• 9.379.389 stemmen

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy

Releasedatum: 17 oktober 1996

Plot Fargo

"A lot can happen in the middle of nowhere."

Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.

Marge Gunderson

Shep Proudfoot

Mike Yanagita

avatar van maurice74

maurice74

Natuurlijk is het niet waar gebeurd, dat hebben de regisseur zelf gezegd! Maar wat maakt het eigenlijk uit. De reden dat ze melden dat het als waar verhaal is versleten, is als reactie op al die zogenaamde waar gebeurde verhalen-films die in jaren '90 uitkwamen. Ach ja, niet iedereen deelt hetzelfde gevoel voor humor.

avatar van Colombo

Colombo

Leuke verhaal, maar ik vond het ook niet echt super uitgewerkt, Blijf toch op een 3 steken

avatar van nightbreed

nightbreed

maurice74 schreef:

Je brengt het meel terwijl het brood al gebakken is.

avatar van mister blonde

mister blonde

maurice74 schreef:

Of de reden is dat mensen keer op keer blijven kibbelen of het nu waar gebeurd is en wat er de reden voor is, als het niet zo is. Alleen hier op MM is de discussie inmiddels al een keer of 10 gevoerd.

Gezeur verwijderd.

avatar van code9

code9

Satirische misdaadthriller die ondanks het ijzige landschap en een paar brute moorden toch een warme en sympathieke indruk maakt, wat vooral veroorzaakt wordt door het boeiende scenario en natuurlijk de uitstekende acteerprestaties. Vooral Macy kon me in zijn typerende zenuwachtige, bijna neurotische rol erg bekoren.

Hoewel Fargo wat humor betreft eigenlijk alleen voor een hoop glimlachjes zorgt, is het toppunt van hilariteit wat mij betreft de scène waarin McDormand de 'stille killer' betrapt terwijl deze op z'n gemakkie z'n voormalige partner en Macy's ontvoerde vrouw door de takkenversnipperaar aan het halen is.

Verder een vermakelijke film die nergens verveelt, maar de toegekende oscars en hoge ranglijstpositie verbazen me toch wel. Echt briljant, zeer spannend of erg humoristisch is de film naar mijn smaak namelijk niet.

avatar van soom

soom

Fargo is cool! Niet zo leuk als the Big Lebowski, toch, maar toverde zeker wel een glimlach tevoorschijn en natuurlijk zorgt de humor voor een bepaald gevoel. Een goede grap maken is gewoon ontzettend hard werken, en een komische thriller maken lijkt me eigenlijk heel moeilijk. Toch slagen de Coens daar in. Knotsgekke situaties en erg vermakelijk Dat accent van Marge is geweldig.

avatar van Joyy

Joyy

knostgek, dat is wel een erg typisch jaren 80 woord, net als dolkomisch en doldwaas

(dit terzijde)

avatar van sonyjh

sonyjh

film viel me nogal tegen. Vooral omdat hij wilde zijn of verondersteld moest te zijn wat hij uiteindleijk niet was. Welja, mensen die de film en de extra's bezien hebben zullen wel weten wat ik bedoel.

avatar van JonnieBrasco

JonnieBrasco

Met hoge verwachtingen deze film gaan kijken, maar het viel mij ook tegen. Voor mij was het wachten en wachten op wanneer de film ging imponeren. Om het te proberen te verklaren: De situaties waren soms wel hilarisch, maar deden weinig origineel aan. Het ontbrak hem vooral aan humor bij de personages zelf. Ze vertoonden helaas geen krimp zelfspot, geen zelfreflectie. Misschien is het mijn probleem dat ik het vervolgens amper meer serieus kan nemen of lachen als dat op zijn plaats is. Alleen de autoverkoper was af en toe zo dom en irritant dat het toch nog vermakelijk was. Wat betreft de andere rollen, aan Kristin Rudrüd als politieagente kon ik niet echt wennen. Ook Steve Buscemi heeft mijns inziens veel betere rollen mogen spelen. Nu moest hij komisch proberen te zijn door bijv. een monoloog te voeren over het zwijgen van zijn medeboef. In plaats van dat het op mijn lachspieren werkte gingen mijn schouders een keer op en neer, terwijl ik vanwege de top-250 notering toch vol goede moed was gaan kijken. Ik zou echter niet zomaar uit kunnen drukken wat voor mij nou het verschil maakt tussen misdaadkomedies van Tarantino (die ik wel weet te begrijpen en waarderen) en deze film. 2,5*

avatar van The One Ring

The One Ring

JonnieBrasco schreef:

Kristin Rudrüd als politieagente

Wie in welke rol?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Kristin Rudrüd speelt idd geen politieagente maar Jerry's vrouw Jean. Ik neem dus aan dat hij Frances McDormand bedoelt.

avatar van JonnieBrasco

JonnieBrasco

Chainsaw schreef:

Die bedoelde ik ja, sorry, had ik even verkeerd gekeken op imdb

avatar van DragQueen

DragQueen

Meesterwerkje van coen, met een super acterende william h. macy en steve buscemi. frances mcdormand doet het ook overtuigend. het verhaal zit lekker in elkaar, en is goed uitgewerkt. 4,5 sterren. de stijl, inclusief de humor van coen zijn weer nadrukkelijk aanwezig.

avatar van movo2

movo2

Nee, deze film heeft mij niet zo kunnen boeien als ik had gehoopt. Had er hoge verwachtingen van 3,88. Ik snap het gewoon niet waarom deze zo hoog gewaardeerd wordt. De humor is naar mijn mening nauwelijks aanwezig. en wat betreft de misdaad was er weinig spanning of iets om te puzzelen om maar iets te noemen. een aardig filmpje voor net 5 op een doordeweekse avond. 3*

avatar van Artifact

Artifact

Herziening (zoals bij vele Coens) doet wonderen, beste movo

avatar van Couch Potato

Couch Potato

DragQueen schreef:

Gewoon geheel akkoord met je bespreking!

Topfilm ****1/2

avatar van trebor

trebor

Geen moeilijk verhaal maar wel verrassend af en toe.

Frances McDormand zet een uitstekende rol neer.

***,5

avatar van The Last

The Last

Geen slechte film op zich, alleen er zit naar mijn zeggen niet veel spanning in, misschien richting het einde een klein beetje, maar niet meer dan dat. Het verhaal is wel erg goed en goed te volgen. Achja, dit zijn niet mijn soort films en ik ga 'm nog een keer kijken misschien dat ik 'm dan leuker vind.

Voorlopig 3 sterren.

avatar van The Last

The Last

Ga de film binnenkort weer kijken. MIsschien dat ik 'm dan leuker vind en een hogere beoordeling geef.

avatar van wihu61

wihu61

Deze film bevat werkelijk geen enkel moment waarbij ik denk "dit had misschien beter/anders gekund".

Fantastisch in beeld gebracht hoe een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht volkomen uit de hand loopt. Steve Buscemi is deze rol van kleine mislukte crimineel op het lijf geschreven.

Ook is schitterend weergegeven dat de als een dubbeltje geboren Jerry Lundegaard echt nooit een kwartje zal worden.

Dit alles + sfeertekening + naargeestig muziekje maken deze film tot een "Gesamtkunstwerk".

Kan gewoon niet beter.

avatar van QuentinTarantino

QuentinTarantino

Net voor de eerste keer en hij was goed, maar niet als verwacht, maar de 3 sterren zijn maar voorlopig, want herzien is inderdaad de methode om Coen's films beter te gaan waarderen

avatar van Mat_

Mat_

Prima misdaadfilm, zeer goede acteerprestaties, aardig sfeertje, maar daar blijft het ook bij. Weinig echt grappige momenten en de film hobbelt maar een beetje voort vind ik.

Geen slechte film, maar een top-250 notering op moviemeter en imdb snap ik toch niet zo goed

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mat_ schreef:

Staat er niet voor niets in lijkt me. Ondanks dat ik deze niet meer in mijn eigen top 10 heb staan beschouw ik deze film nog altijd als één van de besten ooit. Alleen op cinematografish gebied verdient deze film alle lof naar mijn mening.

avatar van .Marjo.

.Marjo.

Ik vind dit een super film. Er zit een goed verhaal in, en het is ook nog eens waargebeurd. Dit is voor mij meestal sowieso al een pluspunt (als het goed verfilmd is dan alleen natuurlijk).

avatar van Artifact

Artifact

a) het verhaal is vrij standaard.

b) het verhaal is niet waargebeurd.

avatar van Mat_

Mat_

HarmJanStegenga schreef:

Begrijp me niet verkeerd, ik vond het een vrij goede film. Zeer mooi gefilmd en prima acteerprestaties maar voor de rst vond ik hem niet echt bovengemiddeld. The Big Lebowski vond ik dan beter en daarvan begrijp ik zijn hoge notering ook wel Misschien moet ik deze film nog maar eens een keertje kijken en misschien vind ik hem dan wel een stuk beter

avatar van N811

N811

Ik vind de stukken van de vrouwelijke agent niet boeiend.

avatar van N811

N811

Het is trouwens geen waargebeurd verhaal, dat was een grap van die 2 broers.

avatar van .Marjo.

.Marjo.

N811 schreef:

Het is trouwens geen waargebeurd verhaal, dat was een grap van die 2 broers.

oh. wat stom zeg.. dan gaat mijn waardering ook omlaag. bedankt voor het melden ervan, haha