Genre: Animatie / Muziek
Geregisseerd door: Ben Sharpsteen
Met onder meer: Sterling Holloway, Edward Brophy en Herman Bing
Releasedatum: 25 april 1947
Plot Dumbo
"The One...The Only...The FABULOUS..."
De nieuwe zoon van Mrs. Jumbo wordt belachelijk gemaakt vanwege zijn gigantische oren, en krijgt de naam Dumbo mee. Dumbo wordt aan het werk gezet bij de clowns van het circus waar zijn moeder werkzaam is. Het is aan zijn enige vriend, een muis, om Dumbo zijn potentieel te laten benutten.
Mr. Stork (stemrol)
The Ringmaster (stemrol)
Narrator (stemrol)
Timothy Q. Mouse (stemrol)
Crow (stemrol)
Clown (stemrol)
Crow (stemrol)
Jim Crow (stemrol)
Elephant Matriarch / Mrs. Jumbo (stemrol)
Catty the Elephant (stemrol)
Friac
Het stuk waar dumbo dronken is vind ik helemaal niet in het film passen. Slecht invloed op het jeugd, en ook helemaal niet leuk om te zien. Hartstikke saaie stuk wat helemaal nergens op slaat.
Het is misschien een tikkeltje vreemd, maar de makers hadden natuurlijk een reden nodig waarom Dombo de volgende dag zonder het zelf te weten wakker zou worden in een boom. Ik vind het nog lang niet zo slecht bedacht, en in tegenstelling tot jou vond ik het een bijzonder boeiend stuk om naar te kijken. Tot op de dag van vandaag blijft het een fraai staaltje animatie. Wel moet ik zeggen dat het misschien nét iets te lang duurt voor een film met een schamele speelduur van 60 minuten.
Dumbo vind ik misschien wel de vertederendste Disneyfilm ooit gemaakt (ik moet toegeven: sinds De Klokkenluider van de Notre-Dame ben ik afgehaakt). Dumbo zelf is een fantastisch schattig figuurtje, en de scène waarin hij zijn opgesloten moeder bezoekt blijft een tearjerker van formaat. Samen met E.T. moet Dumbo zo ongeveer één van de weinige (kinder)films zijn die me nog tot tranen toe kan emotioneren.
Het enige punt waar Dumbo misschien iets minder op scoort is op vlak van de muziek en songs. Wanneer je dit gegeven naast andere Disneyklassiekers plaatst, valt de film een beetje mager uit (alhoewel alle liedjes op zich prima zijn).
Een parel van een film, die ik altijd zal blijven koesteren.
hellblazer93
Vroeger was dit voor mij echt een topper. Nu vind ik hem niet meer zo geweldig, maar toch een mooi kijkvermaak, vooral voor de kleintjes. Van mij 3 sterren.
Slechte Film
Slecht kan ik hem niet vinden. Als je hem vanuit de positie van jezelf (als volwassene) zouden de meeste kinderfilms direct in de flop 100 belanden. Ik vind hem nu ook niet meer geweldig, maar 'slecht' kan ik hem niet vinden.
Apster
Grappig, 4* mijn 400e
Patat
Bekende tranentrekker van Disney met allicht één van hun meest bijblijvende figuren.
Dumbo vertelt het pakkende verhaal van een schattig olifantje dat uitgesloten wordt omwille van zijn grote oren. Dit leidt tot heel wat situaties waarin het beestje het middelpunt van spot wordt. De scène waarin de kleine Dumbo en de opgesloten moeder elkaars slurf vastnemen zonder dat ze verder contact met elkaar kunnen hebben is zonder meer ontroerend en zal menig hart breken. De scène met de roze dansende olifanten is dan weer erg vrolijk en lijkt een nawee van het eerder verschenen "Fantasia". De muis in het verhaal is erg leuk, eigenlijk spijtig dat vrijwel iedereen de film herinnert door de tristesse en niet door de leuke humor tussen de muis en Dumbo.
Een erg aangename film die tijdens de eerste helft eerder triest is, maar tijdens de tweede helft uitgroeit tot een mooi verhaal met een aantal grappige situaties en een positief einde.
martinovitch
Deze prachtige Disney film heb ik vroeger toen ik klein was zeer vaak gezien en ik vind deze film ook zeer leuk.
Aardige film met een origineel verhaal en dit maal wat meer humor. Leuke bijpersonages maken of breken de film.
film_kaza
Goeie Disney. Mooi gedaan met de moederliefde, en het vreslijke gedrag tegenover Dumbo was er zielig wat best ontroerde.
Maar daarnaast heeft het veel (typische oude animatiefilm) humor, een sterke animatie en leuke personages.
Ditmaal deed Disney het met een circus, waar ook genoeg aandacht is besteed aan dieren, clowns en andere artiesten. (De dronken scene mog er ook zijn)
Muziek was ook leuk, met soms een kleine buitenvaller maar dt werd herstelt. Alleen is het wel dat ditsoort films mij nooit echt tot een 4* of herkijken kunnen drijven. Hou er erg van en verzamel ze, maar gek genoeg komen ze nooit zover...
3,5* en mag tussen de Disney-klasiekers thuishoren.
(Vergeet die vorige reactie, dat was lang geleden
Komt waarschijnelijk omdat deze als kind niet veel deed)
Pieter Montana
"Lots of people with big ears are famous!" Een duidelijke knipoog naar Walt zelf en naar 't schijnt was dit ook nog eens Walt's favoriete film.
Ik kan hem best verstaan. Dumbo heeft alles wat een animatiefilm nodig heeft en 't verbaast me dat hij, als enige van de Golden Age, niet eens in AFI's lijst stond. Dumbo is weer één van die vele Disney-parels. De enigste minpunten die ik alleen maar kan bedenken zijn de speelduur en animatie. De speelduur vraagt gewoonweg naar meer. Het eindigt allemaal zeer abrupt waardoor het verhaal meer weg heeft van een lange Silly Symphony. De beruchte Pink Elephants scene is wel een zeer grote ommezwaai in de tekenfilm en was wel een heel gewaagde scene voor zijn tijd, hoe brilliant en spitsvondig ze ook getekend was. Die animatie lijkt zich ook vaak op te splitsen in 2 delen: huzarenstukjes zoals de Pink Elephants of het prachtige binnenkomen van Casey Jr. en de haast kinderachtige tekeningen van het circus zelf.
Dumbo blijft natuurlijk het perfecte voorbeeld van verhaal qua animatie vertellen. Om verder onbekende redenen had ik de videoband vroeger met Engelse ondertitels, toch heeft de film kracht genoeg en heeft de zwijgende Dumbo genoeg charme in huis om ook zonder tekst ieders hart te veroveren. We krijgen de éne prachtige/hartverscheurende scene na de andere. Het overvliegen van de ooievaar waarop Mrs. Jumbo tot haar verdriet geen baby ziet vallen, de postman die Dumbo brengt, het pesten/uitsluiten van Dumbo door de heerlijke Verna Felton en natuurlijk die overbekende droevige scene, die zonder twijfel een pak beter is dan Bambi's of de Lion King's scene: Dumbo die zijn moeder bezoekt. Ik kan er zeker van zijn dat deze scene me altijd zal ontroeren. Het aanraken van mekaars slurfen, het kopje van de droevige (nog altijd zwijgzame) Dumbo waarna men ziet hoe de andere dieren wel bij hun moeder/vader liggen. Zonder twijfel het beste moment uit de animatiegeschiedenis.
Dikke 4*
nele
Na Belle en het Beest, de best Walt Disneyfilm met enkele zeer goede scènes zoals hieronder al beschreven is.
Welverdiende 4*
Mooie tekenfilm uit de magische koker van Disney. Wordt door de kenners als één van de besten gezien. Bevat een lief verhaal met een kleine traan. Goed.
niethie
Na de commerciele flop Fantasia die Disney op de afgrond bracht maakte hij dit kleine bescheiden filmpje dat vandaag de dag nog steeds als een grote klassieker gezien word, en terecht, wat een heerlijk (lief) filmje, kwa verhaal en speelduur lijkt het niet zo gek bijzonder te zijn maar de warme sfeer in combinatie met de vele simpele maar ontroerende animatie beelden maken het tot een uiterst vermakelijk feel good filmpje die in al die jaren niets van zijn kracht verloren heeft.
3,5 sterren
bitterzoet__
Blijft een enorm ontroerende film, in het begin bijna té zielig.
De scene met moeder opgesloten in de kooi zit en Dumbo die heen en weer wordt gewiegd in haar slurf brak mij ook al toen ik een jaar of 5/6 was en nu kan ik het nog steeds niet droog houden.
En hoe Dumbo zich steeds vasthoudt aan de staart van die muis (naam kwijt, wie helpt me?) is ook zo vertederend!
Alfred Mok
Recensie: Dumbo.
Leuke naam voor een film, dat is alvast een pluspunt.
Verder vond ik de tijdsduur van de film wel erg kort maar als je de film ziet weet je dat de tijdsduur wel snor zit. Wat moet er nog meer bij? Het plaatje is na 64 minuten wel gezet, de stemming/sfeer was ook echt super.
Maar toch is het geen super film.
Deze 3e disney film kwam na Snow White en Pinocchio, maar naar mijn mening is het toch een daling. Snow White en Pinocchio waren echt top film, dan deze en dan Bambi. Ik zie dus in zekere mate wel een daling. De muziek was wel aardig maar echt niet mijn ding! Het was wel echte circusmuziek dus echt geschikt voor deze film! Verder wil ik opmerken dat de tekenstijl weer helemaal geweldig was. Dumbo zag er goed uit, Timothy de muis was ook geweldig en had ongeveer dezelfde functie als Jimney Cricket. Het hoofdpersonage door wat slagen heen worstelen.
Met Dumbo kan je wel lachen, ook zit er een klein stukje drama in als het gaat over de relatie met Dumbo en zijn arme moeder. Leuke film maar zeker geen uitblinker.
Vinokourov
De favoriete Disney-klassieker uit Vino's vroege jeugd! Mên, wat heb ik de videoband met deze film helemaal grijs gedraaid. Ik vond het echt een heel mooie film en kon er maar niet genoeg van krijgen. Eigenlijk moet ik hem nog eens kijken, want heel veel kan ik me er niet van herinneren. Anyway 4 sterren voor dit stuk jeugdsentiment!
polopolo150
Gezelige maar ook trieste Disney film. Ik heb deze film 3 tot 4 keer gezien, en ik vond het altijd geweldig!
VanRippestein
Een indrukwekkende film van Disney, maar wel een vreemde eend, zo lijkt.
Het verhaal is opvallend klein voor een Disney. Het epische wat ik eigenlijk van Disney gewend ben ontbreekt hier volledig. Weinig lokaties, weinig avontuur, weinig ontdekking. Daarnaast vond ik voor Disney begrippen allemaal nogal ver gaan: Dumbo wordt gepest, uitgescholden, mishandeld, weg van zijn moeder gehaald.
Daarna vind er een keerpunt plaats, Dumbo wordt namelijk compleet bezopen! Na zijn roze olifanten avondje weet hij niet meer wat hij in dronken toestand allemaal gedaan heeft en wordt hij wakker in een boom. Met een stel raven die sterk aan zwervers doen denken. Ik weet het niet hoor. Voor een kinderfilm vind ik het nogal, uhm, gewaagd. Door al het leed wordt het fysieke geweld dat Dumbo en zijn moeder tegen Jan en alleman gebuiken wel compleet als rechtvaardig neergezet. En dat is toch wel weer een stukje propaganda eerste klas, wat een goede zaak is. Emoties worden compleet opgeblazen en het werkt ook nog is goed. Vandaar mijn bedenkelijke blik bij het plot. Ik ben er nog niet helemaal over uit.
De tekeningen zijn helaas erg matig, zeker als je je bedenkt dat pinoccio en Fantasia ouder zijn. Dat is toch wel echt een misser voor mij. Gelukkig weten de tekenaars je aandacht hier redelijk van af te leiden door de felle knallende kleuren te gebruiken, een verschrikkelijk goeie pink elephant scene, en muziek die het geheel nog iets verder doordrenken van alle madness. Circusmuziek maar dan versneld, beetje blues erbij, hoppa. Je moet er maar op komen.
Een aparte Disney ervaring voor mij dus.
soom
Tijdens het moment dat de nieuwe zoon van mevrouw Jumbo belachelijk gemaakt wordt, en eigenlijk de scenes daarna, moest ik echt huilen... Lekker emotionele stukjes scene waren dat, vond ik. Ook tijdens de laatste scene had ik weer tranen in m'n ogen. Echt wel weer een ontzettend mooie film, en heeft net als Sneeuwwitje de magie van de hand van de echte en werkelijke Walt Disney. Ik twijfel hier ook weer echt over een juist cijfer: Bij Sneeuwwitje wist ik meteen dat die film 4,5* zou krijgen. (Timmy is echt stoer
Hmmm.... Ook deze film krijgt dat cijfer.
jirachi03
Voor mij zal deze film nu een 0,5 krijgen qua vermaak ,maar vroeger was ik hier gek op. Dat is juist de bedoeling van kinderfilms
een 3,0
DeCol
Magische disney!
Ik wist er helemaal niets meer van, dus ik heb Dumbo maar geleend van iemand. Dumbo zelf is natuurlijk heel erg schattig met zijn grote oren waar hij geregeld over struikelt. Grappige situaties, leuke personages en zelfs een droevig moment. Disney zoals die hoort te zijn.
Panta Rei
Wel even balen
Het begint al veel te laat én het is Nederlands gesychroniseerd.
Kinderen van nu spreken toch vloeiend Engels.
Toch maar kijken, ik heb even niks beters te doen.
movie acteurs
Tja Dumbo, daar heb ik vroeger nog eens om gehuild.
Zeer oude Disney film uit de oorlog. Erg oubollig allemaal ook de toon van de nasynchronisanten is zeer oubollig. Maar goed het is ook uit 1941 dus voor die tijd toch nog ambitieus om dieren in de hoofdrol te zetten. Later zou Bambi en vele andere volgen. Ook het thema dat iemand anders is en mag zijn (grote oren ) wordt een geliefd Disney thema. Leuke en lieve Disney film en goed voor een 3,0.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Deze heb ik vroeger zeer vaak gezien en kon er telkens weer van genieten. Het verbaasd me dat de film uit 1941 komt. Ik zal de film al zo'n 20 jaar niet meer gezien hebben, maar alle scenes staan eigenlijk nog in mijn geheugen gegrifd. En dat is een compliment voor Disney.
En ik denk dat ik het zo laat. Geen herziening. Alleen de beelden in mijn hoofd.
The One Ring
Oooh... Those pink elephants!
Toch beter dan ik me herrinnerde. Het is een erg mooi geanimeerde film, met veel memorbale scènes in een korte speelduur. Het sentiment werkt bij mij hier niet zo goed. De bekende hereniging met de moeder liet mij als kind gek genoeg al koud en doet dat nog steeds. Geen idee waarom. De vernederingen van Dumbo blijven echter pakkend en er zit een hoop creatief werk in, zoals de optredens van de clowns, de vlucht van de ooievaars en die onbegrijpelijke scène met de roze olifanten. Daar wist ik vroeger nooit van wat ik ermee aan moest. Nu nog steeds niet, maar het is toch wel een interessant stukje animatie. Iets wat Disney daarna nooit meer deed. Hoe kwam men erop. Kijk ook op de dvd-extra's naar een verwijderde scène waarin grote muizen kleine olifanten martelen. Het is Disneys versie van Salo. Waren ze in een duistere bui tijdens het maken van Dumbo?
Pieter Montana
Alleszins niet de meest memorabele periode in de Disney studio's.
tal1b
blijft leuk deze, ga de opgepoetste versie met de kids binnenkort kijken.
mss verhoog ik mn stem
Na herziening er een half sterretje af gedaan. Maar dan blijven er nog 4.5* over. Iets minder omdat de film echt wel een kinds gehalte heeft en het met momenten simpel houdt. Grotendeels budgetmatig na dure films als Pinocchio en Fantasia.
Anderzijds blijft dit één van Disney's mooiste films. Disney heeft duidelijk geleerd uit het verleden en combineert hier alle troeven die ze in handen hadden. Het vertellende van Pinocchio, het tijdloze van Sneeuwwitje, de animatie van de korte animaties en met de roze olifanten het spelen met beeld en muziek zoals in Fantasia. Verschil is dat in Dumbo alles meer klopt en in elkaar gegoten zit. Bovendien heeft het lage budget wel z'n voordeel en is dat met de quasi psychedelische beelden van de Pink Elephant Parade één van de mooiste scènes uit de Disneyreeks. Een film die nadien enkel evenaard is binnen Disney met Bambi en misschien wel Sleeping Beauty. Dit is echt genieten.
yvvv
Ik schrok eigenlijk een beetje van de omslag... Wat is die oud zeg!
Moest even dubbel kijken of ik wel de goede film voor me had... Ben er nog steeds niet helemaal uit, maar gezien het een echte WD is, zal ik wel de juiste voor ogen hebben. Alleen dan wat moderner denk ik.
Ik ken de originele film uit 1941 niet, toen zat ik nog véééér weggestopt in de verrekijker, dus mijn review gaat over de Dumbo die ik ken... Met de grote oren
Ik vond het vroeger echt een superfilm, geef 'm 4 sterren. Bij lange na niet zo goed als de Lion King en Beauty and the Beast, maar kan me herinneren dat ik hierbij echt wegzwijmelde als krummeltje. Ga 'm morgen nogeens herzien, gezien het zeker 10-15 jaar geleden is dat ik deze film voor het laatst heb gezien. Dikke kans dat dan de sterren aangepast worden..
dominion
ik was helemaal weg van deze film toen ik klein was en nu nog steeds

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime