• 9.377.362 stemmen

Geregisseerd door: Roger Spottiswoode

Met onder meer: Mel Gibson, Robert Downey Jr. en Nancy Travis

Releasedatum: 14 december 1990

Plot Air America

"The few. The proud. The totally insane."

Air America was de naam van de privéluchtverbinding die de CIA tijdens de Vietnamoorlog met Laos had. Nadat Billy Covington zijn vliegvergunning kwijtraakt, gaat hij voor Air America werken, waarna hij tussen een groep maffe piloten terecht komt die druk bezig zijn met wapen- en drugssmokkel.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Gene Ryack

Billy Covington

Corinne Landreaux

Major Donald Lemond

Senator Davenport

Jack Neely

Erg matig.

Eerder een luchtige oorlogsfilm dan een actie/comedy. Moet het hebben van het spel van Downey en Gibson.

Verder niet veel soeps. De actie komt van ontploffingen in de achtergrond, verder valt er weinig te melden behalve de grote vliegtuigcrash. Wel grappig, hoewel niet echt indrukwekkend.

De humor is bij momenten wat belegen, het verhaaltje nogal oninteressant. Moraaltje op het einde is een verplicht nummertje en de kritische kanttekeningen komen absoluut niet over.

Vervelend wordt het niet, boeiend ook niet.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Zozo filmpje. Best wel leuk om een keer te bekijken maar af en toe slaat het de plank volledig mis.

Allereerst mocht de film best 20 minuten korter zijn, het verhaal is zo cliché dat een herkauwde kauwgum beter is.

Leuk geacteerd wel maar kwam geforceerd over op momenten (alleen bij Mel Gibson niet), maar je zag dat Downey Jr. nog alles moest leren want hij randje geval.

Zoals ik al zei zit de hele film vol met clichés en houdt het ook vol tot het einde van de film, wat behoorlijk vervelend is op den duur..

De humor is op momenten wel leuk maar om er bij een deuk te liggen ook niet.

Pluspunten:

-Leuk Geacteerd door onze Mel

-Muziek (love tha 60's!)

Minpunten

-Verhaal

-Spelduur (had best 20 min korter)

-Zwak geacteerd door de rest (ook Downey spijtig genoeg )

-Teveel clichés

2,0/5*

avatar van Theunissen

Ik vond het wel leuk vermaak met een aardige Mil Gibson, Robert Downey Jr. vond ik eigenlijk een beetje irritant. Het eerste uur van de film is nog het best, daarna wordt het wat minder en inderdaad de film had best wat korter gekund.

avatar van blurp194

blurp194

Een wat aparte benadering van het begin van de Amerikaanse inmenging in Vietnam, met nogal wat verholen kritiek op de politiek, en veel subtiel situationele zwarte humor maar met weinig grappen en weinig echte actie. Geen 'gewone' Vietnam-film, geen actiefilm, geen komedie. Wel op zich goede rollen van Gibson en Downey - waarbij dan ook wel weer gezegd moet dat dit soort rollen beide erg goed past. En een wat summiere love interest voor Nancy Travis. Alsof dat er achteraf nog even bijbedacht was, om het einde wat makkelijker te maken.

Vreemde film, en er is ook nogal wat kritiek op mogelijk - best veel details kloppen niet zoals Thorak ook al opmerkt. Maar toch ook wel weer een vermakelijk stukkie kijkvoer.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Zeer tegenvallend filmpje. Een film die vooral een vreemde mix is van actie en komedie. Zo is het namelijk op het gebied van actie vooral erg saai en werkt de humor totaal niet. De film werd me ook te vaak te vrolijk overgebracht en dat terwijl de humor niet eens leuk is. Qua hoeveelheid actie was het eveneens ook niet veel en de film duurt met de speelduur dan ook veel te lang. Mel Gibson vond ik op zich aardig spelen, van Robert Downey Jr. was ik minder enthousiast.

avatar van scorsese

Matige film waarin een piloot zijn vliegvergunning kwijtraakt en gaat vliegen in Vietnam tijdens de oorlog. Het verhaal mist focus en de personages weten niet echt te boeien. Zelfs Mel Gibson en Robert Downey Jr. weten dit niet echt te verbloemen. Mooie locaties en een paar spectaculaire momenten, maar die weten de film als geheel zeker niet te redden.

avatar van _JCKreacher

_JCKreacher

Waanzinnig goede aktie/oorlog/komedie film die boeit van het begin tot het eind. Een must see voor alle liefhebbers van dit genre.Een jong Mel Gibson en Robert Downey Jr. spelen de sterrern van de hemel in deze zeer vermakelijke film. Deze film krijgt van mij dan ook een welverdiende 5 sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Middelmatig.

Air America is of té luchtig of niet luchtig genoeg. Het schippert ergens tussen de twee in. Op zich snijdt men een delicaat onderwerp aan, maar springt men ook graag op de kar van de buddy film, die mede door de casting van Mel Gibson de interactie van Lethal Weapon lijkt te willen nabootsen.

Helaas ben ik van Gibson niet de grootste fan en ook een jonge Robert Downey kan me niet echt bekoren. Dat de film weinig (of geen) hoogtepunten kent, komt beide heren natuurlijk ook niet ten goede. Echt vervelen doet het niet, maar daar is het ook zo'n beetje mee gezegd.

2,5