• 9.379.514 stemmen

Geregisseerd door: Brad Anderson

Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian

Releasedatum: 7 juli 2005

Plot The Machinist

"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"

Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?

avatar van ®Tc

®Tc

Allereerst al mijn respect voor Christian Bale. Zoveel afvallen voor deze rol en het allemaal zo indrukwekkend spelen. Plaats hem ondertussen maar in het lijstje van mijn favoriete acteurs.

Veder echt een goede film: Het mysterie houdt goed aan en de film is een genot om naar te kijken door het visueel en soundtrack die perfect hand in hand gaan. Ook veel spanning zeker wanneer het in een stroomversnelling komt.

Toch niet helemaal tevreden. Voor het scherm werd het me na een tijd duidelijk dat alles ging leunen tegen een fantasiewereld. Ik zat tegen het einde toe echt te denken: Neen geen simpele uitvlucht naar de fantasiewereld!

Maarja ze konden het niet laten.

En dan zit je weer met vragen:

Was hij dan alleen in het pretpark of was dat in een dagdroom?
Hij zit dat nu echt met die Ivan?
Die post-its zijn dan door hemzelf gemaakt?

Echt jammer dat het zo weer moet lopen.

***

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Deze film is eigenlijk op bijna alle punten erg goed, maar word - op de prestatie van Bale na - eigenlijk nooit zo indrukwekkend als dat ik had verwacht voor het zien van deze film. De sfeer is trouwens - naast Bale - wel weergaloos. Geweldige donker getinte beelden, ondersteund door een prima score en een constant verbluffende Christian Bale, die bewijst één van de betere acteurs van de wereld te zijn. Eigenlijk is het gewoon eng om hem in beeld te zien de eerste minuten. Eén en al uitstekende botten en gewoon het gevoel dat hij op elk moment in elkaar kan vallen van ellende, want het is allesbehalve gezond wat we te zien krijgen.

Het verhaal is natuurlijk goed, maar wat hebben we dit al vaak gezien. Een echte climax blijft eigenlijk uit en op een gegeven moment word alles een beetje voorspelbaar. Het was natuurlijk al direct duidelijk dat die ''brede, kale'' vent niet bestaat en dat Bale aan het flippen is. Er word misschien ook wat te lang doorgetrommeld bij dit allemaal. Na een tijdje had ik het wel gezien met die kale vent en had ik liever gehad dat wat onverwachte wendingen een leuke opbouw voor een prima climax konden vormen, maar dit was helaas niet zo. Echt verrast worden we eigenlijk nooit, op het moment na dat we zien dat Bale de ''hit and run'' zelf begaat. Uiteraard is dat allemaal erg goed gevonden, maar valt het naar het einde toe een beetje tegen. Toch is de film me over het algemeen niet tegen gevallen en wist-ie me wel mee te slepen. Uiteraard dus ook een dikke voldoende.

avatar van Hanzelv

Hanzelv

Prachtige film.

Ik houd erg van het donkere, introspectieve van deze film. Het verhaal speelt zich vooral af in het hoofd van Christian Bale, die zich absurd vermagerd heeft voor deze rol. Zijn schrale lijf wordt keer op keer op een beklemmende manier in beeld gebracht en dringt echt op een nare manier door.

De film blijft tot het eind spannend, althans voor mij, en hoewel het me duidelijk was dat veel wat Bale zag zijn eigen hersenspinsels waren, bleef het onduidelijk wat zijn verzinsels betekenden.

Top.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Hele goeie sfeer in deze film echt goed gedaan.

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Ongetwijfeld de beste acteerprestatie van Bale ooit. Het verhaal gaat over een man (Trevor Reznik) die een 'hit and run' veroorzaakte. Als gevolg van het trauma dat deze gebeurtenis bij hem te weeg bracht, gaat hij zowel aan geheugenverlies als slapeloosheid lijden. En hierdoor geraakt hij zowel mentaal als fysiek volledig uitgeput (Bale viel 27 kg af voor deze rol, wat een toewijding). Trevor is een einzelgänger die zijn toevlucht zoekt bij een hoertje en de literatuur van Dostojevski. Het verhaal is een afwisseling van een met paranoïa doordrenkte realiteit en wanen/hallucinaties van Trevor. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van Ivan, waarvan reeds snel duidelijk wordt dat deze een hersenspinsel is van Trevor. In mijn interpretatie is Ivan een verpersoonlijking is van het schuldgevoel dat de 'hit and run' veroorzaakte bij Trevor. Andere voorbeelden van hallucinaties zijn conversaties met de koffiedame (de moeder van het slachtoffer) tijdens zijn nachtelijke bezoekjes op de luchthaven (terwijl later blijkt dat hij daar in realiteit gewoon in zijn koffie zit te staren). Ook het bezoek aan het pretpark met de moeder en het kindje speelt zich duidelijk af in het hoofd van Trevor. De epilepsie-aanval van het kindje, waarvoor Trevor zich zichtbaar schuldig voelt, terwijl hij er in feite niets aan kan doen, is een duidelijk verwijzing naar de 'hit and run' (die bij hem een soortgelijk gevoel veroorzaakte). Wanneer een collega van Trevor zijn arm verliest, wordt dit toegeschreven aan de slapeloosheid van Trevor, en verliest hij alle krediet bij zijn collega's. Wanneer het erop lijkt dat hij ook de contacten met de koffiedame (van de luchthaven) en het hoertje gaat verliezen, krijgt hij het gevoel dat iedereen zich tegen hem gaat keren. De geheimzinnige post-it's de blijvende aanwezigheid van Ivan, geven Trevor de indruk dat er iets erg met hem zal gebeuren. Uiteindelijk gaat Trevor zelf op zoektocht om uit te vinden wie die Ivan nu precies is. En zo achterhaalt hij uiteindelijk de waarheid. De onrust in het hoofd van Trevor wordt ongedaan gemaakt door het aangeven van zijn 'misdaad' (hierdoor wordt ook meteen duidelijk dat het trauma van de 'hit and run' de oorzaak was van zijn slapeloosheid/geheugenverlies).

Indrukwekkende film, met een goed weergegeven donkere paranoïa sfeer. Visueel in zijn geheel top. De verhaalstijl leunt een beetje aan bij de stijl van sommige Lynch films, maar dan minder verregaand.

4,5 *

avatar van joeriL

joeriL

Vind bale veel toffer als hij gewoon zichzelf speelt (een badassmotherfucker). Vond het gewoon geen leuke film.

avatar van NERD

NERD

Een erg goed bedacht verhaal wat heel goed verteld wordt.

Wat voor mij afdoet aan de film is juist waar ik ook bewondering voor heb. Het feit dat Bale zoveel af is gevallen is leuk voor het verhaal, maar totaal niet noodzakelijk. Ik vind het eigenlijk een beetje een dramatische manier om aandacht te trekken naar de film van de makers, en tegelijkertijd een beetje zelfvoldaan van Bale.

Van die films waar de acteur zoveel over heeft om in zijn rol te passen, maar dat was helemaal niet zo nodig bij deze film. Had 'ie beter kunnen bewaren als hij een van de slachtoffers in Schindler's List had mogen spelen... DAN was het echt gepast geweest.

Neemt niet weg dat het een geslaagde film is, en ik Bale zeker een goed acteur vind.

avatar van stefan dias

stefan dias

NERD schreef:

Een erg goed bedacht verhaal wat heel goed verteld wordt.

Bale heeft zich zichzelf uitgehongerd door heel veel te gaan joggen in het begin en bijna niets te eten. Al gauw verloor hij begrijpelijkerwijs alle energie om nog te sporten en vergleed hij zelf automatisch in een toestand van lethargie. Hij hing totaal futloos in zijn eigen huis en werd er zelf slapeloos van. Toen hij op de set verscheen schrok iedereen zich een aap, want ook de regisseur had dit helemaal niet aan hem gevraagd. Hij WAS gewoon een zombie. Heel gepast, dus als je het mij vraagt.

avatar van Keutul

Keutul

De film viel tegen. Ik ben geneigd om 2,5 te geven hiervoor, maar het einde maakt het geheel beter, daarom 3 sterren.

Er waren momenten dat ik me verveelde. Het lijkt alsof de makers de film spannend wilde laten zijn, maar dat valt vies tegen. Ik ben niet zo onder de indruk en de sfeer van de film is kil en valt tegen.

Ik snap niet waarom iedereen het zo'n goede prestatie vind dat Bale is afgevallen voor deze film.

avatar van maikel pk

maikel pk

Op het begin een heel aardig verhaal, alleen begon het af en toe een beetje te vervelen. Er zaten zeker wat mysterieuze stukjes in waarbij je je afvroeg wat er nou weer gaande was. Echter viel mij het einde een beetje tegen. Naar mijn mening ging deze iets te snel, wat ik zeker jammer vond.

Maar de acteerprestaties van Bale maken wat mij betreft dat einde wel weer goed.

Niet de beste film die ik ook gezien heb, maar ook zeker niet de slechtste! Mischien omdat ik er iets meer van verwacht had.

Leuk voor een avond waarbij je lekker in de war wilt komen. Zeker de moeite op is een keer te kijken. (moet wel van het genre houden)

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Schitterende film, die mij een beetje doet denken aan Fight Club.

Ook daar ging het om het feit of er nou wel of niet 2 personen waren, of dat de hoofdpersoon het zich slechts inbeeldt.

Verhaal zit erg goed in elkaar. Film weet op een prima wijze een macaber sfeertje te creëren, en dat sfeertje ook de gehele film vast te houden.

De spanning blijft daarnaast de gehele speelduur aanwezig. Wat er nu werkelijk plaats heeft gevonden (wat de aanleiding is voor zijn slapeloosheid), wat er überhaupt gaande is... je komt het pas op het einde te weten; en dat draagt bij aan de kwaliteit van de film.

4,5*.

avatar van Rosicky

Rosicky

Heb ontzettend genoten van de eerste helft van the machinist. Na de scene met het ongeluk had ik al het vermoeden dat de kale "wannabe-Morpheus" een hersenspinsel was. De film hield met de hele tijd geboeid, en ik had altijd het idee dat er elk moment iets verschikkelijks kon gebeuren.

Er waren ook wat minderen punten: zo begint de film met een fragment dat later nog wordt uitgelegd. Dit zie ik de laatste tijd ontzettend vaak in films, en ook hier heeft het geen enkele meerwaarden. Ten tweede vond ik het einde erg slap en voorspelbaar. Ik kan niet zeggen dat ik voor ogen had hoe ik zou willen dat deze film eindigde, maar in ieder geval niet zo, dat moge duidelijk zijn. Ook vond ik alle scenes bij die hoor thuis nogal misplaatst, het waren een soort van pauzes in de film, waarin nooit iets gebeurde. Tegen het einde komt Bale in haar bed welliswaar tot een ontdekking, maar die had je als kijker allang gemaakt, en dit had op elke andere plek ook kunnen plaatsvinden. Wat mij betreft had het personage van de hoer niet in de film gehoeven...

Daarnaast een diepe buiging voor Christian Bale, die een kleine 27 kilo afviel voor een rol in een low-budget film... Het begin was erg veelbelovend, en ook tegen het einde zaten er nog wat punten die je nekharen overeind deden doen staan, maar het einde zie je van mijlen ver aankomen, en dat is in een mystery-film nooit goed.

Ik twijfel tussen de 3.0 en de 3.5. Ik ga voor de hoogste van die twee, enkel en alleen door Bale.

avatar van dinal12000

dinal12000

Bale zag er uit alsof hij elk moment kon omvallen. Petje af. Toch vond ik de fim wat langdradig. Het plot was wat voorspelbaar. En het deed me wel erg aan Fight Club denken. Maar wel dik voldoende.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Sterke film die vooral gedragen wordt door sfeer.

En juist die sfeer is hier moeilijk te omschrijven. Een poging dan maar: naargeestig, grimmig maar ook erg vreemd en soms een beetje tja loom? De grijstinten, setting en een indrukwekkende Bale werken hier ook goed aan mee. Muziek past er ook goed bij maar voelde af en toe wel een beetje oubollig aan.

De clou komt misschien niet aan als de grootste verrassing maar heb ik toch altijd liever dan dat er een halfbakken 'origineel' einde achter gebeukt wordt. Al met al een leuke film waar een best meer van mogen komen.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Fijne, sfeervolle film, maar vond de climax zich toch net wat te veel houden aan alle ongeschreven Hollywood-regels om echt een blijvende indruk achter te laten.

avatar van Fingquality

Fingquality

Wat een donkere beelden in deze film! Zelfs de kermis is qua kleuren helemaal grauw. Heel erg sfeervol allemaal.

Christian Bale is ook erg goed in zijn rol en jezus, wat was ie veel afgevallen.

Een erg origineel verhaal, al had ik het liever nu en dan iets extremer gezien. Het was me allemaal wat te braaf nu over het algemeen.

Toch erg goede film met een verrassend eind.

avatar van Hankieh

Hankieh

Erg en erg goed.
Wou een totaal andere film kijken, maar baal er natuurlijk niet van dat ik de verkeerde film had xD
Bale is ziek mager. Gewoon goor om te zien als hij aan die hoer laat zien hoe mager die is.

Verder vond ik het einde goed, had niet verwacht dat hij gewoon al een jaar lang niet slaapt omdat hij dat kind heeft dood gereden. Was al vrij snel overduidelijk dat Ivan niet bestond maar de rest van het verhaal was wel verrassend. Ik zag het meer als een verhaal van iemand die iets vreselijks heeft gedaan en er maar niet van af komt en er op het laatst pas achter komt dat hij er zo erg last van had.

Er goed, raad hem iedereen aan.

avatar van Spetie

Fijne spannende en interessante film, die qua verhaal erg interessant is en een enorm sterke duistere sfeer bezit. Christian Bale zet een werkelijk fenomenale rol neer en toont ook met deze film maar weer eens aan waarom hij nog steeds tot mijn favoriete acteurs behoort. De film oogt dankzij hem op sommige momenten zelfs eng, omdat je duidelijk kunt zien hoe angstwekkend mager Bale is geworden voor deze film. Het verhaal is van begin tot einde boeiend en droom en werkelijkheid lopen constant door elkaar heen, zodat je moet blijven opletten. De uiteindelijke clou van de film was misschien nog niet eens zo heel bijzonder, maar het is het hele gebeuren van verhaal, sfeer, aankleding en acteerwerk dat de film boven de grijze middelmaat doet uitstijgen. Dankzij Bale geef ik de film er trouwens nog een extra halve ster bij, want zo'n prestatie als dit is gewoonweg fenomenaal!

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Geweldige psychologische film. Erg sfeervol, duister en lichtelijk psychedelisch. Een waar kunstwerk. En - zoals Spetie al opmerkte - wederom fenomenale acteer-prestaties van Christian, en een grootse passie en toewijding. Voor mij is dit een van de meest opmerkelijke films die ik ooit heb gezien.

avatar van Timtim

Timtim

Ik had helemaal niet door dat ik naar Christian Bale aan het kijken was totdat de credits begonnen te rollen. Wat is die man een acteur zeg.

avatar van a.ppel

a.ppel

Prachtige film, met een sublieme Bale. Heeft me van begin tot eind weten te boeien!

De grauwe sfeer in deze film deed me vooral denken aan de film ' the jacket' met Adrien Brody.

avatar van Tefferkix

Tefferkix

Dit is zonder twijfel de ziekste film die ik ooit heb gezien, wat een macaber sfeertje zeg, een breinbrekende film is dit. Paranoia gewoon. Een 4.0

avatar van Bla

Bla

Bale is geweldig. 4*

avatar van BjornH

BjornH

Dit was echt een fantastische film die je tot het einde aa de buis gekluisterd houdt. heerlijke lugubere en grauwe sfeer en een heel interessant plot wat steeds meer ontrafeld wordt en tegen het einde eindigt in een climax

avatar van Kjell1408

Kjell1408

Respect voor Bale, echt een wandelend lijk in deze film. Ik vond de eerste helft van de film wel vrij goed, maar het 2de deel begon weer veel te veel een fantasie wereldje te worden.

avatar van Seppe4ever

Seppe4ever

dit is een film die nog even aan je lijf blijft plakken. Bijzondere acteerprestatie van Bale.

avatar van Nomak

Nomak

Christian Bale vind ik meestal maar niets. Na zijn goede rol in The Dark Knight moest ik deze film ook zien. En ik moet zeggen dat dit me wel overtuigd heeft van de kwaliteiten van Christian Bale. Enorm veel afgevallen voor de rol van Trevor Reznik. Bale is gewoon graatmager, dat kan gewoon niet meer gezond zijn. Hier verdient hij respect voor.
Door zijn indrukwekkende verschijning zou je bijna vergeten dat er ook nog een verhaal en al het andere is wat bij een film hoort. The Machinist is een prima film, met een verhaal dat langzaamaan duidelijk wordt. Trevor Reznik verliest ook steeds meer het overzicht en begint steeds meer dingen te zien die er niet zijn. Op het einde valt alles in de juiste plooi, en wordt voor Trevor Reznik en voor de kijker duidelijk hoe de vork aan de steel zit. De kale man zie ik eigenlijk als het geweten van Trevor Reznik.

avatar van N811

N811

intressante en enge film over de ziekte schizofrenie.

avatar van Manifest

Manifest

Hele mooie film, deze film heb ik al een aantal keren gezien! In het begin trok het me niet echt, omdat ik dacht dat het één of andere horror film zou zijn... maar nee het was echt een fantastische film, indrukwekkend en diepgaand. Ik weet niet hoe vaak ik het al gezegd heb, maar Christian Bale die zet weer een goede prestatie. Respect dat hij zoveel is afgevallen voor deze film. Dit zelfde geldt natuurlijk voor de film Rescue Dawn, waar hij veel voor moest afvallen! De soundtrack vond ik ook prachtig bij deze film. Beetje vaag, net zoals de omgang in de hoofd van Trevor Reznik. Prachtige Film

avatar van film88888

film88888

Zalige .lange trailer van dikke 5 minuten, en het zag er veel belovend uit. Ga hem zeker real soon kijken !