• 9.374.505 stemmen

Fainaru Fantajî Sebun: Adobento Chirudoren (2005)

Animatie / Sciencefiction | 101 minuten / 126 minuten (director's cut)

Genre: Animatie / Sciencefiction

Speelduur: 101 minuten / 126 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: Final Fantasy VII: Advent Children

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Tetsuya Nomura en Takeshi Nozue

Met onder meer: Takahiro Sakurai en Kyousuke Ikeda

Gesproken taal: Spaans, Japans en Engels

Plot Fainaru Fantajî Sebun: Adobento Chirudoren

"Is it for the children, for a memory, or for himself?"

Twee jaar na de gebeurtenissen in de game Final Fantasy VII, wordt ex-militair Cloud Strife geconfronteerd met een nieuw gevaar, genaamd het Star-Scar Syndrome. Ook Sephiroth lijkt opnieuw zijn opwachting te maken.

Cloud Strife (stemrol)

Yazoo (stemrol)

Vincent Valentine (stemrol)

Barret Wallace (stemrol)

Yuffie Kisaragi (stemrol)

Waar begin je bij een 'film' als deze ...

Bij te zeggen dat ik Final Fantasy VII nooit echt gespeeld heb. Ben er wel vijf keer in begonnen, maar veel verder dan 2 of 3 uur gameplay ben ik nooit geraakt. Ik ben enorme fan van de eerdere games (4 tot 6 dan vooral) ,waar de personages van 10x10 pixels en de verhaallijnen veelal getoond in tekstboxen nog ietwat overlieten aan de speler zelf.

3D heeft de reeks verkloot, en doet de films verder ook geen goed. Wat overblijft is oversentimentele pulp die het midden houdt tussen LOTR en The Bold & The Beautiful. Genoeg te ergeren bij deze film, dus hieronder maar een opsomming:

* Square/Enix maakt games. En dat is duidelijk ook. Van regie (ie regie van films) hebben ze geen kaas gegeten.

* Het plots wegdraaien van een in een hoek gevangen camera is geen mooi cinematografisch shot maar een slechte oplossing voor een vervelend 3D probleem.

* Lensflares zijn voor amateurs, en als je ze toch gebruikt, dan best met mate en zo subtiel mogelijk.

* Veelkleurige lichteffecten zijn kitsch, en eigenlijk enkel goed om mee te pronken.

* Overdaad schaadt. Uitpakken met een overdaad aan details werkt niet als het esthetisch evenwicht totaal zoek raakt.

* Esthetisch evenwicht is niet het tonen van random draaiende camerashots.

* Random draaiende camerashots waren leuk toen 3D voor het eerst op de proppen kwam, maar zijn totaal voorbijgestreefd en een teken van creatieve armoede. Daarnaast ook nog eens erg lelijk.

* Filmmuziek werkt anders dan gamemuziek. Je kan niet random wat tracks afspelen. Bepaalde scenes vereisen bepaalde nummers, en dienen ook afstemd te worden.

* Filmmuziek is meer dan een samenraapsel van poppy conceptjes.

* Dubbing laat je best aan professionelen over. Als je personages amper emotie uitstralen, zorg er dan voor dat de dubcrew dit weet op te vangen.

* Insane actiescenes worden debiel zonder gevoel voor ritme en uitgevoerd met een belachelijke serieux. Maak het cool, of doe normaal.

* Te lang uitgerekte mislukte actiescenes zijn saai.

* Waarom leken de gevechten weggeplukt uit 1on1 fighting games ? Matige moves trouwens.

* Epische gevechten in FF eindigden altijd met een bijna verslagen team, 5MP overschot waar je de laatste 30HP van de vijand mee afnam door een basic firespel of messteek bij gebrek aan beter. Niet door een superclimax aanval. Da's dom.

* Geen drama/liefdesscenes met 3D figuurtjes aub. Het blijven modelpoppen.

* Een chronisch tekort aan Moogle en Chocobo. Niet cool genoeg tussen al die belachelijk hippe en perfecte personages ?

Er waren ook pluspunten, waaronder sommige van de designs. En technisch een stap vooruit. Applaus.

1*, ben waarschijnlijk nog wel wat kritiekpunten vergeten, maar hier moeten jullie maar even genoegen mee nemen. Anti-film dit. Gewoon games blijven maken Square/Enix, of een echte regisseur in dienst nemen.

avatar van Chimpz

Chimpz

Misschien leuk voor de fans van de game, maar voor leken als ikzelf verschrikkelijk. Een heel verwarrend verhaal, maar toch zo'n makkelijk plot dat je ondanks de hele verwarring alles min of meer kan volgen. Vrij saaie eerste helft, 2 grote actiescènes in de tweede helft (waar willekeurig vijf personages worden geïntroduceerd. Ok, cameo's voor de fans, maar schrijf ze dan een beetje beter in de film). Verschrikkelijk, heb de DVD al enkele jaren liggen zonder hem te kijken, en had er nog veel langer mogen blijven liggen.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De game was geweldig, maar de film pure quatsch. Ook niet te volgen voor iemand die het spel niet heeft gespeeld. Je kan je afvragen: moet de film leuk zijn voor iemand die Final Fantasy VII niet kent? Mwa, niet per se. Het is een bonus voor de gamefans. Dit lijkt ook de bedoeling geweest van de makers.

Want het relatief complexe verhaal valt in de game (waar je vele uren mee bezig bent) goed te snappen, maar hier gaat het helemaal nergens over en is de film één grote opbouw naar een climax waarbij mensen met zwaarden van vier meter lang op elkaar inhakken terwijl ze honderd meter hoog kunnen springen. De film neemt zich ook veel te serieus (het spel bevatte veel droge humor) en je gaat je hoe langer hoe meer ergeren aan alles. Karakters die lijken op blanke Japanners met blauwe ogen met hun vreemde emo-jap piekhaar kapsels. Dialogen die kant nog wal raken. Misschien ging er in de vertaling wat mis en klopten de ondertitels niet (heb Japanse versie gekeken), maar ik heb er geen positief gevoel over.

Ik had niets met games, noch met Final Fantasy. Ik ging deze kijken met mijn toenmalige vriend, omdat ik de voorkant van de DVD interessant vond. Toen ik de eerste 10 minuten gezien had, moest ik echter weg dus kon ik hem niet afkijken, wat ik thuis dus alsnog heb gedaan.

En het was niet te geloven! Ik heb dus altijd een afkeer gehad van spelletjes, want ik hou er helemaal niet van, maar sinds ik deze film heb gezien, doe ik niets liever! Ik vind de characters mooi gedaan en alles, ook al heb ik er geen verstand van. Ik persóónlijk vind hem een dikke 5 sterren verdienen, maar dat kan komen doordat ik verder weinig weet van de game-reeks...

avatar van james_cameron

De games zeggen mij compleet niets, wat wel enigzins een nadeel is bij het begrijpen van de verhaallijn. Gelukkig is er voldoende aktie en spektakel om dit gemis te compenseren. De eerste drie kwartier is wat aan de saaie kant, maar daarna is er vrijwel continu aktie. Prachtige animatie; jammer dat de soundtrack behoorlijk slecht is, met muziek die schijnbaar lukraak onder bepaalde scenes is gezet. Iets levendiger dan Final Fantasy:The Spirits Within, al vind ik uiteindelijk beide films ongeveer even goed. De engelse stemmencast is ook ditmaal niet bijzonder.

avatar van Denhette

Denhette

Dit vond ik dus echt een pracht van een film. Toen ik hem voor de eerste keer zag was ik nog redelijk jong en was ik dus meer onder de indruk van de beelden. Maar ondertussen weet ik ook het verhaal en vooral de geweldige soundtrack te apprecieren.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik vind de game zelf briljant, ondanks dat ik tweemaal tot ongeveer de helft ben gekomen en hem vervolgens heb weggelegd. Dat heb ik wel eens met games, opeens andere interesses. Nu ging mijn broer hem nog eens spelen en heb ik het restant grotendeels meegekeken, en daarna samen deze film eindelijk toch nog eens bekeken.

Waar ik bij de game vrijwel meteen werd gegrepen door de beklemmende, apocalyptische sfeer wilde ik er hier maar niet inkomen. Het is leuk dat de vele personages een polygonenboost hebben gekregen waardoor ze er een stuk beter uitzien. De CGI is ook tien jaar na dato nog best te genieten. Zelfs een aantal nummers van de originele soundtrack van Uematsu zitten er in en de stemmen klinken niet verkeerd, ook al ontbreken die in de game.

Toch sloeg het verhaal niet aan. Dat was in de game namelijk al goed verteld en voor mij was het dan ook afgelopen. Hoe het verhaal dan wordt herstart voelt geforceerd en mondt al snel uit in een CGI-spektakel dat op mij weinig indruk maakt. Ik kreeg op een gegeven moment zelfs een Biker Mice From Mars-gevoel. Ook toen Sephiroth zijn opwachting maakte - een game-legende - kreeg ik niet het gewenste kippenvel. Ik miste het mysterieuze rond de characters. Het duistere kantje, zoals wanneer Sephiroth Neibelheim in de fik zette in het spel. Formidabel gedaan door combinatie van muziek, graphics en sfeer. Hier was het een beetje een lege CGI-huls.

Zeker niet slecht verder deze Final Fantasy, maar in mijn ogen een tikkeltje overbodig. Het beste moment was eigenlijk de ringtone van Reno na zijn gevecht met Tifa. Ondanks dat kijk ik overigens net als miljoenen andere nog steeds uit naar een remake.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

De game final fantasy 7 was een meesterwerk en deze film is daar een mooi eerbetoon aan.

Fantastisch mooie cgi beelden,voldoende actie en vele herkenbare karakters.

Voor mij als final fantasy 7 fan was het een nostalgische trip en een mooie film