Genre: Actie / Thriller
Geregisseerd door: George P. Cosmatos
Met onder meer: Sylvester Stallone, Brigitte Nielsen en Reni Santoni
Releasedatum: 10 juli 1986
Plot Cobra
"Crime is a disease. Meet the cure."
De seriemoordenaar "Night Slasher" is op moordtocht in de stad, en agent Marion Cobretti met de bijnaam "Cobra" is hem op het spoor. Cobra komt erachter dat de moordenaar eigenlijk een groep getrainde huurmoordenaars is, met banden met de politie. Om zijn missie te volbrengen zal hij in z'n eentje te werk moeten gaan.
Lieutenant Marion 'Cobra' Cobretti
Supermarket Killer
Chief Halliwell
Waitress
GuyB
This is where the law stops, and i start!
Wat de film van nostalgie bevat is onbeschrijflijk. Ook een bewijs dat The Expendables eigenlijk niet echt back to the 80's is.
Cobra zou het mooiste voorbeeld moeten zijn van jaren 80 actie. Eén mannetje, Cobretti in dit geval, die ze allemaal aankan, die zich dan vooral erg stoer gedraagt bij alles met als kers op de taart de intro in de supermarkt. Klassieke scène, die zit in m'n hoofd geprent als geen ander.
YouTube - Cobra: your the Disese I'm the Cure,Sylvester Stallone
Sly heeft dan ook heel wat coole actieprenten gemaakt, ik ben er niet voor niets een lichte fan van.
Ramon K
Nog 1 kans gegeven en ik blijf bij mijn laatste commentaar. De film komt binnen het eigen macho 80's actiegenre op alle fronten te kort.
Matchostomos
Van start tot finish is één zaak glashelder: Cobra baadt in een ongebreidelde, vintage jaren ’80 stijl. Dat maakt van deze prent nog geen dynamische, viriele en lugubere policier, eens te meer omdat onduidelijk is welke inhoudelijke kaart men wil trekken. Enerzijds ontbreekt het Cobra immers aan de obscure en ronduit obscene dreiging die kan uitgaan van een grootstad, van een metropool met een onherbergzame ondergrond. Anderzijds blijft het macho- en niet het campgehalte op een laag pitje borrelen. Een wankelende Stallone heeft uiteindelijk ook weinig in de pap te brokken. Al was het maar omdat zijn oneliners meermaals effect missen.
movie acteurs
Heel erg slecht......
Duidelijk samen met Hellbound de meest slechtte films van Cannon. Op het acteerwerk (vooral dat van Stallone) moet je niet letten, maar hier is het toch echt wel heel erg. Met als grootste dieptepunt de zin: This is where the law stops, and I start! Saai en ook een beetje sullig uitgesproken. Qua actie is Cobra ook het niveau van een onvoldoende. Daarnaast ook een beetje 'n irritante film om naar te kijken. Stallone was weinig macho met z'n zonnebril en ook een beetje tam. 1,0.
Acteerwerk is prima, lekker cartoonesk. Verder is de bad guy ook geweldig. En Cobra is cool.
"You're the disease, I'm the cure."
hjcool
Vrij slechte film, slecht verhaal, matig geacteerd, en het was eigenlijk alleen maar actie en dat is ook niet goed!
Grover
Niemendalletje, met het abc van een actiefilm. Maar goed het is Stallone heh, dus toch gezien destijds.
Leland Palmer
Stoere film. Stallone is behoorlijk cool en Brigitte Nielsen is hier goed op haar plaats als mooie tegenspeelster. Blijft toch mijn ding wel wat, zo'n lekkere foute, over-the-top 80's film als deze. Geen probleem om dit een paar keer per jaar te moeten zien.
De actie is goed en lekker hard, veel humor, een geweldige soundtrack en de film kent de nodige coole one-liners en klassieke scénes; zo'n scéne waar die gast op die haak wordt gegooid is heerlijk voorspelbaar, maar zó cool.
Dikke voldoende.
blisteringdude
Hoe macho wil je het hebben? Cobra keek ik als kleine jongen altijd erg graag.
NKS
Zulke enge slechterikken maken ze niet meer! Heerlijke 80s film, waarvan ik er maar weinig leuk vind eigenlijk.
erik1677
Toen der tijd werd deze film best wel verguisd, maar persoonlijk vind ik dit een heerlijke actiefilm van Stallone.
Lekker hard en een mooi sfeertje.
Ook de soundtrack is om te smullen.
Wel een beetje een favoriet van me.
Saldek
Werd vroeg wakker vanmorgen, vier uur, en had gewoon zin in een film. En op dat tijdstip heb ik het liever niet zo moeilijk waardoor ik deze voor de gein uit de kast trok.
Ik moet zeggen dat ik het nog altijd prima vermaak vind, al zag ik nu voor het eerst toch wel enkele foutjes erin zitten.
Maakt verder niet uit, dit is immers niet een film die ik kijk om de kwaliteit. De sfeer bevalt me, de bad guy die ook echt een doorrotte slechterik speelt, de zgn coolheid van Sylvie........ja, heb me weer prima vermaakt met m'n breakfast pro vid.
3,5 eens gegeven blijft ook gehandhaafd.
FunkStarr
- 1922 berichten
Stem verhoogd, dit vind ik echt 1 van de leukste oldschool films van Stallone. Een geweldige badguy in de vorm van Brian Thompson, een geweldige 80's sfeer en muziek, een ubercoole Stallone met zonnebril en lekkere rouwe actie met zelfs zeer spannende scenes. Dit zijn het soort films waar ik van hou. De zin "You're the disease, and I'm the cure" is wel cool, maar komt inderdaad wat flauwtjes uit de scheve mond van Stallone. Toch denk ik dat het met opzet zo gedaan is, maar daar had van mij wel iets meer pit in mogen zitten, verder is dit 87 minuten lang genieten van een film zoals die al jaaaaaren niet meer gemaakt worden.
freddy80016
"I'm gonna blow this place up here", says the bad guy,..."Go ahead i don't shop here",-Marion Cobretti......enough said
Metalfist
You're the disease, and I'm the cure
Zo rond de kerstperiode was ik in de Saturn in Wilrijk om het kerstgeschenk van mijn broer te halen (het eerste seizoen van Sons of Anarchy) en daar vond ik deze Cobra voor 2.50 euro. De hoes vond ik meteen al zo cool dat ik hem direct meepakte. Ik was sowieso al van plan om me eens te verdiepen in het oeuvre van de Expendables en dan leek Cobra me een aangename instap in het genre.
Ik had gelijk want net zoals in Judge Dredd, zet Stallone hier weer een extreem cool personage neer. Het verhaal, gebaseerd op een boek van Paula Gosling, doet hier en daar wat denken aan de Dirty Harry films van een 15 jaar eerder maar Cobra weet zich wel als film staande te houden. Al is het wel een tikkeltje jammer dat je eigenlijk zo bitter weinig van de beweegredenen van de bad guys te weten komt. Oké, je weet dat het over de Nieuwe Wereld en dergelijke gaat maar daar stopt het dan ook. Waarom de verminkingen, hoe stonden ze met elkaar in connectie, ... Allemaal zaken waar je niet echt een antwoord op krijgt. Toch stoort het allemaal niet en weet Cobra gedurende een klein anderhalf uur serieus te vermaken. De film straalt gewoon jaren '80 uit, mijn broer gokte '85 of '86 en zat er dus erg dicht bij, maar dit soort actiefilmpjes uit die periode kan ik altijd wel waarderen. De sfeer is dan ook uitstekend en in combinatie met de one-liners van Cobra erg vermakelijk. De korte speelduur zorgt ervoor dat de film nergens begint te vervelen. Dit is vooral te wijten aan de vele coole personages die de film sieren. Cobra zelf is zo'n heerlijk ouderwets icoon met een fantastische stijl. De veel te hard reflecterende zonnebril, de lange jas, de auto, ... Het geeft allemaal net dat beetje extra aan het personage. Net zoals bij Judge Dredd begrijp ik ook hier niet waarom de film in godsnaam zo'n lage rating heeft hier op de site.
Stallone geeft dan ook een uitstekende performance als Cobra. Het is erg wat hij bij zijn geboorte heeft meegemaakt waardoor hij die scheve bek heeft maar verdomme, wat komen zijn one-liners er fantastisch uit. De film zit er dan ook compleet vol mee en Stallone weet ze prachtig te brengen. Het is echter niet alleen Stallone die de show steelt. Brian Thompson speelt een fantastische bad-guy. Al vanaf de eerste moment dat hij in beeld komt kwam hij me bekend voor en toen mijn broer zei dat het Shao Kahn was, viel mijn frank. In Mortal Kombat zette hij al een geweldig personage neer maar hier doet hij dat nog eens lichtjes over, met een bos haar welteverstaan. Het einde waar hij en Stallone een lekker potje zitten te knokken is fantastisch. Hij kan al even slecht praten als Stallone maar het geeft wel een paar coole scènes. Brigitte Nielsen is een leuke toevoeging aan de film maar moet eigenlijk niet bijster veel doen. Het romantisch plotje tussen haar en Cobra had voor mij niet gehoeven maar daar geraak je nu eenmaal niet om vrees ik. Ik maakte daarjuist al de vergelijking met Dirty Harry door de gelijkenissen qua plot maar ook qua acteurs is het allemaal herkenbaar. Zo doen Reni Santoni en Andrew Robinson ook mee in Dirty Harry maar spelen hier toch ietwat andere rollen. In ieder geval is wel leuk om die twee gezichten nog eens terug te zien.
Erg leuke film met Stallone alweer. Cobra is een extreem cool personage en de film bouwt hier goed rond. De jaren '80 stralen er vanaf maar het stoort niet. Het verhaal verloopt vlot, al zit je wel met wat vragen maar net zoals praktisch alles kan het Cobra niet deren. Stallone is awesome, de rest van de acteurs kennen al een even hoog coolheidsgehalte en de film verloopt erg vlot. Erg, erg vermakelijk.
Movie Jim
Ik heb deze film weer gisteren herzien en ik vind deze film geweldig. Er zit veel actie in. Stallone is geweldig als laatste redmiddel in de misdaad. Ik blijf ook bij mijn cijfer 4,5. want dat heeft deze film wel verdiend.
Matchostomos
Marlon Aarssée
dit is zeker beter als Rambo en Rocky.
spannende film met een hoop actie
ook nielsen speelt leuk in deze film
mooie film van stallone? JA zeker weten
TIP: KOPEN
Tonypulp
Nice! Hele gave eighties flick. Stallone schittert als Cobra, fucking badd-ass, hilarische one-liners en een uitdrukking op z'n smoel om U tegen te zeggen. Echt te gek, iedereen die in de jaren 80 is opgegroeid mag zich gelukkig prijzen, damn wat een tijden..
Van de actie hoef ik het niet eens te hebben, die valt wel mee, maar het is die hele sfeer, die muziek, die flauwe grapjes en one-liners.. die maken dit soort werkjes altijd bijzonder fijn. Valt verder maar weinig over op of aan te merken.
Erg mee vermaakt, niet meteen één van de meest memorabele 80's actie vehicles, maar wel een must. Echt een film die je uit je jeugd zou moeten kennen, en dan later herzien..
Kiros
Nice! hilarische one-liners .
"I'll blow this whole place up!"
"Go ahead, I don't shop here!"

MoFeDu
Precies wat ik verwachtte.
Verschrikkelijk fout, bomvol oneliners en een constant chagrijnig kijkende Stallone. Nu is dat in het begin nog best grappig en vermakelijk. Maar toch gaat het op een gegeven moment wel een beetje vervelen. Zelfs voor een film van krap 1.5 uur lijkt het lang te duren en het is aftellen tot het verwachtte einde.
Kan me dan ook wel weer voorstellen dat mensen hier echt van kunnen genieten. Bij mij lukte dat in het begin ook nog wel maar daarna nam de verveling de overhand.
I don't deal with psychos. I put 'em away.
Cobra kijkt aardig weg, maar toch was het verre van een topfilm. Ik hou van de cheesy 80's actiefilms, maar Stallone was nooit echt een grote favoriet van me. Je had vooral het kamp Schwarzenegger vs. kamp Stallone en ik weet weer waarom ik tot dat 1e kamp behoorde. In tegenstelling tot de films van Arnold missen de Stallone films vaak zelfspot en humor. Cobra kent een paar leuke oneliners die iedereen die deze film heeft gezien wel kent, maar het komt niet zo grappig over. Schwarzenegger was daar een meester in. Cobra is een redelijk serieuze actiefilm met vooral keihard geweld en een aantal wrede kills. Best geinig om te kijken, maar het mist voor mij wat. Ik miste aansprekende karakters, memorabele scenes (op de intro na dan) en regelmatig aanwezige humor.
Cobra begint geweldig in de supermarkt en eindigt ook bijzonder leuk, maar alles daar tussen viel me gewoon tegen. Niet erg boeiend, weinig vermakelijk. Daarvoor was de actie wel erg simpel en standaard.
Stallone doet zijn ding, was soms ook best wel cool, maar zijn personage zal ik niet lang herinneren. Daarvoor was het allemaal te weinig overtuigend. Beetje boos kijken, op een stokje kauwen en af en toe wat schieten en vechten. Meer was het natuurlijk ook niet. Dialoog had Stallone nauwelijks, wat ook maar goed is denk ik, hehe. Ik moet de meeste Rocky films nog zien, maar van wat ik van Stallone heb gezien is dat hij een behoorlijk beperkte acteur is. Maar in zijn genre voldoet hij wel. Maar waar Schwarzenegger door extreem fout te doen erg leuk is, dan weet Stallone me vaker te storen. Kwestie van persoonlijke smaak denk ik.
Kleine voldoende voor Cobra.
Wernertje
Ik heb de film gister avond gezien, ik had hem een groot aantal jaren geleden ook gezien en gisteren toen de film al 10 minuten bezig was ben ik gaan kijken.
En dit is toch wel echt rampzalig, ik ben al geen Stallone fan maar dit is van al zijn films die ik heb gezien toch wel de minste. En ik begrijp nu ook waarom ik de film 20 jaar geleden na gisteren voor het laatst heb gezien.
Het verhaal is slecht en terwijl ik het idee heb dat Stallone in andere films nog een beetje zijn best probeert te doen om te acteren laat hij het in deze film af weten. Als karakter vindt ik hem super irritant hij kijkt super sacherijnig de hele film terwijl hij op een lucifertje zit te kauwen en dan nog dat belachelijke pistool dat hij de hele film aan de voorkant van zijn broek heeft zitten.
En ook de rest van de cast van de film presteert onder maats, en de actie scenes lijken wel op die van het a-team. Het stukje waneer ze worden belaagd bij het schuil huis is belachelijk, Stallone staat te schieten met zijn machine geweer terwijl hij op een rijdende pick up zit. Hij schiet maar in het wilde weg en de bad guys op motors vallen bij bosjes van hun motor terwijl ze niet eens worden geraakt. En terwijl op het moment dat de bad guys op weg gaan naar de schuil plaats ze met ongeveer 15 man zijn moet Stallone ineens afrekenen bij de schuilplaats met zeker honderd aanhangers van de nieuwe wereld.
Ik zou bijna zeggen dat het een b film is de film duurt kort, de acteer prestaties zijn om te huilen en de actie is zelfs voor die tijd te mager en te slecht gemaakt. Een plus puntje zijn de oneliners die ik op sommige momenten nog kon waarderen.
dutchtuga
Herzien en ik was al vergeten hoe 80's deze film wel niet is. Actiescènes voor een groot neon-verlicht Pepsi Cola bord, veel 80's pop/rock, een paar geniale one-liners, een afbeelding van Reagan die ergens aan de muur hangt en een uitgansgspunt dat de angsten van die tijd perfect weergeeft. Alleen jammer van het wat te lang uitgesponnen finale.
Verhoogd naar 3,5*
mikey
Wat Stallone nou precies wilde zeggen met deze film is me niet duidelijk. Wie de gasten van de nieuwe wereld voor moesten stellen ook niet. Aangezien ze elke actie introduceerden met een hamer en sikkel dans, ga ik er gemakshalve van uit dat deze groepering Stallones angst voor communisten moest voorstellen. Stalones liefde voor kapitalistische kitsch en foute glamour is daarnaast ook niet onder banken/ stoelen geschoven.
Verder heel veel foute en slappe actie gejat uit films als The Road Warrior en andere achtervolgingswaan. Weet je het is een Rambo flick! nu met neonverlichting en slappe rock.
Wat ik niet snap: is die enge dame een hele belangrijke kroongetuige, maar toch onderneemt Stallone de gevaarlijkste achtervolging (granaten, automatische wapens, vuurzeeën, auto die salto's maken, name it, he delivers...) met haar in de bijrijdersstoel.
Niet zo best.
killer13
dit is zeker beter als Rambo en Rocky.
spannende film met een hoop actie
ook nielsen speelt leuk in deze film
mooie film van stallone? JA zeker weten
TIP: KOPEN
geweldige tip Marlon
maar dat hoef je mij niet te zeggen, dat heb ik al lang gedaan

FunkStarr
- 1922 berichten

Niet zo best.
Dat is het enige puntje van kritiek wat ik ook heb op deze film. Ik geloof niet dat het hier gaat om Stallone die een statement probeert te maken, gewoon een lekker luchtig 80's actiefilmpje maar dit met Rambo vergelijken vind ik nogal kort door de bocht. Dit is een heel ander soort film.
mikey
Geen statement? Crime is a disease. And cobra is the cure? Niet zo kort door de bocht: je hebt een groep kwaaierikken en die gaan eraan.
Het is toch een typisch facistisch jaren 80 werkje. Gewoon Reaganomics. Het kwaad (hamers en sikkels verwijzen duidelijk naar de russen, die hij ook al in Rocky 4 versloeg) moet je keihard aanpakken. Pure foute fun. En wat een gezeur over The Road Warrior, heeft het niets mee te maken. Dit was Stallones antwoord op Commando en Death Wish 3.
mikey
De communistische verwijzing had ik toch al vermeld? Die scene op die truck is Road warrior jatwerk. Death wish 3 is dan wel heel wat interessanter en gedurft. Ikzelf dacht eerder aan Dirty Harry.

Top 10 van Netflix: déze tien films worden nu goed bekeken

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max