Metropolis (1927)
Genre: Sciencefiction / Drama
Speelduur: 153 minuten / 80 minuten (Giorgio Moroder-versie) / 145 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titel: The Complete Metropolis
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Alfred Abel, Brigitte Helm en Gustav Fröhlich
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 1 januari 1928
Plot Metropolis
"There can be no understanding between the hands and the brain unless the heart acts as mediator."
Het jaar 2027: de mensheid is opgedeeld in een denkende en een werkende klasse en de zoon van een kapitalist ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken. Hij wordt verliefd op de charismatische Maria, die bij de arbeiders tegen het gebruik van geweld predikt. Het leiderschap van Maria is echter een bedreiging voor de rijke klasse, en ze besluiten de wetenschapper Rotwang in te schakelen om een robot te ontwikkelen die er hetzelfde uitziet als Maria, om zo haar plaats in te kunnen nemen.
Freder Fredersen
Maria / The Machine Man
Johann 'Joh' Fredersen
C.A. Rotwang
Josaphat
The Thin Man
No. 11811 - Georgy
Grot
Creative Human - Man Who Convinces Babel (onvermeld)
Working Woman (onvermeld)
dragje
Een nieuwe gerestaureerde versie van Fritz Langs klassieker Metropolis gaat op 12 februari tijdens het internationale filmfestival van Berlijn in première. De kopie, die vorig jaar in Argentinië werd teruggevonden, omvat bijna alle verloren gewaande delen van de wereldberoemde film.
Las ik op cinema.nl, wellicht voor de geïnteresseerden een leuk uitstapje, Berlijn is sowieso een heerlijke stad om naartoe te gaan.
Nog even getwijfeld of ik zou wachten op de nieuwste versie, maar gezien mijn eerdere poging leek het mij niet zo slim om er nog een half uur bij te gooien.
De eerste keer dat ik Metropolis zag heb ik em halverwege afgezet. De 118 minuten versie is iets beter te verteren, vooral omdat hier de tussenteksten veel vlotter waren. Toch blijven ze nogal overbodig, en is het niet bepaald fijn eerst naar een hoop bewegende monden te moeten kijken om dan een of ander plat en overbodig zinnetje te lezen. Zonder die tekstjes had het ook perfect gewerkt en hadden ze misschien iets meer aandacht aan de dialoog scenes zelf kunnen besteden.
Visueel is het vooral in het begin mooi. Daarna volgen nog een aantal leuke stadszichten, maar andere delen zijn jammer genoeg iets te verouderd om nog echt aan te spreken. De ondergrondse stad vond ik bijvoorbeeld maar erg fake. Vooral het begin charmant dus, hoewel ook nog steeds op een knullige manier.
Halverwege zakt de film echt helemaal weg, al had ik nog wel hoop voor het einde. Jammer genoeg verandert de film daar toch zwaar van toon (en snelheid). Op 10 minuten tijd verandert de kwade menigte zo'n 10 keer van stemming. Soms enkel gescheiden door 1 enkele pancarte met de gevleugelde woorden The children are saved. Werd een beetje gek van het laatste kwartier.
Verhaal is niet aan mij besteed, het klassegedoe en de oermelige moraal vind ik ondermaats en erg pover uitgewerkt. Soundtrack was ook een beetje overdreven, zeker omdat deze eigenlijk twee uur lang doordendert zonder een beetje ademruimte.
Het is allemaal nogal jammer, want de setting is leuk en een aantal aparte scenes zijn nog wel te pruimen, maar enige rust en kalmte had de film erg veel goed gedaan.
De historische belangrijkheid ga ik hier niet in vraag stellen, die mag duidelijk zijn, maar het maakt de film er niet beter of aangenamer op. Dat extra half uur hoef ik er dan ook zeker niet meer bij.
wibro
Deze film, de gerestaureerde versie "Eureka" UK import, vanmorgen opnieuw bekeken. Visueel is en blijft het een schitterende film die destijds zijn tijd ver vooruit was. Echter, hoe mooi de beelden van de stad 'Metropolis' ook waren, over het acteren van Gustav Fröhlich als Freder was ik toch niet zo enthousiast, ik vond het allemaal erg dik aangezet. Storend vond ik ook de grote lappen tekst, vooral in het intermezzo. Ik neem echter aan dat die er extra zijn neergezet, omdat de betreffende scènes ontbraken. Voor mijn waardering voor 'Metropolis' laat ik dat dus buiten beschouwing. Inmiddels heb ik vernomen dat de ontbrekende scènes in Argentinië weer zijn teruggevonden. Dat is goed nieuws dus voor de liefhebbers van deze film maar of ik later de nieuwe gerestaureerde versie van 2½ uur nog zal gaan bekijken? Ik denk het niet, ik vind 2 uur toch wel lang genoeg voor deze film. Het zal me trouwens benieuwen of de kwaliteit van de nieuwe versie die volgend jaar in Berlijn in première gaat net zo goed zal zijn als de versie die ik vandaag bekeken heb, want die was uitstekend. Beter kan het in mijn ogen niet.
Querelle
Ik moet deze nog steeds een keer herzien. Maar veel zin heb ik er niet in. De getinte versie met contemporaine muziek heb ik nog steeds slechte herinneringen aan.
wibro
Die muziek van Gottfried Huppertz ging mij op een gegeven moment ook de keel uithangen. Die score had best vervangen mogen worden door een modernere versie net zoals in die andere klassieker van de zwijgende cinema "Pantserkruiser Potemkin". De muziek die ze voor die film later gebruikt hebben, van de Russische componist Sjostakovitsj, klonk stukken beter en dat maakte voor mij daardoor die film een stuk mooier.
CountFunkula
Heb laatst een goede film gezien uit 1927 van Fritz Lang. Wat mij opviel waren de special-effects. Zeer geadvanceerd voor die tijd!
Geweldige film en een mooi verhaal.
Je kunt de film kijken op:
YouTube - Metropolis - Fritz Lang -1927 - HD - Part 1/12
alex____94
De meningen zijn hier vrij verdeeld zie ik, en dat kan ik wel begrijpen ook. De film duurt voor de meeste mensen enorm lang, zeker als je beseft wat we in deze moderne tijden allemaal niet gewoon zijn, maar ik persoonlijk vond de duur van de film nog goed meevallen vooral het ontwerp van Metropolis (de stad) was fenomenaal. Het tussenspel was nog het meest "vervelende", maar het begin en einde van de film waren op een bepaalde manier zelfs "spannend" te noemen.Nog een minpunt: de muziek begon na 2 uur ook mij de keel uit te hangen.
Heb ook ergens gehoord dat dit één van Hitler's lievelingsfilms geweest zou zijn en dat hij in Metropolis overeenkomsten zag met zijn toekomstig "Germania".
otherfool
Magisch meesterwerk, visueel een pareltje en misschien wel de beste stomme film ooit (nu ja zoveel zag ik er nu ook weer niet). Aansprekend, theatraal verhaal en de hoes is onoverwonnen; die hangt al sinds jaar en dag in posterformaat bij mij aan de muur.
4,5*.
Dit moet toch wel 1 van de bekendste films uit de film oudheid zijn en daarom ben ik hem ook maar eens gaan kijken. Vooral eigenlijk omdat ik benieuwd ben hoe het voelt om zon vreselijk oude film te kijken. De film is maar liefst 83 jaar oud! Mijn oma was toen een klein meisje, kan je nagaan. Historisch gezien was de klassieke Titanic ramp net 15 jaar oud en zou het nog ruim 10 jaar duren voor de Tweede Wereldoorlog zou beginnen. Film historisch gezien zou je nog 35 jaar moeten wachten voordat bijvoorbeeld de 1e James Bond film uit kwam. Kan je nagaan....ik vind het wel mooi om zoiets in zo'n perspectief te overdenken.
Metropolis toont mij 2 dingen die ik nog nooit gekeken heb bij een film. Een 'stomme' film en een zwart-wit film. Ik heb beide nog nooit geprobeerd. Eigenlijk heb ik geloof ik geen film onder de jaren 60 gezien. Van Metropolis heb ik vanavond de gerestaureerde versie van 2 uur gekeken.
Metropolis toont het beeld van de wereld in het jaar 2000. Interessant, aangezien die periode nu pas kort is gepasseerd. Het is boeiend om de visie van de maker te zien hoe hij dacht dat we nu zouden leven. Grappig dat een aantal zaken toch wel zijn uitgekomen. Robots/Automatisering beheersen het dagelijkse leven nu echt om eens wat te noemen...
De film ziet er visueel heel behoorlijk uit met het tonen van de boven en onderstad en alles daarbij. Dat men dit 83 (!) jaar terug al kon vind ik gewoon erg knap. Verder is de film camera-technisch ook heel aardig met mooie standpunten. Er is duidelijk aandacht aan besteed. Er deden trouwens een hoop acteurs mee aan de film zeg. Soms zag je honderden mensen tegelijk in beeld.
Alleen...mijn gevoel vond het verder een redelijk saaie film. De amusentswaarde zelf vond ik erg laag. Ik mis dan toch de stemmen en filmgeluiden. Op den duur was ik helemaal klaar met de klassieke muziek die je constant hoort. Ik veroordeel de film zelf daar niet op, want toen kon het niet anders, maar ik ben blij dat het toch tegenwoordig anders kan
Verder deed het verhaal me ook niet veel. Soms lastig te volgen en ik vond het ook lang niet altijd interessant. Het laatste half uur vond ik nog het sterkst. Door dat deel geef ik de film een half puntje meer dan ik van plan was. Het is ook best lastig om een verhaal te vertellen zonder dialogen. Ja, je krijgt continue tekst in beeld maar dat vond ik nou niet heel geslaagd. Je moet toch veel zien aan de mimiek van de personages. Ik hou niet van dat soort overacting. Het kwam een beetje lachwekkend over bij mij. Maar goed, de film heeft natuurlijk weinig keus als je het in de tijdsgeest van toen zet met de technologien van toen.
Kortom; interessante film. Prima om een keer te proberen. Ik zal alleen voorlopig geen films van zoiets snel weer proberen. Interessant, maar niet erg amusant. En dat 2e is toch het belangrijkste.
movie acteurs
Heb dit gezien in een 50 Horror Classic Box. Raar eigenlijk want dit was toch Science-Fiction? Niet veel hier van verwacht qua special effects maar dit zag er toch wel heel mooi uit. Dit bewijst ook dat special effects uit die tijd helemaal niet zo slecht zijn. 4,0 misschien krijgt deze film nog een 4,5.
rick@themovies
Voor de fans; Aanstaande vrijdag (12-2) zendt de frans/duitse tv zender Arte de nieuw gerestaureerde versie van Metropolis uit.
Hier de betreffende informatie in het duits
Fabian123
Hier de betreffende informatie in het duits
Ben benieuwd, ga zeker kijken
euroshopper
Zojuist een versie gezien met een soundtrack van de jaren '80. Jammer dat de authenticiteit van de film een beetje verloren ging hierdoor, maar eigenlijk werkte het nog best goed.
Vond het een interessante film. Vooral op visueel niveau erg sterk. Je kan zien dat er bij zulke oude films nog heel erg werd gelet op decors en compositie van het beeld. Daarnaast ook een interessant beeld over hoe er werd gedacht over de relatie tussen de burgerlijke klasse en de regerende klasse. Vooral de uitspraak "wat een visie was voor enkele, werd een vloek voor velen" vind ik erg mooi.
Waar ik wat minder mee kan was de christelijke boodschap die erin zat waarmee tegelijkertijd het mechanische en technologische werd verworpen. Maargoed, dat zal ongetwijfeld vooral liggen aan het feit dat de film uit de jaren '20 komt.
filmfan17
Goed weg te kijken en natuurlijk imposerende sets. Wat volgensmij nog niet is opgemerkt maar wat mij zeker van belang leek was dat de techniek eerst wordt verworpen (he wat cliche) maar dat de arbeiders daar zelf ook de dupe van zijn (id vorm van de onderstroming). Dit gaf het mij nog een extra invalshoek.
VanRippestein
voor de liefhebber (waaronder ik dus):
Zondag 14 maart 2010 / 20.30 uur / Theater Kikker
Metropolis - Fritz Lang. USA, 1927, 117 minuten
Muziek uitgevoerd door Collectief reFLEXible • De drie leden van het Belgische Collectief reFLEXible: Joachim Devillé (trompet), Thomas Olbrechts (altsaxofoon) en Stefan Prins (piano, objecten & live elektronica) organiseren concerten waarin ‘vrije’ improvisatiemuziek en experimentele kunsten gecombineerd worden. Eén van de projecten van reFLEXible is het project waarin de manipulatie van beeld door muziek wordt onderzocht via Fritz Lang’s speelfilm Metropolis.
AGE-411
Welke versie is het beste van deze film?
De originele
Stel u voor dat bijvoorbeeld onderstaande scéne's met 80's muziek zijn ipv klassieke muziek
chevy93
De orginele is de 153-minuten versie?
Een bekende (en beruchte) bewerking van de film is gemaakt door Giorgio Moroder. Deze zeer ingekorte versie (80 minuten) is gedeeltelijk ingekleurd en voorzien van muziek van artiesten uit de jaren 80 van de twintigste eeuw zoals Freddie Mercury en Pat Benatar.
En de 118-minuten versie komt dit jaar pas uit als ik het goed lees?
Fikret8
De orginele is de 153-minuten versie?
En de 118-minuten versie komt dit jaar pas uit als ik het goed lees?
De bijna volledige versie (op 4 minuten na volledig) is deze maand te zien bij het filmfestival in Breda.
titia
is hij daarna nog ergens anders te zien? Ik kan 'm nergens terugvinden, maar het lijkt me wel zonde als hij alleen één keer tijdens het festival draait. Wil 'm toch wel graag een keertje "echt" zien!
Fikret8
Daarna is de eerstvolgende keer op een festival in Hong Kong.
titia
Of eind dit jaar via Masters of Cinema op Blu-Ray!
Dan maar 'even' naar Breda.
Ik wil 'm toch wel graag zien, dus, dan maar vroeg op staan! Review volgt! (sumier dan, ik ben erg slecht in die dingen)
Mochizuki Rokuro
Ik weet niet of iemand van jullie deze versie gezien heeft. Ik zag 'm ooit in de bios/filmhuis. Viel mij eerlijk gezegd 100% mee. Totaal andere sfeer door de muziek, maar in zekere zin ook wel goed passend. Ik zou het geen heiligschennis willen noemen, zoals sommigen doen. Maar je moet in elk geval ook de oude zw/w versie gezien hebben. Die ik ook nooit zag in die langste variant.
planet_of_death
Op radio 2 is op dit moment iets over Metropolis te horen.
titia
In Breda de film gezien. Wat zal ik eens zeggen....
Het was mijn eerste "stomme" film, heb wel eens een stukje "beyond the rocks" op tv gezien, en uiteraard wel eens wat laurel & hardy en chaplin op tv gezien. Maar dus, eerste échte stomme film in de bios. Aparte ervaring, geen stemmen, wel pianomuziek. Ik miste de stemmen en geluiden in het begin wel, maar na een tijdje ben je gewoon plaatjes aan het kijken en mis je dat niet meer. Viel me wel mee!
Beelden vond ik echt heel mooi. Zo'n oude film en dan zulke mooie plaatjes!
Verhaal was ik vrij snel kwijt. Mijn duits is ehh...beroerd, en de "tekstkaarten" (weet niet zo goed hoe ik het anders moet noemen) waren in het duits, dus ik heb een leuk taallesje gehad. Net genoeg van begrepen om de grote lijnen te snappen, maar echt details miste ik wel.
Toch maakt het weinig uit, ik heb met veel plezier naar de film gekeken, vond het erg mooi gemaakt. Wel had ik halverwege een dipje, en werd het me wat te langdradig.
Al met al een bijzondere ervaring.
Overigens, respect voor de pianist! De beste man heeft toch 2,5 uur behoorlijk door moeten pingelen, en hij deed het erg goed. Mooie muziek! Misschien niet de muziek die origineel bij de film hoort, maar ik vond het erg prettig.
Ik heb de 118 minuten (gerestaureerde versie) gezien en, zag er voor die tijd erg goed uit.
Acteren was ook prima te doen.
Verhaal is leuk verzonnen maar vond de muziek is te dramatisch.

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Shichinin no Samurai

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984

M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
Misdaad / Thriller, 1931
man vs machinegebaseerd op boekunderground worlduitvindermetropolistoekomstclass societydystopietower of babeldelirium steampunkgekke wetenschapperprophetzwart en witrobotdestructionstille filmexpressionismseven deadly sinsdepravitymob justicedowntroddensavioursocial unrest german expressionismmediator 2020s