• 9.377.371 stemmen

Geregisseerd door: Katsuhiro Ôtomo

Met onder meer: Anne Suzuki, Kiyoshi Kodama en Katsuo Nakamura

Gesproken taal: Japans

Plot Suchîmubôi

"He will save the future."

Ergens in de 19e eeuw. Rei is een jonge uitvinder die in Engeland woont. Kort voor de allereerste Wereldtentoonstelling krijgt hij van zijn oom Roid uit Amerika een wonderbaarlijke uitvinding opgestuurd: de 'Steam Ball'. De rivaliserende Ohara Foundation hoort van de uitvinding en stuurt zijn beste mensen op pad om het ding in bezit te krijgen. De 'Steam Ball' herbergt namelijk een kracht die de Foundation voor haar eigen illegale praktijken wil gebruiken...

Ray's Mother (stemrol)

Thomas (stemrol)

Scarlett O'Hara St. Jones (stemrol)

James Ray Steam (stemrol)

Emma (stemrol)

Dr. Lloyd Steam (stemrol)

Dr. Edward 'Eddy' Steam (stemrol)

Archibald Simon (stemrol)

Alfred Smith (stemrol)

Robert Stephenson (stemrol)

avatar van Phoenix

Phoenix

Visueel overdonderend ja, misschien wel de vakkundigste animatie tot nu toe. Maar toch stelt deze film niets voor bij Innocence. Artistiek is deze film gewoon NIET en van regie heeft de Otomo in deze film ook niet veel kaas gegeten. Rare cuts vooral in het begin en misplaatst comedy relief (dat figuur Jason, komop...).

Hier en daar wel een leuk idee (de control-room bijvoorbeeld) maar Otomo is zo stoomgeil dat we niets anders te zien krijgen dan witte rook en bruine pijpleidingen. Scène, na scène, na scène. Afwisseling is er amper. Nou heb ik al een hekel aan geschiedenis, en deze periode in het bijzonder... Als dan het verhaal, de vervelende humor (haha, een vooroorlogse amfibiemech die de trap niet op komt) en vooral de muziek ook niet voor een meerwaarde zorgen, blijkt deze film nog een verdraaid lastige zit.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Deze film is vooral erg sfeervol, dat is vooral te danken aan de prachtig geanimeerde stad Londen met een schitterend gedetailleerde Big Ben. Uit alles blijkt dat de film zich in Groot Brittanië afspeeld.

Het verhaal heeft niet veel om handen, maar de meeste personages zijn vermakelijk. Er zitten zelfs een soort Ghibli - momenten in deze film verwerkt: we zien Miss `O Hara vanaf haar rug gezien de stad Londen binnenvaren en er wordt ook volop gedanst in de film, onder begeleiding van passende muziek.

Het 1ste uur vond ik het beste, de film wisselt veel van omgeving, doordat onze held veelvuldig op de vlucht is . Ik kreeg een beetje een Laputa deja - vu. De film is grappig van toon en ik had nog geen idee hoe de vork in de steel zat. De film balanceerde op een 4,5*

Alleen dan het 2de deel. Natuurlijk horen er wat gevechtjes bij een film als deze. Maar in het 2de uur was het gewoon schering en inslag. De film laat de creatieve decors achter zich en maakt plaats voor veel luchtgeweld en vooral veel rook. Wel grappig, waren de hoge heren, die vanaf hun ereterrasje toekeken naar het nieuwste materiaal, maar op een gegeven moment hun leven niet meer zeker waren . Dit soort momenten miste ik een beetje in het 2de deel. Slechts de laatste 15 minuten waren weer leuk. Wat mij betreft hadden ze het bij dit ene gevecht gehouden . Het was allemaal iets te macho voor mij, dat geshow met al die nieuwe gadjets.

Jammer, van de vele rookwolken, die de overweldigende animatie wat naar de achtergrond drukt. Voor nu een kleine 4* Maar die zal later waarschijnlijk naar 3,5* herleidt worden.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

'Steamboy' is een dubbeltje op zijn kant. Enerzijds is er het bijzonder clichématige (Hollywood)verhaal, dat het vaak interessante thema 'wetenschap versus mens/natuur' te weinig uitwerkt om op dat vlak voldoende te kunnen overtuigen.

Anderzijds is er de ongezien gedetailleerde animatie, die zijn hoogtepunt bereikt in een overweldigende climax.

Meer of minder valt er niet echt op te merken. 'Steamboy' legt de lat op vlak van animatie (als een mix tussen handgetekend en 3D; al moet 'Ghost in the Shell 2: Innocence' nog bekeken worden ) beduidend hoger, en alleen daarvoor is dit een must-see.

Daartegenover staat de enigszins lange speelduur, die van 'Steamboy' een volhoudertje maken.

Bescheiden 3*

p.s.: Kennen jullie, naast 'Memories en 'Steamboy', nog andere voorbeelden van steampunk, want het heeft duidelijk zijn charmes.

avatar van Tayama

Tayama

Vandaag herzien, en opnieuw genoten. De laatste keer was alweer 3 jaren geleden. Steampunk, een genre wat je moet interesseren wil je er echt van kunnen genieten. Stoomboten, stoomtreinen, stoomvliegtuigen, stoomtanks, stoomrobots, en wat al niet.

Uiteraard niet enkel stoom, steampunk is een unieke wereld veelal gebaseerd op de industriele revolutie, waar uitvinders in een complete chaos gestord werden. Een tijd waar meer doden vielen door [maffe] uitvindingen dan waar ook. Leuke intro van Steamboy waar we zien hoe gevaarlijk deze stoommachines in de nieuwe arbeid konden zijn. Deze enigzins realistische intro werd echter vervolgd door Science-Fiction uit de 19e eeuw.

Voor mij kent steampunk zijn charme doordat realisme gecombineerd word met science-fiction gebaseerd op historie. Otomo laat zowel op vakkundig regie gebied zien dat hij weet wat dit genre inhoud, danwel op talentvol gebied laat zien dat hij een heuze wereld creeërt vol stoomgeweld en maffe uitvindingen.

Geweldig mooie gedetaileeerde schilderijen als achtergronden. Veel lof naar de voertuig- en machine concept tekenaars die realisme combineren met fantasievolle creaties. Zelfs personages zijn niet uit een duim gezogen; kleding, accesoires, zelfs gezichtsbeharing kloppen met de tijd.

Heerlijke film, waar zowel oude en nieuwe technieken gebruikt zijn om een briljant stukje animatie neer te zetten.

Matchostomos schreef:

Qua film weet ik zo even niets? Maar series als Full Metal Alchemist [geen favoriet van mij], en Last Exile [grote favoriet] zijn voorbeelden van anime die het steampunk genre gebruiken.

avatar van Freud

Freud

Nog steeds een van mijn favoriete animes, en een van die films die net onder mijn top tien zweven . Ik ben verliefd op dit soort verheerlijkingen van de 19e eeuw, die weinig met de realiteit te maken hebben maar des te meer met een geïdealiseerde droomwereld waarin de banaliteit die onze dagelijkse omgeving kenmerkt afwezig is: huizen zijn kolossale paleizen, statige burgerwoningen of scheefgezakte arbeiderskwartieren, de industrie bestaat niet uit de saaie machinedozen waar we het nu mee moeten doen, maar is één groot krakend, piepend, draaiend en vooral stomend geheel van enorme tandwielen, uitlaatkleppen en vooral veel stalen vijzen, mensen bewegen zich voort met grote fietsen, stoomboten en uiteraard zeppelins en luchtbalonnen. De meeste science fictionwerelden bestaan uit snelheid, glas en afgelikt design, maar halen het haast nooit bij de heerlijk nostalgische toekomstbeelden uit deze film. Dus, samengevat: met zo'n setting kan een film voor mij eigenlijk al niet veel kwaad meer doen.

Tweede punt: deze film bevat een van de heerlijkste jongensverhalen die ik ken. Het plezier dat ik haal uit het bekijken ervan, is vrijwel puur kinderlijk, en dan loop je natuurlijk snel het risico voor simplistisch uitgemaakt te worden. En dat is de film ook, maar wél op een volstrekt eerlijke manier: een jongen die uitvindingen doet, in allerlei avonturen verzeild geraakt, heldhaftig en intelligent allerlei zaken oplost, als enige personage zijn integriteit weet te behouden en bovendien een meisje redt: nobelprijzen zullen er nooit voor uitgereikt worden. Maar ik vind dat de film er probleemloos mee wegkomt. Bovendien zijn bepaalde benaderingen wel origineel. Het einde, hoewel spektaculair, is eigenlijk niet bijster heldhaftig, want erg veel wordt er niet gered. De moraal is kinderlijk (maar overstijgt net de doorsnee keukenfilosofie), maar raakt wel een belangrijk en niet te negeren vraagstuk aan, en een echt antwoord wordt er bovendien niet gegeven (een optimistische kijk op wetenschap krijg je niet echt, maar pessimistisch evenmin, als je de aftitelingsbeelden bekijkt).

Maar bovenal is het gewoon een enorm spektaculaire film, met schitterende locaties, mooie actiescenes en indrukwekkende animatie, ondersteund door niet al te subtiele maar effectieve muziek. Dat de beelden prachtig zijn is uiteraard een open deur.

Als ik mijn favoriete anime zou moeten benoemen, zijn er momenteel vier kandidaten: deze, Totoro, Ghost in the Shell 2 en Hotaru no Haku. Vier totaal verschillende films, en alvast een mooi bewijs van de veelzijdigheid van de Japanse animatie (want dat zijn dan nog alleen maar mijn persoonlijke favorieten )

avatar van DVD-T

DVD-T

Visueel een spektakel stukje.Het is goed te zien dat ze er zo'n 10 jaar aan gewerkt hebben.Een leuke kruising tussen een Victoriaans Engeland gemixt met modernere technieken.De vele actie die er inzit is prachtig in beeld gebracht.Het verhaal heeft verder weinig om het lijf maar blijft toch entertainen.Helaas duurt het tegen het einde aan net allemaal even iets te lang.Iets waar ik in Akira ook al op stuitte.Het stuk daarna maakt het weer allemaal goed erg mooi moment ook dat de hele lucht op het laatst in ijs veranderd .
Het geluid was ik hier en daar ook niet echt over te spreken.Het was te veel en af en toe te hard waardoor je op een soort geluidsmuur botste.Daar hadden ze misschien even op kunnewn minderen door even wat eerder momenten van rust in de soundtrack te nemen.Verder een erg vermakelijke film met een hoog entertainment level.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Ik ben niet zo'n fan van films die zich in dit soort tijden afspelen, de decors boeien me nooit zo. Op zich kan ik wel tegen een klein historisch foutje, maar waarom een halve SF film maken, maar wel in het begin zo nadrukkelijk 1866 in beeld zetten? Doe dat dan niet. Ook een beetje dom om al die Engelse namen te gebruiken, het in Engeland te laten afspelen, maar Japans als taal.. eigenlijk even vervelend als die US oorlogsfilms waarin Duitsers Engels praten...

Er valt wel naar te kijken en sommige dingen zagen er wel indrukwekkend uit, maar er waren toch ook momenten dat ik mijn twijfels had over de animatie. Muziek viel wat tegen en er hangt ook best wel een stroperige moraal aan de film. Minste werk van Otomo wat ik gezien heb.

avatar van Black Math

Black Math

Hier had ik hoge verwachtingen van naar aanleiding van Cannon Fodder uit Memories, maar bleek totaal niet aan mij bestaat te zijn.

Ik moet toegeven, het ziet er fantastisch uit. Maar dat blijft alleen boeiend als er ook goede muziek bij zit die voor een goede sfeer zorgt, maar dit was gewoon standaard Hollywood muziek. Verschrikkelijk. Dan is het enige dat de film nog kan redden een goed verhaal, maar ontbrak ook. Na één uur vond ik het wel welletjes. Tegen anderhalf uur dacht ik: nu moet die film toch wel eens voorbij zijn, maar toen bleek die hele toren eerst nog eens helemaal in de Theems geflikkerd te moeten worden. Duurt het nog een half uur langer. Zucht.

De kermis die ineens verscheen op de toren was wel hilarisch, maar het was maar een spaarzaam grappig momentje. Grappig trouwens die Paris Hilton persiflage die in de film rondliep. Alleen heette Tinkerbell hier Columbus. Heeft me uiteindelijk toch niet zo kunnen ergeren, want het is toch weer eens wat anders dan de edele vrouw die gered moet worden. Helaas ook niet bijzonder genoeg om de film te redden.

Uiteindelijk had de film ook niet veel diepgang. De filosofische vraag die opgeworpen wordt (mag techniek gebruikt worden om oorlog mee te voeren?) is in mijn ogen saai (zeker als je een hele verplichte cursus hierover hebt gehad) en vooral naïef.

Jammer genoeg was dit dus nogal een teleurstellende film.

avatar van Film Pegasus

Steamboy haalt vooral z'n slag thuis op visueel vlak en een enorme creativiteit. Oog voor details, mooie setting, ... Hier is aan gewerkt. Het verhaal zelf had wat dynamischer gemogen, al maakt de gedetailleerde uitwerking van de film veel goed. Knap hoe oude auto's, zeppelins en prille vliegtuigen toch een geloofwaardige upgrade krijgen en zorgen voor de nodige actie. Niet evident, omdat de snelheid sowieso lager ligt dan wat we gewend zijn en zoiets komt al snel ouwbollig of knullig over.

Ik heb na wat twijfels in het Engels gezien, omdat het zich afspeelt in Engeland en ik de indruk had dat de animatie (beweging van de monden) daar ook op was afgesteld. Geen idee wat het idee is van de andere gebruikers hier of je dit toch in het Japans moet bekijken. Ik heb de film in elk geval op dvd en kan hem altijd herbekijken.

avatar van Lennert

Lennert

Ultieme Hollywoodfilm uit Japan. Weinig verhaal en diepgang, maar visueel zo verbluffend en zo bomvol actie dat de gemiddelde filmkijker echt geen problemen zal hebben met het feit dat het om anime gaat. Tegelijkertijd zit hier ook wel het probleem: de film heeft in vergelijking met films uit de Ghibli stal of werken van Oshii gewoon erg weinig verhaal en mist daardoor wel precies dat stukje 'meer' wat andere anime films wel voor hebben op Hollywood producties.

Ik moet ook toegeven dat dit een van de weinige keren is waar ik Japans vervelend vond om naar te kijken. Ik zeg vooral kijken, want de voice acting was best goed, maar een film die zich compleet afspeelt in Victoriaans Engeland waarbij alle personages Engelse namen hebben (op zijn Japans uitgesproken natuurlijk) is erg vervreemdend om in een andere taal dan het Engels te zien. Bij een herziening zal ik hem dan ook in de Engelse dubs overwegen, Patrick Steward is nooit vervelend om te horen.

Maar na deze kritieken moet ik toch toegeven dat Steamboy geen moment verveelt. Visueel een waar spektakel en ondanks het feit dat de kleur grijs ruim 80% van het kleuren pallet vertegenwoordigt, zijn er veel prachtige details te bespeuren. Net als bij Akira verloopt de film uitzonderlijk dynamisch, verschil is wel dat de actie als het op bruutheid aankomt behoorlijk PG-rated is. Op zich niet erg, dat zorgt er juist voor dat Steamboy in potentie een behoorlijk groot publiek moet kunnen aanspreken, maar bij vlagen mis ik toch wat bloed en echt harde actie (uiteindelijk zijn neerstortende stoomvoertuigen toch iets minder intens).

Toch een erg fijn filmpje, alleen valt het in het niet bij de films die spetterende actie wel kunnen combineren met een goed verhaal.

avatar van K. V.

K. V.

Dit was een adembenemende animatiefilm. De animaties zijn echt realistisch gemaakt: de machines, achtergronden; allemaal erg knap gemaakt. Het verhaal was het eerste uur erg boeiend, het tweede uur vond 'k wel iets minder, maar desondanks zeker ook niet slecht.

'k heb de film in het Japans gezien en eigenlijk kwam dit wel een beetje vreemd over, aangezien er geen Japanners in meededen en de film zich grotendeels in Londen afspeelt. Misschien is de Engelstalige versie toch een beter idee.

Visueel is er zeker niks op aan te merken en is het er zeker één die je eens moet gezien hebben.

avatar van Gallow

Gallow

Net als Akira weer enorm actie/avontuur gericht, maar waar het bij Akira de sfeer juist versterkte haalt het die hier juist onderuit. Alle explosies en al het geweld halen enorm veel diepgang uit de film, met zo'n thema en zo'n mooie setting had juist veel meer aandacht naar de omgeving moeten gaan, of in ieder geval het tempo op een lager pitje. Gemiste kans imo.

Qua animatie zaten er soms wel pareltjes tussen, zoals het opkomen van de Steam Tower en de treinscène(die helaas toch weer bruut verstoord moest worden). Maar verder was het allemaal erg naar de achtergrond geschoven. Niet echt mijn ding dus.

avatar van wibro

wibro

Schitterend!

Een van de spannendste animatiefilms die ik gezien heb, de tijd vloog gewoon om. Zeer mooi animatiewerk bovendien - vooral van het Victoriaanse Londen -, hoewel ik de beelden in de 'steamcastle' wel erg donker vond. Deze film moet je dus niet bij daglicht bekijken, zeker niet als de zon in je kamer schijnt.

Aanvankelijk bekeek ik deze film in de japanse taal, maar ik schakelde al gauw over naar het engels, want het hele verhaal speelde zich in Londen af en de hoofdpersonen waren nu eenmaal hoofdzakelijk engelsen. En bovendien, blonde Scarlett die japans praat, dat kan natuurlijk niet.

Heerlijk filmpje dus dit werkje van Ôtomo, die ik tot dusver alleen maar kende van "Cannon Fodder" uit Memories en het voor mij nogal teleurstellende Akira.

avatar van Montorsi

Montorsi

Geinig.

Een beetje een Japanse Kuifje variant, vond dat ventje er zelfs een beetje op lijken. Ook het avontuur-aspect doet er erg aan denken met achtervolgingen op treinen etc. Wat dat betreft was het geen al te hoogdravende film.

Paar dingen die er uitspringen. Natuurlijk de verbluffende animatie, met al zijn details en precisie. Ook het 'camerawerk' wat er in zat was behoorlijk inovatief. Daarnaast zijn de designs om van te smullen, paar prachtige ontwerpen gezien, zoals die soldaten met harnas..

Laatste stuk is een zeer langdurige actiecyclus, die wat te uitgebreid is en nogal doordraaft. Daarnaast werken een paar bijelementen niet zo (dat vervelende grietje/vader-zoon-kleinzoon twisten), maar voor de rest een vermakelijk geheel.

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Gaaf. En ook wel: overweldigend.

Kritiek op het verhaal, mja. Snap het ergens wel, maar vind het toch vreemd. Ten eerste lijkt het me nu niet echt dat Ôtomo hier een prioriteit van heeft gemaakt, om er maar een understatement van jewelste in te gooien. Ten tweede, zelfs dan vond ik het allemaal nog wel meevallen. Er zitten wel wat clichés in, de opbouw is erg Hollywood en hier en daar komt er het moraliserende vingertje zich even mengen, maar er worden ook wel terechte en wat mij betreft ook wel interessante thema's aangehaald. De vraagstukken over de rol van wetenschap waren in ieder geval genoeg om het boeiend te houden.

Maar genoeg over onbelangrijke zaken zoals verhaal, want wat een detail zit in deze film. Kan best begrijpen dat hier negen jaar aan gewerkt is. Elk shot is rijk aan vele details, en telkens mooi afgewerkt. Gecombineerd met een sterk designteam geeft dat visueel vuurwerk. Je moet wel wat van steampunk houden, maar ik heb genoten van de zeppelins, de onderzeeërs, de torens en de draaimolens. Op het eind sleepte het misschien net wat te lang aan, maar dat is een beetje mierenneuken. Heb me geen moment verveeld. 4*

avatar van mister blonde

mister blonde

Wel aardig. Knap gemaakt, maar erg gelikt en zodoende eigenlijk niet erg mooi in de artistieke zin. Hooguit op een Avatar achtige wijze. Wel erg gedetailleerd etc. Verhaal moet een kapstok zijn voor een leuke avonturenfilm en slaagt daar deels in. Had wel erg veel moeite mijn aandacht erbij te houden. 2,5 sterren.

Uitzonderlijk.

Otomo knutselde 10 jaar aan deze film, wat leidde tot een onmogelijke berg van 180.000 tekeningen die samen een film van 126 minuten vormde. Bleek de mate van detail ook nog gestoord hoog te liggen. Als animatiefan ongezien in opzet en van voren tot achter om je vingers aan af te likken.

Visueel meesterlijk, mooie score die jammer genoeg niet sterk genoeg naar voren komt in de film, verder geweldig indrukwekkende actiescenes en genoeg rustpunten waar van het steampunk sfeertje genoten kan worden. Verhaaltje is wat simpel en wie niet zoveel met de setting heeft zal zich af en toe wat vervelen, maar als animatieliefhebber weet je niet waar eerst te kijken. Eén van de meest indrukwekkende animatiefilms die ik ken, jammer dat hij wat miskend is.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Viel me een beetje tegen na Memorizu. Had iets meer verhaal en karakterontwikkeling verwacht denk ik. De beelden waren spectaculair, de beelden bij de aftiteling vond ik bijkans het mooiste aan de film, want ingetogener en minder "in your face". 3*

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een vrij spectaculaire animatie die op gang komt als Rei een uitvinding ontvangt waarna een spannende reis volgt. Veel vaart, sterke actie momenten, ontploffingen, vernielingen en een dosis spanning volgen. De verwerkte techniek hierin is eveneens vermakelijk en enkele voertuigen zijn leuk in elkaar gezet. Zo vond ik die trein of wat het ook precies was tijdens die eerste achtervolging erg vermakelijk. Ondanks een relatief lange speelduur, zakt de film niet in en blijft het niveau hoog liggen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Steampunk

Een anime die zich afspeelt tijdens de industriële revolutie in Engeland waarbij nieuwe technologie te pas en ten onpas wordt gebruikt. Opvallend is dat de film niet echt bad guys en good guys kent. De boosdoener is de technologie en wetenschap waar de mensen nog geen vat op hebben, wat leidt tot katastrofale gevolgen. Goed idee om ook Robert Stephenson in de film te steken (al was hij al overleden). Het idee is sterk, maar de film zelf viel me wat tegen door de vele zwak uitgewerkte personages, het geeky gedoe met die machines en een zwaar inzakkend middenstuk. Het schiet nogal wat tekort om een meesterwerk te zijn.