• 9.378.415 stemmen

Geregisseerd door: Katsuhiro Ôtomo

Met onder meer: Anne Suzuki, Kiyoshi Kodama en Katsuo Nakamura

Gesproken taal: Japans

Plot Suchîmubôi

"He will save the future."

Ergens in de 19e eeuw. Rei is een jonge uitvinder die in Engeland woont. Kort voor de allereerste Wereldtentoonstelling krijgt hij van zijn oom Roid uit Amerika een wonderbaarlijke uitvinding opgestuurd: de 'Steam Ball'. De rivaliserende Ohara Foundation hoort van de uitvinding en stuurt zijn beste mensen op pad om het ding in bezit te krijgen. De 'Steam Ball' herbergt namelijk een kracht die de Foundation voor haar eigen illegale praktijken wil gebruiken...

Ray's Mother (stemrol)

Thomas (stemrol)

Scarlett O'Hara St. Jones (stemrol)

James Ray Steam (stemrol)

Emma (stemrol)

Dr. Lloyd Steam (stemrol)

Dr. Edward 'Eddy' Steam (stemrol)

Archibald Simon (stemrol)

Alfred Smith (stemrol)

Robert Stephenson (stemrol)

Menghini

Indrukwekkende film. VErhaaltje minder bijzonder, maar dat verpest de boel niet. Wat is trouwens het idee van die plaatjes op het laatst? Is dat wat erna gebeurd?

Yups. Er komt trouwens nog een TV reeks van ook geloof ik (Steamgirl). Misschien een soort van uitbreiding op de plaatjes, of een simpel vervolg ....

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Heb em gehuurd in de videotheek (Vlaanderen), dus weet niet of hij al in Nederland te huur is.

Vind het wel spijtig dat hij niet gespeeld werd in de bioscoop.

Menghini

Hij is in ieder geval wel te koop hier...

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Enorme teleurstelling toch...
Had eigenlijk veel verwacht met toch een redelijke score en enkele enthousiaste scores. De beelden zijn redelijk mooi maar na een half uurtje geraak je toch al uitgekeken op het stoom-effect (het enige wat me daarna nog echt wist te verrassen was *uiteraard* de vliegende toren).

Maar wat een flutverhaal . Na 20 minuten was de pret er toch wel af. Er zit niet veel in en het is ook niet eens boeiend. En erg zwakke personages ook.

Ik was van plan hem te kopen, maar had em gehuurd nu die toch in de videotheek lag, dus ben ik even heel blij!

avatar van balosa

balosa

ik had er ook iets meer van verwacht, het verhaal is wat slapjes, maar het ziet er verder allemaal wel mooi uit, 3.5*

avatar van ewalk

ewalk

slap verhaal maar grafisch prachtig!!

avatar van Koek

Koek

Weinig toe te voegen aan bovenstaande commentaren; visueel subliem, maar inhoudelijk erg mager en (helaas) erg afgekeken van Hollywood en al haar bijbehorende cliché's.

Ik kom er trouwens niet achter wat de productiestudio is geweest. In de Japanse aftiteling staat wel een vermelding van Studio 4°C en I.G. Productions, en gezien de kwaliteit zou me dat niks verbazen - maar op de sites van deze studio's is er niks over te vinden.

Weet iemand hier meer over?

Niet echt bij één studio gemaakt. In de 9 jaar productietijd bij verschillende studios gemaakt. Daarna is het de gewoonte dat veel studios aan een project meewerken, al is het maar om wat basic animatie te voltooien. Denk niet dat Steamboy één echte productiestudio heeft, al is het allemaal begonnen bij Studio 4°C.

bennie jolink

Toch raar, 9 jaar werk en dan zo'n mager verhaaltje.

Alleen in het begin is er nog even wat mysterie, als je niet weet hoe het nou zit met die vader en die opa.

De rest van de film wordt er alleen maar wat gekibbeld over het nut van wetenschap, maar ik snap echt niet hoe men heeft kunnen denken dat dat nog anderhalf uur lang onderhoudend zou kunnen zijn.....

Menghini

Ik heb hem weer gezien (en dit keer met de hele home-cinema set!!!). Geweldig! Ergens moest ik toch ook denken aan "The Corporate". Dat het bedrijven zijn die eigenlijk de dienst uit maken in d(i)e wereld. En dat de wapenhandel toch nog het meest verdient...

bennie jolink schreef:

Toch raar, 9 jaar werk en dan zo'n mager verhaaltje.

Uhm, na het zien van deze film moet het je toch wel erg duidelijk zijn dat ze zich niet echt druk gemaakt hebben om een verhaaltje, en dat die 9 jaar aan iets anders vergaan zijn ?

bennie jolink

Wat me niet duidelijk is dat Otomo zelf niet snapt dat mooie visuals niet veel indruk maken als ze zonder goede reden in beeld komen.

Het einde van Akira bv. maakt indruk omdat het hele verhaal naar die climax toe heeft gewerkt, terwijl je bij Steamboy anderhalf uur naar wat oeverloos familie gekibbel hebt zitten luisteren, waarna er ineens een gebouw opstijgt van de grond.......Tegen die tijd was ik allang bezig met het proberen of ik m'n Euroshopper zoute stengels met stokjes kan eten.

Tja, wat mij betreft geven mooie beelden de film al een bestaansrecht, is er helemaal geen boeiend verhaal nodig om iemand te boeien, en heeft Otomo dat perfect begrepen.

Mij hoor je zeker niet klagen dat hij z'n tijd voornamelijk in de visuals heeft gestoken.

avatar van pjotr

pjotr

Nou ja, een goed verhaal heeft natuurlijk wel een meerwaarde maareh....ik snap het geklaag over het verhaal niet zo, ondanks dat het geen ingewikkeld plot was vond ik het boeiend genoeg...

bennie jolink

Nee man, die steamboy doet de hele tijd niks anders dan een beetje heen en weer vliegen tussen opa en papa en dan weer naar mr. Stephenson, oh nee toch maar weer terug....tegen het einde is er geen touw meer aan vast te knopen...dat kan je dan toch geen goede film meer noemen?

Het is natuurlijk superleuk om naar die stoomtankjes en stoomsoldaatjes te kijken dat is het probleem ook niet, maar van een Otomo waar 9 jaar aan is gewerkt had ik veeeel meer verwacht. Een 3.5 is eigenlijk nog te hoog...hmmm.....

avatar van reeko

reeko

het is ook geen verhaal, blaatschaap. er zit een filosofie achter. als je zo'n vorm van kunst niet wil zien, wil nog niet zeggen dat het niet bestaat.

huidige wereldpolitiek vol in optiek. dat verpest het verhaal, je duikt nl. in clichés. maarja, daar moet je dan iets tegenover stellen in alle perspectieven. otomo is de man die dat kan. de sterke animaties maken een subplot ( om maar een moderne term te noemen voor alle moderen MM leden ^^ ) compleet overbodig. dat maakt het een meesterwerk.

bennie jolink

De prachtige animatie en de 'diepgaande' verwijzingen naar het effect van wetenschap op de mensheid is nog geen excuus om een film te maken over een ventje dat niks anders doet dan van hot naar her stuiteren op een stoom-skippybal

avatar van aegron

aegron

Wat zonde van de plaatjes, dat ze er geen fatsoenlijk plot bij hebben kunnen verzinnen. Het was echt te erg, met als dieptepunt die Scarlet. WAT een irritant wicht zeg!

Voor de plaatjes 4,5, voor het verhaal 0,5 = 2,5 gemiddeld.

avatar van Esteban

Esteban

Wat mij verwonderde waren de immens lovende reacties betreffende de animatie. Tuurlijk, het oogt op zich wel mooi en hier werd duidelijk met zorg aan gewerkt, maar de actie in deze tekenstijl werkt helemaal niet opwindend. En dan gaat het gebrek aan een groots verhaal inderdaad wat doorwegen.

avatar van Phoenix

Phoenix

Visueel overdonderend ja, misschien wel de vakkundigste animatie tot nu toe. Maar toch stelt deze film niets voor bij Innocence. Artistiek is deze film gewoon NIET en van regie heeft de Otomo in deze film ook niet veel kaas gegeten. Rare cuts vooral in het begin en misplaatst comedy relief (dat figuur Jason, komop...).

Hier en daar wel een leuk idee (de control-room bijvoorbeeld) maar Otomo is zo stoomgeil dat we niets anders te zien krijgen dan witte rook en bruine pijpleidingen. Scène, na scène, na scène. Afwisseling is er amper. Nou heb ik al een hekel aan geschiedenis, en deze periode in het bijzonder... Als dan het verhaal, de vervelende humor (haha, een vooroorlogse amfibiemech die de trap niet op komt) en vooral de muziek ook niet voor een meerwaarde zorgen, blijkt deze film nog een verdraaid lastige zit.

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Geen leuke film saai ook al hebben ze er 10 jaar over gedaan.

avatar van Ramon K

Ramon K

Plot is vrij banaal ja, maar ik vind de animatie vaak verbluffend mooi.

avatar van Reinbo

Impossante tekenfilm, haalt helaas niet het nivo van Akira, maar weet vooral dankzij de prachtige visuals zeker te boeien. Het is allemaal erg groots neergezet en soms vergeet je gewoon dat heteen tekenfilm is (Komt ook omdat steeds meet Hollywood actiefilms gebruik maken van CGI dus je begint er aan te wennen dat het niet echt is).

Ook de Art Direction is het helemaal top en en tuk beter dan de Marix 2 &3 waar het wel wat van weg heeft.

Dikke 3,5*

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Vreemde aftiteling. Liever had ik een deel 2 gezien.

Die is (of komt) er ook, maar dan in de vorm van een serie.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Deze film is vooral erg sfeervol, dat is vooral te danken aan de prachtig geanimeerde stad Londen met een schitterend gedetailleerde Big Ben. Uit alles blijkt dat de film zich in Groot Brittanië afspeeld.

Het verhaal heeft niet veel om handen, maar de meeste personages zijn vermakelijk. Er zitten zelfs een soort Ghibli - momenten in deze film verwerkt: we zien Miss `O Hara vanaf haar rug gezien de stad Londen binnenvaren en er wordt ook volop gedanst in de film, onder begeleiding van passende muziek.

Het 1ste uur vond ik het beste, de film wisselt veel van omgeving, doordat onze held veelvuldig op de vlucht is . Ik kreeg een beetje een Laputa deja - vu. De film is grappig van toon en ik had nog geen idee hoe de vork in de steel zat. De film balanceerde op een 4,5*

Alleen dan het 2de deel. Natuurlijk horen er wat gevechtjes bij een film als deze. Maar in het 2de uur was het gewoon schering en inslag. De film laat de creatieve decors achter zich en maakt plaats voor veel luchtgeweld en vooral veel rook. Wel grappig, waren de hoge heren, die vanaf hun ereterrasje toekeken naar het nieuwste materiaal, maar op een gegeven moment hun leven niet meer zeker waren . Dit soort momenten miste ik een beetje in het 2de deel. Slechts de laatste 15 minuten waren weer leuk. Wat mij betreft hadden ze het bij dit ene gevecht gehouden . Het was allemaal iets te macho voor mij, dat geshow met al die nieuwe gadjets.

Jammer, van de vele rookwolken, die de overweldigende animatie wat naar de achtergrond drukt. Voor nu een kleine 4* Maar die zal later waarschijnlijk naar 3,5* herleidt worden.

en maakt plaats voor veel luchtgeweld en vooral veel rook.

Steampunk, je moet er van houden (was ook al te zien in Cannon Fodder - Memories). Ik vind het prachtig. Is zelfs een aparte animator voor in dienst genomen, die bekend staat voor z'n kunstig werk in het creeëren van stoom.

avatar van hydraulix

hydraulix

Grafisch enorm prachtig! Zelden zo gedetailleerd destructie, stoom, water en techniek in een animatiefilm gezien maar daar hield het wel op bij mij. Verhaal vond ik namelijk erg matig aangezien ik er een hoop van verwacht had. Daarnaast storende, vervelende karakters (alsof ik naar een geanimeerde soap zat te kijken) en nutteloze scenes. Gepingpong tussen goede/slechte wetenschap waarbij er steeds meer vragen tijdens de film opkwamen die helaas onbeantwoord bleven tot het einde.

Jammer

avatar van Matchostomos

Matchostomos

'Steamboy' is een dubbeltje op zijn kant. Enerzijds is er het bijzonder clichématige (Hollywood)verhaal, dat het vaak interessante thema 'wetenschap versus mens/natuur' te weinig uitwerkt om op dat vlak voldoende te kunnen overtuigen.

Anderzijds is er de ongezien gedetailleerde animatie, die zijn hoogtepunt bereikt in een overweldigende climax.

Meer of minder valt er niet echt op te merken. 'Steamboy' legt de lat op vlak van animatie (als een mix tussen handgetekend en 3D; al moet 'Ghost in the Shell 2: Innocence' nog bekeken worden ) beduidend hoger, en alleen daarvoor is dit een must-see.

Daartegenover staat de enigszins lange speelduur, die van 'Steamboy' een volhoudertje maken.

Bescheiden 3*

p.s.: Kennen jullie, naast 'Memories en 'Steamboy', nog andere voorbeelden van steampunk, want het heeft duidelijk zijn charmes.