• 9.374.061 stemmen

Thriller | 108 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bruce Willis, Toni Collette en Olivia Williams

IMDb beoordeling: 8,2 (1.132.090)

Gesproken taal: Latijn, Spaans en Engels

Releasedatum: 23 december 1999

Plot The Sixth Sense

"Not every gift is a blessing."

Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.

avatar van The Oceanic Six

Deze film stond al heel erg lang op mijn lijstje van films die ik echt nog eens moest gaan herkijken en gisteravond was het dan zover.

Wat me altijd bij bleef was dat ik de film echt subliem vond maar dat het geen enge ghostmovie was zoals het horrorgenre er meer van heeft. Na een herkijkbeurt klopt dit ook wel en het is maar goed ook want de schoonheid van The Sixth Sense zit hem op heel veel vlakken.

Ook na herkijken heeft de film me helemaal overdonderd. Lange tijd lijkt de film niet eens zo geniaal omdat het wat standaard is maar zeker de laatste 3 kwartier zijn zo intens, beklemmend en sterk dat dat gevoel meteen weer bij me terugkwam. Dit is geen klassieke schrikfilm. Eigenlijk is het ook geen horror, meer een bovennatuurlijke thriller. De film kent (zeker later) enkele schrikmomenten maar doe je het daarvoor, dan hoef je de film niet te kijken. Die paar schrikmomenten zijn trouwens wel ongelooflijk spannend en bijna eng zelfs. Ik heb het niet vaak, maar ik kreeg er echt elke keer kippevel van. Er gebeurt dan eigenlijk weinig, maar wat er gebeurd maakt veel indruk. Denk aan het opsluiten van het jochie in de kast door de jongens, het dode meisje onder het bed die hem een doos geeft die hij aan de vader moet geven, het dode jochie op zijn kamer dat wat zegt, omdraait en duidelijk wordt dat hij in zijn hoofd doodgeschoten is etc etc . Huiveringwekkend!

En dat mag je ook zeggen van het einde van de film als alles plots duidelijk wordt. Wat een meesterlijke plottwist is dat toch! Ik moet zeggen dat ik het zelfs niet meer herinnerde omdat ik deze echt al heel veel jaren niet meer heb gezien maar ook nu was het weer verrassend en heel sterk. Als je goed terugdenkt aan de momenten in de film dan had je het kunnen weten, maar dat zullen weinigen hebben gedaan. Vlak daarvoor had je trouwens nog een wonderschone scene in de auto in de file tussen de jongen en zijn moeder. Heel raar toen de dode vrouw naast de auto stond. De uitleg van de jongen aan zijn moeder was zo emotioneel en zo mooi toen hij oma's boodschap overbracht aan haar.

Tot slot natuurlijk ook het acteerwerk en de filmsfeer even een groot compliment geven. Waar ik normaal nog wel eens chagrijnig wordt als kinderen meespelen in films die niet kunnen acteren, daar was deze jongen echt bijzonder goed. Heel groot compliment! Bruce Willis was ook subliem. De man kan zoveel meer dan men denkt. Geweldig acteur in een geweldige rol! 1 van mijn favoriete acteurs.
Wat ik net al zei zeg ik nu ook nog een keer: De sfeer in de film is prachtig. Goede soundtrack en zeer overtuigend gefilmd met een aantal memorabele scene's.

Ik had 4* staan maar verhoog hem tot 4,5*.
Wat een kunstwerk!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ik ben er een jaar of zes geleden eens aan begonnen, maar toen tijdens het kijken in slaap gevallen (kan ook met m'n toenmalige (ondertussen ex-)vriendinnetje te maken gehad hebben)

Moet hem misschien toch maar eens opnieuw bekijken.

avatar van styn07

styn07

Deze film houdt me echt van begin tot einde aandachtig, de sfeer is echt prachtig. Zeer goed plot op het einde. Ook de acteerprestaties van Bruce Willis vind ik goed, maar ik ben ook verschoten van de kleine Joel Osment, wat kan die jongen acteren!

De fim heeft een grote indruk op me gemaakt, een echte klassieker voor mij!

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Wat een fantastische film zeg! Niet saai, goed in mekaar, uitstekende acteerprestaties, prachtig einde. Kortom: Erg goeie film.

avatar van de-paps

de-paps

goede film ! acteer werk is goed en de film weet de spanning goed vast te houden het einde was ook heel goed 4,5 en daar mee een plaats in mijn top 10

avatar van kaplan

kaplan

Mooie film met enkele hele goede schrik momenten.

Het einde had ik eerlijk gezegd niet door, waarschijlijk komt dat doordat ik me fixeerde op de schrik momenten waardoor je eigenlijk niet de gelegenheid krijgt om over het plot de denken. Ik denk dat dit juist ook de bedoeling was van de film makers.

avatar van ®Tc

®Tc

Vond het maar een flauwe bedoening.

The Sixth Sense krijg hier en daar wat spannende momenten maar laat het daartussen nogal afweten. Bruce Willis vond ik een complete miscasting, de man heeft net iets te weinig te bieden voor z'n rol al probeert hij wel. Maar vond de rol dan ook niet speciaal, daar kon veel meer diepgang inzitten. Zelfde geldt voor het jongetje: Iemand met zo een gave kon veel interessanter neergezet worden. Maar hem vond ik wel goed acteren, raar dat we daar niks meer van gehoord hebben (buiten A.I. dan).

Het einde dan: Wow, Bruce Willis is dood, vond ik nu niet de grootste plottwist aller tijden. Om eerlijk te zijn vond ik het nogal voor de handliggend om er eens een leuke twist in te steken. Maar ik vond er niets aan, alles komt dan weer zo nep over. Vooral die over sentimentele score dan O_o

Zo mag The Sixth Sense van mij in het rijtje van gemiste kansen gaan staan.

een van mijn favorieten.

The Sixth Sense is meer dan een flauwe schrikfilm. Let op het verhaal. Mega goede acteerprestaties. En dan het plot van de film.... Dat vindt ik zowiezo het beste eind dat ik van een film heb gezien.

5 sterren off course

avatar van SweetSuus

SweetSuus

Superspanning tot het eind. Alleen jammer dat ik direct in het begin al doorhad dat Willis ook dood was, al was ik naar de premiere en was het einde nog niet bekend. Doordat vooraf al aangegeven was dat het een totaal verassend einde had zag je meteen dat WIllis dood was. Verder een verassend onderhoudende film.

avatar van bild

bild

Goed, zeer goed. Enorme spanning en goed acteerwerk. Vt4 toonde deze film speciaal voor Halloween maar horror rijkt toch ver van het genre.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

I See Stupid people... :O (grapje)

zeer goeie film, gezien in de filmclub en gediscussieërd.

avatar van otherfool

otherfool

otherfool schreef:

Ik moet hem echt eens herkijken, want Night's latere films vind ik erg sterk (Sings/Village), terwijl ik deze film destijds een snoozefest vond.

Voorlopig dan ook 2*, benieuwd of ik daar ooit van terug kom.

Nu ja, een halfje erbij dan. Kan er nog steeds geen klassieker in zien, ondanks een paar sterke, spannende momenten. De verhaallijn rond het dode meisje had wel iets uitgebreider gemogen.

avatar van charmed one

charmed one

een zeer mooie film bruce willes kan gewoon goed acteren

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tien jaar geleden werd deze film uitgebracht en ja, toen maakte die Night Shyamalalan nog wèl goede films. Hierna ging het snel bergafwaarts met telkens dezelfde de formule en de welbekende plottwist. In deze film werkt het allemaal nog wel. Ook het behoorlijke acteerwerk van de jonge Haley Joel Osment en een serieuzere Bruce Willis helpen mee om deze film een goede te maken.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat een saaie en trage film zeg. En toen het mannetje dan eindelijk zei 'I see dead people' was het voor mij de druppel, het ligt er te dik bovenop dat in dit soort bovennatuurlijke thrillers vrijwel altijd een lief klein jongetje - of beter nog een schattig meisje - speelt, waarschijnlijk vanwege het contrast tussen onschuld/eerlijkheid en enge dingen. En helaas volgde er na deze film nog tal van films die het concept van bovennatuurlijke ongein, overdreven plotwendingen en te dik aangezette schrikmomenten uitmolken (bv. The Others). Helaas niet voor mij weggelegd.

Denden 100 Piek

Kinderen zijn meer ontvankelijk voor het bovennatuurlijke, het is niet zozeer om de film enger te maken en meer bezoekers te trekken.

clockwork72

Net na een half jaar maar weer eens opgezet. Elke keer vanaf het begin dat ik deze film kijk krijg ik hier gewoon kippenvel van. Niet dat de film eng is ofzo maar gewoon de sfeer. Op zich lijkt het gewoon op een standaard filmpje maar voor mij is dat niet zo.
Zeker aan het begin als Cole dat gedachtenspelletje met Dr. Malcolm Crowe doet. Op zich gebeurd er de hele film eigenlijk vrij weinig zeker aan het begin. Volgens mij gebeuren er in hele film ook maar 3 of 4 dingen die echt eng kunnen zijn voor sommige mensen. Dan loopt de film tegen het einde aan en dan denk ik elke keer weer zovan: 'He? is ie nu alweer afgelopen?'
De laatste scene is ook erg sterk als Malcolm bij dat toneelstukje gaat kijken. En dan die scene erna.
En dan het eind. Ik schrik elke keer weer als ze dan op straat zo'n fakkel ineens aan doen. Erg mooi stukje als Cole Cole met zijn moeder aan het praten is. 'Standing next to my window'.De soundtrack is ook erg mooi, rustig wat wel past bij deze film.
Acteerwerk van Bruce willis was ook echt geweldig. Hoe hij praat zó rustig in deze film. Ook een van mijn favoriete acteurs.
Haley Joel Osment acteerde ook erg sterk. Jammer dat we van hem nu niks meer gehoord hebben (behalve A.I.dan)

De 5 sterren blijven natuurlijk staan.

avatar van MNV2

MNV2

Bij herziening toch maar een flinke ster minder gegeven, de eerste keer vond ik dit één van de meest originele en realistische ghost-films ooit gemaakt met een sterk einde. Nu miste het einde zijn kracht doordat ik de film al eens eerder gezien had en ik had ook het gevoel dat ik al films gezien heb die de 5 sterren meer verdienen dan deze. Het viel me overigens ook op dat Bruce Willis niet goed gecast is voor zijn rol. Toch nog 4 sterren vanwege zijn originaliteit, verhaal, en natuurlijk de schitterende soundtrack van James Newton Howard.

clockwork72

niet goed gecast? Ik vondt hem juist perfect gecast!

avatar van MNV2

MNV2

Bruce Willis komt bij mij al teveel over als een actieheld, hij mist de uitstraling van een psycholoog en weet zijn rol dan ook maar juist acceptabel neer te zetten. Er zijn veel acteurs die zijn rol beter hadden kunnen neerzetten.

avatar van vistrida

vistrida

I see a dead movie!

avatar van schram101

schram101

I see a provocation!

avatar van RuStY NaiL

RuStY NaiL

zeer goede film,en goed geacteerd trouwens door

Haley joel osmont.

het film had ook een eigen sfeertje wat hem nog beter voor mij maakte.

verdiende 4stars

avatar van Ajax_4ever

Ajax_4ever

Ik was erg verrast door het einde van de film, ik had het niet zien aankomen. Maar daar zit ook het zwakke punt van de film. Nadat ik me realiseerde dat Crowe vrijwel de hele film al dood was, verliest de film geloofwaardigheid. Heeft hij nooit meer gepraat met zijn vrouw, vrienden of familie? Hij heeft nooit gemerkt dat hij dood was? Dit is natuurlijk onmogelijk. Zo kan ik als regisseur ook verbergen dat hij dood is. Daardoor was ik ook wel een beetje teleurgesteld na de film, het kan gewoon niet. Voor mij is dat altijd een enorme afknapper, als er dingen in de film gewoon niet kloppen.

Toch is dit één van de weinige films waarbij is de regisseur kan vergeven dat het verhaal simpelweg niet kan. Als je vergeet dat de rest van het leven van Crowe niet klopt, is het een erg goede film. Het wordt erg knap verborgen dat Crowe dood is (op de momenten dat er dus gefilmd is, niet in zijn overige niet-gefilmde leven) en dus door niemand wordt gezien.

Sixth Sense is een goede film, maar door de onmogelijkheid van het verhaal geen topfilm

Ajax_4ever schreef:

Tja, misschien dat je de verklaring "they only see what they whant to see" en "they don't know they're dead" niet kan accepteren, maar ik vind het op zich wel logisch klinken dat de geesten die op aarde blijven rondspoken nog niet klaar zijn om verder te gaan. Misschien omdat ze nog een taak te volbrengen hebben (zoals dat meisje dat wél wist dat ze dood was), of misschien omdat ze zich zo vasthouden aan hun leven dat ze simpelweg niet kúnnen zien dat ze dood zijn. Malcolm was een voorbeeld van beide mogelijke verklaringen.

avatar van Ethicus

Ethicus

Denden 100 Piek schreef:

Waar kan ik de wetenschappelijke onderzoeksresultaten vinden waarop je deze uitspraak baseert?

Ethicus schreef:

Dat is puur waar ik in geloof gebaseerd op eigen ervaringen, en verhalen van andere personen die ik vertrouw. Je hoeft het zelf niet te geloven, en ik zou het ook niet voor elkaar kunnen krijgen om dat te doen.

Wetenschap is sowieso iets waar ik niet veel waarde aan hecht. Sommige dingen zijn niet te verklaren met wetenschap, al helemaal als het gaat om wat er met iemand gebeurt als die doodgaat.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

vistrida schreef:

I see a dead movie!

I see a retard !

avatar van Ramon K

Ramon K

Mijn post uit 2002 is niet erg sterk meer. Nu na al die jaren eindelijk weer gezien en het grootste probleem van de The Sixth Sense is de plot (in ieder geval een groot gedeelte daarvan). Wanneer je de clou kent van de Willis-verhaallijn en je ziet de film opnieuw dan wordt pas echt goed duidelijk hoe doorzichtig de wijze is waarop Shyamalan naar zijn surprise ending toewerkt. En dan stapelen de ongeloofwaardigheden (en/of de fouten in de eigen logica) zich op. Alsof je naar Goochelaars ontmaskerd hebt zitten kijken. Je voelt je opgelicht en de film heeft nog weinig kracht.

Goed geacteerd, soms best mooi gefilmd, soms wordt de spanning op mooie wijze opgewekt, maar die vreselijke kunstgreep (waarin Willis uiteindelijk een geest blijkt te zijn) had Shyamalan beter kunnen schrappen. Een doorn in het oog voor mij. De herzieningswaarde is helaas erg laag. Ik vind Unbreakable stukken beter.

avatar van laundromat

laundromat

Eenmaal gezien, in bioscoop destijds. Vriendin vertelde halverwege de clou (had ze zelf bedacht). Knap? Best wel I guess. Maja, ik laat films vaak over me heen komen, dus ik keek lekker verder. Heb de film tot heden niet weer gezien.

4* Omdat ik bijna de hele film na 10 jaar nog kan visualiseren en dus indruk maakte. En ondanks/dankzij dat ik hem maar 1x heb gezien.