van het einde, tussen Law en Portman.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Het drammerige van het toneelspel ligt er nog te vingerdik op waardoor de film wat onnatuurlijk aanvoelt. Na een uur heb je het ook wel gezien met wat mensen elkaar aandoen in de naam van liefde. Niettemin wordt er sterk en overtuigend geacteerd, en is een scenario zoals dit niet evident voor acteurs van dat formaat.

avatar van Katharina

Katharina

Ik vond deze film akelig om naar te kijken (tja, overspel is nooit prettig) maar wat ik echt prachtig vond aan deze film, was het einde... Dat laatste shot was echt steengoed.

Verder heb ik me niet geergerd aan de dialogen, en het is allemaal prima geacteerd!

avatar van Norma

Norma

Sterk geacteerde film, die me over de volle lengte wist te boeien.
De vorm waarin het gegoten is staat mij totaal niet tegen en de flinke tijdsprongen vond ik juist wel vefrissend; op die manier voorkom je een hoop irrelevante scènes die alleen dienen om het tijdsgat op te vullen. De verrassend expliciete seksueel getinte dialogen vond ik soms wel, soms niet werken; op een gegeven moment leek het een beetje op een stel kleuters die demonstreerden wat ze allemaal wel durfden te zeggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de scène waarin Roberts en Owen uit elkaar gaan, daarin kwam het juist wel weer goed tot zijn recht.

Prima film, die het in zich heeft om vaker bekeken te worden.

avatar van brielen

brielen

Voortreffelijk scenario. Hoewel podiumopvoeringen moeilijk over te brengen zijn naar een ander medium, is Marber er wonderwel in geslaagd om de essentie van het origineel te bewaren.

Closer staat garant voor een lach en een traan.5.

avatar van Herbie

Herbie

Pfff, wat een náre film is dit toch eigenlijk. Maar zó vreselijk goed...

Liefde en lust, waarheid en leugen, in hoeverre kan en/of wil je het spel spelen? Confronterend...

Wat is Clive Owen hier overtuigend zeg, intimiderend gewoon. (en afgelopen vrijdag zag ik hem ook al schitteren in Children of Men). En Natalie Portman... Wauw. Wat een actrice, zo goed, zo mooi, in élke film weer wint ze m'n volle respect (met als persoonlijk hoogtepunt Garden State). Maar ook hier weer: intens, fenomenaal.

Closer had ik ooit al eens gezien, maar nu komt hij pas écht binnen. Stof tot nadenken. Prachtig

avatar van getyourchucks

getyourchucks

Closer werkte niet zo voor mij als film, waarschijnlijk een intens goed toneelstuk maar het verliest zijn kracht op het witte doek in mijn mening

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Geen geweldige film overigens. Ik had er toch meer van verwacht.

Hier en daar beetje rommelig en slordig en saai maar toch leuk om naar te kijken.

Het verhaal is niet perfect maar het is zeker niet mis. Eigenlijk gewoon niet slecht maar ook niet echt goed dus

Leuke film voor een zaterdag avondje heerlijk op de bank met je vriend/vriendin en een heerlijk glaasje wijn

avatar van chocodillen

chocodillen

Een film met een goed uitgangspunt, behoorlijk sterk verhaal, maar voor mij te langdradig. De dialogen zorgden er voor mij voor dat het realiteitsgevoel aanwezig was. Toch niet gelukt deze 104 min. uit te zitten..

avatar van Qar

Qar

Paar weken geleden gekeken en ik vond het een prima film, alleen niet eentje die ik snel nog een keer zal gaan kijken.

Prima geacteerd hier en ik vond dan vooral Portman erg sterk.

Ben toch aardig onder de indruk van haar, als ik zie welke rollen ze heeft gespeeld vind ik het toch sterk dat ze, ondanks dat ze erg verschillend zijn, toch in elke rol weer uitblinkt.

Verder heb ik ook veel genoten van de dialogen (of in geval van Owen, veel getier en gevloek).

Hoe meer ik weer over de film terugdenk trouwens, hoe meer ik eigenlijk toch wel het gevoel krijg om de film toch nog een keer te kijken.

En dan eigenlijk voornamelijk omdat dit toch wel een film is die bij een 2e kijk toch nog wel beter kan binnen vallen.

avatar van Lavigne

Lavigne

Deze ga ik zometeen maar eens kijken!

Ben benieuwd!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Popcorn klaar, cola ingeschonken, kaarsen aan.

Leuk: de tv doet het niet. Kut digitaal kpn...

avatar van Veruca

Veruca

Bizar einde..

avatar van Gafaroff

Gafaroff

Een film waarbij emoties zo goed zijn weergegeven. Geen vlotte dialogen maar adembenemende pauzes. Liefde tegen lust. Waarheid versus leugen.

avatar van Dreamboy

Dreamboy

Prachtige film! Jude Law & Roberts zijn voortreffelijk! Weet iemand hoe het nummer heet dat je hoort bij het begin en het einde?

avatar van Koss

Koss

Ik had niet verwacht dat ik dit zo'n amusante film zou vinden! Goed acteerwerk, alleen Jude valt me een beetje tegen. Nergens echt diep, maar gewoon een leuke, goed uitgewerkte film met goed acteerwerk.