Genre: Animatie / Muziek
Geregisseerd door: Ben Sharpsteen
Met onder meer: Sterling Holloway, Edward Brophy en Herman Bing
Releasedatum: 25 april 1947
Plot Dumbo
"The One...The Only...The FABULOUS..."
De nieuwe zoon van Mrs. Jumbo wordt belachelijk gemaakt vanwege zijn gigantische oren, en krijgt de naam Dumbo mee. Dumbo wordt aan het werk gezet bij de clowns van het circus waar zijn moeder werkzaam is. Het is aan zijn enige vriend, een muis, om Dumbo zijn potentieel te laten benutten.
Mr. Stork (stemrol)
The Ringmaster (stemrol)
Narrator (stemrol)
Timothy Q. Mouse (stemrol)
Crow (stemrol)
Clown (stemrol)
Crow (stemrol)
Jim Crow (stemrol)
Elephant Matriarch / Mrs. Jumbo (stemrol)
Catty the Elephant (stemrol)
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik vind de Nederlandse versie zo slecht nog niet. Toch een van de betere gedubde films. Ik heb al veel ergere dingen gezien en gehoord
Ste*
- 2072 berichten
Mweh, niet zo heel leuk. Dumbo is heel lief, en er zitten leuke stukjes in, zoals de pink elephants, maar het verhaal is niet zo boeiend, en is ook vrij afgeraffeld.
Mochizuki Rokuro
Veel gezien de laatste tijd. Inderdaad beetje afgeraffeld al is het stuk met de 'kraaien' dan weer enorm uitgesponnen. Vind dat weer erg langdradig. De scene van het opbouwen van de tent in de regen blijf ik weergaloos vinden, evenals de bellen en de opvolgende roze olifanten. Beetje mixed bag, maar zeker niet zo vervelend als zogenaamd lollige Disney's met gevatte side kicks. Dan is Timothy Mouse mij een stuk liever.
dutchtuga
Schattige en een van de betere Disney's. Prettig is vooral het pretentieloze karakter, de simpele vertelstijl en de durf om met een scène als die van de Pink Elephants te komen. Voor de liefhebber van film is dit zeker een van de meest interessante Disney's.
K. V.
De film bulkt misschien niet van de flitsende 3d-beelden, maar is desondanks toch heel mooi getekend.
De film is nooit echt m'n favoriete Disneyfilm geweest, maar het was toch eens leuk om te bekijken. Er zit wel een wat vreemde scène in met roze olifanten. 'k vond het er eigenlijk niet echt bij passen, maar het bracht wel kleur in de film.
Het verhaal op zich is niet echt iets speciaals en de liedjes springen er ook niet echt uit (behalve het treinlied misschien), al vond 'k de finale wel de moeite.
Goed om eens te bekijken als je een uurtje tijd hebt (zo lang duurt de film ook maar), maar de film is misschien toch eerder voor een jeugdig publiek.
Drs. DAJA
Inderdaad Ricardo, bizar dat scenes zoals die pink elephants toen gewoon konden, alles is nu wel pijnlijk braaf zeg...
blablabla89
Ik snap niet hoe mensen hier lager dan 4 sterren voor kunnen geven!! Oke, een deel is jeugdsentiment maar zo'n mooie goede animatiefilm zie je zelfden nog. Ondank dat hij al ruim 70 jaar oud is is hij nog steeds geliefd bij jong en oud. Dan mogen die nieuwe disney pixar films misschien qua techniek een voorsprong hebben, de Disney klassiekers zijn ongeëvenaard. Ik denk niet dat over 70 jaar Finding Nemo, UP of Cars deze zelfde status zullen hebben. De film heeft veel meer gevoel dan die nieuwe films. Disney wist in die tijd nog echt emoties over te brengen. Die scene waar dumbo zijn moeder opzoekt die in gevangenschap zit is serieus ontroerend. Ik kan me niet herinneren dat ik dat gevoel bij een van die nieuwere films heb gehad. zeker niet bij Disneypixar. Wat zeker niet betekent dat dat slechte films zijn, Disney is zonder twijfel de beste animatiostudio ter wereld. Maar naar mijn mening verdient deze film meer lof. 5 sterren hands down.
DragQueen
Het verhaal had iets interessanter gemaakt mogen worden. Maar verder is er niets op aan te merken. De tekeningen zijn prachtig, en de karakters aandoenlijk. Zo worden tekenfilms niet meer gemaakt. 3 Sterren.
Dk2008
Een film die al heel vaak op tv is geweest. Ik dacht laat maar eens kijken, maar erg veel heb ik toch in al die jaren niet gemist. Ondanks de toch al niet zo lange speelduur vond ik het nog een hele zit. Het Dumbo-verhaal ligt me ook niet echt net als het Disney-sentiment. Ik vind het maar een saaie rotfilm.
De manier hoe het getekend is gaat wel al kan ik hierover eerlijk gezegd ook niet een heel duidelijke mening geven. Van de drie lange Disney-tekenfilms die ik nou heb gezien scoort Snow White uit 1937 toch duidelijk het best.. De muziek klonk in het begin nog wel aardig, maar op gegeven moment werd dat ook steeds minder. Net als bij Cinderella wordt het einde hier ook al afgeraffeld en bij Snow White eigenlijk ook al. Ik zou bijna zeggen net nu het leuk begint te worden kapt Disney ermee. Het zit er nou niet meer zo snel in dat ik nog een klassieke Disney-animatiefilm ga bekijken. Die korte cartoons zijn ook gewoon veel leuker. 2.0
Dumbo is een film die ik als kind wel eens had gezien, maar daarna ook nooit meer. Tot gister. Nou ben ik de Disney reeks eens aan het herkijken en voorgangers Pinoccio en Fantasia vond ik maar matig. Gelukkig weet Dumbo wel weer meer te overtuigen. Wat me opvalt is dat de film maar een uur duurt. Beetje kort, zeker na Fantasia die liefst 2 uur in beslag nam. Maar in het uur wordt wel een mooi verhaal verteld. Toch had het de film goed gedaan als het een 20 minuten extra had gehad.
Soms is het verhaal best zielig (als Dumbo's moeder als enige geen baby krijgt en natuurlijk het stuk waar Dumbo haar opzoekt als ze gevangen genomen is), soms erg apart (Pink Elephant scene mag je toch wel redelijk apart noemen, zeker voor een Disney) en soms ook grappig (de bezorging van Dumbo & ik vond het deel met de kraaien wel leuk).
Maar ik zal de film geen topper noemen. Daarvoor is het te simpel en niet altijd even boeiend. Het ziet er goed uit, maar de hele oude Disney tekenfilms lijken wel allemaal erg op elkaar, zeker ook met de overdaad aan muziek en weer niet al te veel dialogen. De Disney films volgen natuurlijk wel een vast patroon.
Ik had 3,5* staan en die geef ik nu opnieuw. Niet meer, niet minder.
Angrod_Pallanén
Hoewel het nooit een van m'n favoriete zal worden, begint Dumbo me toch steeds meer te raken. De film heeft meer weg van een cartoon dan Disney's eerdere werk maar het verliest nooit het concept van prachtige kunst en een goed verhaal, dat Snow White and the Seven Dwarfs zo sterk maakte.
Net zoals zijn voorgangers is Dumbo wel een klassieker die een lust voor het oog is en memorabele personages heeft. Het sterkste punt van de film is Dumbo zelf. Lang voordat Wall-E furore maakte met het idee, wist Jumbo Jr. al hoe je een publiek moest boeien en zelfs ontroeren zonder ook maar een woord uit te spreken. Het karakter is een schoolvoorbeeld voor de potentie van animatie om kijkers te raken door een schattig uiterlijk. Maar zelfs als de baby olifant met de grote oren een pionier was in lieve, aaibare filmpersonages, zijn belangrijkste factor is zijn persoonlijkheid.
Nog voor hij bijgekomen was van zijn lange reis, of gewend kon raken aan zijn naam, werd Dumbo al het lachertje van zijn soort. Nadat zijn moeder bruut bij hem wordt weggehaald als ze hem wil beschermen, is Dumbo gedoemd om publiekelijk belachelijk te worden gemaakt. Disney's spiegel voor de maatschappij werkt zelfs na vele decennia nog perfect. Hoewel de kijker ongetwijfeld medelijden heeft met Dumbo is er nog altijd het achterliggende idee dat sommigen zelf ooit Dumbo waren en vrijwel iedereen wel eens een Dumbo heeft uitgelachen. De film is niet zachtaardig voor zijn hoofdpersonage, of het publiek, en dat hoeft ook niet. Dumbo's belevenissen zijn een belangrijke les voor iedereen en het vermaak is een aardige bonus.
Dumbo weet namelijk, door vernedering en trauma en met een beetje hulp van een trouwe vriend, wel zijn zwakste punt te veranderen in zijn sterkste eigenschap. Helaas voor het moraal, maar niet minder toepasselijk voor de werkelijkheid, moet Dumbo eerst een geestverruimend middel gebruiken voor het zover komt. Vergeet het eventuele racisme in de film, de echte spraakmakende scène is die met de roze olifanten, die niets onderdoet aan een cultureel fenomeen. Het is een apart stukje dat niet echt past in de rest van de film hoewel het zeker waarde heeft voor het verhaal. Dat en de soundtrack zijn Dumbo's grootste minpunten. Maar zelfs dan is het nog een pareltje. Met een knap en goed lopend verhaal, iconische personages en een sterke boodschap is Dumbo een onmisbare attractie voor elke generatie.
slam1975
Heeel lang geleden gezien, tranentrekker, wat ik me nog kon herinnneren. Durf hem niet nog een keer te kijken, bang dat ik weer ga huilen
Dk2008
Zakdoek klaar en kijken maar, toch? Komt wel erg vaak op tv, morgen alweer.
baspls
Vroeger vond ik deze film nooit leuk, maar nu is ie eigenlijk toch wel goed.
(alle tekenfilms van de 9 old man zijn goed!) Veel mensen vinden dit de slechtste disney film maar ik niet, dit is nog een echte cel-animatie uit je 40's als je dit vergelijkt met wat voor troep nu op kinderzenders is. heel goede film 3,05
baspls
het licht er wel welke verzie,
ik vind de oudste altijd de beste, disney heeft in 2009 al hun films opnieuw laten doen, dat is HORROR! die stemmen zijn niet te verstaan en hebben zo'n debiel goois accent. houw het maar op 1941!
booyo
Haha, die roze olifanten. Wat onwijs goed! Wat een lieve film is dit. Kende hem nog niet van vroeger, maar zelfs zonder jeugdsentiment genoten van die arme Dumbo. Prima gedubt inderdaad, totaal niet gestoord aan de Nederlandse stemmen.
SnakeDoc
Inderdaad een lieve film. Mooi klein vrolijk integer animatie filmpje van Disney met een blijde boodschap.
Onmogelijk om dit niet leuk te vinden.
XfofaXX
Niet de allermooiste Disney, maar wel eentje die blijft hangen.
Animatie toch een pak minder dan de vorige Disney's, zeker tegenover Pinocchio zijn de achtergronden en de mate van detail een beetje een ontgoocheling. De personages zijn dan weer mooi, aandoenlijk geanimeerd. Dumbo krijgt een heel karakter mee met realistisch aandoende emoties puur vanuit de karakteranimatie, chapeau.
De muziek was iets minder, op het nummer van de kraaien na blijft er weinig hangen. Vanwege de fijne, lieve personages en het simpele niets-pretenderende verhaal toch een 2,5, met een halve ster erbij voor de geweldige roze olifanten, misschien wel het leukste stukje disney dat er is.
Wat me ook opviel is dat de thematiek van Dumbo voor Disney opvallend duister is (niet geaccepteerd worden, roddel- en pestgedrag). De film is op die manier in lijn van Pinocchio, Bambi en jaren later The Hunchback.
SnakeDoc
Sorry?
Kom op joh, hartstikke vrolijk, enorm lief. Pracht kleuren, leuke dieren. Hier en daar zelfs een voorzichtig grapje, en dat in slechts 60 minuutjes.
Voor dat je je begint te vervelen is de film al weer voorbij.
Dumbo is één van de allerbekendste Disney films. Het verhaal van het olifantje met de grote oren, waardoor hij kan vliegen, is een absolute klassieker.
Persoonlijk vind ik Dumbo ook wel tot de betere Disneys behoren. Dat komt allereerst door Dumbo zelf, die een lief en schattig personage is, die alleen al door zijn uiterlijk een hoop charme uitstraalt. Hoewel de film zeker zijn tekortkomingen heeft, is het allemaal best de moeite waard. De speelduur is wat kort en de animatie is ook niet altijd even mooi. Daar staat tegenover dat de personages erg sterk zijn en de scène metde kraaien buitengewoon grappig is.
Het moment, waarbij Dumbo zijn opgesloten moeder bezoekt, is zelfs licht ontroerend. Het blijft een mooi verhaaltje en ondanks dat Dumbo zeker ook erg geschikt is voor de allerkleinsten, is het look leuk voor volwassenen. Ik heb Dumbo diverse malen gezien en sluit niet uit dat er in de toekomst nog een aantal kijkbeurten zullen bijkomen.
Afgezien van de ietwat verouderde animatie, is het verder een tijdloos filmpje, dat ongetwijfeld nog diverse generaties zal vermaken.
Bottleneck
dat was een throw back in de tijd... Het enige dat me weer bekend voorkwam was wanneer de mannen en olifanten in de regen de circustent bouwen (en in het donker met die zang erbij, best onheilspellend eigenlijk), de scene met de roze olifanten en de duikvlucht in het circus. En die eerste twee stukken vind ik ook nu nog het mooist, vooral de muziek en animatie bij de roze olifanten, lang leve drank.
Verhaaltje zelf met de thematiek mag er ook zijn, en het treintje is ook grappig. Heb met plezier weer naar Dumbo gekeken (en de kleine is er ook gek op).
mjk87 (moderator films)
Foei, denk ik. Deze klassieker had ik echt nog nooit gezien. Ik kende Dumbo vooral uit de strips van het Vrolijke Weekblad - daar was Dumbo een praatgrage olifant met zijn vriend Timmy. Dan is deze film wel even wennen.
We krijgen nauwelijks plot, eerder een flinke set-up met uitwerking van de personages waarin vooral op sfeer wordt ingezet en een enkele verhaalsontwikkeling. Zo is Dumbo wel vertederend, krijg je mooie scènes met zijn moeder en kan je een zeer goede film verwachten. Eens je denkt dat het kan beginnen is de finale al afgelopen. Jammer, d'r had makkelijker een half uur bij gekund.
Het tekenwerk is mooi ambachtelijk maar wat kaal en niet heel bijzonder te noemen. Enkel de scène met het opzetten van de tent - zijn dat echt negers die zomaar in een film zitten als een soort slaven?- en de slaapdronken toestand met roze olifanten zijn het vermelden waard. Ook de muziek verder deed me weinig. Timmy is een leuke muis zonder te irriteren en Dumbo zegt dus werkelijk geen woord. Des te knapper dat het je toch raakt, En eens een heel andere Disney dan met al die hyperactieve figuren.
Aparte en goede film met veel potentie die helaas veels te kort is. 4,0*.
Ted Kerkjes
het licht er wel welke verzie,
De jaren tachtig gesynchroniseerde versies zijn ook zeer geweldig.
Daar zijn de meeste liedjes vertaald door Harrie Geelen.
stijntjeee4
Vroeger vond ik dit maar een saaie en langdradige film, ik heb deze ook niet vaak gezien omdat ik hem erg zielig vond. Ik heb hem laatst nog eens herzien en ik vond hem een stuk leuker, ook vind ik timmie de muis erg leuk en ik vind hem ook erg verglijkbaar met Japie Krekel uit Pinokkio, de animatie is zeker voor die tijd erg goed en de stemmen vind ik nog niet eens zo heel slecht
4,5
alexspyforever
Bij het herbekijken valt me op dat dit eigenlijk toch wel een korte tekenfilm is. Het beste stukje vind ik toch wel als Dumbo met hulp van de vogels leert vliegen. Maar de scène die me het meeste bijblijft is wanneer Dumbo en de muis een glaasje teveel op hebben. Dan zien ze in de lucht dat vreemde muzikale schouwspel van roze olifanten. Is het misschien daarom dat men zegt dat als je goed dronken bent, je roze olifantjes begint te zien
Het verhaal is simpel en een beetje saai , maar toch zo ontroerend. Het is geen film die ik vaak zal herbekijken, maar is toch wel een die thuishoort bij de absolute klassiekers.
Black Math
Herzien. Het moet zo'n 20 jaar geleden zijn geweest dat ik Dumbo voor het laatst heb gekeken, maar gezien de relatief sterke animatie bij Snow White en Pinocchio had ik er zin in.
Wat dat betreft licht teleurstellend, want toch duidelijk minder gedetailleerd dan die eerder genoemde films. Nalezen op wikipedia leert dat men bewust voor een lager budget heeft gekozen omdat men op de rand van failissement stond na Fantasia. Jammer, want ik heb met name het idee dat de roze olifantenscene nog gaver had kunnen zijn.
Desalniettemin een zeer genietbare film, die gelukkig ook enkele sterke punten ter compensatie biedt. Allereerst de roze olifantenscene, je zou haast denken dat ze toen al aan de LSD zaten. Ook gave muziek daar, waarbij leuk is om het thema in zwierige versie terug te horen bij het schaatsgedeelte. De muziek viel me sowieso positief op, met name bij de opbouw van het circus. Verder is de film af en toe erg ontroerend in het contact tussen Dumbo en moeder, met name als hij verstoppertje achter haar achterpoten speelt.Tenslotte is de speelduur ook niet lang, het schijnt met een uur zelfs de korste Disney langspeelfilm ooit te zijn, maar dat vind ik eigenlijk wel prettig.
Verder blijven de kraaien ook wel opmerkelijk. Dat zou nu niet meer kunnen, vanwege het racistische stereotype dat ze uitbeelden. De hoofdkraai heet ook nog eens Jim Crow, vernoemd naar de Jim Crow-wetten die rassenscheiding legaliseerden. Ik moet zeggen, ik had ze niet willen missen, het zijn zo ongeveer de leukste personages in de film. Gelukkig dus dat deze film in 1941 gemaakt is. 3*.
avdj
Disney Classic #4
Na het fragmentarische Fantasia wederom weer een beresterke Disney. Het verhaal is al leuk maar door de extreem korte speelduur vliegt de film helemaal voorbij. Er staan mij nog redelijk veel stukken voor de geest en dat is natuurlijk altijd een goed teken.
De hoofdpersonen zijn leuk uitgewerkt en Dombo zelf is een karakter waar je snel medeleven voor kunt opbrengen. Maar ook zijn vriendje Timothy komt goed voor de dag. Met name de scene waarin hij de pestende vogels weet om te praten vond ik behoorlijk pakkend. Nog steeds vind ik het visioen met de roze olifanten niet in het totaalplaatje passen. Als deze eruit was gelaten had ik er misschien nog een halve ster bijgedaan.
Qua aankleding en tekenstijl staat Dombo niet op het niveau van Sneeuwwitje of Bambi. Zowel achtergronden als personen worden vaak eenvoudiger gedetailleerd dan in deze films. Toch is dat niet storend omdat ik het verhaal en de ontwikkeling van onze vliegende vriend sterk genoeg vind om deze tekortkomingen te kunnen camoufleren.
Ted Kerkjes
Waarom niet?