Fatherland (1994)
Geregisseerd door: Christopher Menaul
Met onder meer: Rutger Hauer, Miranda Richardson en Peter Vaughan
Gesproken taal: Engels en Duits
Plot Fatherland
Wat zou er gebeurd zijn indien Hitler W.O. II had gewonnen. We zijn in 1964, twintig jaar nadat de Duitsers de geallieerden verslagen hebben in Normandië. Hitler en de Verenigde Staten zijn van plan hun diplomatieke relaties te herstellen. Terwijl de hele wereld wacht op dit historische moment onderzoekt SS-detective Xavier March een serie politieke moorden. De Gestapo wil dit onderzoek dwarsbomen, maar March is vastbesloten dit onderzoek door te zetten...
SS-Sturmbannführer Xavier March
Coroner Eisler
Krebs
Sex Crimes Cop
andolini
Vooral het idee van de film: hoe zou het leven eruit zien als de Nazis hadden gewonnen, vond ik interessant en redelijk goed uitgewerkt. 3 sterren.
neo
inderdaad een origineel idee.je ziet ook een paar bouwwerken in de film,die als de duitsers gewonnen hadden,er nu nog zouden staan.
rutger hauer is weer top.
FisherKing
Goeie Hauer in een onderhoudende film.
NERD
Film ziet er mooi uit. Vooral erg interessant om te zien hoe de wereld er uit zou kunnen hebben gezien als de Nazi's gewonnen hadden, en het geweld en verwoesting van de oorlog afgezakt is.
4 sterren.
MFEO
damn ik wil deze film zien, maar vind hem nergens :s
Deze film is op VHS te koop bij Blackstar. 4,99 pond
FisherKing
Interessant thema ja, helaas wordt ie als een Thrillertje afgewerkt.
silverfaustx
morgen op tv,
vooral het eerste gedeelte in zwart wit is wel mooi gedaan alsof het echt gebeurd is
Rujar
Idee is idd grappig. Deed mij denken aan Sliders.
Verder is het een matige Baantjer aflevering...
willum
Interesant thema, en een weer erg goed spelende Rutger Hauer. De film kon me redelijk lang boeien, maar in de laatste 20 minuten verloor ik toch de interesse. Al met al toch wel 3 sterren waard dacht ik zo.
De GeuS
Een briljant idee voor een boek/film, maar vond het thema maar matig uitgewerkt in deze film; 3 sterren....
Menghini
Best aardige film, en ik vond ook dat het beter uitgewerkt had kunnen worden. Wat mij in eerste instantie een beetje verraste was dat het grote geheim de holocaust was, ik had eigenlijk een nieuw feit van de oorlog verwacht, maar ja: dat kan natuurlijk niet... 3*
Jassie
Wel vreemd dat in Germania iedereen Engels praat!
klopt
en dan toch heil hitler zeggen!
Menghini
Ach ja: ik denk dat Hauer de enige zou zijn in de film die een beetje Duits zou kunnen...
Zeer boeiend idee (ik meen van Richard Harris), maar de uitwerking laat (weer eens) te wensen over. Men praat overal Duits en de spanning werd met moeite vast gehouden en met name naar het einde toe werd dit steeds minder.
Het idee was dus zeer boeiend, maar de uitwerking (zoals zo vaak) stukken minder. Wel trouwens weer erg genoten van Rutger Hauer als eens een keer een goeie Duitser (die je maar zelden in films aantreft).
Captain Pervert
- 2099 stemmen
Jaaaaaaaaaren geleden eens gezien, vond hem toen wel leuk geloof ik. Het idee is natuurlijk prachtig maar Duitsers praten Duits, kom op! Was ook leuk geweest als de Duitsers zèlf deze film hadden gemaakt. Er loopt vast wel een Duitse Theo van Gogh rond die wel houdt van een potje controverse...
Diesel
flmeihuizen
weet misschien iemand waar die op dvd te koop is met nederlandse ondertiteling? op vhs zie ik hem wel maar niet op dvd aleen in het frans bedankt
TheMaestro
Leuke film. Hitler als oude baas zag er best wel echt uit. Eeen beetje DDR sfeer hing er over de Duitsres heen. Goed gedaan dus.
Waku
Bijzondere film.
Hoe zou het zijn geweest.
Een hele andere kijk in dekeuken van WO2.
otherfool
Interessant thema ja, helaas wordt ie als een Thrillertje afgewerkt.
Nou, inderdaad. Een goed basisidee alleen maakt nog geen goede film. 2,5*.
MNV2
Bijzondere film die een alternatieve geschiedenis weergeeft met de vraag: wat als Nazi-Duitsland won in '44? Wat misschien in deze film beter uitgewerkt had kunnen worden is de informatie over wat er in de afgelopen 20 jaar gebeurd was met Germania, nu krijg je een beknopte geschiedenis van slechts 3 minuten, maar het blijft uiteraard een film en geen documentaire. Verder vond ik de afwerking van de film net acceptabel genoeg: er hong een militaristisch sfeertje dat wel goed past bij het hele idee rond één groot nazi-rijk: Germania maar het Engelse taalgebruik deed toch duidelijk afbreuk aan de geloofwaardigheid omtrent het thema. Maar ja, waarschijnlijk is het Amerikaanse publiek te lui om ondertiteling te lezen. Verder was het camerawerk in orde maar ook niet bijzonder en volgde de gebeurtenissen elkaar in een goed tempo op. Het is een interessant idee om een alternatieve geschiedenis te geven rond de tweede wereldoorlog, alleen jammer dat de film meer weg had van een doorsnee-misdaadverhaal met een moord dan van een historische weergave van wat zou kunnen gebeurd zijn met Europa.
Al DeNiro
Één van Hauers beste films in buitenland.
Zeer interessante uitgangspunt waarbij Duitsland de oorlog gewonnen heeft, een supermacht is in plaats van Rusland, vrede heeft met VS en de hele Holocaust vergeten is
Nazi-duitsland van ''deze tijd'' is daarbij realistisch uitgebeeld.
Ook mooi om de oude Hitler en Kennedy te zien (die natuurlijk niet gedood is omdat er geen Koude Oorlog was en dus ook geen Cuba-gedoe en/of cummunistische Oswald)
Majoor Landzaat
Interessant gegeven, hoewel ik meer tijd besteed had willen zien aan hoe de oorlog dán verlopen zou zijn. Het begint met de invasie van Normandie die mislukt, maar eigenlijk zou het al vroeg in 42 beginnen waar de aanslag op Heydrich blijkbaar mislukt is. De Britten zijn ook bezet door de nazi's, de Duitsers hebben ineens een atoombom, en de Britten niet, terwijl de Amerikanen die wel hebben en dus de Britten ineens niet meer steunen. Sorry ik verzand wat maar ik vond dat allemaal wat makkelijk en beperkt uitgewerkt.
Maar dat terzijde. De film komt uit 94 maar lijkt ergens uit eind 70 midden 80 te komen, kan ook aan mijn download liggen, maar het ziet er allemaal wat antiek uit. Verder zit er een prima verhaal in, word er goed geacteert en worden fictie en realiteit op de juiste manier gemixt.
Dus buiten het feit dat ik hier 30 pagina's zou kunnen vullen met ideeen voor dit gegeven, en deze setting, en dat je dus nooit helemaal tevreden kan zijn over een film als dit, kan ik ook niet geheel ontevreden zijn over de uitwerking. De film prikkelt de verbeeldingskracht en ik werd regelmatig overvallen door een ''zou wat zijn'' momentje. Rutger Hauer steelt de show als sympatieke nazi, en zet imo een van zijn beste rollen neer.
Al met al is er veel aan te merken op de film, maar qua spanning is en vermaak ben ik niet ontevreden.

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

Paramount deelt trailer van de Taylor Sheridan-serie 'The Madison' met Kurt Russell

Star Trek III: The Search for Spock
Sciencefiction, 1984