menu

Azumi (2003)

mijn stem
3,33 (394)
394 stemmen

Japan
Actie
128 minuten / 142 minuten (director's cut)

geregisseerd door Ryûhei Kitamura
met Aya Ueto, Masatô Ibu en Yoshio Harada

Een krijger, waarvan de zoon wordt vermoord in een oorlog, krijgt de missie om de hogere machten van Japan te vermoorden om zo de nutteloze oorlogen te stoppen. Hij begint een team van strijders te trainen om zijn missie alsnog te voltooien. Eén van die strijders is Azumi.

zoeken in:
AHWA
Top!

Echt zitten genieten van dat laatste half uur. De film moet even op gang komen en na lang geen Aziatische film meer te hebben gezien, moest ik er weer even inkomen, maar wat zijn die rustige shots toch mooi. Geen druk camerawerk, maar gewoon: in die hoek staat de camera en die legt vast wat er gebeurt.

Al is dat 360-graden-shot in de climax van de film toch ook wel heel gaaf. Benieuwd hoe ze dat precies gedaan hebben.

Verhaal is vrij standaard, en ik heb me niet echt geërgerd aan het gewauwel tussendoor, misschien was dat omdat Azumi gewoon zo ongelofelijk cute is

Vechtscenes zijn niet van het kaliber van Seven Swords, The Promise, maar dit was toch wel veel beter dan Versus en Midnight Meat Train, de enige andere films die ik van deze regisseur heb gezien.

Benieuwd naar het vervolg.

4.0* Geweldige badguys overigens.

avatar van jeroentjuhhhhh
3,5
Gaaf!

Ik vond de meeste vechtscénes wat flauwtjes, allemaal prachtig in beeld gebracht (visueel met vlagen écht schitterend) en ook mooi opgezet allemaal, geweldige omgevingen, maar de gevechten an sich zijn niet bijzonder genoeg. Veel te debiel slachtvee als tegenstand, dat vind ik toch altijd zo jammer dan, zeker wanneer de vechtkunsten zelf het niet speciaal genoeg zijn om het op te kunnen vangen. Het blijft daarom dus niet altijd even interessant, maar dan heb je nog altijd zat om van te genieten.

Leuk (klein) verhaaltje, leuke personages, Aya Okamoto is een ontzettend mooie actrice en het einde is spectaculair! Heel groots, heel mooi in beeld gebracht en met enkele leuke truucjes (dat over de kop draaien met de camera, tof!) weet het toch schitterend af te sluiten. Nu op naar deel 2, ik heb er iig wel zin in gekregen!

4*

avatar van wyatt earp
3,0
Tjah, wat zal ik ervan zeggen. Aardig filmpje, maar daar blijft het helaas ook bij. Begin is indrukwekkend als ze elkaar moeten vermoorden, om zichzelf te bewijzen Toen dacht ik ook, dit zou best nog wel eens interessant kunnen worden. Helaas gebeurde dat niet echt. Er zitten leuke actiescenes in, die redelijk vermakelijk zijn. Wat ik vooral leuk vond was het rondspetterende bloed. Het verhaal kon mijn aandacht er eigenlijk niet altijd bijhouden. Het was redelijk standaard en niet echt sterk. De actrice die Azumi speelde zag er trouwens best leuk uit, net als dat andere meisje wiens naam ik allang weer ben vergeten. Al met al is het een leuk tussendoortje, maar wel eentje die je snel weer moet vergeten. Een mager zesje.

avatar van james_cameron
3,5
Zeer onderhoudende, dik aangezette aktiefilm bomvol bloederige zwaardgevechten en bizarre personages. De production design en kleding ogen sporadisch wat vreemd en overtuigen niet altijd, maar daar tegenover staan een meeslepend verhaal en een hoog tempo. Het camerawerk is ook wat wisselvallig; lelijke shots met doorzichtige trucages worden afgewisseld met dynamische, soms zelfs virtuoze shots. Hoogtepunt is absoluut het ronddraaiende camerashot in de climax. Hoofdrolspeelster Aya Okamoto is bijzonder mooi en de film beschikt over een grote reeks interessante bad guys. Al met al een wat vreemde film, soms haast kinderlijk van toon, maar door het extreme geweld duidelijk niet bedoeld voor een jong publiek. Ik was er niet echt kapot van, maar ik heb me wel prima vermaakt, dus een ruime voldoende.

avatar van Jack Sparrow
3,5
Ultra-gewelddadig dit maar o zo gaaf gefilmd. Tevens wordt er sterk geacteerd van met name Azumni zelf. Kill Bill deel 1 is hierbij light. Het verhaal zakt hier en daar wel wat in. Soundtrack maakt gelukkig veel goed.

avatar van The One Ring
2,0
Zeer matige bedoeling dit. Een goed verhaal had ik niet verwacht, maar dit is allemaal wel erg onzinnig, met een meester die tien jaar lang een plan voorbereid om een oorlog te voorkomen door middel van meer mensen te vermoorden dan waarschijnlijk in de oorlog omgekomen zouden zijn. En je zou ook zeggen dat die meester toch iets meer voorbereidingen treft in die tien jaar. Het kwam allemaal wat halfbakken over. En dan is er nog het probleem met het karakter van Azumi. Aanvankelijk vond ik het een juiste ontwikkeling dat Azumi de autoriteit van haar meester in twijfel begon te trekken, maar de film draait dit om en lijkt toch vooral te zeggen dat Azumi beter maar roekeloos kan moorden en onduidelijke orders opvolgen dan een vredig leven lijden. Nou weet ik dat ik niet zo diep na moet denken over films als dit, maar het komt nou eenmaal gemakkelijk naar boven. De film wordt wellicht pas echt eng als ik diep ga graven naar de betekenis van dit ding, maar dat bespaar ik mezelf.

Laat ik het verhaal laten voor wat het is, Azumi draait natuurlijk om actie en avontuur. Daar faalt de film net zo hard als in het verhaal. Toegegeven, er zitten wat aardige gechoreografeerde momenten in, maar over het algemeen lijkt het toch een adaptatie te zijn van een anime van het type waar ik een hekel aan heb (ja, ik weet het, dit is een manga-adaptatie en geen anime-adaptatie, maar de manier van bewegen en het camerawerk zien we toch veel terug in animes). Dus we krijgen absurde kledij, enorm dik aangezette personages die eerder flauw dan grappig zijn, compleet misplaatste dramamomenten die te idioot voor woorden zijn en een actrice die geen seconde overtuigd als actiepersonage. Het ergst van al is nog de lelijke CGI in de actiescènes. Het enige voordeel is dat het allemaal lekker wegkijkt, al is 128 minuten te lang. Een director's cut lijkt me moeilijk uit te zitten.
2*

AddictedToMovies
Stompzinnige film die haar genre belachelijk maakt. Het verhaal is het meest idiote van de film; er gaan echt alleen maar mensen dood en die morele dilemma's zijn eerder lachwekkend dan serieus te nemen. Dat die meester ze allemaal verschrikkelijke dingen laat doen is bijna een interessant gegeven, maar er wordt vervolgens niets mee gedaan, er gaan alleen maar meer mensen dood. En wat moet je met zoveel doden, met een gemiddelde van drie slachtingen per minuut? Waar filmmakers zich kennelijk in vergissen is dat veel actie niet automatisch avontuur of spanning aflevert, het moet iets genuanceerder. Als je alleen maar liters bloed over de camera gooit dan gaat dat vervelen, in mijn geval al heel snel. Tarantino slaagt er bijvoorbeeld wel in door briljant te spelen met de verhaalstructuur, goede muziekkeuze en geweldige lichteffecten bij de gevechtscènes. Ondanks dat er zeker goede shots tussen zitten doet het hier allemaal behoorlijk amateurstisch aan. Dit gaat helemaal nergens over.

1,0*

avatar van Phantasm
2,5
Een beetje ongeloofwaardig allemaal, kun je van een Japanse film verwachten. De gevechten en het rondspetterende bloed is dan wel weer leuk om te zien.

avatar van Shinobi
1,5
Al een jaar of zo op m'n pc staan en gisteren eindelijk maar eens besloten om deze te gaan kijken. Had ik denk ik beter niet niet kunnen, wat een saaie film is dit zeg die nog eens een kleine twee en een half uur lang is.

Sowieso het verhaal gaat echt werkelijk nergens over. Wat jongeren en Azumi (die ergens als kind is gevonden) worden opgeleid tot moordenaars die allerlei vijanden moeten uitschakelen om grote oorlogen te voorkomen...

De actie is ook niet echt iets om naar huis over te schrijven, het wordt niet echt flitsend in beeld gebracht en ziet er soms best wel amateuristisch uit en bij het eindgevecht zitten er echt overdreven veel 360-shots tussen.

Het helpt denk ik ook niet echt mee dat ik in slaap was gevallen tijdens één van de saaie dialogen.

1, 5 Sterren, meer kan ik niet geven.

dominion
Een van de betere Samurai films.
Ik vond de opnames in deze film heel erg mooi.
En de actie was ook heel mooi maar ik ben ook fan van Samurai en vechtende vrouwen.
Er zat ook lekker veel geweld in net als Shogun Assassin.
Het had ook een heel goed verhaal.
Dus nu ga ik deel 2 zo snel mogelijk bekijken.

5,0

avatar van Cleanshot
4,0
Vond het een superstrakke samurai film. Bruut as usual maar met een goed verhaal.

2,5
Wel leuke film. De plot is natuurlijk flinterdun, maar echt niet dunner dan andere kung fu en/of zwaardvechtfilms. De plot zorgt in elk geval voor veel vaart. Vond het wel een aardig avonturenverhaal. De film is wat opmerkelijk, omdat (bijvoorbeeld) de actiescenes soms vrij stijlvol zijn (heel soms echt mooi), maar vaak ook rommelig en lelijk gemonteerd. Dat geldt ook wel voor de cinematografie. Veel meer dan dat heb ik er ook niet over te melden. Vermakelijk. Toch nog even zeggen dat ik maar 1 euro voor een verder prima dvd betaalde. Altijd leuk. 3,5 sterren gevalletje.

avatar van sacha77
4,0
Knappe Vrouwen/Meisjes met zwaarden, dan heb je in mijn boek al een goeie film te pakken!
Tijd dat ik deze weer eens uit het stof trek... te lang geleden dat ik 'm gezien heb.

avatar van RuudC
2,5
Een film die duidelijk zijn goede en slechte kanten heeft. Het begin is indrukwekkend en het traininggedeelte is erg cool (zeker het moment waarin de meester beveelt dat iedere strijder zijn partner moet doden om deel te kunnen nemen aan de missie). Eerder had ik deze film een hoge waardering gegeven, maar uiteindelijk kies ik letterlijk voor de middenweg. Laat ik het er maar op houden dat de actie er goed en verzorgd uitziet. Aya Uetu is een prachtige jongedame en heeft zich duidelijk verdiept in het zwaardvechten, maar weet niet te voorkomen dat haar karakter, net als die van vele anderen, vrij inhoudsloos zijn. Uiteindelijk vond ik alleen die metroseksueel in het witte kostuum echt iets toevoegen.

Dat is nog niet eens het ergste. Nadat duidelijk wordt wat de missie is van de strijders, verzandt het verhaal in verder plotloos goed-tegen-kwaadgevecht. Ineens lijkt er van een rode draad geen sprake meer. Zelfs dat nieuwe verhaallijn met de circusartiesten voegt heel weinig toe. Na een reeks van confrontaties komt dan eindelijk de laatste. Die mag dan wel goed uitgevoerd, maar dat is vaak niet het probleem binnen de Aziatische cinema. Deze film wordt na een klein uur gewoon wat saai en overbodig. Binnen het genre zijn er veel films die simpelweg beter zijn.

avatar van Lennert
3,5
Eigenlijk een bijzonder matig filmpje, maar tegelijkertijd gigantisch vermakelijk. De soundtrack zou niet misstaan bij een jaren '80/'90 DTV actiefilmpje met die bombastische gitaren, terwijl de personages minstens even inhoudsloos zijn. De actie was bloederig, maar tegelijkertijd zo cartoonesque dat ik me toch echt begon af te vragen of deze film niet gebaseerd op een manga was. Nu dat het geval blijkt te zijn begrijp ik ook meteen een stuk meer van de manier waarop de actie geschoten is, de hoeveelheid bloed die vloeit en de matige karakterontwikkeling, in dat opzicht was deze film waarschijnlijk een stuk beter geweest in een animevariant.

Desalniettemin heb ik me uitzonderlijk vermaakt met het brede scala aan gave slechteriken (die bishonen gast als absolute hoogtepunt), de vreemde humor, de bloederige actie en het bij vlagen zeer behoorlijke regiewerk (alweer de 360 graden shot als voorbeeld). Ik had in eerste instantie alleen iets compleets anders verwacht, meer een samoerai-epic dan dit over the top actiefilmpje. Alsnog erg van genoten en benieuwd naar deel 2.

avatar van boemboem27
1,0
zal wel niet mijn genre zijn.
was benieuwd ivm de goede waardering.
er zullen genoeg liefhebbers zijn,maar ik vindt het te...

avatar van misterdhdh
4,0
leuke film, ondanks ddat dit niet mijn genre is heb ik me toch vermaakt. zeer aangrijpende momenten waarbij ze elkaar moeten vermoorden., veel afwisseling, natuurlijk veel overdreven en onrealistisch, mooi meisje die azumi, verhaal is natuurlijk niet echt goed en origineel, maar het moest gebasseerd op de strip blijven. net deel 2 gezien, is voor mij een pak minder, het nieuwe is eraf, voor mij is dit leuk voor één film, maar niet voor 2 omdat dit mijn genre niet is. aceerprestaties waren niet echt belangrijk, mooie muziek, mooi gefilmd, mooie omgeving
duurde voor mij niet te lang, heb me vermaakt van begin tot einde
4/5

avatar van Black Math
1,5
In het verleden eens voorbij zien komen op MTV, toen vond ik het nog wel aardig, maar daar is nu niet veel van overgebleven. Het meeste kon ik me overigens nog wel herinneren, maar dat de film speelt in de nasleep van de slag bij Sekigahara is niet blijven hangen. Niet dat het er veel toe doet, maar dit soort achtergrondinformatie vind ik tegenwoordig wel interessant. Ook ben ik inmiddels gewend aan de samoerai-kapsels. Destijds was dit de eerste film die ik zag waarin samoerai voorkwamen, en stond ik heel erg raar te kijken naar die mannen die een gedeelte van hun hoofd kaalgeschoren hebben. Nu voelt dat als normaal aan. Zoals Bredero zei, het kan verkeren.

Verhaal is niet al te diepgaand en ook weinig verheffend. Er dient een nieuwe oorlog voorkomen te worden, en dat wordt vol overgave gedaan zonder dat de vraag wie nu goed is en wie nu slecht duidelijk beantwoord wordt.

Het gebrek aan diepgang is niet echt een probleem, mits de film voor de rest weet te vermaken. Helaas zit daar het grootste probleem, want de actie is niet echt om over naar huis te schrijven. Behoorlijk onoverzichtelijk, veel gezwaai met zwaarden, de impact zie je nauwelijks, maar een hoop mensen vielen neer. Deze kijkbeurt kan ik daar veel minder mee dan de vorige.

Verder een zestal vrij dramatische scènes waarbij de muziek dusdanig over the top wordt, dat het verzandt in melodrama. Visueel ook niet al te boeiend op het 360 graden shot na. Voor de rest is me weinig positiefs opgevallen.

Een aantal bekende acteurs. Altijd leuk om de vader uit Visitor Q te zien. Ook hier best wel een gruizige rol. Minder was de rol van Odagiri. Ik vond hem destijds al behoorlijk overacteren, die mening is niet bijgesteld bij deze kijkbeurt. Dit was overigens de eerste film met Odagiri die ik zag, en die heeft ervoor gezorgd dat mijn beeld van hem als acteur niet bepaald positief was. Later bijgesteld na het zien van enkele andere films van hem, maar dit was geen beste binnenkomer.

Japanse films zijn helaas niet altijd geweldig. Het grootste pluspunt van deze film is dat de actrice die Azumi speelt aardig is om naar te kijken, en dat vind ik een te mager pluspunt voor een film. 1,5*.

2,0
heel bloederig en heel flauw, Vreemde chinese humor

avatar van DiamondsRealDeal
4,0
neeknikker schreef:
heel bloederig en heel flauw, Vreemde chinese humor

Japans

Gast
geplaatst: vandaag om 05:33 uur

geplaatst: vandaag om 05:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.