
Rising Sun (1993)
Verenigde Staten
Misdaad / Mystery
125 minuten
geregisseerd door Philip Kaufman
met Sean Connery, Wesley Snipes en Harvey Keitel
Tijdens een feest ter gelegenheid van een zakendeal tussen een Japans bedrijf en de Amerikaanse defensie wordt een jonge vrouw vermoord aangetroffen. Een gepensioneerde expert op het gebied van de Japanse cultuur wordt opgeroepen om de weerstand van de Japanners, die proberen het onderzoek te dwarsbomen, te breken.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=4gPr_qix-po
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,3 / 42468)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)Google Play: € 14,99 / huur € 3,99No, you get the senator's car! Wrong guy, wrong fucking century! Penguin looking mother fucker!
Vermakelijk filmpje...
Als actie film een onvoldoende, want er was weinig actie. Maar als misdaad film komt deze wel tot zijn recht.
Intressante cast met buiten de 3 bovengenoemde, Steve Buscemi met een piepklein rolletje. en Ray Wise als Senator.
Snipes doet het goed, ik had anders verwacht maar hij houd zich goed staande. Ook Connery is er maar dan wel op de auto pilot. Alleen al die Japanse uitspraken van hem vond ik naarmate de film vorderde toch wel irritant worden. Keitel doet het weer leuk al is zijn rol niet groot.
Dan de film zelf, eigenlijk niks bijzonders. Een misdaad en vervolgens langzaam naar de oplossing toe werken. Het einde vond ik ook wat afgerrafeld. Even een plotwending eringooien en klaar is kees..
Maar al met al was dit nog wel redelijk te doen. Maar niet voor herhaling vatbaar.
2.5*
kijk deze film want je weet niet wat je mist als je van thrillers houdt
Dit was een prima film met een net zo'n goed verhaal....
Dat dit allemaal zo goed overkomt op het scherm is te danken aan het prima acteerwerk van Sean Connery en Wesley Snipes.
Ook het gebruik van de Japanse taal brengt net dat extra's voor deze film, net zoals het laten zien van de normen en waarden in de Japanse cultuur.
zoals mnrk als zegt, dat er Japans gesproken wordt is goed en geeft extra kracht en sfeer.
Het acteren was goed en ook paar goede bekende Japanse acteurs erin.
3,5 ster
Boek vond ik over het algemeen interessant en de moeite waard al probeert Crichton wel tot vervelens toe zijn anti-Japanlobby te pitchen. De film viel me wat dat betreft nog enigszins mee.
De film volgt in grote lijnen het boek. Dat de moord waar alles om draait in de film in tegenstelling tot het boek gepleegd blijkt te zijn door een Amerikaan ipv een Japanner is denk ik door de regisseur gedaan omdat het Japan-bashen in het boek al genoeg stof had doen opwaaien onder de Japanse bevolking, just my two cents.
Voor de rest zaten er best wel wat aardige momenten in, vooral in de wisselwerking tussen alweter Connery en weinigweter Snipes. Voor de rest weinig memorabel maar vermakelijk kijkvoer voor een zaterdagavond.
Vanwege het boek een wat geflatteerde 3* (2.75*).
Richting het einde duurt het allemaal te lang en kan je ondanks de vele twists het verhaal te makkelijk uittekenen, waardoor de film met 125 minuten gewoon te lang duurt.
2,5*
Puik scenario en voldoende actie.
De film zou tegenwoordig niet zo politiek correct meer zijn met nogal een cliché beeld over Amerikanen vs Japanners. Crichton was niet gelukkig dat agent Smith door een zwarte acteur gespeeld werd, maar hij schreef het boek ook al ongelukkig. Wat bedoeld was als een kritische blik op Amerikanen, ging als een boemerang terug doordat hij net het Japanse zakenleven als oneerlijk neerzette. In de meeste Amerikaanse films (en zeker in de jaren '80 of '90) zijn zelfs na de koude oorlog de vijanden vrij clichématig en van niet-Amerikaanse origine. Gelukkig werden hier de Amerikaanse agenten ook corrupt weergegeven. Zelfs de 2 hoofdrolspelers hebben geen wit blad.
De film stijgt nergens boven uit. Doordat het zweeft tussen enkele genres, weet het met zichzelf ook niet altijd blijf. En meer dan een boeiende film is het ook niet. Zonder de topaffiche had dit vergeten geweest. Qua aanpak hoort dit wat thuis bij de verfilmingen van de John Grisham, al hadden die soms wel een beter script als basis.
Rising Sun biedt voldoende spanning om de gehele film te kunnen boeien want hij combineert elementen van een ouderwetse whodunnit met een corporate technothriller en een vleugje actie. Bovendien heeft hij een stevig tempo waardoor hij lekker wegkijkt. De film heeft altijd een beetje het imago van xenofobie aan zich kleven maar in feite toont hij enkel de verschillen tussen de Westerse zakencultuur en de Japanse. Het is best interessant om die verschillen te leren. Waar Amerikanen dubieus handelen wegens hebzucht en machtswellust doen Japanners dat vooral om gezichtsverlies te voorkomen omdat eer daar nog altijd zeer hoog in het vaandel staat. Op technologisch vlak was deze film destijds zijn tijd ver vooruit maar vandaag de dag is het natuurlijk hopeloos gedateerd. Alsof je een Atari 2600 met een playstation 5 vergelijkt.
De cast is zeer sterk. Snipes speelt een voor hem wat ongewone rol maar hij weet zich wel te redden mede dankzij zijn goede samenspel met Connery. Connery is letterlijke een grijze eminentie in deze film. Met zijn natuurlijke charisma weet hij de aandacht op zich te vestigen en hier kan de rest zich aan optrekken. Cary Hiroyuki Tagawa is misschien wel het beste als de playboy Eddie Sakamura die iedereen een rad voor ogen draait. Arrogant en soms irritant maar tegelijk ook een innemende inpakker. Verder zijn er rollen voor bekende namen als Tia Carrere, Mako, Ray Wise, Harvey Keitel en Steve Buscemi. Het is dankzij deze cast dat Rising Sun boven de middelmaat uitstijgt. Niet heel ver maar genoeg om onderscheidend te zijn.