menu

Silver Lode (1954)

mijn stem
3,47 (35)
35 stemmen

Verenigde Staten
Western
81 minuten

geregisseerd door Allan Dwan
met John Payne, Lizabeth Scott en Dan Duryea

De ‘Fourth of July’ bruiloft van Dan Ballard, een gerespecteerd burger van Silver Lode, met Rose Evans wordt verstoord door de komst van vier mannen, onder leiding van Ned McCarthy. Deze mannen beweren U.S.-marshals te zijn en dat ze een arrestatiebevel bij zich hebben voor Dan Ballard. Dan wordt gezocht voor de moord op Neds broer en de diefstal van $ 20.000, maar Dan ontkent de beschuldigingen. Dan kan echter zijn onschuld niet bewijzen en de bewoners van Silver Lode beginnen aan hem te twijfelen. Ze keren zich uiteindelijk zelfs tegen hem. Dan kan uiteindelijk alleen nog rekenen op de steun van Rose en zijn ex-vriendin en saloon-entertainster Dolly.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=3kLjBWfdHBc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Dogie_Hogan
4,0
DVD release: 25 mei 2010.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
Uitstekende Western met een beetje over-the-top Dan Duryae. Veel bekende (Western) acteurs komen voorbij, w.o. Stuart Whitman (Cimarron Strip) en Harry Carey Jr. (Red River).
Robert Warwick met zijn markante stem kennen we uiteraard nog van de Film-Noir In a Lonely Place (1950).
Dolores Moran (To Have & Have Not) is amper te herkennen, maar prima performance.

Plot met een hoog High Noon gehalte, maar geef de voorkeur aan Silver Lode.
Minpuntje is het einde, ging wel erg abrubt en had beter uitgewerkt kunnen worden.
IMDb *8/10.

N.B.
Los van de film is grote tegenvaller de transfer kwaliteit; film verdiend een betere. DVD van VCI, die evenals Alpha en Orbit Media Ltd een slechte reputatie heeft hoog te houden qua DVD transfers, eerder VHS rip-offs. Zogenaand gerestaureerd dit keer, maar beeld heeft een hinderlijke red-push en soms zijn blisters te zien, en geen subs natuurlijk. Daarentegen is de DVD is wel regio-vrij!
Voor meer details, zie DVDBeaver.

4,0
Ik vond Dan Duryea hier juist erg goed. Misschien begin ik hem beter te leren kennen en te waarderen. Payne viel me ook niets tegen, ik had mijn bedenkingen over hem van te voren, maar dat zal wel aan zijn naam liggen.
Wel eigenaardig dat Payne na ongeveer 20 schoten, zonder herladen, opeens zonder kogels komt te zitten. Kleinigheidje.

Mijn grootste genoegen in deze film is toch dat ik Duryea met veel plezier heb gevolgd. Tijd om zijn andere westerns te (her)waarderen.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
Barfly schreef:
Mijn grootste genoegen in deze film is toch dat ik Duryea met veel plezier heb gevolgd. Tijd om zijn andere westerns te (her)waarderen.
Mijn fav Film-Noir en Western getype-caste bad-guy. Dan staat alleen in Fallen Angel aan de goede kant van de wet.

avatar van madmax1
3,0
Silver lode in de stijl van High Noon , niet geheel te vergelijken mist toch te veel aan klasse .
Het begin heeft sterke beelden vooral ook door de kleuren, een noch prima intacte TC de opbouw is prima met de nodige spanning,verzorgde western die op het laats met een wat spectaculairder shootout beter tot zijn recht kwam.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
De complete film: Youtube.
Kwaliteit DVD is niet veel beter.

avatar van LuukRamaker
4,0
Hele mooie townwestern waarin niet alleen schuld en onschuld dichtbij elkaar liggen, maar net zo goed de grens tussen waarheden en onwaarheden niet altijd even goed merkbaar is. Om nog maar te zwijgen over leven en dood, die in Silver Lode ook erg dichtbij elkaar komen. Een prachtige rol van John Payne, als vriendelijke maar in de steek gelaten dorpsbewoner, en een misschien nog wel veel mooiere rol van Dan Duryea, als zijn wraaklustige tegenstander, maken er een waar spektakel van. Het moment van oproer in de paardenstal, achter gesloten deuren, was daarbij misschien wel het grote hoogtepunt.

avatar van mr rumson
3,5
gisteren twee westerns gezien de eerste was het zwakke Young Guns of Texas (1962).
Naderhand deze gezien en daar heb ik geen spijt van .
Want wat een kwaliteit verschil is dit met de eerst genoemde.
Normaal hou ik wel van westerns waarin een groep rondtrekt en heb ik het niet zo op stads westerns.
Maar met deze stadswestern heb van het begin tot het einde prima mee vermaakt.
De acteurs en actrices deden het meer dan prima ook het verhaal was goed al was het wel wat voorspelbaar.
Want wie van de kijkers gelooft nu dat Dan Duryea met dat typische schurken hoofd dat werkelijk een U.S.-marshal is ?
De actie scenes zien er prima uit maar ook werd er van stadje wat toch al niet te klein was optimaal gebruik van gemaakt .
Voor mij een western die ik zeker meer ga zien .
Tot nu toe een dikke 3.5 ster

avatar van trebremmit
Krijgt een dvd releaese bij het voormalige odeon, wat nu screenbound heet. Die leveren volgens mij altijd wel goede transfers af.

Silver Lode [DVD]: Amazon.co.uk: John Payne, Lizabeth Scott, Dan Duryea, Dolores Moran, Emile Meyer, Robert Warwick, Allan Dwan: DVD & Blu-ray

avatar van Flavio
4,0
Flavio (moderator)
Prima western over een man die zijn onschuld moet bewijzen, sowieso een fijn thema. Perfect is de film allerminst, ik vond Scott een beetje een miscast en de bewoners/ vrienden van Dan gingen wel heel makkelijk overstag (om nog maar te zwijgen van de telegrafist die feitelijk Dan redde met een vals telegram), maar de sfeer vond ik wel bijzonder goed getroffen, en acteerwerk van John Payne, wiens naam een parodie lijkt maar dat terzijde, en Duryea is uitstekend. Hoogtepunt was wel de vlucht van de gewonde Dan door de straten van Silver Lode, knap staaltje camerawerk.

2,0
Zwakke B-western die gelijkenissen vertoont met High Noon en The Ox-bow Incident. Er wordt getracht een kritische blik te werpen op de typische 'mob mentality', waarbij bewijsmateriaal een andere invulling krijgt naargelang de heersende gemoedstoestand of persoonlijke vooroordelen. Deze thematische uiteenzetting van gerechtigheid en due process schiet op veel vlakken tekort. Het acteerwerk schommelt tussen degelijk en povertjes, het magere verhaaltje loopt af op een bizarre anticlimax en afgezien van een in het oog springende long take wordt er doorgaans een visuele eenvoud bewaard. Zowel de shootout in de klokkentoren als de poging tot blackmail getuigen van een ongeziene onnozelheid. Slaat nooit mijn gewenste richting uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:08 uur

geplaatst: vandaag om 15:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.