• 9.372.468 stemmen

Genre: Oorlog

Geregisseerd door: Hugo Fregonese

Met onder meer: Van Heflin, Anne Bancroft en Richard Boone

Plot The Raid

"The suspense thriller of the year !"

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog ontsnapt een groep confederale gevangenen naar Canada en maakt plannen om een bank te overvallen en brand te stichten in het dorpje Saint Albans in Vermont. Om de streek te verkennen brengt hun leider een aantal dagen door in het dorpje. In die tijd wordt hij echter aangetrokken tot het dorpsleven en tot een knappe weduwe en haar zoon.

Maj. Neal Benton

Josiah Anderson

Lt. Robinson

avatar van mr rumson

mr rumson

De film is losjes gebaseerd op een waar gebeurt verhaal ook wel bekend als "The St. Albans Raid"
Een groepje zuidelijke soldaten onder leiding van Van Heflin weet te ontsnappen waarna ze vervolgens plannen hebben om een bank te overvallen in het dorpje Saint Albans.
Heflin zet een geweldige prestatie neer .
Je leeft dan ook met Van Heflin mee zo krijgt hij gevoelens voor Anne Bancroft waardoor het voor hem moeilijker word om de missie te doen slagen.
Maar het is niet alleen Ann Bancroft waardoor het voor van Heflin moeilijk word om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt.
Ook heeft hij veel last om de heethoofdige rebel officier Lee Marvin onder controle te houden.
En dan is er ook nog eens Richard Boone een eenarmige unie kapitein waar rekening mee dient te worden gehouden.
Naast het verhaal wat spannend is van het begin tot het eind.
Bestaat de film ook uit een uitstekend lijst acteurs zoals : Peter Graves, James Best, ( "Roscoe" uit the Dukes of Hazzard),Claude Akins .
Ze spelen hun rollen overtuigend zonder over de top te gaan wat we in die tijd nog wel eens voor wil komen.
De actie scenes ook daar is niks op aan te merken evenals het einde waarin Van Heflin achterom kijkt is mooi gedaan.
Kortom een mooie en spannende film die naar mijn mening veel meer stemmen verdient dan tot nu toe het geval is.