Genre: Avontuur / Drama
Geregisseerd door: John Huston
Met onder meer: Humphrey Bogart, Walter Huston en Tim Holt
Plot The Treasure of the Sierra Madre
"The nearer they get to their treasure, the farther they get from the law."
Fred C. Dobbs en Bob Curtin ontmoeten elkaar in Mexico, waar ze gaan werken voor de aannemer McCormick. Als hij hen oplicht, gaan ze hun geld zelf halen. Vervolgens besluit het tweetal om met de oude goudzoeker Howard de heuvels van de Sierra Madre in te trekken. Howard beweert dat die heuvels nog steeds vol goud zitten.
Fred C. Dobbs
El Jefe
Pablo
Pancho
Jos2
Geniale avonturenfilm met dezelfde thematiek als Shallow Grave. (Maar is oneindig veel beter)
vic
Wat een goede film is dit zeg. Het einde is erg goed en origineel voor het hollywood van 1948.
aburefan
Hij wordt trouwens steeds beter in me gedachten. Ik verhoog m'n stem met 0,5*
neo
Ik vond het een erg goeie film die draait om de hebzucht van goudzoekers. Bogart is helemaal fantastisch in de deze film!!! 4.5 sterren
Mza
- 1924 stemmen
De beste Bogart film die ik tot nu toe gezien heb. Zowel erg goede avontuur als psychologische aspecten die elkaar totaal niet bijten. 4,5* voor deze topper.
Goodfella
Och, het was wel aardig. De opening van de film is prima; een smoezelige Bogart die iedere keer opnieuw maar weer moet zien hoe die de dag door komt. Het verhaal gaat daarna met horten en stoten verder. Ojee, we vinden goud. Ojee, een mijn stort in. Ojee, bandieten willen ons goud. Ojee, we vertrouwen elkaar niet meer... Sja... ècht goed kon ik niet met de gebeurtenissen meeleven. Net 3 sterren
Film kon me ook niet echt boeien. Aardig verhaaltje (wel erg goed einde trouwens), aardge cast, maar allemaal dus net niet. 2,5*
Culpepper
Een tegenwicht voor de voorafgaande recensie: Treasure of Sierra Madre komt op mijn top tien aller tijden.
'Macbeth' heeft natuurlijk ook 'een aardig verhaaltje' en in 'Treasure...' krijgt de uitbeelding van geld- en goudzucht inderdaad een een shakespeariaanse dimensie.
Ramon K
Goede film by the way. Maar ja, die mening had je wel kunnen raden aan de hand van de 4* die ik gaf. Ik hoop dat er users zijn die wat aan dit geweldige commentaar hebben, want specifieker wil ik niet op de film in gaan.
Ramon K
Die willen me niet. Er zit niks anders op dan hier te blijven.
Toon1
Ik kan niet geloven dat deze geweldige film nog altijd te weinig stemmen heeft om in de top 250 te komen, terwijl hij op imdb een vaste waarde is in de top-100!
Goede film die nog twee stemmen nodig heeft om in de top 100 te balanden waar hij thuishoort. 4*
Zeer originele en stoere avonturenfilm!
Er zitten hier en daar westernelementen in, en de film deed me ook denken aan Le Salaire de la Peur (die een paar jaar na deze film is uitgekomen).
De dialogen zijn gevat en hebben de nodige humor.
Verfrissend om Bogart nu eens als een personage te zien met een 'labiel' karakter, terwijl hij meestal de ultieme smartass is. Zijn paranoide karakter deed me wel wat denken aan kapitein Haddock.
Prachtrollen van Bogart, Walter Huston (de vader van de regisseur!) en Tim Holt
De film is opgenomen op schitterende locaties, wat natuurlijk enorm bijdraagt aan de sfeer.
Pacino88
Begin van het jaar de dvd aangeschaft,van zeer goeie kwaliteit inclusief een interresante docu over het maken van de film.De film zelf is ook erg goed,mijn 2e humprey bogart film en duidelijk beter dan casablanca.Het verhaal kennen we wel,maar hier is het erg goed uitgewerkt,mooie ruzies tussen de hoofdrolspelers en steeds maar die wantrouwen.
gemaster
Goede film die geen moment verveeld. Prachtige rollen, vooral Bogart is goed op dreef. Serieuze zaken als hebzucht en paranoia worden aan de kaak gesteld, maar op het einde blijkt het toch een dolle boel te zijn.
Poisonthewell
Geweldige film. Veel beter dan ik dacht dat ie zou zijn. En Bogart speelt naar mijn mening zn beste rol ooit. 4,5*
feanaro surion
Een geweldige klassieker, Bogart is briljant en alles is heel mooi gefilmd. Ook snel gemonteerd zeker voor die tijd. Enige echte nadeel is het gevecht in het begin dat er niet zo realistisch(lees je zag dat ze missloegen en toch omvielen) uitziet.
mister blonde
tja, zo kan je elke gebeurtenis in een willekeurige film wel afkraken. beetje flauw.
maar goed, erg goede film. juist door erg sterke scènes en een hoog tempo. ken alleen maar de rollen van Bogart waar hij een zelfverzekerde zakenman speelt (o.a. Casablanca en Maltese Falcon), maar in deze rol als paranoïde zwerver is hij misschien wel op zijn best. de steeds verder ontwikkelende gekte dat leidt tot zijn uiteindelijk dood zijn zeer fraai in beeld gebracht. de andere twee hoofdrolspelers doen het ook erg goed.
hoogtepunt van de film was het psychologische spel tussen Bogart en Holt waar ze beide zo lang mogelijk wakker moeten blijven , maar in feite kent deze avonturenfilm het ene na het andere hoogtepunt en de meeste hedendaagse genregenoten kunnen niet in de schaduw staan van deze film.
ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van het eind vind. ze doen wel erg makkelijk over het verliezen van het goud. maar een erg goede film. 4,5 sterren.
Hannibal
Een meesterwerk! Alles klopt aan deze film. De cast, de locaties, spanning, humor...
Bogart in een rol zoals ik hem nog nooit heb gezien, ik was zelfs een beetje geschokt om hem zo (labiel, paranoïde) te zien, maar zijn acteren werd er absoluut niet minder om, integendeel. Walter Huston was in deze film niet minder briljant. De posititiviteit die hij uitstraalt, en zijn schaterlachen (vooral met dat dansje erbij) om alles werkt aanstekelijk. Ik vind het einde prachtig: Ze ontdekken dat alle goud is weggewaaid, en moeten er hard om lachen: "Die grap is wel zes maanden ontberingen waard!"
Een topper!
FisherKing
Fijne film, dat wel, en fantastische rol van Bogart, dat ook.
Maar ergens mist de film iets. Het is geen Wilder of Capra.
Het is waarschijnlijk het verhaal wat me zo heel bekend voorkomt, ik ken het boek van B. Traven dan ook wel.
Desalniettemin een 4* - met opties tot verhoging.
Fantastische vechtscene in die bar.
Diesel
Klassieker met perfectie op gebied van acteerwerk. De kracht van de film ligt in de sterke confrontaties tussen de trio Bogart, Huston en Holt. Visueel en qua actiescenes is de film rauw te noemen, de dialogen en het verhaal zijn daarentegen verfijnd, amusant met een heerlijk cynisch ondertoontje. Goeie regisseur die Huston. ****
"Badges? We ain't got no badges! We don't need no badges! I don't have to show you any stinking badges!"
jordybeukeboom
Een van de weinige films waarin ik Bogart niet zo interessant vind acteren. In het begin van de film acteert hij naar behoren, maar als zijn personage spoken gaat zien wordt hij steeds irritanter. Ik vind het allemaal wat overdreven overkomen, en het ene moment doet Dobbs gewoon normaal, om dan helemaal om te slaan. Ongeloofwaardig en hier en daar lachwekkend.
De film heeft een sfeervolle inleiding, en het gevecht in de bar is erg spannend. Bij het goudzoeken draait de film weer vooral om de achterdochtige Dobbs (niet interessant), pas als de vreemdeling er weer bij komt wordt het interessant. Die Mexicanen komen op mij nogal stom en dom over, misschien was dat de bedoeling, maar overtuigend is het niet, eerder lachwekkend
Al met al een redelijk boeiende maar rommelige film. Rommelig, omdat de film niet 1 ontwikkeling volgt. In het begin volgt de film dit, daarna dat, dan die oude vent bij de indianen... De film had zich naar mijn mening beter op het zoeken naar het goud (dat nu wel erg makkelijk gevonden werd) kunnen richten, in plaats van op een achterdochtige Bogart en een rits zijontwikkelingetjes
boerenpummel
Leuke avonturenfilm met een fantastisch einde.
Bogart is weer geweldig en de oscarwinnende bijrol van Walter Huston was ook heel aardig. Vond hem trouwens erg lijken op Sean Connery.
BASWAS
Prachtig nog lang niet verwaaid filmjuweeltje over heb- en benzucht met allerlei verschillende gradaties tussen humor, spot of mafkezerij.
orbit
- 12092 berichten
Prachtig acteerspel van Bogart
En dat voor een man die toch amper kon acteren

The One Ring
Waarom heeft Walter Huston op de poster een ander kapsel dan in de film en geen baard? En waarom staat er een vrouw op de voorkant van de dvd-hoes, terwijl de enige vrouwen die we te zien krijgen figuranten zijn?
Hoe dan ook, deze film behoort zeker tot het beste dat er in klassiek Hollywood geproduceert is. Hoewel het verhaal op zich simpel is en bekend in de oren klinkt blijkt deze film toch weer een voorbeeld te zijn van hoe je een bekend verhaal perfect moet verfilmen. Er valt dan eigenlijk ook vrijwel niks aan te merken op deze film. Met uitzondering van het feit dat Holt niet doodgeschoten wordt door Bogart, maar alleen gewond raakt. Het was misschien iets scherper geweest als hij omgekomen was. Past ook beter bij het cynische karakter van de film.
Want de film is cynisch. En dit soort cynisme vind ik geweldig in films. Het einde is zelfs een tikkeltje sarcastisch, met het wegwaaiende goud. Geweldig, en doet denken aan het ook al sterke einde van Hustons' The Maltese Falcon. Ook zijn er vergelijkingen te maken met The Man Who Would Be King. Blijkbaar is Huston dus op zijn best met het thema obsessie en de waanzin die daarbij komt kijken. En dat is sowieso een thema dat mij wel aanspreekt. Met andere thema's is Huston in mijn ogen ook minder sterk.
Ik vond de film ook opvallend spannend. En dat eigenlijk niet eens zozeer tijdens de echte avonturensènes als de bandietenoverval en zo (die ook goed zijn), maar meer tijdens de echte paranoia-momenten. Bogart acteert hier minstens net zo sterk als in Casablanca en In a Lonely Place, wat een keihoog niveau is. De pure waanzin weet hij zo sterk te verbeelden, dat zijn personage zeer dreigend en verontrustend wordt. Gek dat deze rol bij de Oscars over het hoofd gezien werd, ondanks dat de film wel goed scoorde in verschillende catogorieën. Mooiste scène is die waarin Bogart en Holt allebei zo lang mogelijk wakker proberen te blijven. Erg goede onderhuidse spanning.
Dit is kortom een knap staaltje filmkunst, waarbij ik toch gedwongen wordt om 5 sterren uit te delen, ook al ben ik daar graag voorzichtig mee.
Verrukkelijk ouderwets avontuur. Met een erg mooie rol van Bogart (die wat afwijkt van de typische Bogart-rol) en schitterende rollen van Tim Holt en papa Huston.
Ik vind het einde trouwens geweldig, het weglachen van de pech vat de film in een scene samen. Naast de eerdergenoemde wakkerblijfscene de mooiste uit de film.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

North by Northwest
Thriller, 1959

In the Name of the Father
Drama / Biografie, 1993
mexicogebaseerd op boekgoudgoudkoortshebzuchtgold minevriendengeldamericanbandietdead mule prospectorjaren 20