menu

Edward II (1991)

mijn stem
2,65 (26)
26 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Japan
Drama / Historisch
87 minuten

geregisseerd door Derek Jarman
met Steven Waddington, Tilda Swinton en Andrew Tiernan

Wanneer Edward II koning van Engeland wordt, laat hij onmiddellijk zijn hartsvriend Piers Gaveston, die door zijn vader was verbannen, terugkeren. Ondanks zijn lage geboorte maakt hij hem edelman, zeer tot ongenoegen van de hoge adel en zijn familie. Zijn vrouw koningin Isabella voelt zich door haar man verstoten en zint op wraak. Eerst zorgt zij ervoor dat Gaveston nogmaals wordt verbannen, dan laat zij hem terugroepen zodat hij kan worden vermoord. Er breekt een burgeroorlog uit en Isabella laat Edward II insluiten.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=x44VFW2aHOs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
Op zich een redelijke verfilming naar het toneelstuk van Christopher Marlowe (tijdgenoot van Shakespeare). In beeld wordt echter teveel nadruk gelegd op zijn homoseksuele relatie met Gaveston (zoals hij in Braveheart ook teveel als een mietje voor het voetlicht wordt gezet, maar ja, wat kun je van Mel Gibson ook anders verwachten), voor mijn gevoel te expliciet en waarschijnlijk niet mogelijk ten tijde van Marlowe. Edward had na Gaveston nog een andere favoriet (die wel in beeld komt in de serie Les roits maudits), maar mag, gezien zijn vier kinderen, hooguit biseksueel genoemd worden. Jammer dat de brief van Isabella, geschreven door bisschop Orleton, met de dubbelzinnige Latijnse tekst niet naar voren komt (volgens mij wel in Les rois maudits): Eduardum occidere nolite, timere bonum est (letterlijk: Eduard doden niet, te vrezen de daad is goed). Door het verplaatsen van de komma achter "timere" kon de tekst gelezen worden als: Eduard doden niets te vrezen, de daad is goed.
Twee minpunten: moderne zetting van klassieke tonelen vind ik minder prettig (Branagh heeft ook zo'n handje daarvan), de DVD had geen ondertitels en dat is soms lastig met 16e eeuws Engels.

avatar van gauke
4,0
Een van de betere films van Derek Jarman. Sterk homo-erotisch, maar dat past bij deze regisseur en (schitterend) visueel gefilmd. Dat dit historische koningsdrama gegoten is in een modern jasje, maakt de film voor mij boeiender en verrassender. Ook ik heb een versie gezien zonder ondertiteling en dat maakt het inderdaad lastiger met het zestiende eeuwse Engels, maar de strekking van het verhaal is overduidelijk.

avatar van Leo1954
0,5
Niks tegen homo's, maar deze film had ik binnen 2 minuten gezien, een record.

avatar van mrklm
3,5
Derek Jarman, een vooraanstaand regisseur van videoclips (hij produceerde o.a. de videoclips die de Pet Shop Boys gebruikten bij hun eerste tournee), toont zijn visuele panache in dit historische drama over de openlijk homoseksuele koning Edward II [Steven Waddington], die zijn Isabella [Tilda Swinton] afwijst ten faveure van Gaveston [Andrew Tiernan]. Hun homoseksuele verhouding leidt aanvankelijk tot een bittere strijd om de troon, waarbij de kerk een hoofdrol speelt, en leidt uiteindelijk tot burgeroorlog. Jarman gooit het gelijknamige toneelstuk van Christopher Marlowe waarop deze film is gebaseerd op flamboyante wijze open. Het resultaat is controversieel te noemen en zal niet naar ieders smaak zijn, maar de expliciete homoseksualiteit en het gebruik van 20e eeuwse kostuums om een link te leggen naar de politieke en psychologische onderdrukking van homoseksuelen, tonen wel Jarmans passie voor het verhaal en de relevantie van dit 16e eeuwse toneelstuk. Een fascinerende film.

avatar van mrklm
3,5
Leo1954 schreef:
Niks tegen homo's, maar deze film had ik binnen 2 minuten gezien, een record.

Dan heb je 'm afgezet na de openingsscène met twee naakte en vrijende mannen, of je hebt 'm op Extreme Fast Forward gezet. De opening is (bewust) confronterend, maar dat geldt niet in zo sterke mate voor de rest van de film. Wellicht eens 5 minuten proberen?

Gast
geplaatst: vandaag om 17:49 uur

geplaatst: vandaag om 17:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.