• 9.373.117 stemmen

The House of Mirth (2000)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Terence Davies

Met onder meer: Gillian Anderson, Dan Aykroyd en Eleanor Bron

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 17 mei 2001

Plot The House of Mirth

"When a woman has the beauty men admire and women envy... it is wise to tread carefully."

In het hypocriete, moralistische en bevooroordeelde negentiende eeuwse New York heeft Lily Bart (Gillian Anderson) een probleem: ze is niet rijk en heeft gokschulden. Ze heeft wel het uiterlijk en de goede manieren om zich te bewegen in aristocratische kringen, maar als ze niet snel iets doet aan haar geldgebrek, moet ze haar leven in dat milieu opgeven. De enige oplossing is een rijke echtgenoot...

Augustus 'Gus' Trenor

Mrs. Carry Fisher

Lawrence Selden

Judy Trenor

avatar van starbright boy

Een kostuumdrama over de gegoede Amerikaanse (en niet Britse!) burgerij en dat geeft duidelijk een andere achtergrond aan de film. Klasseverschillen zijn bij de Britten eeuwenlang enorm belangrijk (en vrijwel onoverbrugbaar) geweest. In de VS hoorde het bepaald niet bij het ideaal. Iedereen moest daar iets kunnen bereiken. De achtergrond van deze film is dat er zich toch een arostocratische, zich adelijk gedragende burgerij was ontstaan. Met eigen codes en moraal, althans openlijk. Ondertussen verhaalt deze film over roddel en achterklap over elkaar ten val proberen te brengen.

Met kostuumdrama's die zich afspelen in de gegoede burgerij van minimaal 100 jaar terug heb ik niet zo heel veel. Zo'n film begint bij mij wel met een beetje achterstand. Een film moet veel extra's bieden om me dan over de streep te trekken. En deze film biedt wel wat, maar niet genoeg. Aardig intessant, mooie cast, dat wel.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

The House of Mirth is een kostuumdrama dat zich afspeelt in Amerika rond 1900. Hoofdpersoon Gillian Anderson probeert zich staande houden in de hogere lagen van de bevolking, maar heeft grote schulden. Een oplossing is om te trouwen met een rijke vent! Zo eenvoudig gaat dit echter niet. Ik vond dit typisch langdradig kostuum-gedraal, wat er weliswaar wel mooi uitziet. Op acteerprestaties valt ook niks af te dingen. Maar toch, ik keek vooral uit naar het einde, dat min of meer in de lijn der verwachtingen lagen. Niet echt een bijzondere film dus.

avatar van Dievegge

Dievegge

In haar boek beschreef Edith Wharton de New Yorkse high society op het einde van de negentiende eeuw, met haar weelderige levensstijl en schijnheilige moraal. Vreemd genoeg is het allemaal in Schotland opgenomen. De nadruk ligt dan ook op de gedecoreerde interieurs en de kleren.

Lily Bart is opgevoed is met de bedoeling om met een rijke man te trouwen. Enkele foute beslissingen die vermeden hadden kunnen worden, leiden tot haar ondergang. Moreel is ze hoogstaander dan de meeste andere personages, maar ze wordt verstoten door haar eigen milieu en heeft niet de wapens om buiten dat milieu te overleven. Gillian Anderson geeft prachtig gestalte aan een personage dat eerst jeugd en schoonheid uitstraalt maar dan geleidelijk aftakelt.