• 9.375.420 stemmen

The Lion, the Witch, & the Wardrobe (1988)

Avontuur / Familie | 171 minuten (miniserie, 6 delen)

Genre: Avontuur / Familie

Speelduur: 171 minuten (miniserie, 6 delen)

Alternatieve titel: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch & the Wardrobe

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Marilyn Fox

Met onder meer: Richard Dempsey, Sophie Wilcox en Sophie Cook

Plot The Lion, the Witch, & the Wardrobe

Vier kinderen komen via een magische kleerkast in het koninkrijk Narnia terecht. Ze horen van een bange bever dat het land geterroriseerd wordt door een gemene heks die een vloek heeft uitgesproken waardoor het altijd winter is, maar nooit Kerstmis wordt.

avatar van Mug

Mug

Tot mijn grote verbazing viel deze dvd gisteren in de brievenbus (een cadeautje blijkbaar van de digitale tv/radio provider).

Deze BBC produktie is flink verouderd, zeker als je het vergelijkt met de (trailer van de) "nieuwe" versie. Mensen in dierenpakken, (slecht) ge-animeerde wezens, etc.

Een goede produktie voor jonge kinderen in tegenstelling tot de 'nieuwe' versie. De oudere kinderen + volwassenen kunnen zich beter haasten naar de bioscoop, tenzij je houdt van 'Dr. Who studio-decors' en Britse braafheid. U bent gewaarschuwd.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Die poster is slechter dan de film hoor . De film is nog wel redelijk, maar blinkt nergens uit. De SE zijn bagger, het acteerwerk ook, maar het wordt wel aardig gebracht.

avatar van baspls

baspls

Naar de eerdere adapties van Narnia was ik al langer benieuwt. De adaptaties van Disney kende ik al wel en toen ik de DVD van deze mini-serie tegenkwam op de rommelmarkt heb ik die maar meegenomen.

De kinders verschillen hier nauwelijks in leeftijd, alleen zijn sommige ergerlijk kinderachtig (I WANT CANDY NOWW) en andere overdreven volwassen (Peter, kuch kuch). Voor hun leeftijd is het leeftijd niet heel slecht, maar het is zo gemaakt en onnatuurlijk dat GTST er haast niets bij is (overigens huilde die Lucy wel heel overtuigend toen Aslan doodging).

Opzich heeft de film wel een charme en is het sfeervol, maar het is zo ongelovelijk goedkoop dat het haast op de lachspieren gaat werken. De opnames hebben hele fout camerabewegingen en hoe mensen het scherm in en uitlopen ziet er niet uit, belichting is ook typisch low-budget tv. De aankleding is soms best interessant gedaan - zo zien de heks en haar slee er wel vet uit - maar is ook behoorlijk goedkoop. Aslan's kop zag er redelijk uit, maar hoe de leeuw loopte was echt heel amateuristisch. De getekende mythische wezens waren ook een beetje goedkoop, ben er sowieso nooit fan van als 2D en 3D worden gecombineerd. Moet ik echt beginnen over de wolven en bevers? Mensen ik kostuums... Ik dacht echt, WTF ben ik nu aan het kijken. Voor mensen die de vliegscène uit The Neverending Story slecht vonden, wacht todat je deze film hebt gezien...

Opmerkelijk dat deze mini-serie een half uur langer is als de remake uit 2005, maar het verhaal toch veel oppervlakkiger en gehaaster behandeld.

Ik snap dat je als klein kindje dit wel een leuke film zal vinden voor tijdens de kerstdagen (vroeger dan), maar als verfilming van Narnia is het echt waardeloos. Ik ben blij dat de Remake gemaakt is, want die is veel serieuzer, duisterder en degelijker. De scène waar Aslan stief was relatief wel duister hier, maar vond ik in de remake toch veel schokkender. Zo vond ik het erg sterk dat ze daar begonnen met het bombardement op Londen. Het komt denk ik puur door de goedkope tv-adaptatie. In de jaren '80 konden ze namelijk al wel erg goede Fantasy-effecten maken, kijk maar naar films als Willow, Legend of The Dark Crystal.

Hoe dan ook, een film om snel te vergeten, zet liever nog een keer de remake op.
(Trouwens, hoe komt het dat de bewoners van Narnia wel bekend zijn met Turks Fruit, maar niet met een kleerkast? )