• 9.373.651 stemmen

The Doors (1991)

Biografie / Muziek | 140 minuten / 138 minuten (final cut)

Genre: Biografie / Muziek

Speelduur: 140 minuten / 138 minuten (final cut)

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Val Kilmer, Michael Madsen en Meg Ryan

Releasedatum: 8 mei 1991

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Doors

"The ceremony is about to begin."

Het levensverhaal van Jim Morrison (Val Kilmer), van zijn studententijd in Los Angeles tot aan zijn dood in Parijs in 1971, nauwelijks 27 jaar oud. We volgen de 'Electric Poet' op en achter het podium samen met Pamela Curson (Meg Ryan) en The Doors (Kyle MacLachlan, Frank Whaley, Kevin Dillon) en zijn stille getuigen van zijn drugsverslaving en zijn obsessie met de dood. Deze film verklaart hoe een man, ondanks zijn prille leeftijd, kon uitgroeien tot het boegbeeld van een generatie en de incarnatie werd van de 'Age of Aquarius'.

avatar van Jordy

Jordy

beetje cliché verhaaltje.. maar de muziek en een sterke rol van Kilmer maken het wel een vermakelijk fimpje

leuk trouwens om die begraafplaats te zien, paar jaar geleden nog geweest..

Ik vond de live muziek niet om aan te horen in deze film. Pure verkrachting van de muziek.

avatar van Jordy

Jordy

dat waren toch gewoon echte Doors live-opnamen??

Dat weet ik dus niet. Ik heb zelf twee cd's van The Doors die ik erg goed vind. Zou kunnen dat 't echte The Doors live opnamen zijn. Dan vind ik ze live niet zo goed.

avatar van Jos2

Jos2

Echte Doors opnamen? Laat me niet lachen.

Vertel..

avatar van mightyspawn

mightyspawn

is een zeer goeie film, die live optredens zijn volgens mij door val kilmer gezongen. Want hij heeft de rol gekregen toen die als een gek allerlei bandjes had opgestuurd na coppolla, met de hoop om de hoofdrol te krijgen. Film zelf is gewoon zwaar slecht, zo heeft Morrison helemaal niet geleefd op deze mistrieuze manier. Dat heeft de orgel speler Manzarek enkele jaren terug in een interview verteld. De muziek en de rol van Val is wel goed

Okay, dat wilde ik graag horen. Die live optredens vond ik zwaar kut en ik geloofde inderdaad ook niet dat het al te waarheidsgetrouw was. Dat vind ik nogal belangrijk bij een dergelijke film.

Ramon K

Goede film over de beste band ooit, en Kilmer heeft echt alles ingezongen. 4 sterren

Jammergenoeg wel.

avatar van Jildou

Jildou

Goeie film, goeie rol van Kilmer en de muziek van The Doors was natuurlijk geweldig!

Tijdje geleden dat ik hem gezien heb dus ik weet niet meer of ik de live muziek ook zo kut vond maar ja, de lp van mijn vader die al maanden op mn kamer ligt is iig top!

Ik hou wel van biogrfische films zeg maar, daarom vind ik The People vs. Larry Flynt ook zo geweldig en daarom vind ik The Doors ook een top film.

En als Jim Morrison niet echt zo leefde als Kilmer in de film.. Ach nou ja, dan vind ik de film nog steeds top

4,5 ster

Tonyvdb

toch een knappe film, hoor en Val Kilmer is een schitterende Jim Morrison !

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van FisherKing

FisherKing

Je maakt een film over de Doors en je wilt natuurlijk echt de Doors horen..Slecht gedaan door Stone!

avatar van Goodfella

Goodfella

Het verhaal is niet al te bijzonder, maar door de uitstekende acteurs en erg fijne muziek is deze film in z'n geheel uitermate boeiend. 3,5 *

avatar van hans vd togt

hans vd togt

FisherKing schreef:

Slecht gedaan door Stone!

Wat, Val Kilmer op zijn best man!!, errug goede film, en dat kilmer het lef heeft om hier zelf te zingen vind ik de film alleen maar ten goede komen!

avatar van David Visser

David Visser

mightyspawn schreef:

Ik kan me herinneren dat in de hoes van de film of ergens in de aftiteling stond dat de nog levende leden van the Doors hebben meegeholpen het verhaal toch redelijk waargebeurd te laten zijn. (wat een zin)

Verder was ik t eens met de Vpro-gids, waarin staat dat Val Kilmer zó erg op Jim Morrison lijkt dat je aan t eind van de film niet meer weet hoe die man er nou in t echt ook al weer uitzag. en ik heb nog een postervlag van Jim op m´n kamer ook.

avatar van bylar

bylar

Vond het nog wel aardig vroeger...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Muzikale en artistieke trip! Wat een film! Sfeer wordt optimaal neergezet door de weergaloze muziek van The Doors. Oliver Stone brengt het op een heerlijke "trippy" manier wat uitstekend bij deze verfilming van het levensverhaal van Jim Morrison past (niet minder om het buitensporige drugs gebruik). De film blijft de volledige speellengte erg genietbaar en doordat er steeds andere facetten uit het leven van Morrison worden genomen verveelt het geen minuut. Val Kilmer is perfect gecast voor de rol van Morrison en speelt zijn beste rol van zijn hele carriere; hij lijkt zelfs op Morrison en zingt een deel van de nummers zelf met veel overtuiging. Ook de doorgaans irritante Meg Ryan die ik normaliter doorzap valt me erg mee. De hele sfeer van deze film spreekt me enorm aan en misschien ben ik als fan van de muziek van The Doors niet helemaal objectief, maar dit was een fantastische film om naar te kijken met het ene muzikale hoogtepunt na het andere.

Je voelt 'm al aankomen ik ben niets anders dan lyrisch over deze film die me in alle opzichten bezighield en mijn zintuigen optimaal prikkelde. Na ruim 700 stemmen, waarvan slecht 8 met 5 sterren gewaardeerd komt hier nummer 9: volledig verdiend de volle 5 *****

avatar van Redlop

Redlop

Door de aanwezigheid van de cynische literatuurrecensente en de journaliste (die ontdekte dat Morrison de dood van zijn ouders fingeerde) vertelt Stone dat de mythe Morrison vooral vol zelfinbeelding zat en zijn image hem een artistiekere rol toebedacht dan dat hij zelf aankon..

Dus in meerdere opzichten een geslaagde film. 'Love Street' blijft mijn favoriet.

Ramon K

Ik zie 'The Doors' als beste band ooit. Jim Morrison was een genie en een ongekende poeet in mijn ogen. En hij was ook nog gezegend met een diepe, hypnotiserende stem en muzikaal perfecte mede-bandleden. Ik denk dat Val Kilmer Jim Morrison bijna perfect neerzet, zelfs met zijn stem komt ie erg dicht in de buurt(alleen klnkt Jim wat helderder en dieper). Deze film was vroeger dan ook 1 van mijn favorieten. Alleen kwam ik er later achter dat het levensverhaal nogal aangedikt wordt hier. Een voorbeeld is het optreden van Morrison bij de Sullivan-show. Ik heb de echte beelden namelijk op dvd en geloof me maar: Jim dikte het woord 'Higher' absoluut niet aan en keek absoluut de camera niet in toen hij dit woord uitsprak tijdens het zingen van 'Light My Fire'! Zo zijn er nog wel andere voorbeelden zoals zijn Indianen/Sjamanen-passie; dat ongeluk dat ie als klein kind gezien heeft, heeft ie in realiteit niet zo heftig gezien en zijn passie is niet alleen daardoor ontstaan Ook zijn sommige gebeurtenissen tijdens zijn concerten aangedikt. Dit had Stone toch makkelijk kunnen vermijden. We krijgen nu een te geromantiseerd beeld van Morrison. Maar dit is dan ook het enige dikke minpunt voor mij. De psychedelische beelden zijn top, de vertolkingen zijn allemaal prachtig, de verschillende facetten uit zijn leven passeren allemaal de revue en de muziek is werkelijk prachtig! Alle dikke hits van The Doors komen voorbij, maar ook prachtige nummers als 'Heroin' van Velvet Underground en het prachtige 'Carmina Burana'(1 van mijn favoriete muziekstukken) zetten de scene's kracht bij. En mijn favoriete nummer aller tijden, "The End" en de geweldige poezie van 'Ghost Song' en 'Stoned Immaculate' zijn voor mij natuurlijk ook hoogtepunten in de soundtrack van de film. En niet te vergeten de bewerking van 'Adagio' genaamd 'Feast of Friends'.

Ik geef 4 sterren. (ja, en ook ik vond Ryan gewoon perfect in haar rol passen )

avatar van Ericinho

Ericinho

Niet bepaald een waarheidsgetrouwe biopic, wel een erg fraai gefilmde en onderhoudende film. Manzarek heeft ooit gezegd dat de film vooral Morrisons uitbundige en labiele kant liet zien, en niet de humoristische, poetische en humane kant.

Kilmer speelt zijn enige uitstekende rol tot nu toe en de filmposter is om in te lijsten...

Verder heeft in tegenstelling tot wat er in de film beweert wordt, Manzarek nooit een dochtertje genaamd Princess gehad. Wel een zoon genaamd Pablo overigens.

***,5

Ramon K schreef:

En niet te vergeten de bewerking van 'Adagio' genaamd 'Feast of Friends'.

Heet dat niet "The Severed Garden"?

Telkens als ik deze film zie (nu al vierde keer), vind ik hem iets minder.

Ik vind The Doors één van de beste bands aller tijden (heb alle albums) en de vertolking van Val Kilmer is echt heel overtuigend, maar ik vond dat hij niet zelf had mogen zingen, ik vond een aantal bijrollen slecht acteren en -hoewel dit een belangrijk deel van Morrissons leven uitmaakte- waren er echt wel te veel scènes met van die psychedelische trips en drugstoestanden.

**' 2,5 op 5 **'

Ramon K

Severed Garden zal het dan waarschijnlijk wel heten, maar ik kende het altijd als 'A Feast Of Friends' Tony.

Ramon K

Twee regels uit de tekst:

They are waiting to take us into The Severed Garden

Prefer a Feast of Friends

To the Giant Family

Nu weet ik het ook niet meer, erg verwarrend!

Ramon, track 13 :

link

graag gedaan

Ramon K

Tony, de link doet 't niet.

avatar van Wouter

Redlop schreef:

Ook ik ben grote fan van The Doors. Toch ontkwam ik niet aan de indruk dat deze film ook bedoeld is als de ontmythologisering van Morrison. Ik bedoel dus dat er uit Jim Morrison vooral een hoop vage stereotype bullshit kwam. aankon.

Dat zag jij in deze film? Deze film had 'Jim Morrison' moeten heten ipv 'The Doors'. De film doet alsof hij Jezus Christus zelf is.

Nu moet ik bekennen dat ik de band best aardige muziek vond maken (maar dat Morrison evengoed mateloos overschat wordt door zijn generatie en wat jonge in het verleden levende romantici) maar deze film bracht me weinig meer dan dat. Aardig in beeld gebracht, een goede vertolking van Val, maar qua film toch wat mager.

avatar van Redlop

Redlop

Wouter schreef:
.. De film doet alsof hij Jezus Christus zelf is.

Huh? Juist niet toch? Tenzij Jezus Christus

alle vrouwen neukte die hij kon krijgen, zich elke dag lam zoop en spoot, in gezelschap on zich heen piste, en public zijn pik te voorschijn haalde, zijn ideeën slechts met stereotypische popmuzikantenretoriek wist te onderbouwen, vrienden tot drugsgebruik aanzette...

Ik vind juist dat Stone een behoorlijke cynische ondertoon in de film legt.

avatar van FisherKing

FisherKing

en zijn vriendin mishandelde

avatar van Wouter

[quote]Redlop schreef:

Huh? Juist niet toch? Tenzij Jezus Christus

Vanwaar deze spoilertags? Dat weet iedereen toch?
Al het bovenstaande zijn in de ogen van Stone Heldendaden en worden dan ook een heroische manier in beeld gebracht.

Vreemd. Ik zie een idolate fan aan het werk.