• 9.375.149 stemmen

The Doors (1991)

Biografie / Muziek | 140 minuten / 138 minuten (final cut)

Genre: Biografie / Muziek

Speelduur: 140 minuten / 138 minuten (final cut)

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Val Kilmer, Michael Madsen en Meg Ryan

Releasedatum: 8 mei 1991

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Doors

"The ceremony is about to begin."

Het levensverhaal van Jim Morrison (Val Kilmer), van zijn studententijd in Los Angeles tot aan zijn dood in Parijs in 1971, nauwelijks 27 jaar oud. We volgen de 'Electric Poet' op en achter het podium samen met Pamela Curson (Meg Ryan) en The Doors (Kyle MacLachlan, Frank Whaley, Kevin Dillon) en zijn stille getuigen van zijn drugsverslaving en zijn obsessie met de dood. Deze film verklaart hoe een man, ondanks zijn prille leeftijd, kon uitgroeien tot het boegbeeld van een generatie en de incarnatie werd van de 'Age of Aquarius'.

olivier schreef:

Ik dacht dat Patricia een paar jaar na jim was gestorven? Hoe kan ze dan ooit deze film hebben gezién?! Daar komt bij dat ik het niet eens ben met haar commentaar: morrison is wel degelijk een man van vlees en bloed en géén karikatuur in deze film. Je voélt zijn pijn, zijn obsessies en zijn neiging tot zelfdestructie!

Ik denk dat je Pamela Courson bedoeld, die is indd een paar jaar later gestorven.

J.Bell

nog even 1 ding, niet alleen heeft ze commentaar gegeven op deze film, (dat commentaar is te lezen in haar boek "Strange days) ze speelt zelfs mee in deze film....

avatar van savi_7

savi_7

Patricia Kennealy is helemaal niet legaal getrouwd met Jim.

het is verboden om te trouwen hoe hun trouwde, zoals je in de film kan zien. en waarom zou Patricia Kennealy meewerken aan een film die niet het echte leven weer geeft van Jim. dat op kleine momenten een meisje een jongen moet zijn boeit mij verder niet zo. en soms is de echte waarheid tesaai en kan het wel wat aangedikt worden zoals bij Sullivan, wat is daar mis mee. en op de dvd zie je ook The Doors die de andere acteurs muziek les geven op de gitaar en op het drumstel. als al die mensen eraan hebben meegwerkt hoe kan dit niet het leven van Jim zijn.

J.Bell

Dat klopt ja, dat heb ik ook gezien, ik weet ook niet precies hoe het allemaal zit, het is in elk geval allemaal een beetje vreemd (als je achteraf de commentaren hoort).. maar ach.

Avitas Sibannac

Enkele weken geleden weer maar is gezien en hij is nog steeds zo goed als de keren ervoor. Het is misschien allemaal wel wat aangedikt en we krijgen ook bijna enkel de slechte kant van Jim te zien, maar daar zie ik het probleem niet van in. Het had misschien wat anders en nog beter gekund, maar in mijn ogen blijft dit een prachtfilm op elk vlak. 5*

avatar van gemaster

gemaster

De muziek is natuurlijk prachtig, maar de film vind ik behoorlijk leeg. Ik was al niet zo'n grote Morrison fan, maar dat is alleen maar minder geworden na deze film.

avatar van zoutzak

zoutzak

Agony schreef:

Muzikale en artistieke trip! Wat een film! Sfeer wordt optimaal neergezet door de weergaloze muziek van The Doors. Oliver Stone brengt het op een heerlijke "trippy" manier wat uitstekend bij deze verfilming van het levensverhaal van Jim Morrison past (niet minder om het buitensporige drugs gebruik). De film blijft de volledige speellengte erg genietbaar en doordat er steeds andere facetten uit het leven van Morrison worden genomen verveelt het geen minuut. Val Kilmer is perfect gecast voor de rol van Morrison en speelt zijn beste rol van zijn hele carriere; hij lijkt zelfs op Morrison en zingt een deel van de nummers zelf met veel overtuiging. Ook de doorgaans irritante Meg Ryan die ik normaliter doorzap valt me erg mee. De hele sfeer van deze film spreekt me enorm aan en misschien ben ik als fan van de muziek van The Doors niet helemaal objectief, maar dit was een fantastische film om naar te kijken met het ene muzikale hoogtepunt na het andere.

helemaal mee eens! Ga hem snel opnieuw bekijken a la 'Fear and Loathing'

avatar van Jason28

Jason28

Werkelijk fantastische film, Men zegt: Val Kilmer lijkt nog meer op Jim Morrisson dan Jim zelf! De hippietijd is hier zo briljant in beeld gebracht dat je je vanaf minuut 1 in de jaren 60/70 waant en pas ontwaakt na de aftiteling. Ik heb deze film een stuk of 9x gezien en zal zeker nog niet de laatste keer zijn.

avatar van The Bluesman

The Bluesman

Hallo allemaal

Ik ben normaal al een hele grote Doors fan

jim en ook de band zelf, echt grote muzikanten

(dat wordt nog wel eens vergeten)

maar hoe Val Kilmer hem neerzet daar.

Echt beter kan gewoon niet .

en ook nog echt zingen he...

nee echt een topper...

( Een Doors fan )

avatar van HeatWave

HeatWave

Val Kilmer speelt hier inderdaad identiek Jim Morrison.

Deze film laat duidelijk zien dat het niet echt een wonder is dat Jim ten onder is gegaan.

avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

Alle acteurs spelen heel goed in deze film, maar het is Val Kilmer die mij (en hoogst waarschijnlijk ook anderen) verbaasde met zijn adembenemende vertolking van de legendarische zanger Jim Morrison. Volledig genegeerd door de Oscars, en sindsdien hebben de Oscars voor mij dan ook afgedaan. Oliver Stone maakte er een grandioze film van, en ook Meg Ryan, Kathleen Quinlan en Michael Madsen spelen heel goed. En de muziek... tja ik ben een Doors fan dus het is oneerlijk om daarover nog te oordelen. Stiekem zeg ik het toch: The Doors behoren tot de beste bands aller tijden! Ondanks hun tegenslagen, die Stone ook veelvuldig laat zien in deze vaak nogal schokkende film. Sommige critici noemden de film eerder 'schokkerig' - 'The Doors' werd door een Brits filmblad in de Top 50 van foute films gezet, vanwege de constant bewegende camera's. Ten eerste viel mij dat in eerste instantie niet eens op, en ten tweede heeft Stone dat expres gedaan om de perfecte 60's sfeer te vormen. Stone's films krijgen dan ook altijd kritiek (m.u.v. 'Platoon' dan). Hij is mijn favoriete regisseur, en Kilmer is op De Niro na mijn favoriete acteur. Dit duo maakt van deze film een 4.5/5. Must see!

avatar van Sam Stofferis

Sam Stofferis

Val Kilmer op zijn superbest. Kruipt écht in de huid van Morrison. Ook zijn zangprestaties leunen het dichtst aan bij Morrison. heel goede vertolking. Echt superfilm van begin tot het eind...

Avitas Sibannac

Jullie hebben blijkbaar nog niet gestemd. Deze film moet meer waardering krijgen dus als je dat even wil doen...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Wie is "jullie"?

avatar van Niqk

Niqk

WAW.. echt zwaar onder de indruk van vooral het acteerwerk van val kilmer, ik vond hem in kiss kiss bang bang al vet.. maar dit slaat echt alles! heb the doors vorig jaar in de HMH gezien (of ja.. the doors met de zanger van the cult, die in eerste instantie ook gevraagt was om in deze film de rol van jim op zich te nemen, maar hij weigerde)

ten tweede is de soundtrack gewoon geweldig, ik vond het al heerlijk om muziek van the doors te horen in JARHEAD, maar een hele film the doors muziek is echt zo heerlijk. voor mij is the doors echt de beste cult muziek of all times.

en ten derde vind ik het levens verhaal van jim heel indrukwekkend, zijn manier van denken en zijn manier van dichten.

4,5 sterren!

avatar van felix89

felix89

telleurstellende film, val kilmer speelt zeer sterk en de fysieke vergelijking met jim is gewoon angstaanjagend.Maar heel deze film word jim morrison afgebeeld als iemand die erop uit is te shokeren, die niets anders doet dan zweven in zijn hoofd, Oliver stone laat hier de legende Morrison zien, niet de echte Morrison... 3*

avatar van Edgar77

Edgar77

Heb deze als Doors-fan in mijn puberteit gezien en maakte uiteraard een grote indruk op me.

Het is niet mogelijk om Morrison's leven totaal in een krappe 2 uur weer te geven. Daar moet je een miniserie aan wagen...

Oliver Stone heeft zijn best gedaan om de waarheid te mengen met roddels en twijfels en zo de band af te beelden zoals de mensen het willen zien. De zoetsappige dingen weggelaten en inderdaad een wat scheefgetrokken beeld van Jim. Desalniettemin een film die veel raakvlakken heeft met de realiteit, zoals ik ze in boeken heb gelezen.

Acteerwerk is super, muziek geweldig...

3 sterren en misschien, als ik hem binnenkort weer zie, wel hoger!

Ik hem 's rondgekeken, maar weet iemand of deze film ook op DVD te verkrijgen is?

Edgar77 schreef:

Volgens mij zowat overal te vinden, zeker bij Free Record Shop. Ook bij o.a. Fnac en Mediamarkt meen ik deze al gezien te hebben.

avatar van oxl

oxl

Ramon K schreef:

Severed Garden zal het dan waarschijnlijk wel heten, maar ik kende het altijd als 'A Feast Of Friends' Tony.

Op het album "The Movie" staat: The Severed Garden (Adagio)

Op het album "An American Prayer" staat: A Feast Of Friends

Beide klinken hetzelfde, dus beide titels zijn correct.

avatar van deStef

deStef

Best aardige film over the Doors. 3,5*

avatar van Allepinie

Allepinie

Ik zal de film deze week gaan kijken. Ben erg benieuwd.

avatar van Razorcut

Razorcut

Behoorlijke film, die voor mij vooral indruk maakt vanwege de indrukwekkende gelijkenis tussen Val Kilmer en Jim Morrisson, zowel uiterlijk als vocaal.(Vele nummers zijn door Kilmer gezongen en naar het schijnt vonden de bandleden zelf de gelijkenis beangstigend. 3.5*

avatar van OT_Stijn

OT_Stijn

Muziekfilms vallen bij mij duidelijk in de smaak net als Walk The Line was het verbluffend hoe sterk de gelijkenissen zijn. En waardoor er dus een hoog geloofwaardigheidsgehalte bij komt kijken.

Beetje autobiografiscge film die je zowel van de muziek als de achtergrond van The Doors laat proeven. Ik kan de muziek door deze film nog veel beter genieten, en iedere keer zie ik die beelden van optredens uit de film voor ogen.

****

avatar van Montorsi

Montorsi

hoog tijd dat ik deze als Doors-fan eens in z'n geheel te zien krijg. Heb regelmatig een klein stukje gezien, maar gek genoeg nooit helemaal.

Maar eens regelen dan.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prachtige film van Oliver Stone! De film weet een aantal momenten te produceren waardoor je echt een brok in je keel krijgt! Het leven van Jim Morrison, echt niet te geloven! Deze legendarishe leadzanger van The Doors heeft echt wat beleeft man....!

Val Kilmer is echt om kippenvel van te krijgen in deze film! Hij zet wat mij betreft zijn beste acteerprestatie ooit neer, want je ziet vreemd genoeg opvallend veel gelijkenissen tussen hem en Jim Morrison. Ook heeft Val Kilmer zelf veel nummers ingezongen voor deze film, zelf de oude bandleden van The Doors konden zijn stem niet onderscheiden van die van Jim Morrison! Echt knap gedaan van Kilmer!

* * * *

avatar van thedudesons

thedudesons

mooie film over jim morrison.... val kilmer speelt hem erg goed....

4,5

avatar van Blue.Sky

Blue.Sky

Oef, deze wil ik zien

avatar van Emiledj

Emiledj

Als die hard Doors fan is deze film echt super. Natuurlijk de muziek is top, maar wow die Val Kilmer spetterd echt van het doek qua gelijkenis en houding.

Erg gaaf dat ze het stukje uit het Miami-concert hebben laten zien. Veel gelijkenissen met de opname die ik van dat concert heb.

Zeker 5*

avatar van Joyy

Joyy

toch wel een erg leuke en boeiende film

val kilmer optisch gezien een sympathieker uitstraling dan morrison als je het mij vraagt

of het allemala waar gebeurd is of niet, de film zet een heerlijke sfeer neer met ups en downs en je begrjpt wle zon beetje hoe morrison in het leven stond

de boodschap is duidelijk

er zal best een hele hoop niet kloppen of niet goed zijn uitgewerkt, maar hoe prop je een explosief mensenleven in 2,20 uur?

4 voor de sfeer/prestaties van kilmer

avatar van DragQueen

DragQueen

Wat een knaller van een film. dat het verhaal rond jim en the doors nogal geromantiseerd wordt neergezet, kan voor mij de pret niet bederven. er is immers ook te veel informatie om in een film te proppen. het wordt hier wat compacter weer gegeven. verder zijn de acteurs uitstekend gecast. hun vergelijking met de echte bandleden is zeer treffend. met name val kilmer speelt zijn rol met verve. en ray manzarek wordt hier voortreffelijk neergezet. de rode draad is natuurlijk de schitterende muziek die je begeleidt door deze psychedelische trip. ik ben al lang een fan van the doors, en vind dit een schitterend eerbetoon aan een van de beste frontmannen uit de muziekgeschiedenis. het montagewerk van de film is uitstekend. prachtige flashbacks, en een mooi verloop door de tijd. leuk weergegeven trip-momenten van jim. reeel uitgevoerde concertstukken en studio opnamen. leuk weetje is, dat er onlangs iemand uit de kast is gekomen omtrent de dood van jim. hij zou namelijk al dood zijn geweest, voor hij in de badkuip zou hebben gelegen. het schijnt dat hij in de nacht, in een franse nachtclub, een overdosis heroine zou hebben genomen. en men heeft hem toen dood aangetroffen op het toilet. waarop twee mannen hem naar zijn appartement hebben vervoerd, en in de badkuip zouden hebben gelegd. misschien een complot theorie ? hij was immers een bekend figuur. zijn vriendin kan deze vraag helaas niet meer beantwoorden. maar terugkomend op de film. oliver stone's stijl is onmiskenbaar aanwezig, en doet de film goed recht. het is een van mijn persoonlijke favorieten. mooie inhoudelijke, en erg gedetailleerde film. ik geef hem 4 sterren.