• 9.374.006 stemmen

South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

Animatie / Komedie | 81 minuten

Genre: Animatie / Komedie

Geregisseerd door: Trey Parker

Met onder meer: Trey Parker, Matt Stone en Mary Kay Bergman

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot South Park: Bigger, Longer & Uncut

"UH-OH."

Als vier achtjarige jongens uit het kleine dorpje South Park naar binnen weten te glippen bij een film van hun helden Terrance en Phillip, breekt de hel los. Ze nemen alle scheldwoorden over die ze in de film horen, en de moeders geven de Canadese komieken hier de schuld van. Het loopt uit op een oorlog tussen Amerika en Canada, waar Satan en z'n levenspartner Saddam zich ook mee gaan bemoeien.

Stan Marsh / Eric Cartman / Gregory / Satan / Mr. Garrison / Mr. Hat / Phillip Niles Argyle / Randy Marsh / Clyde Donovan / Tom - News Reporter / Midget In A Bikini / Canadian Ambassador / Bombardiers / Mr. Mackey / Army General / Ned Gerblanski / Christophe - Ze Mole (or The Mole) / Big Gay Al (singing) / Adolf Hitler / Additional stemrols (stemrol)

Kyle Broflovski / Kenny McCormick / Saddam Hussein / Terrance Henry Stoot / Big Gay Al / Ticket Taker / Stuart McCormick / Jimbo Kearn / Gerald Broflovski / Butters Stotch / Additional stemrols (stemrol)

Liane Cartman / Sheila Broflovski / Sharon Marsh / Carol McCormick / Wendy Testaburger / Clitoris / Additional stemrols (stemrol)

Chef Jerome McElroy (stemrol)

Man in Theater (stemrol)

Woman in Theater (stemrol)

Bebe Stevens (stemrol)

avatar van N23

N23

Jawaddedadde schreef:

Bah, vond dit nog wel meevallen. Heb niet het gevoel echt iets gemist te hebben. Behalve misschien dit: waarom hebben die Canadezen een gespleten gezicht? Een fantasietje van de makers of vindt dit z'n oorsprong in eerdere afleveringen?

Dat je op het einde eindelijk het gezicht van Kenny ziet zal voor de die-hard fans wellicht een mooie apotheose geweest zijn (want als ik me niet vergis zie je zijn gezicht nooit), voor mij was dit uiteraard niet zo belangrijk.

Overall, best okee.

Je mist opzich weinig als je de serie niet gezien hebt. Maar ik raad je wel af om deze film te kijken als je niet weet wat er in de serie speelt. Grof geweld, gevloek, maatschappelijke issues ect ect. Daarmee gaat SP wel erg ver in, als je dat afkeurt of de context verkeerd plaatst dan kan deze film erg tegenvallen. Het is meer bedoeld als waarschuwing dan afrader.

En dat van Kenny, memorabel

avatar van yeyo

yeyo

Jawaddedadde schreef:

Grootste struikelblok hierbij zijn de animaties die gewoonweg brak zijn. "Maar daar gaat het helemaal niet om!", krijg ik dan steeds te horen van vrienden die de serie geweldig vinden. Mja, kan zijn, maar iets wat ik visueel niet aantrekkelijk vind sla ik al gauw over.

De 'lelijke' animatie is zelfs essentieel voor South Park. Wat Parker & Stone inhoudelijk willen bereiken wordt door de animatie benadrukt: een cartoon subversief in zijn lelijkheid. Ik vind de serie de laatste jaren zelfs veel te mooi en te gedetailleerd getekend. het verliest daardoor enigszins zijn scherp randje.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

WTF! Heb deze film paar keer gezien, maar een score van 3,6 heb ik er nooit in gezien . Verder wel grappig en vermakelijk, maar meer niet.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Lang geleden gezien deze. Gisteravond voorafgaande aan Robin Hood (2010) deze even meegepakt. Het is en blijft een zeer leuke film. De grappen zijn zeer geslaagd en de film bevat gewoon veel leuke personages (Cartman, Kenny, Stan etc.). Uiteraard is het animatie-gehalte niet erg hoog maar dat is in het geval in South Park helemaal niet erg. Hier gaat het gewoon puur om de nogal droge humor. Ik vond niet alle liedjes even leuk maar ook de meesten daarvan waren grappig. Ik heb me op sommige moment echt kapot gelachen. Satan en Saddam Hussein Hoe verzin je het. Erg leuke film die ik vaker zal bekijken nu ik hem op DVD heb en dan misschien ook nog wel op een hoger punt uitkomt.

avatar van Minotaures

Minotaures

''Have you ever heard of the Emancipation Proclamation?''
- ...I don't listen to hip-hop.''

In een dolle bui even dit opgezet. Het is een aantal jaren geleden sinds ik dit in één keer heb gezien.

Ik ben ook geen South Park kijker en al helemaal geen fan, maar ik moet zeggen dat dit een aardige animatie is met wat droge, seksistische en geloofschendende humor.

Het verhaal... Waar gaat het over? Kort gezegd; schelden en geweld. Canadeze beroemdheden krijgen flink wat aandacht van Amerikaanse kinderen door hun 'hippe' gescheld en overtollige scheten. Volwassen en patriottische Amerikanen trekken dit niet en lokken een oorlog uit met Canada. In dit geval wordt Amerika als een geweldlustige volk geanimeerd.

Amerika: ''Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words.''
Canada: ''...What?!''

De personages zijn voornamelijk kinderen. Net als de serie, volg je hier een 'hechte' vriendengroep wat bestaat uit 4 leden; Stan, Kyle, Cartman en Kenny. Via hun volg je wat er allemaal gebeurt en beland je letterlijk midden in een oorlogszone. De overige personages zijn ook centrale figuren die in de serie voorkomen. Zo heb je alle ouders van de 4 kinderen, hun leraar Mr. Garrison,
schooldirecteur Mr. Mackey, Chef, Satan en zelfs Saddam Hussein. Elk personage met z'n eigen rare humor die van geweld tot wel seksueel kan verschillen en een eigen plan heeft om de wereld te veroveren.

Qua locatie blijft het erg trouw en speelt alles gewoon in het saaie, redneck, bergdorpje. Het zijn wel vele verschillende plekken, van huizen, een bioscoop, geheime meetingplaatsen, tot wel een militaire basis en een plek van een gevreesde bewoner enkele duizenden kilometer's onder aarde.

De grappen die hier voorkomen kan ik wel waarderen. Een voorbeeld daarvan is hoe de militaire hun 'strategie' bespreken en wat gebeurtenissen toen de jongens op school iedereen en elkaar uit zaten te schelden. Helaas zitten er meerdere grappen die vele mensen niet leuk zouden vinden, dat m.b.t. het schelden over geloof (richting God). Erg leuk vond ik het ook niet, maar het is niet zo dat ik daardoor meteen een pijl in m'n hart heb gekregen. Maar het had absoluut niet gehoeven van mij.

Omdat het verhaal richting 3de WO gaat, zou je hier wat gevechten moeten zien. En dat gebeurt hier wel. Alleen blijft het nogal als achtergrond, terwijl de jongens Terrance en Phillip uit de moordzone proberen te krijgen en Stan een poging doet om naar de 'clitoris' te zoeken, woedt Canada's aanval op Amerika stevig door. Maar qua geweld is het zeker niet mis, want je komt hier vele afgerukte ledematen en ingewanden tegen. Ook de kills zijn met verschillende wapens gemaakt. Ik zag zelfs een aantal kettingzagen er lustig op zagen. En Kenny's dood mocht natuurlijk niet ontbreken, hoe luguber het ook was. Hij is immers altijd de klos.

Tijdens Saddam en Satan's opkomst had ik wel een dergelijke gevecht verwacht, want de film bouwt het op tot een bepaalde climax. Cartman die Saddam 4x zapt en Satan die opeens weer van gedachte verandert vond ik behoorlijk anti-climax. Voor de rest is het jammer dat er andere belangrijke figuren weinig tot zelfs geen tekst hebben.

De musicals die in voorkomen vallen allemaal mee en zijn helemaal niet zoetsappig als die van Disney (waar ik niet op sta te wachten). Plus geven de personage(s) via een musical wat meer informatie aan de kijkers waar ze voor staan en wat hun mening of wens is.

Een film waar je met een aantal vrienden er lekker relaxed naar kan kijken. Een oude, maar leuke animatie van een beroemde serie.

avatar van LimeLou

Minotaures

Thank you

avatar van Angelo2

Angelo2

Geweldige film met veel geslaagde grappen met een kritische blik op Amerika en zijn moraalridders!. Soms lekker grof en discriminerend maar altijd scherp. Had niet het gevoel dat ik naar een lange aflevering zat te kijken maar naar en volwaardige film. De muziek was echt fantastisch en had in mijn ogen de oscar moeten winnen. Heb me helemaal suf gelachen met de scene tussen Terence en Philip, geweldig.

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Geweldige film,die niet onderdoet aan de serie. De liedjes zijn erg aanstekelijk,met name Kyle's Mom is a b*tch en Shut your f*cking face unclef*cker. (Leuk om te zien hoe Stan gewoon meezong en danste met Kyls mom is a b*tch ) Het schijnt volgens Veronica Magazine de film te zijn met de meeste scheldwoorden,dat wil ik wel geloven. 5.0*

avatar van RuudC

RuudC

Dat was even schrikken. Dat de serie in de jaren een stuk beter is geworden, betekent verder vooral dat de film er inmiddels wel erg oud uitziet. Behalve dat kan ik me nog goed herinneren dat de film uit kwam en dat is alweer twaalf jaar geleden. In de tussentijd ben ik de serie ook veel meer gaan waarderen, omdat het allemaal een stuk slimmer in elkaar steekt. Het maatschappijkritische element in combinatie met een vrij extreme vorm van humor is in mijn ogen gewoon een zeer goede vondst.

Hoe langer ik er over nadenk, des te slimmer de boodschap blijkt te zijn. Alles draait natuurlijk om het feit dat Amerikaanse ouders over het algemeen makkelijk geshockeerd zijn door schuttingtaal, terwijl (extreem) geweld, racisme en discriminatie geen probleem zijn. Trey Parker en Matt Stone hebben daar een erg leuk, doch (soms heerlijk) puberaal, verhaal omheen bedacht. De grappen zijn over het algemeen erg goed. De animaties zijn dus erg goedkoop en kitscherig, maar daar zit ook voor een goed deel de kracht van de serie. De songs tussendoor zijn eigenlijk ook helemaal niet verkeerd. Hier en daar behoorlijk aanstekelijk en dagen later nog leuk om te neuriën. En dat voor iemand die bij liedjes doorzapt. Ondanks enkele briljante sketches (Saddam als liefdespartner van de duivel) en het feit dat de film heerlijk politiek incorrect is, houd ik het op vier sterren.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Matig.

Ik ben geen groot fan van South Park, dat wil ik even als eerste stellen. Toch vind ik een aflevering op zijn tijd wel best. Toen ik de film ging kijken was ik wel benieuwd wat ze er van gemaakt zouden hebben.

Het is eigenlijk gewoon jammer dat dit leuke idee zo matig wordt uitgewerkt. In vergelijking met de serie zijn de grappen gewoon niet leuk genoeg. Er zit zo niet een hele goede grap in die ik me nog kan herinneren. Wel de ontzettend droge humor met die tekenfilm poppetjes alleen daar houd het dan echt op. Veel grappen zoals dat Cartman gaat zingen over de moeder van een van zijn vrienden en dat zij dan natuurlijk net achter hem staat zie je al van ver aankomen.

Toch heeft deze film wel een goede boodschap. De kritiek op de maatschappij die hier geleverd wordt brengen ze heerlijk over de top over.

Het ziet er allemaal net iets te oud uit, wat te verlopen, niet meer van deze tijd.

Wel aardig filmpje maar het schiet echt wel tekort om goed te zijn.

avatar van The Oceanic Six

Er zit zo niet een hele goede grap in die ik me nog kan herinneren.

De film zit vol met memorabele grappen. Maar ze zijn wel goed verpakt in maatschappelijke kritieken. Ik weet niet wat jij voor grappen zocht, maar deze film heeft elke minuut wel een grap.

Het is helemaal niet belangrijk dat je dat al aan zag komen. Het ging immers gewoon om het liedje. Dat zij dat hoorde was bijzaak, dat was alleen om het verhaal voort te laten gaan.

Dat is gewoon de stijl van de serie. Vandaag de dag draait de serie nog steeds en het is vergeleken met de film bijna niet van grafische stijl veranderd. Hoogstens wat kleine aanpassingen. Moet je eens seizoen 1 kijken, dat ziet er wel enorm verouderd uit.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Heb je dan voorbeelden van grappen? Hoe goed je ze vind is natuurlijk totaal afhankelijk van de soort humor waar je van houd en bij mij werkte het hier allemaal niet. En elke minuut een grap.. Als je daarmee het eindeloze gescheld-stroomschok gedoe met Cartman bedoelt geef ik je gelijk alleen het gaat niet om de kwantiteit als geheel maar om de kwantiteit die de kwaliteit ondersteunt zodat de kwaliteit beter uit de verf komt. (volg je het nog? ) Dat ontbrak hier volledig.

Ik gebruikte dat liedje als voorbeeld voor een grap die je al aan zag komen. Het nummer zelf vond ik ook niet echt grappig. Die moeder die daarna komt is dan nog een keer een extra poging om grappig te zijn waar ze (wederom) niet in slagen.

Seizoen één is misschien wel vergelijkbaar met dit alleen we zijn met South Park ondertussen al veel verder dan een. (zitten we niet al ergens in de 13)? Dat ik de film op vormgeving beoordeel is zo gek toch niet?

avatar van The Oceanic Six

Voorbeelden zijn oa de stukken in de hel, de donkere mensen aan de tanks, het zwart-wit filmpje over de Canadezen arresteren, de meeste Cartman momenten, de USA show, het live gesprek tussen Kyle's moeder en de Canadese minister op tv en ga maar door.

disneystore

Iedereen van mijn leeftijd heeft zoiets van " yay south park ". In mijn opinie is South Park echt totaal niet grappig. Family Guy laat mij in één aflevering zo'n 5x meer lachen als South Park... Slechte film, slechte humor. Niets voor mij. Misschien grappig als je 10/11 bent. Maar vanaf 13 toch iets te kinderachtig, niet?

avatar van The Oceanic Six

Eh, nee. SP heeft juist enorm veel volwassen onderwerpen, maar je moet wel het vermogen hebben om dat te ontdekken.

En FG grappig? Als iets puberale, flauwe humor is...

Dat denk jij

Als South Park zo'n volwassen onderwerpen heeft hoe zou het dan komen dat in 10 jarige kinderen al South Park kijken?

Misschien dat ze sommige grappen niet snappen, maar ik denk dat South Park al iets meer puberaal is als Family Guy. Ik zit nu in het 3de middelbaar en meer dan de helft van mijn klas vind South Park geweldig. South Park richt zich misschien wel op 18+ maar faalt daarin.

The Oceanic Six schreef:

maar je moet wel het vermogen hebben om dat te ontdekken.

Ik snap South Park humor best, en ook de volwassen themas. Het komt er gewoon op neer dat ik het niet grappig vind en dat ik het helemaal niet volwassen vind. De meeste kinderen in mijn klas weten niet eens welke film of serie of band er belachelijk gemaakt wordt. In één aflevering komt bv. The Cure. Denk je dat 14-jarige kinderen deze tijd nog weten wie The Cure is? Neen.

avatar van N23

N23

@Disney, hehe met zo'n naam kan ik je alleen serieus nemen bij een disneyfilm... Heheh

Dat je de thema's niet grappig vindt komt denk ik toch door je leeftijd, over 5-6jaar heb je meer kans dit leuk te vinden. (Spreek uit ervaring).

En dat kinderen van 10 dit al kijken zegt eerder iets over hun ouders. Kinderlogica..

En FG is meer puberaal en droog. De Simpsons is ook een stuk grappiger als je wat volwassener bent. Maar ja misschien is Ice Age wel meer iets voor jou.

N23 schreef:

Dus als je South Park niet grappig vind ben je er gewoon niet volwassen genoeg voor?

Ik heb een tijd gehad waar ik heel veel naar South Park keek (Rond mijn 10 jaar). Mijn username op youtube is nog altijd southparkwaldo en ik heb alle seizoenen tot 13 thuis liggen.

Het heeft er niets mee te maken dat ik die thema's of de humor niet begrijp... Ik vind het gewoon irritant dat iedereen van mijn leeftijd South Park zo geweldig vind. Maarja, humor is nog altijd iets persoonlijks. FG is inderdaad erg droog, dat maakt het juist grappig imo. En wat heeft Ice Age er nu mee te maken? En m'n naam heb ik gewoon gekozen want buh. Ik vind Disney helemaal niet zo geweldig

disneystore schreef:

Dat denk jij

Omdat zij ook schik hebben met de platte humor. Maar je snapt de serie pas echt als je doorhebt welke zaken ze in de zeik nemen.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Nou als je als ouder zijnde dit je 10-jarige kind laat zien is er toch struktureel wat mis met de manier van opvoeden hoor, dan ben je echt niet goed bezig. Maar goed... Ach je vind het leuk of niet klaar. Who gives a shit of je hier volwassen voor moet zijn of niet, het is gewoon leuk, plat en grof... Maar zeker niet iets voor 10-jarige

avatar van The Oceanic Six

Ik vraag me ook af hoeveel 10 jarigen dit kijken. Sowieso is het grof, maar de meeste grappen snappen ze ook niet. South Park is eigenlijk voor mensen bedoeld die wat ouder zijn en wat van het wereldnieuws weten, want een helemaal grappen gaan anders aan je neus voorbij.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

100 % mee eens

Ajax&Litmanen1 schreef:

Ik heb heel goed door welke zaken ze in de maling nemen. Ze nemen niet alleen celebs enzo in de maling maar ook heel de maatschappij en media. Het is niet dat ik 14 ben dat ik niet snap wat ze afzeiken? Het gaat er gewoon om dat ik het niet grappig vind

Er zullen wel wat grappen zijn die aan mijn neus voorbijgaan, inderdaad. Maar om nu echt te doen alsof ik South Park alleen niet grappig vind omdat ik de humor niet snap is dom. South Park is één van de meest simpele humor die ik me kan bedenken trouwens.

disneystore schreef:

Nee, je schijnt het niet te snappen. Dat merk ik aan je berichten. South Park simpele humor? Als je alleen naar het basisverhaaltje kijkt misschien. Maar je mist schijnbaar gewoon het punt van de aflevering steeds. Zelden een serie gezien die zo doordacht te werk gaan in de verhaallijn.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Zoals ik al eerder zei is humor gewoon persoonlijk. Wat de één grappig vind de ander dan weer saai. Als ik nu bv. 30 was had je niet gezegd dat ik de humor niet snapte. Dan had je gewoon gezegd dat ik geen gevoel voor humor had. En dat kan je niet merken aan mijn berichten, want die hebben niets met South Park of humor te maken. Dat je merkt dat ik nog jong ben aan mijn schrijfstijl enzo oké. En simpele humor, daar bedoel ik mee dat het altijd hetzelfde. Ik lach niet met het feit dat ze Cartman fatass noemen of Kyle een jew? Daar kijk ik allemaal naast. Maar ik lach alleen met het feit hoe ze de media en maatschappij als belachelijk afschilderen. Zoals paparazzi en Amerika. Maar je snapt me blijkbaar niet dus laat ik het gewoon zoals het is.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb het niet over je leeftijd of je smaak, maar dat je SP simpele humor noemt. Zaken als fatass of Kyle a jew noemen zijn kleine grapjes. Dat zijn inderdaad de bekende SP opmerkingen zonder extra laag, maar het onderwerp van bijna elke aflevering is een maatschappelijke kritiek, wat je verder breed kan zien. Maar je moet dat punt wel doorhebben. Anders zul je het niet leuk vinden en zal je het simpele humor noemen. Er is juist ontzettend goed nagedacht over de humor. Ze verpakken serieuze onderwerpen in een grappig jasje.

Neem alleen al deze SP film waar zaken als discriminatie erg goed aangepakt worden, terwijl we er wel om kunnen lachen in de film (operation human shield, deportatie van alle Canadezen etc). Dat is doordacht.

disneystore

Ik ben akkoord met je en ik neem mijn woorden van 'simpele humor' terug. Toch is 't gewoon niet mijn stijl van humor.