• 9.378.596 stemmen

Good Will Hunting (1997)

Geregisseerd door: Gus Van Sant

Met onder meer: Robin Williams, Matt Damon en Ben Affleck

IMDb beoordeling: 8,3 (1.196.407)

Releasedatum: 5 maart 1998

Plot Good Will Hunting

"Some people can never believe in themselves, until someone believes in them."

Will Hunting werkt als schoonmaker in een school in Boston en brengt de rest van zijn dagen voornamelijk door met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag blijkt echter dat Will een uitzonderlijk talent heeft voor wiskunde. Een leraar wil koste wat het kost dit talent uitbouwen, maar merkt al vlug dat Will behoorlijk overhoop ligt met zichzelf en z'n omgeving. De enigen die hem kunnen helpen zijn Sean McGuire, een psycholoog die bewondering heeft voor het jonge genie en hem probeert te begrijpen en Skylar, een studente geneeskunde die verliefd is op Will. Zullen zij erin slagen om Will uit z'n isolement te halen?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vind deze wel goed al is het volledige potentieel er niet helemaal uit gehaald bvb de band met de wiskundeleraar. Goede interactie tussen Williams en Damon, waarbij de psycholoog de complexe persoonlijkheid van de ander probeert te doorgronden met het doel om hem af te helpen van falingsangst en twijfels, het leren benutten van zijn talenten. Het sentimentele vond ik nog meevallen, gezien niet alles in de film op een ideale manier verloopt. Zo springt zijn relatie af, weet je niet of hij zijn demonen heeft overwonnen en het zal maken in het leven . Je moet ervan uitgaan van wel maar toch... misschien doet hij gewoon een poging. Voor mij was dat OK.

avatar van Brabants

Brabants

Good Will Hunting is een mooi geschreven en uitgevoerd verhaal door vooral de twee heren zelf maar ook de rest van de cast. De input van Damon is ten opzichte van Affleck natuurlijk veel groter en hij maakt de film dan ook tot wat die is. Echt knap gedaan.

avatar van Robi

Robi

Jammer van de enorme clichés en de voorspelbaarheid, maar wel een mooie film. Hij is ook super irritant Amerikaans. The big American dream. Een kansloze die zijn talenten gebruikt. Honkbal. Het versieren van meisjes. Drank. En dan Harvard en de professoren die het gemaakt hebben of juist niet. Wat maakt het ook uit. Als het maar werkt voor een mooi verhaal. Solliciteren op een super baan of toch maar niet. Achter het meisje aan. Enzovoorts enzovoorts ......... En toch bouwt het verhaal boeiend genoeg op, ondanks dat vanaf het begin vaststaat hoe het gaat aflopen en hoe ongeloofwaardig alles ook is. En er wordt bovenal erg mooi geacteerd. Ik hoop dat ik de film nooit meer zie, want het is eigenlijk allemaal te verschrikkelijk voor woorden, hoe langer ik er over nadenk en de film terug evalueer. Deze film hoort van mij niet zo'n hoge waardering te krijgen.

avatar van james_cameron

Herzien. Jonge koppies hier nog van alle betrokkenen, maar verder heeft de film de tand des tijds vooralsnog glorieus doorstaan. Het Oscar-winnende script van Damon en Affleck is onweerstaanbaar, net als de personages. Niet alle scenes werken even goed; zo is de sollicitatie van Affleck, die in plaats van Damon komt opdagen, te flauw en niet op zijn plek, maar afgezien daarvan loopt de film als een goed geoliede machine. En wat zijn Damon en Williams hier goed zeg. De cruciale emotionele scenes komen door hun volledig overtuigende spel nog steeds hard binnen.

avatar van Killkong

Killkong

Schitterende film, al verschillende keren bekeken.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

Ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben van het schrijfwerk van Damon en Affleck. Met name omdat dit is geschreven vlak nadat ze de toneelschool verlieten, dus nog erg jong en onervaren waren, maar toch een enorm volwassen en goed in elkaar gestoken script, uit de losse pols schreven.

Acteerwerk is uitstekend en Williams steelt hier inderdaad de show. Zelf geen enorme fan van Damon, kon hem zelfs hier ook niet echt helemaal hebben, maar moet toegeven dat hij hier best sterk was.

avatar van Kondoro

Kondoro

"You'll have bad times, but it'll always wake you up to the good stuff you weren't paying attention to.”

Waanzinnig prachtige film. Al een hele lange tijd uitgesteld, omdat het me niet echt wat leek. Wiskunde is namelijk niet voor mij weggelegd, ik heb mijn school ook afgerond lager dan een vijf dus ik hoef er ook niks van te weten. Toch is het duidelijk dat deze film daar helemaal niet om wil draaien. En dat maakte het toch wel een heel stuk fijner om te kijken. Geinig om te lezen dat dit het eerste grote project van Damon en Affleck is die ook gelijk zijn broertje erbij heeft gehaald. Dat zorgt ervoor dat rond deze tijd de film gevuld is met een sterrencast, neem daar namelijk Williams bij en die deed het echt perfect.

Ik kon me erg goed inleven in het leven van de jonge Will. Zelf heb ik nu ook veel problemen met het ondervinden wat het leven precies van je wil en wat jij verwacht van het leven. Eigenlijk het constante vermijden van hedendaagse problemen en zelf ook maatschappelijke verreisden werkt niet altijd even goed mee. Je talenten die ergens liggen waar jij zelf geen toekomst in ziet, en eigenlijk je dagen vullen met dingen die eigenlijk niet goed voor je zijn of helemaal niet bij je past. Daarnaast natuurlijk nog de liefde wat niet altijd even lekker loopt. Of te wel: veel vragen in het leven waar je maar moeilijk af komt. De therapieën slaan ook aan als kijker, ik denk dat als je er zelf mee stuggelt in het leven dat het erg dichtbij komt. En dat maakt in mijn ogen dit portret echt prachtig.

De film duurt precies lang genoeg, een beetje jammer van het einde waar ik toch misschien de hereniging wou zien maar, je weet dat Will zijn leven aanpast en veranderingen aangaat. Een duidelijke boodschap naar de jongeren en dat komt ook wel binnen als je, je er maar voor open stelt.

De film wordt overigens nergens intens verdrietig. Misschien was dat wel iets waar ik lichtelijk op had gehoopt maar dat is niet anders. Alleen rond het einde waren er wat tranentrekkers maar, daar moet je het als kijker ook maar gewoon mee doen. Ik vond de rol van Williams heel sterk, toch een beetje de volwassene in deze film. Dus goed, met deze boodschap en de rust die de film toch enigszins weet uit te stralen is dit een prachtige film. Zeker voor herhaling vatbaar,

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Good Will Hunting, meer dan van eender wie het project van Damon en Affleck, die het script zelf neergepend hebben en uiteraard hoofdrollen op zich hebben genomen. Wat je ook van hen mag vinden, dat mag vrij indrukwekkend genoemd worden. Ik vind Damon in zijn latere carrière helemaal zo leuk niet, maar dit is wellicht samen met Ripley zijn beste rol. Hij is perfect als de getroebleerde, hyper-intelligente, charmante maar toch ook ruwe en beschadigde Will Hunting. Een personage vol tegenstellingen, met natuurlijk een vrij voorspelbare character arc, maar daardoor niet minder pakkend. Robin Williams zet de meest in het oog springende rol neer - en is enorm sterk, voor alle duidelijkheid - maar Damon draagt de film wel echt. Ben Affleck hult zich liever in een bijrolletje, maar doet dat eigenlijk bijna even prima.

Maar Good Will Hunting is meer dan de som van de goede acteurs die erin meespelen. De film loopt zo vlotjes en soepel van scène tot scène, met enkele prima tot briljante momenten. De scène met Damon en Williams in het park is misschien een standaardkeuze, maar het is slechts één van de zovele momenten die er bovenuit springen. De muziekkeuze is leuk, visueel is het een film die vertrouwen, vakmanschap en kwaliteit uitstraalt. En het schrijfwerk is gewoon sterk. De emoties komen oprecht naar voren, zonder dat het geforceerd en uitgelokt aanvoelt. Ook al is het eindstuk natuurlijk heel lief en sentimenteel, maar dat ervaarde ik op geen enkel moment als iets negatiefs. Dat is ook een verdienste, vooral op het conto van Damon en Affleck.

Deze ga ik zeker nog eens in de herziening gooien ooit.

4*.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Nooit eerder gezien, hoewel ik het 'it's not your fault' (zonder context) wel kende. Mooie film, ook zo'n film waar ik eigenlijk weinig over weet te zeggen.

Het heeft een paar mooi scènes met dialogen die eruit springen, de scène op het bankje in het park met Robin Williams vond ik wel een hoogtepunt. Normaal heb ik het niet zo op Robin Williams, maar in deze film vond ik hem erg leuk. Net als natuurlijk de nog onervaren Matt Damon die een sterke rol neerzet. Oja, en leuk om een jongere Stellan Skarsgård te zien.