Genre: Avontuur / Drama
Geregisseerd door: John Huston
Met onder meer: Humphrey Bogart, Walter Huston en Tim Holt
Plot The Treasure of the Sierra Madre
"The nearer they get to their treasure, the farther they get from the law."
Fred C. Dobbs en Bob Curtin ontmoeten elkaar in Mexico, waar ze gaan werken voor de aannemer McCormick. Als hij hen oplicht, gaan ze hun geld zelf halen. Vervolgens besluit het tweetal om met de oude goudzoeker Howard de heuvels van de Sierra Madre in te trekken. Howard beweert dat die heuvels nog steeds vol goud zitten.
Fred C. Dobbs
El Jefe
Pablo
Pancho
@ simonvinkie:
Die lachbui aan 't eind van de film staat precies zo in het originele boek van B.Traven.
Vandaar dus.
simonvinkie
Oke, dat verklaart het dus
- 19685 berichten
Waarschijnlijk onder het motto: always look on the bright side of life
Die moet ik hebben!!
Dit blijft toch een van mijn meest favoriete films aller tijden.
(ik ben ook blij met die screenshot waarop Herman Brix te zien is, had ik nog niet)
Bedankt Dogie
Ja hoor, weer ondertiteling voor alle Scandinavische talen, maar niet Nederlands.
- 19685 berichten
Misschien brengen ze die Blu-ray hier ook nog wel uit?(mét NL subs)
Maar het blijft wel behoorlijk irritant dat zoiets niet in één weg door kan gaan.
Mescaline
Vandaag eindelijk deze klassieker kunnen bekijken, en om het gelijk goed te doen was mijn eerste kijk beurt ook nog eens op de net uitgebrachte Blu-Ray die overigens zeer aan te raden is.
De film begint erg rustig, we krijgen alle tijd om het personage van Bogart te leren kennen en later ook Walter Huston en Tim Holt.
Bij moderne films wordt er vaker minder tijd besteed om de personages te laten ontwikkelen wat vaak ten koste gaat van de rest van de film.
Dat deze film een lange aanloop neemt is alleen maar positief, we leren de mannen eerst kennen voordat ze aan hun ontdekkingstocht gaan beginnen, en dat maakt deze film een stuk diepgaander.
The Treasure of the Sierra Madre is in mijn ogen een erg sterke klassieker die zijn tijd ver vooruit was, de film blijft meer dan 2 uur interessant en heeft genoeg in zich om het verhaal gaande te houden.
Dat Bogart steeds gekker begint te worden brengt erg veel spanning met zich mee, en vond hem veel leuker in deze rol als dat ik hem vond in Casablanca.
Het einde viel me dan wel weer een klein beetje tegen, alle 3 de mannen stoppen erg veel uren en wilskracht in het vinden van het goud, en vond daarom de lach scene op het einde toch wel een beetje ongepast, je maakt mij niet wijs dat je zo reageert als je bijna een jaar aan het goudzoeken bent geweest en achteraf alles voor niks geweest was.
Kortom: zeker 1 van de betere klassiekers die eigenlijk nergens echt verouderd aan voelt.
Het einde vond ik persoonlijk iets minder, maar dat neemt niet weg dat ik erg heb kunnen genieten van deze film
Friac
Precies. Aanvankelijk dacht ik dat ze half radeloos in lachen uitbarstten, als een soort van krankzinnigheid die plots de kop opstak. Ergens is het ook een radeloze manier om de situatie te verwerken - een soort van "what else?-reactie -, en op zich zou die niet helemaal optimistisch geïnterpreteerd hoeven te worden, maar helaas lijkt dit wel het geval te moeten zijn wanneer je de beelden en de dialoog in de film bekijkt en beluistert. Dus ja...toch wel een beetje onlogisch dat beide heren - vooral Curtin, die nog onervaren is - de situatie zo snel door een rooskleurige zonnebril lijken te bekijken.
Voorts is The Treasure of the Sierra Madre wel een filmklassieker de naam waardig. John Huston kan bogen op een fantastische cast en een ijzersterk verhaal over wat hebzucht met een mens kan doen (achterdocht, nijd, wroeging,..). Al is de steeds toenemende paranoia van Cobbs misschien een tikkeltje overdreven, het toont dankzij de mooie introductie van de film wel op een schitterende manier aan hoe een gewetensvol en goed persoon toch nog kan doordraaien wanneer er grof geld in het spel komt.
Het zwartgallige einde, los van de positieve eindnoot die te geforceerd overkwam was een goede keuze; een tikkeltje moraliserend, maar perfect in lijn met het verhaal.
Mooie film uit het klassieke Hollywoodtijdperk, met o.m. een ijzersterke Humphrey Bogart (wat een blik...).
- 19685 berichten
De verklaring die de schrijver (B.Traven) van het originele boek geeft, betreffende die lachbui aan 't eind van het verhaal, maakt het heel acceptabel.
Ook zijn de overblijvers niet helemaal berooid (in de boek-versie) Ze hebben nog twee zakjes stofgoud over, die de bandieten overzien hebben
Mescaline
Waarschijnlijk kwam het dus in het boek beter tot zijn recht als in de verfilming.
Niet dat het deze film slecht maakt ofzo hoor, helemaal niet
Friac
Het verschil met het boek zit hem er blijkbaar dan voor een deel in dat ze toch nog een deel van de buit hebben kunnen vrijwaren. Met een zak goud kom je allicht al wel een eindje ver, dus zal de bittere pil makkelijker te slikken zijn..
Verder ben ik benieuwd in welke mate de schrijver het einde écht acceptabel maakt, of beter gezegd; of er andere argumenten worden aangereikt dan in de filmversie. Hoe dan ook denk ik dat dergelijke eindes sowieso beter uitpakken in boek- dan filmversie.
Hufterige Humphrey.
Bogart speelt met verve een door goudkoorts bevangen hufter, waarbij de 'moodswings' soms een beetje uit de lucht komen vallen. Zelfs wanneer er meerdere redenen zijn om in te zien dat zijn paranoia ongegrond en onverstandig is, hetgeen de geloofwaardigheid van zijn character niet altijd ten goede komt. Dat is jammer, want er wordt veelal sterk geacteerd en het verhaal is voldoende vermakelijk.
Goed.
AGE-411
Oke, dat verklaart het dus
. Maar ik blijf in het een beetje ongepast vinden. Ze gaan eerst heel veel moeite doen om het goud te vinden, 10 maanden zijn ze beziggeweest, en als alles weg is gaan ze keihard lachen. Ik vond het niet eens zo´n hele slechte scene, alleen een beetje ongepast. Was beter geweest als enkel de oude man zou lachen. Dan zou ik het wel goed gevonden hebben.
Uitstekende film waarin drie mannen op zoek gaan naar goud in Mexico. En de drie goudzoekers beginnen met de beste intenties, maar deze slaan al snel om in hebzucht en onderlinge paranoide. Onderhoudend en avontuurlijk in beeld gebracht, en de film heeft zeker niks aan kracht ingeboet. Ook het acteerwerk is sterk, en de regisseur John Huston heeft een leuke bijrol waarin hij zijn leading man laat bedelen bij hem.
- 19685 berichten
(Alleen interessant voor film memorabilia verzamelaars en fans van de acteur in kwestie)
De hoed, die Bruce Bennett (echte naam Herman Brix) in deze film droeg, is in bezit van een Nederlandse Bennett / Brix fan.
Nee, helaas niet ondergetekende
maar filmproducent Henk Bos.
Bos was een goede vriend van Bennett / Brix, en kreeg de hoed van hem cadeau.
De sympathieke Bos was overigens ook degene aan wiens voorspraak ik mijn eigen contacten met Brix te danken heb.
Het is hem gegund
TMP
Goede avonturenfilm. Vooral het samenspel tussen Bogart, Holt en Huston maakt deze film de moeite waard. Zij spelen hun rol elk voortreffelijk. Holt en Huston doen qua acteerwerk zeker niet onder voor Bogart.
Het script is prima uitgewerkt, apart om te zien hoe mensen kunnen reageren in dit soort situaties. De goudkoorts loopt duidelijk hoog op, vooral bij Dobbs. De film zag er prima uit, alleen de vechtscene in de bar was weinig overtuigend. Al is dat ook wel een beetje de charme van een film als deze. De spanning zit er gedurende de hele film in. Zeker een klassieker die de moeite waard is.
missl
Film die duidelijk naar voren brengt hoe anders mensen kunnen worden wanneer er geld in het spel is. Goed geacteerd.
Loki87
Nee, helaas niet ondergetekende
maar filmproducent Henk Bos.
Bos was een goede vriend van Bennett / Brix, en kreeg de hoed van hem cadeau.
Het is hem gegund
Wat mij opviel is dat de 3 hoofdacteurs niet echt oud zijn geworden, en deze Brix de 100 heeft gehaald.
Dat klopt.
Hij zou waarschijnlijk nóg ouder geworden zijn als hij geen stunts uit zou hebben gehaald die niet met zijn leeftijd strookten.
Hij deed op die hoge leeftijd nog aan sky diving, en een verwonding die hij daarbij opliep werd hem uiteindelijk fataal (na complicaties tijdens een operatie)
Volgens zijn eigen zeggen werd hij overigens niet 100 maar 101 !
Ik was toch benieuwd om te zien of deze film de tand des tijds zou overleven. Dat is in elk geval wel gelukt. Leuk om Bogart trouwens een keer te zien in een minder voor de hand liggende rol. De film heeft de sfeer wel mee van een western, al is het natuurlijk een avontuur. Spannend ook trouwens, omdat Dobbs alsmaar labieler wordt en goudkoorts krijgt. Enkel in de strips van Lucky Luke komt zo'n goudkoorts mooi naar voren, ben blij het ook eens in een film te zien. De opbouw van die goudkoorts (waar de film toch rond draait) wordt mooi opgebouwd zodat je zelf mee gesleurd wordt. Zet er nog enkele bandieten in om de spanning uit te breiden en je krijgt een geweldige film. Toch zeker voor het genre.
SnakeDoc
Het hele verhaal rondom de goudzoekerij was erg avontuurlijk en spannend. Ook de aanloop ernaar toe was ruim voldoende. Knap gespeelde rollen van Bogart en Holt.
Zodra de drie mannen hun mijn verlaten en met de goud bepakte ezels vertrekken is het wat afgelopen. Het verhaal word daar een stuk minder interessant en de film begint ineens langdradig te worden.
Toch kijkt deze oude film gemiddeld gezien wel redelijk weg.
Dk2008
RuudC
Met deze titel had ik eigenlijk meer een avonturenfilm verwacht. Ergens was het dat ook wel, maar niet bepaald de familievariant die ik in gedachten had. Het is meer een verhaal over de nare effecten dat goud op mensen heeft. The Treasure Of The Sierra Madre heeft daarmee zelfs wat Marxistische trekjes. Omschakelen dus. Daar heb ik geen enkele moeite mee, mits de film maar goed is. Ondanks de top 250 waardering bij zowel MM als IMDB, moet ik zeggen dat ik er toch maar weinig mee kon. Na een minuut of veertig ben ik de klok in de gaten gaan houden en dat heb ik tot het eind gedaan.
Eigenlijk boeide de hele setting me niet. Er komt een hoop paranoia aan bod, maar ik kon me er als toeschouwer alleen maar aan irriteren wanneer de ene in paniek raakte, omdat de ander ’s nachts even uit bed was. Het acteerwerk werkte daarin ook niet echt mee. De dialogen zijn voor de simpele zielen van het verhaal veel te gekunsteld. Op enkele momenten had ik wel het idee naar een leuke western te zitten kijken, maar de tweede helft kon me gestolen worden. Die scenes met dat kind waren om te janken, maar zo waren er een heleboel dingen die (wel erg makkelijk) uit de lucht kwamen vallen. Het gevoel voor realisme lijkt me voor een film als deze veel te laag. Op z’n tijd kan ik erg genieten van een oude klassieker en ik heb weinig moeite met een trage vertelling, maar als ik een volgende keer van Humphrey Bogart wil genieten, zet ik Casablanca wel op. Scheelt me een heel pak aan clichés.
Dreiecke
"... what gold does to a man's soul..."
In het begin heel leuke oude Latijns-Amerikaanse muziek. Ik vond het hierdoor ook wel een beetje een spaghetti-western of Zorro sfeer krijgen. Ook de Mexicanen dragen hieraan bij..
Erg goede acteurs met goede teksten en ietwat dramatische intonaties, wederom sfeerverhogend.
De beelden zijn prima contrastrijk in zwart-wit en er zijn afwisselende camerahoeken en zooms te zien.
Ook al duurt de film 2 uur, het blijft boeien.
Het is een onderhoudende roadtrip, men is op zoek en op weg naar goud. Het gaat ook over vriendschap met elementen als vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid, etc, allemaal ten opzichte van het goud (of geld, of bezit in het algemeen) en ook met wat interessante psychologische uitwerkingen.
De film is wel ietwat gedateerd en nogal gefocust op het ene onderwerp. Als er iets meer afwisseling was kreeg ie van mij meteen 4*, nu voorlopig even 3.5*
jipt
avonturenfilm toch gewoon?
komt zondag a.s. weer op tv.
Idd meer avontuur
Tarkus
Mooie film is dit wel, zowel de vertolkingen als het verhaal konden me wel bekoren.
En hoewel in zwart-wit, de beelden en locaties waren ook wel heel mooi.
Heb van dit oudje wel genoten.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

North by Northwest
Thriller, 1959

In the Name of the Father
Drama / Biografie, 1993
mexicogebaseerd op boekgoudgoudkoortshebzuchtgold minevriendengeldamericanbandietdead mule prospectorjaren 20