• 9.377.368 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.361)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Dr. O'Neill

Dr. Santiago

Police Captain

Detective Taylor at First Murder

Dead Man at 1st Crime Scene

Workman at Door of Somerset's Office

M. Rodriguez Fan

zo is hoe david fincher het zelf beschreef in Hollywood Classics dus i kdenk dat je de man achter dit meesterwerk niet terecht kan zetten door een verkeerde woordkeus.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Dat Fincher dusdanig pretentieus bezig was dat hij het einde van dit filmpje 'vaag' wou noemen, impliceert nog niet dat het dat daadwerkelijk ook is. Streven en resultaat zijn lang niet altijd hetzelfde.

mister blonde

vaag is ook niet het woord dat ik zou kiezen

hoe het eind zich verhoud tot de hoofdzonden, daar zijn wel verschillende interpretaties mogelijk. Spacey dood door afgunst. Als je dan alle hoofdzonden wegstreept blijft woede over. Daar kan Paltrow niet voor gestorven zijn. Dus is het Pitt die voor woede sterft. althans zijn carriere en leven.

avatar van Menni

Menni

Queto Yurlunyur schreef:

Nou heb ik al een hekel aan dat woord 'pretentieus' (en dat zal ik blijven zeggen tot mensen er een hekel aan krijgen), maar volgens mij kan iemand die iets enkel 'vaag' noemt moeilijk zo'n zwaar etiketje krijgen. Dan denk ik toch meer aan verkondigen van 'de zin van het leven' of 'de ultieme waarheid'.

mister blonde

pretentieus is ook een van die woorden die vaak meer zegt over diegene die ze gebruikt, dan over diegene waarvoor het woord bedoelt was.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Goed, 'pretentieus' was misschien een wat groot woord, al blijf ik bij mijn standpunt dat het einde van Se7en met geen mogelijkheid vaag genoemd kan worden.

avatar van bylar

bylar

Best mooie, sterke film, als vonden mijn mede-kijkmaten dit een veel sterkere film als ik.

Het eind was wel te voorzien vond ik, maar daar dachten zij dus anders over. ***,5 toch!

avatar van bylar

bylar

Wel sterke rol van Freeman!

avatar van Mik

Mik

Van Dale.nl schreef

Helaas levert het door u gezochte woord geen resultaat op..

Snik snik..

M. Rodriguez Fan

Ja je moet het woord vaag niet al te letterlijk nemen, Het einde is vaag als je het vergelijkt met je verwachtingspatroon niemand had dat gedacht. Erna kan je denken vaag maar vaag moet je maar figuurlijk opvatten.

mister blonde

hmm, en als ik het nu letterlijk opvat???

M. Rodriguez Fan

Ja, dan begrijp je het dus verkeerd hoe ik het bedoel, maar kan begrijpen als mensen het anders opvatten ja

avatar van SE7EN

SE7EN

Zoals aan mijn naam te zien, een van de beste films die ik ooit gezien heb, 5 sterren van mij dus. Cast, regie, sfeer, alles helemaal goed, heb 'm al tig keer gezien!

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

GEWELDIGE film!!! Er zijn geen andere woorden voor deze film.

Het einde van de film is nog wel het állerbeste! Zoiets verwacht je totaal niet. Je zou zelfs nog denken dat het uiteindelijk nog redelijk goed afloopt (dat Pitt Spacey dus niet van kant maakt) maar zelfs dát gebeurt niet .

5 sterren!

avatar van herman78

herman78

Grappig. Op het moment dat ze daar in die weide staan, wist ik al wat er ging gebeuren. Vond het niet zo verrassend. Ik had alleen juist zoiets van 'Neeeeeeeeeee!!!!! Dit mag niet zo zijn, dit is verschrikkelijk, ik hoop niet dat het waar is!!!!!'. En dan is het toch zo.

mister blonde

Vreemd herman, ik had juist totaal geen idee wat me te wachten stond op het eind. toen de film was afgelopen zat ik echter wel met een big smile op mijn gezicht. dat is niet omdat ik een zieke geest heb (hoewel), maar omdat ik het eind zo briljant vond.

avatar van Chrizzlle

Chrizzlle

Se7en, echt een spannend film vooral als die ene gozer...-na een tijdje op zijn bedje te hebben gerelaxt - wordt gevonden en toch niet dood blijkt te zijn:) Een van mijn favorieten uit me collectie.

avatar van Peter

Peter

morpheus

Een van de, zoniet de beste Thriller ooit gemaakt. Zeer donkere sfeer, enorm sterk verhaal. Geweldige acteerprestaties en een einde om rillingen van te krijgen. Zón film waar je nog lang over nadenkt/praat om alle puzzelstukjes op een rij te krijgen.

****1/2

avatar van De Knip

De Knip

morpheus schreef:

****1/2

Lang napraten over deze film? Had ik dus niet....films als Memento en Donnie Darko dat zijn films over na te praten. Met Se7en had ik dat dus niet, alles is toch aardig duidelijk gebleken?

morpheus

Hierbij een interessante link met een goede theorie, om te laten zien dat je er dus wel over kunt napraten -->

!NIET LEZEN MITS JE DE FILM GEZIEN HEBT!:

link

avatar van vdc

vdc

OK, Morpheus, dit is een interessante toelichting. Het verklaart nog wat intenser John Doe’s gedragspatroon, maar of ik daar nu hevig zat naar te hunkeren ?

Begrijp me niet verkeerd : se7en staat op 1 in mijn top 10 ; dus over de kwaliteit van de film hoor je mij niet klagen. Maar die bijkomende informatie ? Dat mag, maar hoeft voor mij niet echt.

Ik sluit me aan bij De Knip : na ‘Memento’ was de honger naar bijkomende informatie veel groter ; en dan kun je echt spreken van puzzelstukjes in elkaar laten vallen.

morpheus

En bij mij lag nu juist op het eind van memento alle puzzelstukjes op zijn plaats, en memento staat absoluut in mijn top 10.

VCD begrijp me niet verkeerd (ik weet niet of je het zo bedoelt) ik heb die link er alleen maar neergezet als misschien interresante stof voor fans van de film. niet eens echt om mijn "punt" te bewijzen of iets dergelijks. al reageerde ik ook op knip die toch min of meer duidelijk maakte dat je over deze film juist weer niet hoefte na te praten en alles aan het eind juist al duidelijk is. dat vond ik iet kort door de bocht. ik vind het knap als je in 1 viewing alle enorme slimme verbanden/verwijzingen en filmmomenten ziet.

maar het zijn en blijven persoonlijke meningen. duidelijk is wel dat het gewoon een topfilm is

Amen

avatar van vdc

vdc

OK, ik stel je vrij van boetedoening.

Ga in vrede.

Een pak van mijn Hart

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Nu valt me pas op hoe fantastisch alles in beeld is gebracht. In eerste instantie sleepte het verhaal me zo mee, dat ik de rest vergat. Nu de vierde keer (én wat ouder, én wat meer film gezien) blijft deze film héél stevig overeind. De manier waarop Morgan Freeman de eerste maal in beeld wordt gebracht (balpen & bijhorende prullaria mooi op een rijtje) en de toon is meteen gezet.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik heb ooit eens het boek gelezen van Se7en, die geschreven is nadat de film uitkwam.

Ik had daarvoor al 4 keer Se7en gezien.

Toch vind ik dat ie te hoog staat in de Top100, maar is in zijn genre zeer origineel en ranzig.***

avatar van maurikz

maurikz

laatst NOG een keer gehuurd gewoon om nog eens te bekijken en weer zo genoten als alle andere keren dat ik hem gezien heb, alleen het einde is natuurlijk het gaafst als je hem de eerste keer ziet..!

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Dit is nou echt zo'n film die je maar één keer kan zien. Als je het einde al kent is het niet leuk meer om hem nog te zien.

Maar als je deze film nog niet gezien hebt,dan is die zeker aan te raden. Het verhaal is erg sterk en het einde kan je nooit voorspellen zo goed is het. Je moeter wel even voor gaan zitten, want het is nogal een zware film en het is aan te raden om er een cup-a-soupje erbij te nemen. Je moet er scherp bij blijven, anders is het niet leuk om te zien en je begrijpt er niet zo veel van.

avatar van Mik

Mik

Nick Kang schreef:

Dit is nou echt zo'n film die je maar één keer kan zien.

100& Hardcore 1.000% Darkraver & 10.000 % oneens!

Dit is één van de beste thrillers ooit! Als je hem één keer kijkt is het volgens mij onmogelijk om alles helemaal mee te krijgen (zoals bij alle "grote" films)