• 9.378.170 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

planet_of_death

Is het ook, ik ben ook niet de gene die het vergelijkt.

avatar van De Knip

De Knip

MIME2000% schreef:

Frapant

Ik heb de film een paar gekeken snapte er geen hol van maar toen ik het snapte. snapte ik het waarom ik de film eerst niet snapte omdat de film op smaak is gemaakt voor de die gene die het leuk vinden om er eerst niks van te snappen en daarna wel van te snappen. lekker puzzele en ik haat puzzele en dat is de rede dat ik de film niet snapte en toen ik het snapte . had ik liever dat ik er geen hol van had gesnapt. 3.5 uurtjes veloren aan het puzzele van een onintressante film ( in mijn geval dan)

Aan jouw taalgebruik is duidelijk af te zien, dat jij er inderdaad niks van zal hebben begrepen en waarschijnlijk ook nooit zal doen.

Donnie Darko is niet voor iedereen weggelegd.

Revolt

Zijn verhaal is bijna nog onnavolgbaarder dan de film

GuyOverboard

Hehe, eindelijk komt ie weer eens op TV. Heb hier echt lang op gewacht. De laatste keer was alweer in februari en die moest ik toen missen.

Kan niet wachten tot morgen, hopelijk wordt het geen teleurstelling.

Revolt

Je kan hem ook gewoon een keertje huren hoor

MoFeDu

Ik zou hem echt niet op tv kijken, ik zou het niet aan kunnen dat de film wordt onderbroken op momenten dat ik dat niet zelf beslis.

Revolt

Precies, juist de flow maakt deze film zo speciaal. Irritante reclames helpen dan niet echt nee.

GuyOverboard

Ik had 'm inderdaad ook kunnen huren, nooit over nagedacht (kom ook nooit in een videotheek). De enige films die ik kijk zie ik eigenlijk op TV, of af en toe ga ik naar de bioscoop.

Tsja, de reclames moet ik dan maar voor lief nemen hè .

avatar van laundromat

laundromat

Zijn genoeg films die je met reclame kunt kijken, wat wel minder is, maar niet storend. Maar DD móet je zonder reclame en banners zien.

Gelukkig heb ik 'm, uiteraard op dvd.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Dit is natuurlijk een absolute aanrader!

avatar van Arabyus

Arabyus

Heb het idee dat deze wat over-rated is. Misschien moet ik hem vanavond dan toch zelf maar eens gaan kijken.

planet_of_death

Voor de gene die m vanavond voor het eerst gaan kijken: laat je betoveren!

avatar van laundromat

laundromat

Arabyus, not overrated! nou ja dat vind ik dus dan hè. ik ben ook fan dan.

planet_of_death

Ik vind Donnie Darko zelfs lichtelijk ondergewaardeerd!

avatar van Toutatis

Toutatis

....te bedenken dat ik deze film nog nooit heb gezien. En dat voor een science fiction liefhebber. Is me gewoon ontglipt. Ik poog mijn verwachtingen te temmen en daarna zal ik stemmen....

avatar van Artemis

Artemis

RTL laat de Director's cut zien, jammer ...

avatar van psychopath

psychopath

ik hoop dat ie snel spannender word want tot nu toe is ie saai als een mofo

avatar van FunkyMe

FunkyMe

MoFeDu schreef:

leve de hardisk recorder . Beste aankoop ooit gedaan .

Wel ff werk maar dan zijn de commercials er echt uit geëdit .

alleen die stomme banners en aakondigingen zie je tien jaar later op schijf terug.

Wat ik me afvraag is of er echt zulke gezinnen zouden bestaan

Arabyus schreef:

Overrated

Hij hoort gemiddeld precies een ster hoger gewaardeerd te worden

psychopath schreef:

ik hoop dat ie snel spannender word want tot nu toe is ie saai als een mofo

Wat versta jij onder spannend? Het zweet stond op m'n voorhoofd bij de eerste kijkbeurt.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Artemis schreef:

RTL laat de Director's cut zien, jammer ...

Welnee man, hoe kom je daar nou bij?

Ik zit ook te kijken, en ik heb nog géén voor mij onbekende beelden gezien (ik heb de Director's Cut niet gezien)!

Wél irritant veel reclame, die je helemaal uit de film halen helaas. Maargoed, ik heb hem al vaak genoeg gezien, en gelukkig heb ik hem op DVD!

planet_of_death schreef:

Inderdaad, zelden zon spannende film gezien, en het blijft elke keer nog spannend. Ik zapte toevallig langs en kan niet meer stoppen

avatar van Artemis

Artemis

narva77 schreef:

Welnee man, hoe kom je daar nou bij?

Ik heb enkel de intro gekeken en ik kan je verzekeren dat het de director's cut is want het origineel start namelijk onder ''The Killing Moon'' en niet onder ''Never tear us apart''.

MoFeDu

Was inderdaad de director's cut. In de gewone versie zie je veel minder van die uitlegstukjes als 'The Manipulated Death' e.d

avatar van revadebe

revadebe

Ik heb hem vandaag ook weer eens gezien. Voor het eerst dat ik de Director's Cut zag, maar ik had al gauw door bepaalde scènes nieuw waren en sommige scènes anders dan ik mij kon herinneren. Origineel vind ik toch wel beter, al die teksten tussendoor zijn een beetje te veel van het goede, en het is juist de kracht van de film dat de uitleg je niet op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Sowieso lijkt het me voor een eerste keer nou niet echt verhelderend als je al die titels, teksten en tekeningen krijgt aangeboden, Dus wat mij betreft is het origineel toch wel beter dan.

Er waren wel een paar scènes die ik toch wel toegevoegde waarde vond vinden in de Director's Cut (met Donnie's moeder bijvoorbeeld), maar de meeste niet.

Maar toch blij dat ik film weer eens gezien heb. De sfeer, de soundtrack (al was die iets anders dan het origineel), het acteerwerk, de plot, enzovoort maken dit gewoon tot een sterke film.

En reclameblokken bij deze film zijn helemaal niet zo storend eigenlijk, want zo wordt je gedwongen om alles even te laten bezinken Al heb je inderdaad wel minder flow.

GuyOverboard

Ik was wel blij met de uitleg hoor, anders was het een stuk moeilijker te volgen geweest (voor mij). Bovendien werd het nou ook weer niet zo overduidelijk uitgelegd. Vond 'm in ieder geval super, de hele film zat ik in spanning. Wat een apart idee zeg.

Wist trouwens helemaal niet dat 'Mad World' de soundtrack was van deze film. Dat was toch ook pas veel later een hit?

avatar van revadebe

revadebe

Mad World (de cover dan) werd een hit nadat deze film op dvd was uitgebracht. Maar de meeste mensen zullen niet weten dat het de soundtrack is van deze film, denk ik.

En ik ben het met je eens dat het niet heel duidelijk wordt uitgelegd, maar je krijgt nu wel vrijwel alle puzzelstukjes aangeboden terwijl het leuker is om zelf sommige puzzelstukjes in te vullen. Dus liever wat mysterie dan een volledig zichzelf verklarend verhaal.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Artemis schreef:

revadebe schreef:

Hmm oké, ik zat dus fout!!! Het was inderdaad de Director's Cut!!

Ik vond het al wat raar dat sommige scènes anders verliepen, dan dat ik in mijn herinneringen had! Ook al vóórdat ik tijdens de reclame dat berichtje schreef trouwens!

Enkele voorbeelden:

Ik mistte bv. tijdens die "talentenshow" op school, tijdens of vlak ná het optreden van Cherita Chen, dat er iemand uit het publiek zegt "Get off the stage Cherita!" !!

En óók herinner ik mij, dat tijdens het Halloween-feest mede ter ere van Elizabeth Darko's toelating tot Harvard richting het einde van de film, dat op het moment dat Donnie en Gretchen de trap af lopen naar de begane grond, dat je op dát moment "Under The Milky Way" hoort van The Church!

Maar dat was in deze versie van DD dus niet het geval!!

Jammer, want zó wil ik me de film herinneren, óók vanwege en dankzij de geweldige jaren-'80 soundtrack, met behoorlijk alternatieve muziek, althans niet al te commercieel!

MoFeDu schreef:

Ja, klopt ja. Maar ik had dat eerst niet in de gaten, want ik dacht en meende mij te herinneren dat er in de oorspronkelijke versie óók van die "uitlegstukjes" zaten?! Maar dat is dus niet zo, althans, misschien wel een paar, maar lang niet zoveel als in de DC??

Anyway, ik was door de afwijkingen wel enigszins van mijn padje, en ik kan nu ook met recht zeggen dat ik de bioscoopversie toch beter vind!!

Maar ik ben blij dat ik in ieder geval een keertje de DC heb kunnen zien, dan kan je in ieder geval vergelijkingen trekken, en zie je toch duidelijk de verschillen.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik weet nog dat ik deze film na het bekijken van de eerste keer een enorme teleurstelling vond. Althans .... ik had zo veel meer verwacht.

Ik denk dat het tijd wordt om te gaan voor een herziening van DD!

Heb ik destijds zoveel gemist?

avatar van orbit

orbit