Geregisseerd door: Gus Van Sant
Releasedatum: 5 maart 1998
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot Good Will Hunting
"Some people can never believe in themselves, until someone believes in them."
Will Hunting werkt als schoonmaker in een school in Boston en brengt de rest van zijn dagen voornamelijk door met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag blijkt echter dat Will een uitzonderlijk talent heeft voor wiskunde. Een leraar wil koste wat het kost dit talent uitbouwen, maar merkt al vlug dat Will behoorlijk overhoop ligt met zichzelf en z'n omgeving. De enigen die hem kunnen helpen zijn Sean McGuire, een psycholoog die bewondering heeft voor het jonge genie en hem probeert te begrijpen en Skylar, een studente geneeskunde die verliefd is op Will. Zullen zij erin slagen om Will uit z'n isolement te halen?
Will Hunting
Tom
Krystyn
Goodwillhunting
topfilm,
origineel verhaal, goeie acteurs. Robin Williams en Matt Damon.
GijsDeBeelde
‘Good Will Hunting’ is een uitstekende film over het genie Will Hunting, een jongeman die het moeilijk heeft om met het verleden en zijn huidige situatie te breken. Het script van deze meeslepende film werd geschreven door Matt Damon en Ben Affleck die beide als acteur doorbraken door deze film. Regisseur Gus Van Sant wordt vaak verweten dat hij met ‘Good Will Hunting’ zijn ziel aan het kapitalistische Hollywood heeft verkocht.
De kritiek die Gus Van Sant krijgt is niet helemaal terecht. ‘Good Will Hunting’ gaat veel dieper dan de gemiddelde Hollywoodfilm. Het is ook zeker geen sensatiefilms zoals het merendeel van de ‘echte’ Hollywoodfilms wel is. ‘Good Will Hunting’ is daarentegen een prachtige psychologische film over problemen waar veel jongeren mee worstelen. Over hoe moeilijk het wel niet is om alles dat je kent los te laten en verder te gaan met de rest van je leven. Ook al weet je dat wat er op je ligt te wachten niet veel slechter kan zijn dan je huidige situatie. Over hoe een traumatiserend verleden mensen steeds parten blijft spelen.
Matt Damon en Ben Affleck zijn erin geslaagd om een prachtig scenario neer te schrijven. Spijtig genoeg is het einde een beetje melig, voorspelbaar en ‘echt’ Hollywood. De twee acteurs acteren ook op hoog niveau. Maar wie er echt bovenuitschiet als acteur is Robin Williams. Die op een prachtige manier de door het leven getekende psychiater speelt.
Wat ook een pluspunt is van ‘Good Will Hunting’ is dat het ‘geniale’ van Will niet alles overheerst. Men heeft het eerder over het personage zijn moeilijkheden dan over zijn bijzondere talent.
Het camerawerk in deze film is wisselvallig. De ene keer is het echt mooi. De volgende keer heel wat minder. Zo wordt de scène waarin de vier vrienden in een gevecht verzeild raken maar op een flauwe slow motionmanier gefilmd.
Wat ‘Good Will Hunting’ echter echt tot een hoger niveau tilt is de ondraaglijk mooie soundtrack. De nummers van Elliott Smith zijn prachtig en sluiten perfect aan bij het thema van de film.
‘Good Will Hunting’ is zeker geen typische Hollywoodfilm. Het verhaal gaat ondanks het einde veel dieper dan de meeste film. De acteerprestaties, het soms heel goede camerawerk en de prachtige soundtrack maken ‘Good Will Hunting’ tot een zeer goede film. (GB)
Revolt
Goede recensie GijsDeBeelde
Ik ben het zo goed als over de hele film met je eens, ik heb hem gisteravond zelf bekeken.
Erg mooie film. Een van de weinige minpunten van de film vind ik de net iets te ongeloofwaardige verandering van handelingen en gedragingen Will doormaakt aan het einde van de film. Opeens gedraagt hij zich compleet anders.
De film scoort bij mij:
8,3/10
P.S.
Ik snap de meeste kritiek van alles en iedereen over Hollywood nooit zo. Dat sommige van die films in een diepte vallen van grote clichés, voorspelbaarheid en afraffeling ben ik het wel mee eens, maar er komt genoeg goeds uit het westen van de V.S. Dat films die daar vandaan komen wat meer gericht zijn op het grote publiek, dat is nou eenmaal een vorm van marketing. De moviebusiness is ook business, en zolang er een hoop goede films uitkomen hoor je mij niet klagen.
Thorak
Iedereen die minder dan 4 sterren geeft voor deze film, moet eigenlijk geen profiel hier op Moviemeter hebben! (True Story)
Dead01
- 1977 stemmen
Gisteren voor het eerst deze gezien en moet zeggen mijn verwachtingen waren vrij hoog maar film kon mij soms wat vervelen.
Verhaal is zeker niet slecht maar sommige acteurs waren soms toch wat minder.
Matt Damon speelt zijn rol voor mij echt tussen de 2.
Ben Affleck bewijst weer eens voor mij dat hij echt nie kan acteren.
Rbin Williams zet dan weer wel een goede rol neer voor mij.
Voor de rest verhaal is ook met ups en downs voor mij en word dan soms echt wel wat saai en slaaperig.
kingxxl
Prachtige ontroerende film. Matt Damon speelt goed, maar ik zie hem toch liever als Jason Bourne
Q Jones
Mooie film, maar ik vind het geen hoogvlieger. Het is een beetje een standaard drama film waar bijna alle aspecten van een drama in voor komen, de film blinkt alleen uit in de goede prestaties van de cast. Veder vind ik hem ook iets te langdradig.
Leuk om een keer gezien te hebben maar daar blijft het bij
88Fabian
Dit is en blijft een pracht film.De acteerprestatie van Robin is super.
Xen0n
Prachtige film over het leven van Will Hunting. Geweldige acteerprestaties van zowel Damon als Affleck en Williams.
Het verhaal sprak me heel erg aan en ik heb er echt van kunnen genieten. Vooral het einde, de blik van Chuckie, aan de ene kant vind hij het jammer maar tegelijkertijd vond hij het prachtig.
Ik ben heel erg blij dat ik deze eindelijk bekeken heb.
Q Jones
Kan iemand mij uitleggen wat er zo mooi is aan deze super standaard film, buiten het acteerwerk
super standaard film.
Daar ben ik het zeker niet mee eens.
88Fabian
Vertel dan wat deze film zo bijzonder maakt
Het acteerwerk van Bv Robin Williams vindt ik echt top,de emoties
van de personages worden geweldig neergezet,het verhaal zelf
is mischien niet geheel orgineel maar ook dat is grandioos in beeld gebracht,en dan natuurlijk uit eindelijk dat mooie vooral emotionele einde
is fantastisch.
Q Jones
Kijk en nou beland je toch weer op mijn punt de acteurs waren gewoon geweldig maar thats it het verhaal was echt te amerikaans voor worden inclusief het einde. Zonder deze acteurs was het echt een film die niet hoger komt dan 3 sterren
- 19752 berichten
Andere acteurs ipv Damon en Affleck zou de film juist hoger krijgen.Affleck is nou niet echt een geweldig acteur en ook niet zo populair. Zonder het succes van deze film hadden we misschien nooit van ze gehoord. Had ze niet gemist trouwens.
Q Jones
Damon heeft zich goed ontwikkeld maar Affleck niet. Al moet ik zeggen dat ik Paycheck wel leuk vond, maar dit is wel zijn beste film.
- 19752 berichten
Zijn 1e film was meteen zijn beste rol ja. Maar het was verder ook niet echt een diepe rol. Bijna door elke acteur in te wisselen.
Q Jones
Als je het over Affleck hebt wel ja. Die komedies die hij heeft gemaakt zijn ook echt niet om aan te zien
- 19752 berichten
State of play, ben benieuwd. Maar die zie ik wel een keer op tv langskomen.
Q Jones
Ja dat was een hele leuke film maar Affleck heeft maar een kleine rol dus.
baafeurus
echt een mooie film, het einde is heel mooi neergezet net als eigenlijk... de hele film. je moet alleen wel van zulke films houden.
Robin Williams speelt echt geweldig, moet ik er even bij zeggen
K*D
Ik vond Ben Affleck echt niks aan en ergerde me alleen maar aan hoe hij speelde. Vooral in de bars hoe ie zogenaamd stoer en breed liep, ik snap best dat het een personage was, maar het was niet om aan te zien. Verder een goede film.
Weertenaar
Ik ben geen minuut afgeleid geweest: 4.00 (4.00)
Tot vanavond wist ik niet dat Matt Damon ook een script heeft geschreven en dat vervolgens ook nog eens zeer succesvol op het witte doek heeft weggezet, niet in de laatste plaats door zelf een heerlijke rol neer te zetten als Will Hunting. Naast hem schittert Robin Williams in een rol die speciaal voor hem geschreven lijkt te zijn en kon ook Driver overtuigen. Het script heeft veel diepgang, legt verschillende facetten onder de loep en overtuigt van begin tot eind. Het slotakkoord had een iets te dik Hollywood sausje, maar het zei de prent vergeven. Regietechnisch is het plot uitstekend in balans en vraag ik mij ondertussen af waar het misgegaan is met Van Sant. Wel, cinematografisch dan toch misschien, want ik noem bijvoorbeeld de scene met de vechtpartijen, dat een beetje mislukt aandeed.
Nakkie13
Zoals al vaker gezegd hier, kan een Hollywood film soms ook gewoon heel erg goed zijn.
Over het algemeen ben ik meer fan van andere films dan de geijkte Hollywood films die vaak dezelfde formule volgen, denk Clockwork Orange, OldBoy, Lost in Translation etc.
Maar soms heb je van zo'n films die gewoon heel erg goed, mooi en strak in elkaar zitten. GWH is zo'n film.
Ik ga niet iedereen herhalen ( zie bijv Weertenaar of GijsdeBeele ) maar ik wil een paar dingen aanstippen.
Acteurs -
Matt Damon is zeer goed als de slimme jongen met de problemen. Perfect uitgewerkt personage. Zeer origineel en leuk om naar te kijken.
Zo ook Robin Williams. Geniaal dat ze hem Will naar de nek laten grijpen om te laten zien wie de baas is.
Moeilijk om je vinger op te leggen maar die momenten zitten wel meer in de film.
Soundtrack
Prachtig, mooi op de juiste momenten en weet ook wanneer hij niet hoeft te domineren ( waardeer ik altijd )
Camerawerk
Goed. niet baanbrekend wel goed.
Uitmuntend vond ik wel dat ze tijdens de monoloog van Robin Williams ook echt alleen hem filmen, dappere keuze.
Script en tempo.
Fenomenaal.
Dit is vaak waar je moeilijk je vinger op kunt leggen, waarom een film zo vlot wegkijkt. Maar het komt puur door een fantastisch script en een zeer bedreven editor.
Net als Forrest Gump en Shawshank Redemption is dit een Hollywood film waar je absoluut onmogelijk een hekel aan kunt hebben. De film is gewoon heel erg goed, niet verschrikkelijk speciaal of origineel, maar gewoon heel mooi.
Een film over mensen en hun relaties, goed uitgevoerd, vind ik overal toch de best films ( daarom ook mijn liefde voor Lost in Translation ).
een dikke 4,5
Zeker niet onmogelijk hoor, het is gewoon een aardig filmpje meer niet
tims
Zeker niet onmogelijk hoor, het is gewoon een aardig filmpje meer niet
Je hebt je punt nu wel gemaakt hoor. Je valt in herhaling. Wat een energie steek jij in een filmpje die je alleen maar aardig vind
Valt wel mee hoor
. Ik wil gewoon graag weten wat deze film zo speciaal voor de mensen maakt.

'Good Will Hunting' van Gus van Sant morgenavond te zien op televisie

Rip Wheeler in 'Yellowstone' - wie is hij en wat maakt hem zo geliefd?

Netflix voegt komende maand deze ijzersterke films toe aan het aanbod

Vanavond op televisie: 'Batman Begins' en 'Good Will Hunting'

American Beauty
Drama, 1999

Into the Wild
Biografie / Drama, 2007
honkbalboston, massachusettsprofessorm.i.t. harvard universitymannelijke vriendschapambitionmathematicsgeniusliefdevriendenflashbackjanitorpsychologistdatinguniversiteitrechtszaalgroup of friendssouthie thoughtfulcollege professorprodigymath geniuslovinginspirationalfoster kidfear of change wittyabused as a childmassachusetts institute of technology (mit)math professor