• 9.374.517 stemmen

Gesproken taal: Japans en Engels

Releasedatum: 11 november 1993

• meJane Bekijk via meJane

Plot Rising Sun

"A collision of East and West. A conspiracy of seduction and murder. A battle between tradition and power. Business is war."

Tijdens een feest ter gelegenheid van een zakendeal tussen een Japans bedrijf en de Amerikaanse defensie wordt een jonge vrouw vermoord aangetroffen. Een gepensioneerde expert op het gebied van de Japanse cultuur wordt opgeroepen om de weerstand van de Japanners, die proberen het onderzoek te dwarsbomen, te breken.

Capt. John Connor

Bob Richmond

Senator John Morton

avatar van dttom

dttom

beetje erg voorspelbaar enzo.

avatar van FisherKing

FisherKing

Aantrekkelijke film : de goede cast en regisseur zorgen voor een 3

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Supervoorspelbare formulefilm, maar op de een of andere manier steekt 'ie toch weer net boven de massa uit.

Voor mij komt dat vooral door het goede samenspel van Connery en Snipes. Keitel komt wat minder uit de verf, maar is desondanks een verrijking voor de film (zoals vrijwel altijd).

Maz

avatar van shayed

shayed

Best redelijke film, toch?

***

avatar van jester

jester

Het boek vond ik wel zeer de moeite waard. Ik zal vanavond eens kijken of dit ook voor de film geldt. Ik had bij het lezen van het boek trouwens steeds Wesley Snipes en Sean Connery in mijn gedachten...

avatar van maximus

maximus

Ja we zullen wel zien hoe deze film is

avatar van neo

neo

beetje erg clichematige film.begint nog wel aardig met een redelijke cast, maar na een uur begon ik me te vervelen. vooral het gebruik van japanse woorden in de dialogen en die woorden daarna nog eens uitleggen, werd eindeloos gebruikt en was ongelooflijk irritant.2 sterren

avatar van speedy23

speedy23

Rising Sun heeft alles wat een politiethriller nodig heeft: een sterke intrige, geloofwaardige personages en een boeiend thema, in dit geval het conflict tussen twee culturen. Ook perikelen tussen blanke en Afro-Amerikanen krijgen de aandacht. Auteur Michael Crighton, die we vooral kennen als de schrijver van Jurassic Park, werd door zijn standpunten in zijn roman Rising Sun beschuldigd van een racistische benadering van de Japanse manier van zakendoen. Regisseur Philip Kaufman, die we kennen van klappers zoals de sf-thriller The Invasion Of The Body Snatchers, het ruimtevaartepos The Right Stuff en het erotisch drama Henry And June, moest dus heel voorzichtig zijn bij het verfilmen. Vandaar heeft hij het schrijversstandpunt afgezwakt, met als meest opvallende effect dat de moordenaar voor de gelegenheid een... maar kijk eerst naar de film en de rest vindt je zelf wel uit... 4*

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Niet onaardige plot maar eigenlijk toch maar een heel matig standaard thrillertje waarin de box-office-jongens de Hollywood-trukendoos zonder blozen helemaal opentrekken :achtervolginkje hier, computersnufjes daar, blote borst links, kungfu-kunstjes rechts en verder worden ook nog de corrupte hooggeplaatste politicus, de eergevoelige maar verder totaal oninteressante Japanner en het bloedmooie-meisje-afgewezen-door-de-mysterieuze-oudere-man ten tonele gebracht.

Daarnaast waren er nog een paar opmerkelijk geföhnde (wat is dat toch een schitterend woord ) heerschappen te zien, die recht uit een Miami Vice-aflevering leken te zijn weggelopen.

** 2 op 5 **

avatar van roda

roda

schitterende thriller, met een zeer goed en onderhoudend script en een topcast. 4.5*

avatar van ThomdaVries

ThomdaVries

De goede acteurs maken de rest van deze film niet goed, als je het mij vraagt.

avatar van De Knip

De Knip

Is dit niet de film waar ze door weerspiegeling de moord ontdekken...?

In dat geval:

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Buitengewoon onderhoudende film met leuke grappen en een zeer sterke supporting cast.

Leukste moment is de conversatie tussen Snipes en Connery wanneer ze de negerbuurt binnenrijden.

3.5 sterren.

avatar van gondwana

gondwana

Geschreven door Crichton tijdens japanse bubble eind jaren tachtig. Bange amerikanen voor naderende aziaten. Vond het ergerlijke actiefilm.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Captain Pervert schreef:

Dat is het leukste moment helemaal niet!

Het leukste moment is als Eddie Sakamura zichzelf dood rijdt

in zn Ferrari .

Verder ook wel leuk.

avatar van patrick17

patrick17

Gisteren ff zitten kijken op tv en het was wel een aardige film Connery en Snipes zetten allebei een goeie rol neer!!!

3 ***

avatar van DiDa

DiDa

Wanneer je een film gaat kijken met Wesley Snipes denk je meteen aan een standaard actiefilm met zoveel mogelijk karate en actie. Meestal is dat het geval, maar niet in deze sterke thriller.

In deze thriller laat Snipes maar heel kort zijn karatemoves zien. En dat is ook helemaal niet erg en absoluut niet nodig. Rising Sun is een zeer sterke thriller die boeit van begin tot het eind. Ik vond de film eigenlijk helemaal niet voorspelbaar en daarom ook constant spannend. Het sterkste punt van de film is de vertolkingen van de acteurs. De film bevat heel veel charismatische acteurs. Dat doet deze thriller heel goed. De interactie tussen Snipes en Connery is heel goed en tegelijkertijd op zijn tijd ook grappig.

Rising Sun is een spannende, geloofwaardige, boeiende thriller met fantastische vertolkingen van Connery, Snipes en Keitel. Ik geef de film 4 sterren...

avatar van beaster1256

beaster1256

goeie thriller , zonder meer , met een goeie connery als altijd , cooler dan gelijk wie , snipes is ook goed , en de plot zit goed in elkaar , ik heb de film vroeger toen hij uitkwam eens gezien , en na al die jaren is hij nog steeds ok , dus als je hem nog niet gezien heeft , een aanrader

Deze film lijkt me mooi, denk wel dat ik hem al heb gezien

avatar van Theatertje

Theatertje

Lang leve Sean Connery! Die man blijft knap, ook al wordt hij ouder. De ilms waarin hij tegenwoordig nog meespeelt echter... Deze film vond ik behoorlijk slecht. Waarschijnlijk kwam dat door Snipes, die bijna alleen maar in slechte films meespeelt.

avatar van markel66

markel66

Boeit van begin tot eind.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg matig allemaal. Zowel Connery als Snipes spelen op de automatische piloot en het redelijk kleine rolletje van Keitel is grappig, maar geen van de heren weet te overtuigen. De gebabbel in het Japans is erg triest wat mij betreft. De film is opzich te doen en begint leuk, maar heeft voor de rest niets bijzonders te bieden. Het verhaal is matig uitgewerkt en kabbelt maar wat in een sloom tempo voort. Hoogtepunt was Sean Connery die Japans spreekt Het moet niet gekker worden!

avatar van Zinema

Het verhaal heeft niet al te veel om het lijf, maar toch is e.e.a. prima onderhoudend en enigszins vermakelijk. Met dank aan Connery. Redelijk.

avatar van aburex

aburex

Goed gebrachte spannende thriller met een redelijk goede Sean Connery (heeft al betere rollen vertolkt). Snipes speelt zoals altijd.

Toch een 4,5* voor het goede verhaal

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Bij vlagen redelijk, maar voornamelijk erg middelmatig: 2.00 (2.10)

Ik had deze prent al eens eerder gezien, waar met name de scene van de weerspiegeling me nog helder voor de geest stond. Wie het uiteindelijk gedaan had wist ik niet meer, waardoor de attractieve waarde van de film redelijk overeind bleef. Toch is het een film waarbij de middelmaat als belangrijkste troefkaart geldt. Er wordt van alles bijgehaald om het plot (dat hier en daar overigens behoorlijk rammelt) zo ingewikkeld mogelijk te maken wat slechts bij vlagen aardig uitpakt, maar vooral erg geforceerd wordt gebracht. Verder dragen de acteurs de prent niet, evenals het kleurloze optreden dat Kaufman hier verzorgt. Ik ken hem enkel van Twisted, waar hij ook al niet bepaald een sterk optreden wist te verzorgen, en in Rising Sun laat hij het opnieuw afweten.

Het camerawerk stelt weinig voor, de montage is op sommige momenten onthutsend slecht, zijn de sounds over het algemeen zwak en voegen de opnamelocaties ook al niet echt veel toe. Daarnaast voelt de regie zeer planmatig aan, wat ook al niet helpt om de spanning op te voeren tot grote hoogten. Het is allemaal een beetje zo-zo. Zoals Tonyvdb al keurig samenvatte komen alle standaard elementen om de hoek kijken, welke door Kaufman vrijwel nergens van nieuwe elan zijn voorzien. Enig lichtpuntje, hoewel, is de acteerprestatie van Snipes. Volgens mij heb ik hem nog niet eerder een dergelijke degelijke rol zien vervullen. Connery kan vele malen beter dan hij hier laat zien en ook de rollen van de Japanners hebben helemaal niets om het lijf. Veel meer heb ik er eigenlijk niet aan toe te voegen. Best aardig om Rising Sun een keertje te aanschouwen, maar de prent is eerlijk gezegd net zo snel weer uit de gedachten verdwenen, afgezien dan van die memorabele 'weerspiegelings'-scene.....

Script / Verhaal:................ 2,00

Rising Sun staat daarmee voor 'Lock Up' en achter 'Dante's Peak'

avatar van Wing Chun

Wing Chun

DiDa schreef:

in welke films laat hij wel veel zijn karate moves zien?

avatar van DragQueen

DragQueen

Een voorspelbare, maar entertainende thriller. er is een goede cast aanwezig met connory, keitel en snipes. verder een beetje een doorsnee film, maar wel een onderhoudende. 3 sterren.

avatar van jester

jester

Je hebt het einde nog niet eens gezien!

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Mooie rol van Connery. Snipes speelt redelijk maar ja Connery is van een "iets hoger caliber"

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zeer vermakelijk filmpje met de duo Snipes en Connery met weer zo'n typisch verhaaltje ala Black Rain en Showdown in Little Tokyo. In een film dat het weer moet hebben van moordzaken en speurwerk en wie is de dader. Maar toch word dat op een uiterst vermakelijke manier weergeven. De zonnige LA-locaties zorgen ook weer voor sfeer. Ook die cynische Harvey Keitel vond ik een feest.

Kwa actie moet je bij deze film niet wezen maar voor de term (Duo-penoti)Politiethriller wel. Gewoon prima wegkijkertje.