• 9.374.652 stemmen

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)

Sciencefiction / Komedie | 110 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Garth Jennings

Met onder meer: Martin Freeman, Yasiin Bey en Sam Rockwell

Releasedatum: 4 augustus 2005

Plot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

"Don't leave Earth without it"

De Aardling Arthur Dent heeft een slechte dag. Zijn huis staat op het punt met de grond gelijk gemaakt te worden, en hij ontdekt dat zijn beste vriend Ford Prefect afkomstig is van een kleine planeet nabij Betelgeuse. Alsof dit nog niet genoeg is komt hij er achter dat de aarde op het punt staat vernietigd te worden om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Arthur weet samen met Ford net op tijd z'n planeet te verlaten, wat het begin is van een bizarre trektocht door het heelal. Zijn enige houvast: het Intergalactisch Liftershandboek.

Zaphod Beeblebrox

Questular Rontok

avatar van sofripa

sofripa

simpelekees schreef:
Ik heb de oudere nog niet gezien.
wat een ontzettend sterke film. omdat;
- de mens voor gek wordt gezet.
- arthur zijn huis plaats moet maken voor snelweg
- De aarde plaats moet maken voor een snelweg
- De bureaucratie het galaxy regeert
- Elke keer dat je een idee krijgt die "uit je word geslagen"
- Een prototype robot die zich menselijk voelt (eeuwig gedeprimeerd)
- De eeuwige vraag en deze stellen aan een computer
- De aarde de vraag is
- Het wapen van inleving
- De slechtste scherpschutters in het galaxy (plus de één na slechtste poetrie)
- De kans dat je gered word als je vacuum space in wordt geschoten.

Das geen simpele opsomming kees. Je bent spot on!

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Ooit luisterde ik 's avonds elke week naar het hoorspel Het Trans- Galaktisch Lifters Handboek, wat een briljante absurdistische humor (het ruimteschip dat in de mond van een hondje verdwijnt en de ontploffende walvis) en wat een leuke begin en eindtune. Direct hierna de vier boeken van Douglas Adams gekocht, wederom genieten! Een paar jaar terug zag ik deze film op de BBC, het viel me een beetje tegen, vooral omdat het nogal rommelig in elkaar was gezet en de humor van de boeken niet zo uit de verf kwam, meer triviale meligheid dan geniaal absurdistisch. Toch valt er visueel heel wat te genieten, er is heel wat werk in gestoken om het goed te laten ogen met veel kleuren, rare kleding en maf SF interieur en natuurlijk die grappige robot. Op zich een interessante film in haar genre, een soort Monty Python humor in SF atmosfeer maar dan wel een nivootje lager qua geniale vondsten en veel minder lach salvo's.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

xEllen schreef:

ik ben na een half uur gestopt met kijken. Ik vond er echt helemaal nix aan, en die monsters leken gwn op.. mensen met monsterpakken aan xD

als je de film niet hebt afgezien moet je niet stemmen!

avatar van Delta65

Delta65

Ik vond dit een onwijze prutfilm.

avatar van Betamax

Betamax

Had nooit het boek gelezen en ik vond dit zo'n prima film dat ik het boek ben ga lezen.

De film is een aardige sammenvatting van de film en zeker niet slecht.

avatar van TriplaR

TriplaR

Met een aantal vrienden bij elkaar + bier + vreterij = Een avond krom liggen van meligheid.

Alleen kijken is bij deze film gewoon een stuk minder vermakelijk.

avatar van Rosicky

Rosicky

Tja, de setting en het eerste kwartier zijn erg leuk, maar daarna is er niet zo gek veel meer aan. De depressieve Marvin met de geweldige stem van Alan Rickman vond ik erg leuk, maar het zeer warrige verhaal en de irritante vertolking van Sam Rockwell deden afbreek aan deze film. Erg grappig word het bovendien nooit.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

De humor is een beetje apart, maar dat maakt het voor mij juist erg leuk!

Dikke voldoende

Aazhyd

Het begint erg leuk, maar daarna wordt het meer en meer een aaneenschakeling van leuke ideetjes met een slap verhaaltje.

Wat mij betreft blijft het allemaal aan de goede kant van de streep, want dit had ook heel gemakkelijk kunnen vervallen in een melige platvloerse komedie en dat is het niet.

Aazhyd

De Nederlandse vertaling is treurig. Zelfs de namen van de hoofdpersonen zijn "vertaald". Lees gewoon de Engelse versie.

En je hebt gelijk: in het boek valt veel minder op dat het nergens over gaat. En is de humor een stuk rijker.

avatar van Hyaenidae

Hyaenidae

Ik ben een van de vele mensen die niet eens wist dat er een boek bestond. Toen ik de film voor het eerst zag vond ik hem ronduit geniaal. Wel is het zo dat de humor je moet liggen. Of je vindt het een geweldige film, of helemaal niks, allemaal vanwege de humor.

Iets van een jaar nadat ik de film had gezien, ontdekte ik het boek opeens in een boekenwinkel in Finland. Na het lezen vond ik de film een stuk minder. Het blijft een leuke film, maar het grootste nadeel is dat de humor niet helemaal uit de verf komt. In het boek zit al niet echt een sterk verhaal (die moet het puur van de humor hebben), maar in de film is het zo erg dat je op een gegeven moment naar alleen maar grappen zit te kijken en je je uiteindelijk afvraagt wat voor effect deze film nou eigenlijk op jouw leven moet hebben.

Als je de film geniaal vindt, moet je zeker het boek gaan lezen, want die is vele male beter. De humor is zo overweldigend dat het je niet eens opvalt dat er totaal geen verhaal in zit (iets wat dus wel heel erg opvalt in de film). Ik weet echter niet hoe grappig alles in het Nederlands is. Ik ben niet zo van de Nederlandse vertalingen bij ''Engelse-humor-boeken'' en heb hem in het Engels gelezen.

avatar van stalinorgel

stalinorgel

Dit is Britse komedie-meets-SF op zijn piek.

Geweldige verfliming met sublieme cast. Zaphod is perfect en ook Trilian is niet alleen maar een überbabe maar ook nog eens zeer vermakelijk

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1990 stemmen

Not even remotely funny.....Had Discworld-achtig absurdisme verw8 maar kwam bedrogen uit..

..So long and thx for all the fish!

avatar van dominion

dominion

Goed verhaal.

En het had ook nog eens geweldige britse melige humor.

Ik vond Marvin de robot ook een geweldig personage.

De special effects waren ook heel mooi.

Het acteren was ook wel redelijk.

Maar dit is geen bijzondere film en het is gewoon heel erg stom.

Maar alsnog is het heel erg leuk.

Ik vind de naam Slartibarfast ook heel goed bedacht ik was toen ook super melig dus toen kwam ik niet meer bij.

4,0

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Vreselijke verkrachting van het hilarische boek. Dit lijkt misschien als een schreeuwerige overstatement, maar ik kan er niets anders van maken. Het eerste kwartier wordt het boek redelijk getrouw gevolgd, alleen is het acteerwerk nogal flauwtjes en stupide. Maar de heerljike situaties en dialogen houden de film flink staande. Als de film gewoon zo door was gegaan, was er niets aan de hand geweest, want het boek heeft alles al mooi uitgestippeld. Maar nee, de film gaat zijn eigen weg en gaat naar zelf verzonnen planeten, en de dialogen veranderen van Britse humor naar typisch Hollywoodgezeik (denk aan de dialogen tussen Dent en Trillian). Wat overigens vreemd is, is dat over het algemeen het acteerwerk zo beroerd is, want er is een behoorlijke cast tevoorschijn getoverd, maar die vullen niet meer dan bijrollen. Zo is de bijrol (of stem) van Alan Rickman als de depressieve robot fenomenaal, niemand had dat leuker kunnen doen! Ook Bill Nighy zorgde voor een goede portie humor en Stephen Fry verzorgt een leuke voice-over, maar daartegenover stonden dan weer een maffe en niet-grappige rol van John Malkovich, en de irritante rol van Sam Rockwell, die al veel kritiek te verduren heeft gehad. Alle geslaagde grappen komen rechtstreeks uit het boek, maar het meeste is filmische onleuke onzin. Enkel een paar kleine bijrollen zijn van toegevoegde waarde, maar het blijft een misbaksel van een film.

avatar van AC1

AC1

AddictedToMovies schreef:

maar het blijft een misbaksel van een film.

Hear! Hear!

avatar van stalinorgel

stalinorgel

AddictedToMovies schreef:

Vind hem juist een hoogtepunt in de film. Zo heerlijk! Misschien ook omdat ik mezelf erin herken haha.

avatar van Thera.

Thera.

Ik heb het boek gelezen en ik vind het een briljant boek. Desalniettemin vond ik de film geen tegenvaller, helemaal niet. Heerlijk absurd en melig, kijkt lekker weg, visueel fijn. Ik twijfel tussen 3 en 3,5 sterren, maar ik ga 'em gewoon 3,5 geven. Ik raad iedereen overigens wel aan het boek te lezen, want dat is zeker veel toffer.

avatar van nakada

nakada

Ook ik heb vroeger het boek gelezen wat ik toen erg leuk vond. De film vind ik tegenvallen. Er zitten zeker geslaagde grappen in maar was over het geheel weinig boeiend.

avatar van amenmalek

amenmalek

Deze film is zo absurd dat ie briljant is. Ik blijf erbij. Zelfs na meerdere malen herzien

avatar van BrokenGlassHero

BrokenGlassHero

Een geweldige film, die met zijn hilarische absurditeiten, aanstekelijke meligheid, de gortdroge, maar immer geweldige voice-over van überBrit Stephen Fry het tot een dikke, en slechts voorlopige vier en een half sterren schopt.

De binnenkorte herziening levert een recensie op.

avatar van Gray

Gray

Briljante film van begin tot einde, het verhaal verveelt nooit, en nog eens prachtig verfilmt een verdiende 5 sterren.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Zeer humorvolle film, heerlijk absurd, een beetje Monty Python achtig. De boeken zijn briljant, met veel relevante vragen over het leven en het heelal. Het verhaal was eerst door Douglas Adams in 1978 als hoorspel op de radio uitgebracht. Daarna vormde hij dit om tot succesvolle boeken.

Ik vond het jammer dat ik in deze film het verhaal binnenin Milliways niet terugvond, het diner en ook niet de reis met de ark met de working-class evacués. Het zou fantastisch zijn als dit in een sequel aan bod kwam om het verhaal compleet te maken.

De effecten en de vormgeving vond ik grandioos en de karakters ook. Sommige zaken zijn zelfs een eigen leven gaan leiden zoals de babelfish, lol.

De 6-delige TV-serie van de BBC uit 1981 lijkt mij ook geweldig. Daar probeer ik binnenkort nog aan te komen via optie 1 of optie 2

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Ontzettend zitten lachen bij deze film. Het komt natuurlijk van de Hitchhiker boeken, die stukken beter zijn. In de boeken zit ook totaal geen sentimenteelheid. In de film jammer genoeg wel. De boeken zijn nog veel maffer, vreemder en beter. Hier mistte ik dat eigenlijk een beetje. De film was wel vlot en lekker wtf?! denkend.

Ondanks dat hij af en toe vrij sentimenteel was en daarom dus veel minder.. toch een 3,5*.

avatar van ace leader

ace leader

ZELDEN zo'n saaie film gezien als deze. Ik hou van humor, maar in deze film is het wel heel erg ver te zoeken. Ik kan me slechts 1 of misschien 2 grappige scènes herinneren. Het eerste kwartier is weliswaar nog te doen, maar daarna is het toch wel een en al janken en gapen. De boeken moet ik nog een keer lezen, die kunnen nooit zo slecht zijn als dit wanproduct.

1 ster voor de moeite

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Voor de zoveelste keer gekeken en eigenlijk begin ik hem steeds iets minder grappig te gaan vinden. Ook verouderen de special-effects in rap tempo. Ze ogen nu eigenlijk al gedateerd.

avatar van Jellevh

Jellevh

Slappe humor, Nog slapper verhaal. Acteerwerk ook alles behalve goed of humorvol te noemen. Vormgeving is wel redelijk tot goed. Alien-figuren zijn ook wel grappig vormgegeven. Daarom nog wel 2 sterren. Maar had moeite om de film af te kijken...

avatar van Nikolas

Nikolas

Heel mooi belovend begin, maar naar het einde toe vind ik het toch wat minder. Toch vind ik hem beter vinden wanneer je deze film inderdaad gaat bekijken met vrienden onder invloed van drank of andere vertiermakers licht briljant. Deze film is ook voor mij een kleine sciencefiction knipoog naar monty python met hedendaagse humor van toen de film verscheen (o.a. babelfish).

Heb mij rot gelachen in de ciné en dat verdient toch een mooie score!

Nikolas schreef:

met hedendaagse humor van toen de film verscheen (o.a. babelfish).

De term Babelfish komt uit het oorspronkelijke boek. De hedendaagse term is dus daarnaar vernoemd, niet andersom.

avatar van brielen

brielen

Zeer saai en helemaal niet grappig. Heb echt veel moeite moeten doen om deze volledig uit te zien.